icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

zoe1221
20. mar 2017

Ahojte, moja mama ma za sebou hysterektomiu :( žiadna sláva teda. najhoršie to bolo po tom keď začali návaly. Brala aj Estrogény v tabletkách, ale neroili jej dobre. Teraz jej doktor predpísal nový preparát Lenzetto, je to tiež estrogén ale strieka sa na ruku, veľmi rýchlo zaschne. mama ho nosí v kabelke a strieka podľa potreby, je s nim spokojná. Tak keby ste mali takéto prolémy :( Lenzetto odporúčam.

julinka76
20. mar 2017

@maja175 Lenzetto mam aj ja, musela som podstupit operaciu. Lekar mi povedal, ze lieky cez kozu su bezpecnejsie kvoli peceni a setrnejsie k zaludku. Naozaj ani neviem ze Lenzetto uzivam, citim sa fajn aj plet sa mi zda krajsia. A ze je to lepsie aj kvoli kostiam, ako pchat do seba vselico z lekarne, vyhodim kopu penazi a ucinok sotva citit a na tie kosti vobec neucinkuju. Toho sa obavam, lebo sestra mala zlomeny bedr klb a ja by som to nerada. S Lenzettom som max spokojna.

janka2273
4. apr 2017

@anjelik420 Mne vyvolá menzes čaj zo šalvie 🙂 už som to odskúšala viackrát a vždy to fungovalo..pila som ho proti vírusom denne cca 0,5l a zrazu som dostala menzes o 2 týždne skôr 🙂) Minule som sa " zabudla " a zase som ho cca týžden popíjala a zase mi to vyvolalo menzes 🙂mrkni na toto,je tam odsek šalvia a využitie v terapii a tam je to písané 🙂

http://referaty.aktuality.sk/salvia-lekarska-sa...

jarus74
11. júl 2017

Prajem pekny den tak hladala som temy presne ohladom toho aby som vedela na co sa mam priblizne pripravit mna caka operacia v septembry celkova hys.ide maternica aj vajecniky von a dost sa bojim vsetkeho okolo toho.chcem sa opytat ako to je s menzesom mala by som dostat pred operaciou a kedze ho mam velmi dlho bojim sa ze operaciu prelozia problem je v tom ze mne mrch skace a krvacam vselijako nepravidelne a hlavne dlho a hormonalne lieky uz vysadene ako to je vlastne vtedy nejak sme menzes neriesili pri konzultacii ohladom operacii dakujem za kazde info

katkano
12. júl 2017

@jarus74 zvládneš to ja som už 5 mesiacov po kompletnej operácii a neberiem ani hormóny okrem jazvy už ani neviem že som bola operovaná. Držím palce :D

jarus74
13. júl 2017

@katkano dakujem

jarus74
25. aug 2017

Mam este jednu otazku ako dlho ste boli po celkovej hysterektomii v nemocnici dakujem za odpovede

janka2273
25. aug 2017

@jarus74 kamoška bola cca týžden v nemocnici ..

adika279
25. aug 2017

@jarus74 ahoj ja som bola 7dni

jarus74
25. aug 2017

@adika279 dakujem za odpoved ☺

mamina_123
22. sep 2017

Ahojte , je to v najbližšej dobe pre niekoho aktuálne ? (pre mňa áno a už začínam pociťovať miernu paniku 😊) .. chcela by som ísť potom aj na liečenie, tak by som rada objavila nejakú "spolubojovnicku".

jarus74
23. sep 2017

Ja som sa momentalne uz po operacii a konecne uz doma 5 den vcera som bola na onkologii aj stehy vyberat takze pomalicky sa zotavujem

mamina_123
23. sep 2017

@jarus74 ahoj , prosím ťa ako dlho si bola v nemocnici ? V dobrom ti závidím že už to máš za sebou , ale asi každá stresujeme rovnako predtým 😎

jarus74
23. sep 2017

@mamina_123 no ja som bola operovana 11.9 a 18 .9 som isla domov ale mne brali von vsetko nie len maternicu drzim palce hlavne ziaden strach mna drzalo to ze som si kazdy den hovorila zajtra uz bude lepsie a len lepsie

mamina_123
23. sep 2017

@jarus74 vďaka za podporu . Veď snažím sa pozitívne myslieť , ale bojím sa . Už nech to je za mnou . Potom sa určite ozvem a pridam svoju skúsenosť . V lete som bola na konizacii , dost dlho som sa dávala dokopy a hneď toto. Nie je to veľmi motivačné 😂 ja sa začínam pomaly baliť. Ešte mám sice pár dní čas , ale už to chcem mať z krku.

janka2273
23. sep 2017

@jarus74 Prajem skoré uzdravenie 🙂 aké si prosím mala výsledky po konizácii,ked si si musela dať vybrať úplne všetko prosím? čo ti presne našli?

