Mladá mamička upadla do bdelej kómy

26. feb 2021

Milé žienky, hľadám informácie o bdelej kóme, do ktorej upadla mladá mamička 7 mesačného dieťaťa. Pred zhruba mesiacom bola operovaná už po druhý krát na vrodenú vadu srdca. Po prvej otehotnela a bez problémov porodila dieťa. Po druhej operácií bola 3 dni doma, keď odpadla. Príbuzní jej nemohli poskytnúť umelé dýchanie kvôli nezahojenému hrudníku a kým došla záchranka bola stále v bezvedomí. Z toho dôvodu má poškodený mozog a upadla do kómy. Rodina je v šoku, s lekármi je v tomto čase komunikácia ťažká, tak hľadajú informácie, čo by jej pomohlo, aby sa vrátila k životu. Ak máte nejaké vedomosti, prosím, napíšte. Ďakujem..

andyh20
26. feb 2021

ak ma poskodený mozog, to je uz bohuzial nezvratne... ☹

jaskolka
26. feb 2021

Poškodený mozog sa už "nenapravi" mozgové bunky sú velmi citlivé na nedostatok kyslíka a pri jeho nedostatku nenávratne odumieraju.

sisa_s
26. feb 2021

Pocuvat len pokyny lekarov, nikto tu nebude pisat "recepty, ako sa dostat z komy", ked nepozna detaily pripadu a aktualny neurologicky stav...

zuzubb007
26. feb 2021

ak je poškodený mozog, bohužiaľ je to nezvratný stav :(

stanulienkat
26. feb 2021

Mali kašľať príbuzní na nezahojený hrudník a mali je radšej pomáhať masírovať srdce. Teraz už asi toho veľa nenarobia. A ten pôrod jej asi tiež nepridal na zdraví, aj keď sa možno zdalo že bolo všetko v poriadku. Je to veľká záťaž na kardiovaskulárny systém. Rozhodne jej držím palce, aby mala čo najmenej následkov.

slavkajurko
26. feb 2021

Nech jej dávajú do stravy denne 4-5 lyzic kokosového oleja. Nehovorím ze to je zázrak ale pri akútnych poraneniach mozgu dokáže veľa pomôcť. Lekárom sa to ale nebude páčiť

stanulienkat
26. feb 2021

@slavkajurko Kokosový olej je potravinársky odpad, to ti povie každý, kto sa tomu rozumie. Len teraz je to módna vlna.

slavkajurko
26. feb 2021

@stanulienkat to vôbec nie je pravda. Mam to z osobných skúseností. Tak nevypisuj mi tu sprostosti keď si to neodskusala, co predpokladám, keďže mam taky blbý názor. Ublížiť to neublíži a keď jej to pomôže tak budem rada

andyh20
26. feb 2021

@slavkajurko no, keby kokosovy olej liecil poskodený mozog, tak by si tu take hluposti nevypisovala.

mariejenka
26. feb 2021

Žiaľ 😓😓😓 je to veľmi malá šanca,priam zázrak,ak by sa prebrala a bola by po mentálnej stránke v poriadku. 10 rokov pracujem v dss a mala som možnosť vidieť a pracovať s ľuďmi v kóma vigile. Mali sme jedného pána, co sa prebral z kómy,ale mal kvalitatívne poruchy vedomia skrátka uu to nebol "on", a aj krásne dievča po auronedohe,co sa ráno zobudila,ocami komunikovala a večer zaspala...je mi ľúto mladej ženy, držím ale palce,nech sa ten zázrak stane, lebo ja byť príbuzná verim,modlim sa dufam do posledného dychu🍀🙏

autor
26. feb 2021

Isteže môže byť mozog rôzne poškodený, ale niektorí pacienti sa zvyknú z kómy prebrať. Obnoveniu mozgových buniek pomáha hyperbarická oxygenoterapia. Chcem vedieť, či niektorá z vás taký prípad pozná, alebo, ak ste tu zdravotníci, či nie práve z oddelení, kde sa o takých pacientov starajú.

