icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

janicko02
13. aug 2016
excelent11
13. aug 2016

@janicko02 ahoj ako sa máš?ja som už zahojená už aj vládzem normálne fungovať..

daniela269
30. aug 2016

Ahojte.som rada že som sa dostala na vase fórum...čítam,rozmýšľam a hľadám rady.môj problém začal v apríli keď som bola na zákrok kvôli polypu.mesiac som nemala menštruáciu a potom v priebehu troch mesiacov 5krat.zašla som za gynekológom a on že mám ísť na hysteroktomiu vraj v mojom veku mám 48 je to normálne.nechala som si čas na rozmyslenie...myslím si či toto rozhodnutie nie je unáhlené a zbytočne...predtym som problémy nemala.mala by som ísť aj na operáciu krčnej chrbtice tak sa to akosi nakopilo.hlavne však by som vám bola vďačná ak by ste mi napísali čo si o tom myslíte a či ísť na tú hysteroktomiu.dakujem za každý názor

kika2111
31. aug 2016

@daniela269 ahoj,ak mas v doveru vo svojho gynekologa,nemas preco vahat..ja mam 29r a mam uplnu doveru,preto ked mi hysterektomiu odporucil,vedela som,ze to mysli vazne a nelutujem,pretoze mi mozno zachranil zivot.

sirell
31. aug 2016

@daniela269 ťažko sa vyjadriť k tvojmu problému. napíšem len svoju skúsenosť. ja som operáciu odkladala skoro 2 roky ale problémy sa stupňovali, tak som sa rozhodla, že teda idem pod skalpel. a teraz si vravím, že som to mala urobiť oveľa skôr, lebo po operácii sa veľa mojich zdravotných problémov vyriešilo. ak si nie si istá, neboj sa konzultovať s iným lekárom.

vivi78
31. aug 2016

@sirell...mozem sa spytat ake ine zdrav.problemy sa ti vyriesili operaciou prosim?dakujem

adulka07
11. sep 2016

@janajanajana v piatok idem na operáciu tých granúl.vyrastkov,vraj to je divé mäso reakcia na vnútorné šitie,.. chcem sa ťa opýtať či krvácala po zákroku? Vložku si samozrejme beriem.. a budem ešte pár dní doma na dovilenke

janajanajana
11. sep 2016

@adulka07 je to presne to isté, čo som mala aj ja. Ja som len špinila najprv silnejšie asi 2 dni, potom už len slabý výtok. Vložky je treba mať určite, držím palce, i ked je to fakt par minutova bezbolestna zalezitost.

adulka07
11. sep 2016

@janajanajana zákroku sa nebojím, len ma každý straší, že to nie je dobré, že mi tam také narástlo, lebo tu bujnejú bunky a čo keď ...viem, že ľudia sú zlý a že výsledky neovplyvním, lekárka povedala, že som málo riziková pacientka a všetky výsledky na predoperačnom som mala vzorovo dobré a predsa mám určité obavy

janajanajana
11. sep 2016

@adulka07 Presne tie obavy som mala aj ja, ale verila som lekárovi..tí to poznajú, ak by sa čo len niečo nezdalo, tak to podľa mňa lekár povie hneď..a granulačné tkanivo je úplne bežné.

adulka07
11. sep 2016

@janajanajana ďakujem aspoň trošku si ma ukľudnila

adulka07
17. sep 2016

@janajanajana tak už to mám za sebou .,včera mi v narkoze odobrali tie granulove výrastky,dnes ráno pustili domov.. akurát mi nič nepovedali,len výsledky budú o 10dni,ale že sa nemám báť,väcsinou sú o.k inak nič,.. to ako dlho sa mám šetriť? Kedy môžem začať cvičiť,behat? Po akom čase môžem mať sex?

janajanajana
17. sep 2016

@adulka07 Super, že už to máš za sebou..no mne vlastne tiež veľa nepovedali, keď ma prepúšťali, len že sa mám šetriť..ale dokedy, to nepovedali. Ja stále uzívam cicatridine čípky, lebo výtok mám stále, a to som už 6 týždňov po, i keď je už len veľmi slabý, inak ale robím všetko, nijako zvlášť sa nešetrím (sex bol po 4 týždňoch). KOntrolu mám až v októbri, a lekár ma upozorňoval, že to tkanivo sa zvykne vytvárať opäť, preto stále preventívne užívam tie čípky.

