Hydrocefalus v dospelosti

nana108
23. mar 2016

Ahojte 🙂 Som piaty mesiac od operácie hydrocefalusu-obšťruktný hydrocefalus-vrodený.Zistili mi ho teraz v dospelosti 32,bolo nutne operovať endoskopom.Pred operáciou som zvracala,zla chôdza,tieto problémy prešli.Ale po operácii som začala mat tlaky v hlave,ktoré ma trápia každý deň a vôbec sa to nemení.Dosť ma to obmedzuje.Máte niekto skúsenosť prosím napíšte.dakujem.

stolvertka
23. mar 2016

Ahoj.Ja osobne s tym skusenost nemam.Ale moj syn ano.Mal tiez problemy s chodzou a rovnovahou.Prislo vysetrenie, a behom dvoch dni prevoz do Kosic na nerochirurgiu.A tam mu, okrem uz zisteneho trojkomoroveho hydrocefalu, nasli blizko mozgoveho kmena arachnoidalnu cystu.Takze bola najprv jedna operacia, pri ktorej mal otvorenu hlavu, a o sest dni nasledovala druha operacia hydrocefalu.Tiez mal po operacii tazkosti ako ty.No a potom nastali bolesti hlavy.A to az take, ze sme ho trikrat viezli do nemocnice, kde si ho zakazdym nechali.
Toto vsetko sa stalo v roku 2010.Mal vtedy 26 rokov.Nastali este ine problemy, ale o tych tu pisat nejdem.Teraz je to ustalene, ale bolesti pretrvavaju.Sam vravi, ze sa naucil zit s bolestou..:-/.Ale snazi sa to prekonavat.Minuly rok sa ozenil a bolesti a nevolnosti s nim teraz preziva vtedy jeho priatelka, ktora je dnes uz manzelka.🙂

nana108
autor
23. mar 2016

Dakujem velmi pekne 🙂 ste zlatá,viete doktor mi napísal len mesiac bez záťaží 🙂vôbec som nevedela že nastanú takéto problémy.ale verím že sa to časom zlepší 🙂

oslo1
23. mar 2016

Aku ti robili konkretne operaciu?
Iba odstranili tu malformaciu, alebo urobili aj vp shunt?
Popripade reservoir na taping?

stolvertka
23. mar 2016

@nana108 Urcite sa to zlepsi.Synovi odporucali telesne setrenie, pokial sa da, tak ziadne stresy.Tlak vo ventile mu nastavovali dvakrat, potom sa to ustalilo.

nana108
autor
23. mar 2016

Ventrikulocisternostomia 3 komory-Obstrukční hydrocefalus, operovali endoskopicky.

oslo1
23. mar 2016

Aj u nas sa to operuje endiskopicky.
Jedine, co ma nspadlo je, ze ti narasta intracranialny tlak. Nebolo by na skodu urobit controlne mri/ct.

zaba168
11. apr 2016

Ahojte, tak môj muž (29r.) ma 3 komorový hydrocefalus a voperovaný VP shunt - prezili sme si uz kadeco, tak ak chcete píšte IP, čo viem odpoviem.

katka2020
11. júl 2017

@zaba168 chcela by som sa Vás opýtať, aké mal rozmery komôr, keď išiel na operáciu?

zaba168
11. júl 2017

@katka2020 u neho to bola akutna operacia z dovodu krvacania do mozgu a blokovania prirodzeneho vstrebavania likvoru. Mali sme komory i take ze "kolabs komoroveho systemu" cize skoro ziadne az nitkovite..a potom i opacny extrem ze totalne siroke. Ale to vsetko bolo uz po zavedeni ventilu.

ewka882
31. dec 2021

Dobrý deň, neviete mi poradiť dobrého odborníka v KE neurochirurga na hydrocefalus.. Lekár pre dospelých ďakujem