Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@zlatica3510 jasné, naučíme sa sami na sebe 😉
@lenko a ako dlho si brala helicid?mne dal emaneru na tri mesiace..a ze potom len obcas pri problemoch si mam dat..tak teraz som 2 tyzdne bez liekov,ale citim pazerak..a to sa snezim dodrzaivat a davat pozor na stravu...
mesačnú dávku, pauza kým bolo dobre, zase mesiac. Dlhšie nie. Mne zistili duálny gerd, pažerák ma často nepáli, ale nestrávené sa mi vracia z dvanástorníka do žalúdka (čo by malo ísť už do tenkého čreva) a keď je toho moc tak až do pažeráka.
mne to tiez jeden lekar zistil..potom som bola na kontrole u ineho na hadicke a ten mi napisal ze pylorus mi doviera ..a ze len kardia pri pazeraku sa neuzatvara..plus mam herniu.ja uz sama neviem niekdy si myslim ze tej kyseliny mam aj malo..lebo mi netravi..ale mi ju znizuju ,aby ma nepalil pazerak.
@tanika to ti zistia na hadicke..vidi tam ci mas otvoreny alebo zatvoreny pylorus ..to je zvierac medzi zaludkom a tenkym crevom..
@zlatica3510 ja mám veľa kyseliny, stačí zjesť sladké či rajčinu a až v ústach ju mám, nie jedlo, iba tú kyselinu čo sa vráti buď zo žalúdka, ale aj z dvanástorníka. Vtedy má trošku inú chuť a býva žltej farby.
a co ti povedal lekar,co s tym?stale len znizovat ju?
@lenko a co ti povedal lekar,znizovat ju...stravou,liekmi..asi to aj ja tak mam..potom..a horny zvierac kardia ti doviera?
diéta, dávať pozor na stravu, nepreťažovať sa, nezohýňať sa cez predklon, ale do drepu, toto dodržiavam ale hlavne kvôli iným zdrav.problémom, taký lístok mám čo sa môže pri gerd a čo nie, odfotím ho, priložím potom sem. Pomáha mi Fatra, čaje, a lieky sa snažím minimálne, nakoľko mi vadia, máloktoré znesiem.
@lenko
@zlatica3510 kočky a-ha mne povedal že kardia nedoviera/ pažerákom a žalúdkom/ a ja mám pocit že keď niečo zjem tak sa mi to tlačí hore alebo ako keby mi to tam v krku ostalo niekde visieť nemáte to aj vy tak.? a mám zápchu a som nafuknutá mne sa zdá že mi dobre netrávi . ja si dávam Ozzion 20mg ráno a večer ale mám pocit že to je k ničomu...
@tanika urcite ti dobre netravi ak mas zapchu a nafukovanie....ja odvtedy ako pijem kazde rano psylium tak nemam s tym problem..ani ma nenafukuje..a pazerak necitis?myslim si ze lieky su uplne nanic...ja si obcas dam teraz nolplazu..ale tak 1 tabl.za tri dni...
@lenko ja tiez nemôzem hned po jedeni ist do predklonu, vysavat a hlavne ked ukladam nieco do umyvacky, tak pekne s vystretym chrbtom... 😀ň
a este sa mi stalo, ze som bezala, ponahlala som sa, tak som zle dychala a hops.. uz mi bolo zle, tak sa snazim aj dychanie naucit, pekne do brucha, nie do pluc... sakris, ale to vôbec nie je take lahke...😀
cize zase plati stara znama pravda, jest do polosyta a pit do polopita... 😉 ...
@tanika na zapchu mne pomohla trstinova melasa s citronom nalacno do horucej 2dcl vody rozmiesat a take teple vypit....
@gab presne tak..a este nedvihat tazke predmety po najedeni..aby sa strava nevytlacala hore...
@zlatica3510
@tanika
ja mám zápchu od malička a zo žalúdkom som teda nemávala problémy vôbec, až kým som protizápalové lieky nebrala, vtedy sa to prejavilo. Nafúknutá nebývam. Čaj takýto
http://www.popradskycaj.sk/caje/liecive-caje/za...
ten často, dobrý je, a potom medovku, horké čaje neznesiem.
@zlatica3510 ja si to myslím isto tak ešte skúsim to psylium, ale nechápem prečo mi to ako keby ostalo v krku to jedlo..? mala si to aj ty? neviem to popísať...
