Hormonálna substitučná liečba
Milé dámy, žienky,
idem si k vám po radu a hlavne po reálne skúsenosti. Partnerka potrebuje HSL a chceme mat pred navstevou lekara jasno v zakladnych temach
Je tu niekto so skusenostami s transdermalnym estrogenom Estradiol Besins alebo inym? Nejake vedlajsie ucinky? Migreny? Bolo tazke dostat od lekara predpis na transdermalnu formu?
Mate niekto skusenosti s kontinualnym rezimom progesetronu ked sa berie kazdy den? Beriete niekto Utrogestan? Su nejake negativne skusenosti?
Kolko je doplatok pacienta za tieto lieky?
Kontroloval vam lekar Estradiol (E2) po nejakej dobe (3 mesiace ) a upravoval davku ?
Obvzlast ocenim ak ma niekto tieto skusenosti v suvislosti s predcasnou menopauzou, osteoporozou alebo zaciatkom hormonalnej liecby s dlhsim odstupom od menopauzy (10rokov)
Ďakujem.
Partnerka, by sa mala v prvom rade ona sama obrátiť s tymito otázkami na svojho gynekologa. Nie, každá žena može uživať hormonalnu liečbu.
Alebo endokrinologa. Nechce sa spoliehat sa ze lekari budu schopni vysvetlit vsetky suvislosti a chce byt informovana vopred. V je pripade predpise hormonalnu liecbu bez mihnutia oka, ide o to aku presne.
@anonym_autor v prvom rade najst dobreho gyndosa. Doplatky su male, ja som brala progesteron v tehu a doplatok bol nizky. Urcite riesit denzitometriu este pred zacatim liecby. Nech viete ako na tom je s hustotou kosti.
Alebo endokrinologa. Nechce sa spoliehat sa ze lekari budu schopni vysvetlit vsetky suvislosti a chce byt informovana vopred. V je pripade predpise hormonalnu liecbu bez mihnutia oka, ide o to aku presne.
@anonym_autor
@anonym_autor Hormonalna liečba musi byt predpisana po dokladnom vysetreni, lebo može byt nezlučiteĺna pri niektorych diagnozach.
Tak v prvom rade potrebuje zistit, ci nema vrodeny trombofilny stav. Ten sa nezistuje zo zakladnych odberov, ale specialnych odberov na Hematologii. Ak ho nema, a teda vysetrenie absolvovala a nema nejake psychiatricke ochorenia ( pripadne v anamneze), tak moze zvazit HRL.
Tak v prvom rade potrebuje zistit, ci nema vrodeny trombofilny stav. Ten sa nezistuje zo zakladnych odberov, ale specialnych odberov na Hematologii. Ak ho nema, a teda vysetrenie absolvovala a nema nejake psychiatricke ochorenia ( pripadne v anamneze), tak moze zvazit HRL.
@billy_jean Ja mam metabolicky syndrom a pečen mi nemetabolizuje hormony. Takže aj pri pecenovych problemoch srdcovo cievnych, vysokom krvnom tlaku, pri ridinnej anamneze karcinomu prsnika a je toho omnoho viac, kdr sa uživanie hormonalnej liečby nedoporučuje.
Mne nasadila doktorka Utrogestan a nič mi nezisťovala, ani z krvi (inak užívam lieky na štítnu žľazu, ktorú už nemám. z Duphastonu mi bolo zle, tak som jej vtedy povedala, či nemôže byť utrogestan. hoci aj z toho som ospalá, nízky tlak..)
Mne nasadila doktorka Utrogestan a nič mi nezisťovala, ani z krvi (inak užívam lieky na štítnu žľazu, ktorú už nemám. z Duphastonu mi bolo zle, tak som jej vtedy povedala, či nemôže byť utrogestan. hoci aj z toho som ospalá, nízky tlak..)
@anonym_67ace1 to je ten isty hormon progesteron. Len pod inym obchodnym nazvom. Estrogen je rizikovejši, ako progesteron.
@billy_jean Ja mam metabolicky syndrom a pečen mi nemetabolizuje hormony. Takže aj pri pecenovych problemoch srdcovo cievnych, vysokom krvnom tlaku, pri ridinnej anamneze karcinomu prsnika a je toho omnoho viac, kdr sa uživanie hormonalnej liečby nedoporučuje.
@anna777115 ano samozrejme, onko ochorenie v rodinnej anamneze ( prsnik, endometrium) myomy, pecen, cukrovka.. tam je toho vela. Ale o tychto ochoreniach zena spravidla vie. O com vsak nevie je trombofilny stav a dozvie sa to, ked uz je neskoro. Aj ja som to zistila, az ked prisla tromboza.
@anna777115 ano samozrejme, onko ochorenie v rodinnej anamneze ( prsnik, endometrium) myomy, pecen, cukrovka.. tam je toho vela. Ale o tychto ochoreniach zena spravidla vie. O com vsak nevie je trombofilny stav a dozvie sa to, ked uz je neskoro. Aj ja som to zistila, az ked prisla tromboza.
@billy_jean Tak, bohužiaĺ je to na svedomí gynrkologa. Moj, mi otvore povedal, že on si ma na svedomie nezoberie a ja by som teraz v perimenopauze tie hormony strašne potrebovala.
@billy_jean zvysene riziko trombozy je ken pri oralnom estrogene. Transdermalny riziko nezvysuje
@billy_jean zvysene riziko trombozy je ken pri oralnom estrogene. Transdermalny riziko nezvysuje
@anonym_autor aj pri transdermalnom. Mne hematologicka dala zakaz akejkovek substitucie, kedze presne s touto poziadavkou ma za nou poslal gynekolog. Tam nehrozi len tromboza, ale aj CMP alebo IM.

Partnerka, by sa mala v prvom rade ona sama obrátiť s tymito otázkami na svojho gynekologa. Nie, každá žena može uživať hormonalnu liečbu.