icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

icejane
8. jún 2013

@erina11 nieco podobne mi navrhoval aj moj gynekolog, tiez mam problemy s krvacanim a spinenim a spominal mi nieco o vypaleni sliznice, ze uz nebude ziadna menstruacia a ani deti, zatial som sa o tom nikde nedocitala, uz vie niekto nieco o tom prosim?

trojmamka
11. jún 2013

@erina11 myslis termoablaciu??To sa podoba na ten zakrok.Vypalia vnutro maternice potom nemenstruujes akuratTi zostane maternica.Ale nerobia to vsade a stoni to cca.200€_

trojmamka
11. jún 2013

@icejane thermoablacia

erina11
12. jún 2013

@trojmamka noooo tak to neviem lebo mne povedal lekar ze to bude stat 30€......asi to bude ono...mas skusenost? dakujem

trojmamka
12. jún 2013

@erina11 no iny sposob mi nebol uz vyvetleny termoablacia co znie tak ako si opisala alebo u mna vybratie maternice.Momentalne som.odoslana na objednanie na operaciu.No moc sa mi uz do toho nechce ale asi si uz nepomozem.

erina11
13. jún 2013

@trojmamka juj. tak drzím palce a drz sa.

trojmamka
13. jún 2013

@erina11 dakujem. Moc sa mi do toho teda nechce ale co narobim??

katastrofan
18. jún 2013

Pokial nemusite nedavajte si vybrať maternicu, žiaden lekár Vás neupozorni na to, že po vybrati maternice vaječniky atrofuju, čiže začnu sa rychlejšie zmenšovať a do prechodu pôjdete skôr......Mne to povedala , priatelka lekárka,ale bežným oacientkam to nepovedia aby nespanikarili. jediný dovod na vybratie maternice je rakovina ,alebo ohrozenie života ženy.Každy organ v ludskom tele má svoje opodstatnenie a žena potrebuje aj maternicu a nielen na reprodukciu.

tinka_21
18. jún 2013

Mojej mamine sa tým vyhrážajú už niekoľko rokov, resp. už pred niekoľkými rokmi to chceli urobiť, a doteraz ju má. Berie to ako poslednú možnosť, doteraz skúšala kadejaké alternatívne liečby a princípy, ktoré pomohli, a lekár len vždy na kontrole nechápavo krútil hlavou, ako je to možné, že sa jej stav zlepšil. A to keby súhlasila, tak dnes by už žiadnu maternicu nemala, a brala by hormóny.... Nepoznám tvoj zdravotný stav, ani dôvod prečo ti ju chcú vybrať. No ak je to čo i len trochu možné, radšej skús ešte iné spôsoby liečby, ktoré medicína neuznáva. Tá dnes lieči následky, ale nie príčinu, bohužiaľ :-/

e_z
8. júl 2013

O hysteroktómii nájdete článok aj vo Wiki: https://www.modrykonik.sk/hysteroktomia/
Pod článkom sa dajú pridať aj skúsenosti. Ak vieš viac, napíš mi a článok zlepšíme.

michaelahana
15. júl 2013

téma je síce staršia, ale i tak dám príspevok.
Maternicu mi vzali, keď som mala 33 rokov. Už som mala dve deti, ale ešte som chcela jedno s novým priateľom. Jeden lekár chcel brať aj vaječníky, druhý nie, išla som k druhému. Nebolo mi všetko jedno, ale dnes je všetko inak. Sú to 4 roky a mám sa super. Žiadna menštruácia, bolesti brucha, vložky, tampóny... Žiaden strach z otehotnenia... A ten priateľ, čo som s ním chcela mať decko, už tiež nie je - dnes hovorím našťastie, lebo keby som s ním vtedy mala dieťa, tú zodpovednosť by nezvládol. A sex? Nikdy som nemala lepší! Práve pre ten pocit, že viem, že neotehotniem, keď nechcem 🙂 Muži nič nevedia, a jazvu na bruchu som vysvetľovala ako operáciu brucha, že som tam mala zápal. Jasné, že vážnej známosti som povedala, čo a ako... Takže baby, neplačte, nebojte sa, neplašte. Maternica je len orgán a človeka predsa nerobia človekom orgány!

kika72
3. okt 2013

@michaelahana
Mala som vybratú maternicu pred dvoma mesiacmi, ostal mi jeden vaječník. Kedy môžem začať cvičiť a posilňovať brušné svalstvo? Mám brucho oslabené a veľké ako melón ☹ Pred operáciou som schudla 10kg a teraz za 2 mesiace pribrala 3kg. Už mi pohyb chýba...ďakujem za radu...

trojmamka
26. okt 2013

Ja som po zakroku 2 tyzdne. RObili ma.klasicky a som cela ubolena pokazena a len polehavam.Nevladzem existovat.Ale.verim,ze to bude uz len a len lepsie.

sendy182
26. okt 2013

@trojmamka ahoj tak predsa 🙄 ........to prvé týždne sú ťažké......určite sa ti polepší......verím a dúfam.....bolesti prebolia , hlavné je že si tu..... 🙂 pre deti pre svoju rodinku ktorá musí troška počkať kým pookreješ.....a získaš silu........

trojmamka
26. okt 2013

@sendy182 predsa sme to dokopali do uspesneho konca.Stav po operacii bol bezproblemovy sice bolestivy ale sla som domov na 5 den co bolo fajn.Doma su strasne starostlivi a snazia sa.Dam sa do poriadku a uz sa budem.len a len tesit s nimi.