@tanika ja neviem ci to jej edlo,.obcas citim nieco v pazeraku..ale ci to je jedlo..alebo kvoli tomu ze tam boli tie erozie neviem...nie je to 100percentne ako kedysi..
Dievčatá, držím vám palce. Ja som poctivo držala diétu a už niekoľko týždňov mi je super, lieky som postupne vysádzala a teraz neberiem nič. Už testujem, čo môžem zjesť a musím povedať, že pokiaľ to nepreženiem, tak všetko. Aj čokoládu, aj cesnak, aj kávu, aj rajčiny,... všetko, čo mi predtým robilo problémy. Občas cítim večer páhu a ťažobu v žalúdku vtedy, ak cez deň veľa jem a kombinujem bez rozmyslu, takže si na to dávam dobrý pozor. Ale tak či tak mi vtedy stačí pohár Fatry extra a je to ok.
Keď to tak zrekapitulujem, veľmi mi pomohlo maximálne odľahčiť stravu...mesiac som jedla len vývary, varené kuracie mäso, zemiaky, brokolicu, vajíčka, dusené ryby (lososa, tresku), kukuričné chrumky. Žiadne údeniny, nič vyprážané, pečené, žiadny chlieb ani pečivo, nič kysnuté, židnu pizzu ani domáce koláče, žiadnu kávu, kakao a sladkosti - jedine kokosový valček a sezam v mede boli ok, takmer žiadnu zeleninu, žiadne mlieko ani mliečne výrobky... a popri tom som pomaly vysádzala Nolpazu. Zároveň som veľmi veľa pila čistú vodu a každý deň niekoľko šálok repíkového, harmančekového a zázvorového čaju, čaju proti páleniu záhy, niekedy som si osladila medom. Keď bolo zle, po večeroch som pila Fatru extra a žula žuvačku, to mi pomáhalo najviac. Užívala a užívam pravidelne čistý rakytníkový olej, Milgammu N (na psychickú pohodu) a magnézium. Nič iné. A ešte som začala viac oddychovať... chodím pravidelne na masáže, cvičím jogu, každý deň dám aspoň krátku prechádzku sama (bez detí), chodievam pravidelne večer von s kamarátkami, bola som v kine, divadle, po obchodoch, manžel mi začal viac pomáhať s deťmi aj s ich večerným uspávaním, jednoducho trávim oveľa viac času sama so sebou ako predtým a fakt to pomáha! Teraz si pokojne dám každý deň aj sladkosť, aj mandarinku, pomaranč, cesnakovú nátierku a som v pohode🙂 Veľmi držím palce, nech vám je tiež lepšie🙂
@cottoncandy tak to je fajn...ze sa ti polepsilo..teiz si mala nieco s pazerakom?
@cottoncandy stale si myslim ze je vsetko o psychike🙂
@zlatica3510 diagnostikovaný reflux a nedovier. kardiu mám a od začiatku tvrdím, že je to v hlave, lebo už sa mi niekoľkokrát stalo, že sa všetky príznaky objavili po nejakom veľkom strese alebo psychickej nepohode a potom nie a nie sa ich zbaviť
@cottoncandy
@zlatica3510
stres je veľký spúšťač problémov, ešte v nejakej kombinácii (či potravy v tomto prípade) a o zážitok ☹ je postarané na pekne dlho.
@cottoncandy
@lenko hej presne tak ja som mala stres v lete velmi velky ..zacali silne bolesti zaludka a hned na hadicke ze vraj reflux..a predtym kvoli genetika som bola par mesiacov na hadicke a bola som ok...a jasne ze som jedla jedno cez druhe plus vela kavy..🙂
@zlatica3510
ja totiž keď som v strese, tak veľa jem a kombinujem nekombinovateľné. Naposledy sa mi to celé zasa začalo v polovici letných prázdnin po mesiaci totálnych nervov, lebo prázdniny, deti doma, stále si skákali do vlasov, manžel celé dni v práci, žiadny čas pre seba, dovolenka nám nevyšla podľa predstáv, neprespaté noci, lebo deti sa stále budia, ... a už to šlo:/

@lenko ahoj.amo taketo problemy mozu vyvolat protizapalove lieky ..ma pravdu je to boj..ale zvladneme to🙂