stanulienkat
26. feb 2021

@andyh20 mozno je kokosovy olej dobry na stolicu🙄

martinkatinka
26. feb 2021

Najdi si nejake kontakty na neurologov a oslov ich mailom, dohodni sa, ze podles lekarske spravy. Mozno ti budu vediet aspon informacie poskytnut, nekake typy na liecbu a rehabilitacie.

slavkajurko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slavkajurko
26. feb 2021

@stanulienkat ano aj na to je dobry

martinkatinka
26. feb 2021

@slavkajurko prirodna liecba ma byt doplnkova, ale vsetkeho vela skodi a netreba sa spoliehat iba na to. Co jednemu pomoze, druhemu moze uskodit.

slavkajurko
26. feb 2021

@martinkatinka presne to platí aj o liekoch

kittykat22
26. feb 2021

Jedine co mozu robit je cakat kym sa preberie. Potom lekari spravia sa testy a zistia ako rozsiahle je poskodeny mozog a kognitivne funkcie. Nasledne jej bude poskytnuta dlhodoba rehabilitacia najskor na oddeleni neurologie a potom bude prevezena do rehabilitacneho centra -neviem ako na SR, ale v CR tychto pacientov prevadzaju do Kladrub. Ja poznam pani ktora mala pneukokovu menigtitidu. Po mesiaci na JIP kde bola uvedena do umeleho spanku koli zapalu mozgovych blan ju prebrali a komunikovala s okolim len zmurkanim oci. Postupne ju rehabilitovali a po roku isla sama aj na prechadzku. Musela sa nanovo ucit jest a rozpravat - ale islo to. Tazko povedat ako bude na tom pani o ktorej pises. Treba pockat a potom intenzivne rehabilitovat, a uvidi sa co bude.

majamat
26. feb 2021

ppznala som neikolo ludi v bdelej kome a stav sa moze castom trosku menit,a le zazraky som nezazila.
niekedy sa stava, ze po case zacne clovek reagovat adekvatne na situaciu,c i otazku,a lebo rozhovor. prakticky uz enmusi ist o bdelu komu, co sa niekedy nespozoruje, je to stav vedomia s tym, ze mozig je tazko poskodeny, cize taky clovek nie je schopny dat jasne najavo, ze uz "nespi". poznala som jedneho muza, co reagoval - grimasy, na otazky, tiez kamaratka bola v bdelej kome 13r a reagovala, dokonca sme jej davali jednoduche priklady na kartickach a ona nam vedela ukazat spravny vysledok.
v tom case davali v telke, ze vedcoi zistili, ze ja mozgove bunky sa dokazu regenerovat, ale ta regeneracia je zrejme dost pomala a nedostatocna.

a este k otazke, kamaratka chodila do kyslikovej komory. to jej evidentne pomahalo.

pseudomonas87
27. feb 2021

Ja vám poviem skúsenosti z ARA,po resuscitácii, aj bez časovej prodlevy je len 10 percent pacientov ,ktorí nemajú nejaký neurologicky deficit, ak je táto pacientka v coma vigile, bdela kóma, apalicky stav, a má poškodený mozog, nepomôže vam nič, aby sa vrátila do normálneho života,pacient môže otvoriť oči, človek má pocit, že sa naozaj pozerá, väčšinou ale vôbec títo pacienti nefixuju pohľad....je mi to ľúto, ale už to nikdy nebude ako predtym,môžu nastať minimálne zlepšenia,reakcie na podnety, ale to bude tak všetko.

veronika019
16. máj 2024

Ahojte, ako pani dopadla ? Prebrala sa, alebo v akom je stave?

stanielka17
16. máj 2024

@slavkajurko Kokosovy olej na neurodegenerativne poskodenie mozgu je asi to najlepsie, co som dnes na MK citala

miamaria
16. máj 2024

Na mojom oddelení žiaľ nikomu z pacientov, ktorí absolvovali liečbu v hyperbarickej komore nepomohla

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz