icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

jahodka11
4. nov 2016

Ahojte, tak dnes som bola opat na injekcii, proti MS...asi posledna, nerobi mi to moc dobre, depky a ekzém....ale poriadny....len sa chystam na SK a nemozem si dovoliť mat prave MS bohuzial.....tak uvidim,co tieto 3 mesiace...stale nie som rozhodnutá, pride mi to, ze som mlada, budem mat 36, tretie dieta stale nemame vyriešené, ze ci vobec a kedy,ale nepadlo ani rezolútne nie....ach, niekedy je to tak tazke.....

jajulaa
8. nov 2016

Čaute dievčatá, tak prispejem aj ja s mojou "čerstvou" skúsenosťou odstránenie maternice. Operovali ma minulú stredu, aj keď mala byť operácia robená laparoskopicky, museli ma bohužiaľ rezať, nakoľko som ju mala prirastenú k črevu a nechceli nič riskovať. Inak u nás v nemocnici už zo dva roky ponúkajú pred operáciou dať si pichnúť do chrbta epidurálku proti pooperačným bolestiam, tak som si to dala a dobre som urobila. Ten prvý deň na JISKE som vôbec nič necítila, čo bolo moje šťastie, keďže som 24 hodín prevracala. Ešte do nedele som mala žalúdok ako na vode. V nedeľu ma pustili domov, tak sa mi hneď polepšilo, doma je doma ..... Som šťastná, že to mám za sebou, nebolo to bohviečo, ale dalo sa to prežiť 🙂
Ak budete mať nejaké otázky, kľudne sa pýtajte, rada odpoviem.

bobsent
9. nov 2016

@danka483 ,
@erulka77 ďakujem za odpovede, ja som už 8týždňov po, prvý týždeň som v práci.prvý deň bol po operácii des ale potom to išlo zázračne rýchlo.zbavila som sa po 13rokoch endometriózy, cítim sa akoby som sa znovu narodila.mám samozrejme problémy z menopauzy ale nedá sa to porovnať s utrpením endometriózy.je to niečo neuveriteľné,môžem žiť ako človek!!!
idem ešte na kontrolu k urológovi,lebo od operácie stále chodím cikať. ale mne kvôli endometrióze museli nanovo uložiť močový mechúr(mala som ho prirastený k jazve po cisárskom) tak pravdepodobne je to ešte následok podráždenia nervov.
keďže mi vzali vaječníky a nedali horm. terapiu (vraj by mi mohla začať rásť endometrióza ak mám ešte mini ložiská v tele) som v prechode.užívam fytoestrogény a napriek prvému desnému mesiacu som už celkom ok.
boli ste v Lúčkach? dala som si návrh no normálne sa mi nechce ísť. bola som tam na dovolenke, ale predsa na 3 týždne od malého dieťaťa...
nemôžu sa príbuzní ubytovať na izbe?
ja by som veľmi chcela byť sama ale keď vidím čo stojí taká izba...obávam sa babinca v horšom slova zmysle.aké sú sankcie za ukončene pobytu? keď som si čítala leták mala som pocit akoby som išla do nápravného tábora 😀

jajulaa
9. nov 2016

@bobsent ja som bola v Lúčkach 2 krát (liečila som sa na neplodnosť) a vždy som sa mala super. Perfektne som si oddýchla a jediná starosť bola kedy mám akú procedúru a čo si vybrať na obed a večeru 🙂 . Na spolubývajúce som mala za každým šťastie a veľmi sme si rozumeli. Takže odporúčam. Aj keď to som nemala syna, teraz sa tiež kvôli rodine nechystám, predsa 3 týždne je dosť.
Inak ja tiež chodím dosť často cikať, tak hádam to nebude nič vážne, predsa dnes je to len týždeň od operácie. Zajtra idem stehy vyberať.

bobsent
9. nov 2016

@jajulaa a aké veľké (malé) máš dieťa? ja som zvažovala, že by prišli za mnou 2x na predĺžený víkend. a pravdepodobne pôjdem január/február najhorší čas no čo tam budem robiť,zlé cesty najradšej by som to zrušila.
ja a tu epidurálku pred op. by som brala, to je dobrý nápad!

jajulaa
9. nov 2016

@bobsent malý mal 7 rokov a je prváčik, takže drilujeme písmenká 🙂
No ja som bola pred viac ako 7 rokmi a vtedy sme tam mali zadarmo, každé poobedie vstup do toho wellnesu a vonkajších vyhrievaných bazénov. Vtedy snežilo a my sme sa močili vo vode 2 hodiny. No fakt fajne sme sa mali. A inak nie je to ani také prísne tam, ja som na víkendy chodila domov, lebo bývam blízko a nikto to neriešil. Jasné, žeby sa to nemalo, ale cez víkendy nebývajú procedúry, tak to je celkom nuda.
A ty to už máš schválené?

