icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

skill
30. apr 2016

@sirell Ahoj, ja som z toho nešťastná, nenavlečiem sa do riflí. Mne povedal doktor, že budem musieť cvičiť, ale až neskôr. No uvidíme. Držím palce.

skill
30. apr 2016

@sirell Jazvu mám peknú, ale pod ňou je to také tvrdé. Keď niečo robím namáhavejšie ma to ešte bolí , aj na dotyk.

88patka88
2. máj 2016

@mary2017 ahok chcem sa opytat ci si zakrok uz absolvovala ja idem na prijem 16.5 tiez aj uzliny vsetko akurat mi bolo povedane ze krcok mi nechaju moja uz 4 operacia dufam ze posledna co sa tohoto tyka

adulka07
2. máj 2016

@skill no do riflí sa navlečieš tak po 4 -6 týždňoch, skôr určite nie, mňa operovali 12.01, predtým som 3-4x do týž. cvičila v posilke, ked som už nemala bolesti a bolo som po mesiaci po kontrole tak som doma začala cvičiť jogu a také ľahšie cviky, po 6-7 týž. som bola už v posilke- orbitrek, steper, 3kg jednoručky a môžem povedať, že som sa dala do poriadku raz dva, hoci ani teraz nedvíham veľkú váhu

skill
3. máj 2016

@adulka07 Ďakujem za povzbudenie. Ja idem na kontrolu až za 2 týždne , tak sa popýtam.

janajanajana
6. máj 2016

Ahojte, som 10 dni po hysterektomii, citim sa fajn az na to, ze mavam najma rano krce, mam pocit ze to suvisi s crevami, mavam trocha problem s vyprazdnovanim a uvolnovanim vetrov, neviete poradit nieco na tento problem? Espumissan, tepla voda na lacno nezaberaju, myslite zeby mohli pomoct cipky? Cez den je to fajn, tie krce su len rano. Dakujem za info

lienkaviva
6. máj 2016

@janajanajana to isté som mala aj ja (strašne krce) a nepotešim ta.....nepomáha nič (kvapky,tepla voda, stava zo sliviek). Trochu mi uľavilo po teplej sprche. Do 2. Týždňov sa to upravilo samé. Dr.mi povedal že to trvá nejaký čas kým sa všetko "pouklada" Musíš len vydržať 😉

janajanajana
6. máj 2016

@lienkaviva Mam pocit ze uz su aspon menej caste ale je pravda ze ta bolest je hrozna,tak som rada ze to nie je nic nezvycajne. Vlastne sa bojim cokolvek zjest aby ma zbytocne nenafukovalo.

danielik79
6. máj 2016

@janajanajana ahoj ja som tiež tento istý promblem mala dr mi poradil dufalac sirup a poslal ma na sono či sa mi náhodou po operacii nespravili zrasty.Určite by to spomenula obôdnému ten by ti mal v tom poradiť pripadne ťa poslať na sono čriev

janajanajana
6. máj 2016

A ten dufalac pomohol? No dufam ze sa to casom upravi a lekarovi to urcite spomeniem
@danielik79

danielik79
6. máj 2016

@janajanajana mne pomohol treba ho vždy užiť ráno alebo večer on je dosť sladký .Uživa sa 1odmerka .V každom prípade treba to spomenúť dr a čím skôr ak máte náhodou zrasty po operácii čo sa stáva časom budú robiť ovela väčšie problemy

emocka
6. máj 2016

Ja som bola dávnejšie. Bezproblémovo. Operovali ma začiatkom júna, v júli už som cvičila na stacionárnom bicykli a v bazéne v kúpeľoch, ktoré som si vybavila ešte pred operáciou. Veľmi mi pomohli. Bolo to z celého to najlepšie. Mám pokoj. Všetko sa zrástlo, zahojilo, no pecka. Hormóny som nedodávala, jeden vaječník mi ostal. Chceli vziať oba, som nesúhlasila. Proti prírode. 🙂

janajanajana
24. máj 2016

Chcem sa opytat, po akej dobe ste zacali s lahsimi domacimi pracami, mensimi nakupmi, soferovanim a pod.? Rada by som uz zcasti odbremenila manzela od tychto povinnosti a hlavne svoju domacnost od neporiadku 🙂 . Dakujem za info.

agathi
24. máj 2016

@janajanajana ahoj,ja som tiež po tom istom zákroku,a mam presne tie problémy.Krce a problém so stolicou,tiež len dúfam, že sa to upraví.

agathi
24. máj 2016

@janajanajana tiež už uvažujem,že by som začala s domácimi prácami,predsa len,mm sa snaží,ale už mi to začína prekážať 🙂.. no na druhej strane, kedy nás budú rozmaznávať, keď nie teraz😉, tak si to ešte užívajme 😉

janajanajana
24. máj 2016

@agathi ahoj, u mna tie krce odzneli asi po 15 dnoch a to tym ze som presla na bezzvyskovuvu stravu, kedze som sa bala cokolvek zjezt, to mi poradil lekar a pomohlo to, postupne som skusala pridavat ovocie, zeleninu a zistila co mozem. Teraz je to uz fajn, akurat semiacka (napr.na pecive) mi stale robia problem. Chce to len cas.

agathi
24. máj 2016

@janajanajana a aká je to strava?Môžeš mi napísať niečo konkrétnejšie?Ďakujem.

