icon

Hospitalizácia na psychiatrii

17. aug 2023

Ahojte...moj manzel ma silne depresivne stavy, ublizuje hlavne mne a psychixky ma tyra no ja som silna osobnost...ak nema tie svoje stavy je to normalny clovek...v poslednom obdobi je to uz na nevydrzanie a dnes sa mi vyhrazal zabitim mna aj nasej dceri...chcem ho dat zavriet na psychiatriu, aky je prosim vas postup...co mam spravit..on tam pojde..ale vybavit vsetko musim ja...staci zavolat na psychoatriu rovno alebo ako to funguje prosim vas

Strana
z3
martul
17. aug 2023

@taktotedanie no ale to takto nefunguje... zaklopať na oddelenie? Musí ho vyšetriť lekár, keby to takto fungovalo tak by ľudia už áno nechodili do ambulancií a v nemocniciach na oddeleniach by sa zbláznili.

miamia04
17. aug 2023

Príklad Na stránke Fakultná nemocnica Trnava
Na psychiatrické oddelenie sa chorí prijímajú aj za účelom diagnostickým a liečebným spravidla na odporúčanie ošetrujúceho lekára, ale aj cestou APS a RZP. Bez súhlasu možno prevziať pacienta do ústavnej psychiatrickej starostlivosti len v prípadoch uvedených v § 14, odst. 2, písm. b.

taktotedanie
17. aug 2023

@martul psychiatricke ano..

martul
17. aug 2023

@taktotedanie máš skúsenosť?! Lebo ja sa som sa nachodila po doktoroch, nemocniciach ale nikde to takto nefungovalo na psychiatrii. Manzelova teta robila celý život staničnu sestru ale toto nepočula ešte.

luccija
17. aug 2023

@martul ona je lekárka tak asi nepíše do vetra

jamimo
17. aug 2023

@taktotedanie určite nie... mám kamarátku s mánio-depresiou, prestala užívať lieky, bola agresívna na rodičov, útočná, vulgárna, zamykala sa, obnažovala sa, obťažovala inštitúcie s nezmyslami... Keďže mám dobrú prax v sociálnej oblasti, všetko som komunikovala ja (jej psychiatričku, stacionár, oddelenie v okresnej nemocnici...) A čo sme vybavili? Prd makový! Asi psychiatrička nezdvihne kotvy a nepôjde ju prehovárať domov? Takto to nefunguje 😉
Po dohode s rodičmi(veľmi nechceli, sú už labilní seniori, ja som tvrdo konala) som "zahrala" u nich návštevu, išla som na wc, odtiaľ zavolala RZP a upozornila ich, že pani má ťažkú agresívnu mániu, treba sprievod polície. A veruže prišli. A veruže ich mlátila hlava nehlava. 50 kilové telo, ale sila a agresia MMA zápasníka. Museli ju vo vozidle RZP spútať, personál sa nenechá otĺkať. Pri vyšetrení na lôžkovom napadla lekára. Hospitalizovaná bola 2 týždne, potom podpísala reverz. Áno, aj takto vyzerá prax a realita.
Mohla by som tu písať do vianoc...

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@jamimo A ako dopadla?

jamimo
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 počas hospitalizácie mala infúzie, reálne bola "na šalát" namiesto Líthia jej nasadili Depakine a Olanzapín, po prepustení bola v top stave. Myslím, že jej telo a psyché ešte čerpalo z infúznej medikácie v nemocnici. Asi po mesiaci si prečítala Depakine príbalový leták, niečo jej preletelo hlavou a vysadila ho, užívala staré zásoby Lithium. Čo ti poviem, totálny serotonínový šok a nerovnováha neurotransmiterov 🙄 Nastala hlboká depresia, nechuť žiť, reči o konci, odmietanie návštevy svojej psychiatričky. V totálnej agónii, keď už nereagovala na naše podnety (sediaca mŕtvola) sme ju naložili do auta (s mojím chlapom) s tým, že jej ideme kúpiť knižku a koláče. Oklamali sme ju. Samozrejme, že sme šli k jej psychiatričke. Pred ňou má ešte taký rešpekt a úctu. (za tie roky...) Zmena liekov navyše na preklenutie depresie, ostalo jej Líthium. Ona tak (od) komunikovala s psychiatričkou. K Depakine sa nevrátila, pritom bola na ňom fakt dobrá. Teraz je stabilizovaná, ale...už to nie je tá, ktorú som poznala predtým v remisii. Ako keby sa nedalo vrátiť do toho bodu a stavu predtým. Sme stále v spojení, pomáham jej rodičom, tam kde viem a môžem. Je otázkou času, kedy skončí v ústavnej starostlivosti. Jej rodičia majú 80 rokov.
Ináč, tá skúsenosť bola pre mňa veľmi ľudsky (aj profesne) silná skúška nakoľko sa jednalo o kamarátku. Som na seba hrdá, že som to ustála a nevzťahovala si to na seba, dodržala racionálny odstup...