bobsent
10. nov 2016

@jajulaa ešte nemám schválené, dávala som si návrh v novembri tak počítam termín na január, február. to vieš, dokázala by som si predstaviť fantastický pobyt,keby naši boli so mnou na apartmáne 😉

danka483
10. nov 2016

@bobsent ahoj ja som bola v lúčkach bol január, drobec s tatom a babkou boli ubytovaný týždeň dolu v dedine potom mi dali na víkend priepustku a v pondelok na raňajkz som sa vrátila išiel super spoj z NR . bolo to velmi náročné kedže drobec mal 3 roky a išla som tam preto aby som sa dala do kopy, no mne kúpele nepomohli ale oddýchla som si , s úsmevom spomínam na milé baby čo som spoznala i ked o generáciu staršie ale boli skvelé....

adika279
10. nov 2016

Ahojte, ja som sa prave vratila z Lucok. mam dve deti starsinzacal chodit do 1.triedy a mensi ma 3roky. Tiez som si myslela, ze nepojdem, ale moja rodina ma podporila, manzel si zobral dovolenku. bolo to o to tazsie, ze starsi ma aspergerov syndrom a mensi je vazne chory. Potrebovala som vsak vypnut a dat sa dopkopy. V kupeloch bolo super, dokonca sa mi podarilo zhodit 5kg.co doposial neslo.Nasla som si kamaratky a maly boli so mnou cez vikendy. Bez mojej mami a sestry by som si to vsak dovolit nemohla. Treba ist pokial sa len trosku da. 🙂

bobsent
10. nov 2016

@danka483 ja to plánujem tiež tak urobiť, ďakujem za info že sa dávajú priepustky, to určite využijem. nevieš aké sú tie peňažné sankcie ak nenastúpiš alebo skôr odídeš? písala som aj do kúpeľov a na všetko mi odpovedali iba na toto nie 😉
berieš teraz hormóny? mne nenasadli, vraj by mi mohla začať rásť endometrióza ak ju ešte mám niekde v tele, tak nič moc. beriem fytoestrogény sóju forte+čaj z ďateliny, ľanové výrobky a kalcinor+vit. d proti osteoporóze a zdá sa ´, že mi to účinkuje tak na trištrvte.v čom si mala pocit, že ti kúpele nepomohli, s klimakterickými ťažkosťami?
@adika279 jój, tak schudnúť by som nerada ja potrebujem nabrať presne 5kg čo som zhodila operáciou a ešte tak 3 na pôvodnú váhu. som od prírody strašidelne chudá(aj keď zjem ako drevorubač) a veci typu operácia ma doslova likvidujú.
bola si na dvojke izbe alebo sama?píšeš že malý bol s tebou cez víkendy, to bol ubytovaný s tebou na izbe či zvlášť v dedine?

adika279
10. nov 2016

@bobsent ja som bola sama na izbe, takze mohol byt ubytovany pri mne, bolo tiez super ze vsetko mal zadarmo.Bol so mnou v bazene aj vo vaniach, trosku si uzil tiez po tom vsetkom co uz ma za sebou..
ja mam zase nadvahu, este sa mi nepodarilo zhodit po tehotenstvach 😀

bobsent
10. nov 2016

@adika279 jéj, to je skvelá informácia, takže na samostatnej môžeš mať rodinného príslušníka, aj manžel ak si zaplatia? na akom type si bola čo to stálo teba a čo príbuzných ak sa smiem spýtať.
j

adika279
10. nov 2016

Jasne len sa pytaj, co budem vediet napisem.
Ja som si priplacala 5e/den za izbu. Bola tam manzelska postel, raz prespal aj manzel, ale stym ze som nepovedala ze tam je, myslim ze sa plati 20/30e za noc. Zalezi kde si ubytovana. Deti do 6r.su zadarmo aj so stravou.