janajanajana
25. máj 2016

V podstate je to strava bez ovocia, zeleniny, celozrnej múky a príp. semiačok, ovsenych vlociek, strukovín a určitých korenín. Zasielam link
https://www.scribd.com/doc/82103313/Bezzvyškova...
U mna sposobovalo tie krcne najma celozrne a cerealne pecivo, dost mi pomahali biele jogurty a ovocie som docasne nahradila detskymi vyzivami, co sa tyka bieleho peciva a bielej muky, tak na jednej strane sice ma z toho sice nenafukovalo ale na druhej strane mi to sposobovalo zapchu, takze aj to som musela dost obmedzit. Jedla som najma vyvary a maso na prirodno, ryzu, zemiaky.

agathi
25. máj 2016

@janajanajana ďakujem, pozriem sa na to.

kika2111
3. jún 2016

ahojte ma niekto v nedavnej dobe za sebou hysterektomiu vaginalne?mna caka 7/7,mam strach,ale kvoli rakovin.bunkam arodinnej anamneze ju treba dat von,rada by som si popisala s niekym kto tym presiel a vie pochopit moje pocity 🙂 budem rada,ak sa ozvete,pekny den

notebook
3. jún 2016

@kika2111 ahoj, ja áno. Ak chceš tak napíš ip, čo ta zaujíma 🙂

danielik79
20. jún 2016

dievčence je tu niektorá z Vás ktorá si podala po hysteroktomii na invalidný uznali Vám to? Firemný dr ma presvieča aby som si podala ....jedná sa mi o to aby som zbytočne neplatila dr za posudky ....či to vôbec schvalujú ked to nebolo onkologickésom po operácii už skoro rok marodila som 3mec a potom absolvovala kúpele a po kúpeloch nastupila do práce

sirell
20. jún 2016

@danielik79 pozri si zákon o sociálnom poistení, prílohu č. 4, kde je vyčíslený percentuálny pokles vykonávania zárobkovej činnosti. Stav po odstránení maternice pre nezhubný nádor má len 10%. Nárok na ID je pri poklese schopnosti pracovať o viac ako 40%.

danielik79
20. jún 2016

@sirell takže ako som si aj myslela že nemám nárok a zas sa chcel niekto urobiť viac múdrym .Dakujem za odpoved

danka483
22. jún 2016

@danielik79 danka a ako sa mavas? Ja som doma nevladala som robit tu robotu s tymto bruchom ach:(

danielik79
22. jún 2016

@danka483 ahoj Dani ja zatial robim ale všeliako do roboty chodím ako cigáň do školy .Ako som ti vtedy písala som pri ranu dostala pruh tak som bola pred mesiacom a pol na dalšej operácii a teraz týždeň som bola v robote a zas malá mi dostala laringytídu tak som s nou na očr +ešte 2paragrafy vybrala do konca týždňa a potom plánujem prestúpiť niekde inde ale skrátka ubližovať si už nechcem už aj táto dalšia operácia bola dosť.Aj firemný dr mi už navrhoval ako písala na ID ale nemáme nárok ....alebo si dať od roboty aspoň na pol roka pokoj a poriadne si to doliečiť.Dnes mi akurát volali z jednej agentury že aj v Nitre prímajú na 1smenu škoda len že je to daleko.....

mary2017
22. jún 2016

@88patka88 ahoj, ano, som po operacii 2 mesiace, a ty uz mas po operacii?

ali237
24. jún 2016

Prosim o radu.Pred mesiacom mi na preventivke primar oznamil,ze mam na pravej strane na maternici myon velkosti 6,5cm.Vzhladom na to,ze mam uz 49 rokov a za sebou operaciu krcka maternice-konizaciu,bolo by dobre ist na histerectomiu,pricom by mi vajecniky ostali.Bola som tou spravou zaskocena,lebo nemam ziadne bolesti,ani krce,menstruaciu mam pravidelne.Ked som sa isla objednat na operaciu,primar mi vypisal tlacivo na kyretaz - 20.6. a operaciu na 6.7. Dalsia vec ma zaskocila-kyretaz.Ved jed mi maju zobrat maternicu,naco mi ju maju este cistit.Nakoniec mi bolo vysvetlene,ze tymto sposobom zistia stav maternice.Pomocou kamery mi spravili obhliadku a pomocou kliesti zobrali vzorku sliznice maternice a nasledne spravili kyretaz.Vsetko bolo po zakroku v poriadku,mierne som spinila.O 15hod.nas prepustili domov v doprovkode pribuznych.Dva dni som mala silne krce,ktore po tabletke prestali avsak na treti den zacala zo mna ist krv-mierne-pripomina mi to menstruaciu,ktora mala akurat prist.Citala som,ze mierne krvacanie moze trvat 10 dni.Mam cakat ako sa to bude vyvijat dalej alebo co najskor ist na pohotovost.Operaciu mam o tyzden- 6.7.

ali237
Odpoveď bola odstránená
roamers
25. jún 2016

@ali237 nechod. Moja mamina mala operaciu ako 55 rocna, povedala, ze sa citi ako vykuchane kura a nebolo to vobec nutne. Tiez jej povedali ze iba maternicu, ked isla na salu dali jej podpisat papier aj na vajecniky. Olutovala to strasne. Okrem ineho, rychlo zostarnes.