prasiatko30
17. aug 2023

Hmm - ako sbs- kar ma pristup ku zbrani? Ma sluzobnu zbran? Ak je odpoved an tieto otazky ano a on sa ti vyhraza smrtou vasho dietata tak mas potom hold silne nervy a rada hras rusku ruletu. Ak bude mat vacsi skrat a volaco nezvladne spravovat tak jeho vyharzky sa velmi lahko budu moct premenit na skutky

martul
17. aug 2023

@luccija ale ja netvrdím, že rozpráva do vetra. Písala som moje skúsenosti ako to je u nás v nemocnici.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@jamimo si úžasná kamarátka!

tamitamitami
17. aug 2023

Sadni do auta choďte na príjem ak sa vyhráža tým že vás zabije tak je to veľmi vážny dôvod na hospitalizáciu alebo ak jeho stav stále pretrváva volaj záchranku zoberú ho do nemocnice (kým je v stave že to chce riešiť - píšeš že teraz by šiel)... samozrejme môžeš aj zajtra volať doktorke a riešiť to neskôr ale v tomto prípade by som už nečakala.
Máš pravdu je to chorý človek a preto nemôžeš vedieť ako sa bude správať (či od slov neprejde aj k činom).
Bála by som sa bývať s ním v jednej domácnosti po týchto rečiach kým nebude mať správne nastavenú liečbu.

hugigugin
17. aug 2023

Okamžitě si mala volat 158, povedat co sa deje. Prišla by aj sanitka, ktorú by odprevadili policajti na psychiatriu. Tvoje decko by ti malo byt hodné toho že konecne urobíš ten 1krok.

kassandra25
17. aug 2023

Ked si taká psychicky silná osobnosť, čo sa pýtaš odborné veci na mk?

jamimo
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 ďakujem. Ja som vždy mala blízko k pomáhajúcim profesiám. Kamarátka bola stabilizovaná 10 rokov, zažili sme spolu veľa, ako jediná zostala keď som ťažko ochorela. Samozrejme, že viem s akou diagnózou mám tú česť, veľa ma to však naučilo. Pokore, vďačnosti, trpezlivosti...

kvetinka75
17. aug 2023

@martul ja mam tiez taku istu skusenost. Vazna situacia. Isla som priamo zaprimarom a povedala co je vo veci. Riesil hned. Ale to bolo akutne.

natuliatko777
17. aug 2023

Musis to riesit cez policiu aby mu sudca nariadil psychiatricku liecbu lebo ak ho tam ty das alebo pojde aj on sam tak moze hoci kedy odist a sudom bude musiet mat nariadenu liecbu

autor
17. aug 2023

@kassandra25 aby som tebe dala priestor komentovat na MK

taktotedanie
17. aug 2023

@martul napriklad ja som lekar a ked som pracovala v univerzitnej nemocnici na psychitriu takto brali

taktotedanie
17. aug 2023

@jamimo ja viem ze to funguje aj inak

annazozelenehodomu1
17. aug 2023

Mojej kamarátke keď mala takéto reči zavolali záchranku a tá ju odviezla na psychiatriu. Políciu nikto nevolal.

kassandra25
17. aug 2023

Nemas davat nam priestor v tvojej situácii, ale dávno máš ťapa konať s príslušnými orgánmi!

tenerifka
18. aug 2023

autorka, aj sa nam ozves a napises, ako si to vyriesila?

alison11
Autor odpoveď zmazal
76california
21. aug 2023

Autorka,

radi by sme uvítali nejakú pozitívnu správu, veľa žien na Teba a Tvoju rodinu myslí🙏, ako sa to vyvíja ? Podarilo sa ísť s manželom k lekárovi?

76california
Autor odpoveď zmazal
adka176
21. aug 2023

Najlepšie je rovno volať rýchlu a zaručene tam do hodiny bude ležať

autor
27. jan 2024

@tenerifka
@76california bohuzial rozchod...uz sme to nezvladli...teda ja...lieci sa u psychiatra ale nic sa nezlepailo..vzdy iba na chvilocku :(

mija_ja
27. jan 2024

Ani ja by som nečakala, moze vas lubit najviac na svete ale v tom stave nemusi vobec vedieť co robi. Čakať je risk. Na hospitalizaciu posiela psychiater, ak k nemu nechce nemoze ho tam poslať. Ďalšia možnosť je ako tu už píšu pri zachvate volat 112 , pokiaľ viem toto je jediná možnosť ako ho zobrať a začať liečiť aj proti jeho vôli. Je treba ale uviest ze ohrozuje vas alebo sam seba.

Strana
z3