jajulaa
12. nov 2016

baby, už tretí deň mám podvečer zvýšenú teplotu, mali ste to niektorá? ☹ ☹ ☹

danka483
12. nov 2016

@bobsent ahoj no priepustku som si u dr vyprosíkala , sankcie to netuším ...hormóny no teraz stále beriem bellasin ale je to také všelijaké... a to som dúfala že v kúpeľoch poradia prípadne sa dozviem niečo viac no a nič. 😖

bobsent
5. dec 2016

@danka483 ešte sa ťa chcem spýtať, prečo si vysadila estrogénovú terapiu? ja som stále bez, beriem fytoestrogény-fyt sóju, ďatelinu, ľan,+na kosti proosteo. teraz som našla všetko spolu(mena gold)skúsim len čo doberiem zásoby čo mám.
v NR nemocnici ani môj lekár o hormónoch ani počuť, každá lekárnička mi povedala nedávajte si to...požiadala som dr. nech mi spraví denzitomeriu(už mi začína osteoporóza), sono prsníkov, cievne a nech sa teda podľa toho rozhodne.všetci na mňa tlačia, že si mám zvoliť sama. jedno aj druhé je naprd:(ja menopazu celkom zvládam(nedá sa to porovnať s hrôzou endometriózy)aj keď teda nič moc to nie je...len to starnutie organizmu:(
v januári mám ísť na sono prsníkov, vraj potom sa rozhodne o terapii.bojím sa jedného aj druhého.

anjelik420
15. jan 2017

Ahoj chcem radu caka ma operacia mam polyp na maternici mam ist na predoperacne vysetrenia co vsetko a ake vysetrenia my budu robit

anjelik420
15. jan 2017

kde my budu robit predooeracne?v nemocnici?Rbk ?na gynekologii ?a musim byt aj objednana ?

adika279
15. jan 2017

@anjelik420 ahoj predoperacne si musis dat spravit na internom a na anesteziologickej amb.vezmu ti krv urobia ekg a v anestez.amb.si pokecate
mna caka operacia vo stvrtok tiez musim na predoperacne
kedy ides ty

anjelik420
16. jan 2017

Stredu sa chystam a potom sa uvidi kedy ma objednaju

anjelik420
16. jan 2017

A treba aj vymenny listok na interne vysetrenie ?

adika279
16. jan 2017

Ano treba, ja si idem dnes ku svojmu gynekologovi, len neviem ako to vsetko stihnem kedze na internom sa uz objednava na predoperacne.

anjelik420
16. jan 2017

Tak musim ist k svojmu gynekologovi si po vymenny listok

bobsent
16. jan 2017

danka483 našla som fytoestrogénový prípravok kt. mi zaberá na klimaktérium:
menagold.
prešla som všetyk dostupné na trhu(urobila som si normálne tabuľku,kt. čo obsahuje) a iba tento má kombináciu izoflavónov, lignánov a dokonca v najvyššom množstve. Plus užívam pro osteo(takisto jediný prípravok prosti osteoporóze,kt. obsahuje všaeko: vitamín K, vápnik, vitamín D).
Ten menagold som nezohnala ani v jednej lekárni, iba internetovej dávam si ho dovážať .
Klimaktérium zvládam s týmto tak na 75%,takže dá sa.
estrogény mi asi nenasadia vôebc.
rozmýšľam či nezruším aj kúpele,nevyhovuje mi termín a mnoho ďalších vecí(všetko mám už zhojené, už som 5 mesiac od op.)
dúfam, že nemáš veľké problémy si klimaktériom.

anjelik420
16. jan 2017

Predoperacne robi aj vseobecny lekar s citala ci to nie je pravda?
Chcem radu pre kamaratku gynekolog ju poslal na sonografiu ale nebolo to dobre vidiet tiez ma polyp na maternicilebo bola pred menzesom a teraz nevie ci tam na ist znova na vysetrenie na sono a ci treba znova vymenny listok lebo jej ho dal gynekolog ale kedze uz bola tak nema ci je znova potrebny listok

anjelik420
18. jan 2017

Preco treba ist k gynekologivi si po vymenny listok na interne? Ved on ma poslal na sono a ze tam ma objednaju

anjelik420
18. jan 2017

gynekolog ma poslal na sono len som akurat bola pred mestruaciou a povedali my ze mam prist este raz na vysetrenie ked budem po menzesi 5 den a chcem sa spytat ci treba znova vymenny listok ci mam ist si ku gynekologovi si po vymenny listok alebo mozem ist aj bez listka na sono

cinko80
19. jan 2017

Adika 279 ja som predbezne objednana 3.2.na predooperacne ale uz na gynekol.a vecer domov na vikend a v nedelu naspat do nemocnice a rano 6.2.operacia. a dovtedy anjelik 420 treba mat vysledky z krvi, interne a ARO.

anjelik420
19. jan 2017

Co budu my robit na predoperacne vysetrenie

anjelik420
19. jan 2017

Tak mam ist ku gynekollogovi ? A nie na sono? lebo mne tak povedali ze mam prist znova na sono na vysetrenie