adulka07
17. sep 2016

@janajanajana o 10dni budú výsledky s histologie a o 4tyz. Kontrola.. ja už dnes ani nespomínam ale výroky som pred operáciou mala iba veľmi slabé.. a lekár na príjme a tak isto lekárka ktorá má operovala hovorili,ze je už mala šanca,ze sa mi to vráti,vraj su to vnútorné stehy,ktore sa mali vstrebať ,ale telo to bralo ako niečo cudzie a snažilo sa to vypudiť

adulka07
17. sep 2016

Ten môj mobil prepisuje všetko ako mu vyhovuje😃 chcela som napísať že už dnes ani nešpinim a ani pred operáciu som nemala silné vytoky

bobsent
18. sep 2016

ahojte, som13 dní po zákroku (maternica a vaječníky+čistenie endometriózy) a asi od 5.dňa mám kŕče po močení +celý spodok akoby mi sťahovalo,akoby ma boleli vo vnútri nervy.také pálenie a svrbenie od moč.rúry až po konečník.rovnako aj koža od rany až po pupok(ale to viem, ž eje to z poškodených nervov pri operácii) moč mám vyšetrený, zápal to nie je,vraj to prejde.mala som 2 dni pokoj,dnes sa mi to vrátilo.nemáte s tým skúsenosti? rana mi nehnisá,chodím normálne. nestretli ste sa s tým? tuším erulka77 tu niečo také spomínala.

danka483
18. sep 2016

@bobsent ahoj tak mas po tom... ja som to tiez mala po kazdej operacii ked som bola cievkovana postupom sa to zlepší drzim palec

jahodka11
18. sep 2016

@bobsent no ja zatial len rozmyslam nad operáciou....drzim palce,aby to prešlo...je to velky zásah do tela, asi to chvilku potrvá, kym sa vsetko urovná...

bobsent
19. sep 2016

@danka483 ďakujem, tak som rada že je potom bola to hrôza prvé 2 dni.potom som už bola hviezda 😉 ešte čakám druhú histológiu.a ako dlho ťa to držalo po cievkovaní? lebo ja som 14 dní po a už sa mi to zdá dlho...a jediné čo ma trápi sú hormóny-tie nočné návaly sú neskutočné! uvidím, čo mi predpíše dr. po kontrole.

@jahodka11 nuž bolo to ťažké rozhodnutie...ale cítim sa dobre, veľmi dobre nebyť tých kŕčov mechúra a samozrejme straty hormónov 😒 ale nemala som na výber. držím palce aj tebe

jahodka11
19. sep 2016

@bobsent u mna praveze staci vybrat len maternicu, vaječníky mam v poriadku...tak zvažujem, zvažujem....uvidime....drzim palce aj tebe, nech je to len lepsie a lepsie...

danka483
19. sep 2016

@bobsent no mesiac to trvalo určite...no hormóny och ja sa trapim u rok aj som bola chvilu celkom ok no zasa sa citim zle a moc na výber nieje napíš co ti predpisal , ja sa chystam tiez na kontrolu a neviem veru....

adulka07
21. sep 2016

@bobsent tiež som po operácii cítila močový mechúr,taky tlak a štípanie,ale pomohol mi urologicky čaj,ktory som pila 3x denne

janaj733
26. okt 2016

Mojej sestre vyberali maternicu a celu ju tak dosrali ze skoncila s plienkamy mala dalsie dve operacie a momentalne ma vyvody z oboch obliciek a cakaju ju dalsie dve operacie ☹ ☹ ☹

adulka07
26. okt 2016

@janaj733 tým som sa ešte nestretla,.ale určite nie je jedno kde ťa operujú a kto .. a každý človek je iný a každa operácia je veľký zásah do tela a môžu nastať komplikacie

janaj733
26. okt 2016

@adulka07 to ano ale poskodili jej cely mechur aj mocovody caka ju celkova rekonstrukcia mechura ☹

adulka07
26. okt 2016

@janaj733 no to je strašne,.Ja si neviem predstaviť,ze by ma mali ešte raz operovať,..a ešte by som mala trvalé následky.. ono aj mne na celej operácii bolo najhoršie to cievkovanie..

janaj733
26. okt 2016

podala ziadost na presetrenie na urad nad zdravotnou starostlivostou tak som zvedava z nervov schudla uz 10 kg

miskabiska
26. okt 2016

ahoj. mam to za sebou a dnes vravim, ze je to jedna z najlepsich veci, ake ma v zivote stretli. na zaciatku som sa branila a trvalo, kym som sa s tym zmierila. po operacii som bola slaba, ale vsetko bolo ok. vajecniky mi nechali, funguju aj 8 rokov po ozarovani a ja som rada, ze nemusim riesit vlozky a hlavne antikoncepciu 🙂

janaj733
26. okt 2016

@miskabiska tak to ste jedna s tych stastnejsich 🙂

erulka77
4. nov 2016

@bobsent ahoj sice uz mas asi po bolesti a problemoch ale mas pravdu mala som silne bolesti ,krvácanie mesiac som krvacala ale ja som dostala silny zapal a bola som dlhsie v nemocnici