sendy182
26. okt 2013

@trojmamka to som rada 🙂 hlavne oddychuj do práce sa nehrň....neutečie......ak máš doma skvelé zázemie už to je plus 🙂 🙂 🙂.......tak ako v bavlnke.......

trojmamka
26. okt 2013

@sendy182 dakujem, ze si na mna myslela.Muz chodil v noci kontrolovat ma ci ma nieco neboli,zhanal mi lieky od bolesti,decka funguju Kika perie vesia zehli,Kubo chodi nakupuje Misa sa stara o zverstvo,muz robi vsetko ostatne vari decka riesi a popri tom chodi do roboty.Su fakt moja opora ani som netusila co mam.doma.

sendy182
26. okt 2013

@trojmamka treba sa poďakovať nie každá má to šťastie..........v hraničných situáciách naozaj vidíme ako sa veci majú.... že sa máte veľmi radi😉 .....verú to ako samozrejmosť.......ty sa len pekne lež...oddychu....nech si čím skôr fit uvidíš ako sa budú tešiť na tvoje vyvárky......p.s. mala by si mať teraz čo najčastejšie polievky vývar a zapražené.....aby si dostala silu....to je reč mojích babiek 🙂 🙂 🙂

trojmamka
26. okt 2013

@sendy182 dnes mi muz uvaril hovadzinkovy vyvar. Trosku mam problem s jedenim tak na mna dozera,aby som jedla a,aby som vsetko zjedla.Ma zo mna tera 4 dietatko.Pred cca 3 dnami som mala taku zlu chvilu,ze uz nebudem moct dat muzovi dietatko.Aj ked sme este jedno chceli.Pozrel na mna zavolal si decka a zahlasil aha co si mi "uz dala a teraz ideme.cakat na vnucatko 😀.A co sa nastupu do prace tyka tak skor ako v decembri to nebude dokonca sa pohravam s myslienkou az na zaciatok roka.Predsa len mam fyzicku pracu a neviem ako by som to zvladala.Ale na dialku uz pracujem aspon administrativne.

sendy182
26. okt 2013

@trojmamka fakt je to od neho pekné......áno jesť musíš....polievku môžeš aj viac krát cez deň......a každým hltom si povedz v duchu aká je výborná a ako ti pomáha...... 😉 kľudne s prácou počkaj a ve´d sama uvidíš....pretože nie je problém mať PN......radšej nech sa to pekne zahojí.... 😉

erulka77
20. nov 2013

caute po novom roku budem patrit aj ja k Vam strach je na mieste a velky

trojmamka
20. nov 2013

@erulka77 neboj sa.NEbudem Ti hovoriť,že to nič nie je.Ako nie je to príjemné ale stojí to za to.Pokiaľ nie je iná možnosť tak treba to absolvovať.Radšej toto ako tŕpnuť čo sa z toho vykľuje.Držím palce a ak budeš mať otázky pýtaj sa kľudne aj IP.

erulka77
20. nov 2013

prosim je tu niektora ktora podstupila hysterektomiu v nemocnici na Myjave ?

klaudia127
23. nov 2013

@erulka77 ahoj, podstupila som VHY na myjave pred mesiacom, este tyzden pomarodim, aby som dodrzala sestonedelie 🙂 a idem do prace. uz mi je fajn...inak na myjavu nedam dopustit, skveli doktori, sestricky, aj partia na izbe 🙂 ...co konkretne chces vediet, kludne sa pytaj 🙂

nagin
29. dec 2013

Som 12 deň po vybratí maternici a niekoľko dní mám krče pri močení, ma niektorá s tým skúsenosti
Bola som operovaná cez brucho ako ste riešili jazvu, natieram si nechtíkovou indulonou tak je to pokojné , len na jednom mieste na reze, dolu v podbrušku je to také tvrdšie, nemate nejaký osvedčený recep,m napr. repík alebo kvet bielej lalie na vyhojenie jazvy.
Brušne svaly mám slabé kedy sa dá cvičiť.
ďakujem

migap
8. jan 2014

@nagin ahoj ja mam 44rokov v novembri mi zobrali maternicu pre silne a caste krvacanie a som rada sice som ala asi 3tyzdne problem ako ty ale po tych 6tyzdnoch je to vsetko v poriadku a neboj sa ani sexu je taky ako predtym hoci orgazmus trval trosku dlhksie ale bol silnejsi no robili mi to laparoskopicky

migap
8. jan 2014

mam 44r maternicu mi vyoperovali nedavno koncom novembra velmi som sa toho bala a bolo to kvoli castej a silnej menstruacie ale poviem vam ze som velmi spokojna tak dva tyzdne to pobolievalo ale teraz je to super ziadne vlozky nic a nebojte sa aj orgazmus je a ovela silnejsi ako predtym robili mi to laparoskopicky.

kacenka78
17. jan 2014

chystáte sa alebo boli ste už po hysterektomii na liecení? ja som 3mesiace po operácii a dnes mi dr na kontrole navrhla kupelnu liecbu a neviem, ktore kupele si vybrať... Lucky, Nimnica, SLiač? nemáte skúsenosť?

erulka77
5. feb 2014

@kacenka78 ahoj lucky ze vraj su najlepsie na zenske veci ale skusenost este nemam

erulka77
5. feb 2014

Caute , no tak nastupujem pravdepodobne do nemocnice teraz v pondelok 10 -ho drzte palce 🙂