Hepatálna (pečeňová) kóma
viete mi poradiť? mal niekto taký prípad v rodine? čo čakať? prebrali sa vaši príbuzní? alebo čakať najhoršie? aké boli následky? ďakujem
no je to mamin brat a ma nador na pečeni takže viem že ružové to nebude.....ani zázraky nečakám..bol an tom veľmi zle ale polepšilo sa mu a dnes toto....
Ak je to tak, tak asi to uz nebude lepsie. Moja mama sa trapila s nadormi a metastazami pol roka. Najhorsie na tom bolo to, ze na onkologii ako sestra odrobila 20 rokov.. Ako o byvalu koleginu sa o nu nadpriemerne starali do poslednej chvile ale ked mi zavolali, ze v noci zomrela, moja reakcia bola "chvalabohu". Nikto to nechapal, ale pre nu to bolo v jaj stave najlepsie co mohlo dojst. Mozno aj pre stryka to bude tak, ked prejde cez duhovy most. Drzte sa!
Ahojte momentalne aj moj tatko lezi v nemocnici s touto diagnozou...rada by som si popisala s niekym kto zazil v rodine podobny pripad dakujem
poznala som chalana,co zo dna na den lezal na ARO, prevoz do BA, uz komunikovali s AKH okolo toho,co dalej,ci transplantovat atd. Nakoniec mlade telo zabojovalo a dostal sa z toho, ale mal zase 19 rokov,takze mlady kus chalana. Lekari si nevedeli vysvetlit,co sa stalo.
Druheho chalana,co som poznala,tak on podcenil varovne priznaky, robil v UK a vratil sa na 2 tyzdne na SK pozriet rodinu, ale ten to zial nedal, mal len 30rokov.
Nechapem,co sa moze stat,ze to mladeho cloveka tak rychlo polozi. Drzim palce vsetkym,co sa s tymto trapia.
Dakujem je viac pricin ktore mozu vyustit do takehoto stavu .u mojho tatka su to metastazy v peceni....
ja len žienky možno niekomu pomože....krstný sa prebral...bol to dlhý boj ale naspäť sám chodí je samostatný dokonca šoféruje... 🙂 po psychickej stránke je v poriadku mozog neostal poškodený len troška počuť podľa reči že inak rozprava ale je v poriadku 🙂
@winnerka nie on len ležal striedavo na jiske, internom a na doliečovaku...jemu ten nádor ani nevybrali že zbytočne že to aj tak nezvladne....a na počudovanie všetkych sa ten nador aj zmenšil troška ale nezmizol úplne má ho stále....len mu nesposobuje zatial ziadne problemy....on si svoje zdravie poskodil ale najma alkoholom...až cez to vsetko zistili nador zlyhavali oblicky robievali mu dialyzu myslim najprv kazdy den potom 2x do tyzdna, raz a teraz chodieva neviem ci raz do mesiaca alebo 2x ale jeho zdravotny stav sa zlepsil....veľmi držím palce trvalo to dlho ale zvládol to...posielam veľa sily
@winnerka To mi je sorry
Pecenova encefalopatia, ktora moze a nemusi vyustit do komy, vznika v dosledku zlyhania pecene. Clovek sa moze otravit cpavkom, merkaptanmi...., preco to tak dlho trva, to neviem, asi ma pecen stale snahu o regeneraciu. Priciny su rozne od stukovatenej pecene, ktora moze prejst do cirhozy, po hepatititdu, nadory, otravu toxinmi.
Horsie je, ked zlyhaju ladviny. Napriek tomu, ze maju pomerne vysoku funkcnu rezervu a prejavia sa aj pri zlyhani 70 az 80% tkaniva...., pokial zlyhaju, alebo clovek nedostane nahradnu oblicku ci dialyzu, smrt v dosledku uvolnenia velkeho mnozstva draslika do krvi je okamzita a zarucena.

Tazko povedat. Co je pricina? Otrava, sepsa, chronicke zlyhavanie pecene...? Skor by som cakala to najhorsie ako zazrak. Nas kolega sa vystrabil zo zlyhania organov zapricineneho seprickym sokom po operacii zlcnika (velmi komplikovanej akutnym zapalom zlcovodov a co ja viem cim este) ale bol to zdravy mlady chlap. Lekari vtedy davlali sance pol na pol ale zabojovali aj oni aj on.