jarus74
24. sep 2017

@janka2273 no ja som bola na kyrete a vo vysledkoch bolo viac lemiom gla.hyperplazia a rakovina tela maternice auz to napadalo vajecnik a pritom na citologii neukazalo nic alebo podla mojej lekarky kde som chodila ako na klavir kazdy mesiac neukazalo nic v nemocnici nechapal ani sam primar co to za mudr. a po operacii my este zdoraznili ze som prisla v hodine dvanastej okrem toho uz som mala tzv prepadnutie maternice vajecnikov aj mocoveho mechura ak nieco chces viac kludne do ss

zuzka1008
24. sep 2017

@mojka2310 Ahoj, nečítala som všetko, už máš asi po operácii, zaujíma ma ako dlho si bola PN , Kolko ti trvalo zotavenie, ako zo sexom po vybrati maternice?
Treba brať aj niake hormóny,lieky?

janka2273
24. sep 2017

@jarus74 moje nervy😲 tak to si fakt mala šťastie,že si došla ešte včas! Ja to stále vraví.,že tie cytologie sú na nič...tie klasické sú väčšinou o ničom a zavádzajú ,ale ani tá platená nie je teda bohvieako kvalitná a presná,nakoľko môj carcinom in situ na povrchu krčka vôbec neodhalila😑ja chodím poctivo na preventívne prehliadky a ani neviem,ako som sa dopracovala ku karcinómu??takže tie cytologie stoja za figu 😢mne robil okrem konizacie tiež komplet kyretáž maternice aj krčka a výsledky sú negatívne...no vraj si niektoré ženy aj pri tejto diagnóze dávajú von maternicu,ale mne to neodporúča...uvidím v novembri na kontrole,ale snáď je to vyrezané a som vyliečená ako povedal dr😃tebe prajem veľa veľa zdravíčka!!! Už sa cítiš dobre,boli ešte niečo? Budeš mať aj nejakú zabezpečovacích liečbu?

jarus74
24. sep 2017

@zuzka1008 ja som bola operovana len teraz 11.9 cize sa este liecim a o mesiac mam este len kontrolu na onko dovtedy lezat setrit sa hlavne sa nezohynat a dvihat veci

jarus74
24. sep 2017

@janka2273 presne tak tie cytologie podla mna ukazu na prd. Skus sa poradit este s lekarom ono zavisi vsetko aj od veku a diagnozy a hlavne v akom stadiu to je ale oni po zvazeni ak by to malo byt zle malo by to ist zavcasu von!
Ja som zatial este dost slaba stale chodim na wc ak sa trosku viac prejdem po byte tak sa objavi ruzovy vytok bolesti este su ake to patri este k tomu a co bude dalej uvidi sa na kontrole vtedy este poriesi aj vysledky histologiu ale lecba bude podla toho takze asi tak ale som rada ze to zleeee je vsetko von.
Ja

Ak mas deticky ja by som tu maternicu aasi dala von

janka2273
24. sep 2017

@jarus74 tak u mna to bolo nulté štádium len na povrchu krčka,vnútro krčka a maternica a okolie je čisté...ja by som aj išla na operáciu,ale týžden si v nemocnici dovoliť nemôžem ☹ Mám syna a o rok viac ako Ty,vid dátum v mojom nicku,takže deti už určite neplánujem 🙂 🙂
Moc Ti držím palce,nech si čoskoro O.K. 👍❤

katkano
28. sep 2017

@jarus74 prajem skoré uzdravenie chce to čas. Mňa operovali 10.2.2017 skoro už 8 mesiacov /carcinom in situ/ a 5 týždňou som mala zabezpečovaciu liečbu megavolltovú terapiu /ožiare/. Hlavu hore zvládneš to. Držím palce.

jarus74
28. sep 2017

@katkano dakujem za povzbudive slova a ako sa citis
Chcem sa opytat ako dlho ste krvacali ja som spinila( krvacala ) v nem9cnici par dni potom to zmizlo ale teraz uz 3 den znovu a ustavicne chodim na wc čurať dufam ze to prejde lebo to si neviem predstavit ustavicne odbehovanie na wc zajtra sa chystam k lekarke koli vysledkom tak sa jej na to opytam tiez

katkano
28. sep 2017

@jarus74 ja som nekrvácala a špinila asi len 3 dni po 6 týždňoch som šla do práce. A kľudne mi tykaj ja som ročník 73 😉 Aj čúranie sa upraví zvládneš určite sme silné ženy🙂 Všetko chce čas a pozitívne myslenie.Len kontroly na onko každé 3 mesiace ale teraz keď som bola 20.9 už ma objednala po 4 mesiacoch.

bobsent
28. sep 2017

@jarus74 mne toto močenie začalo cca 2 -3 týždne po operácii a trvalo mesiac!!! každú hodinu v noci som chodila. už aj v nemocnici som mala také akoby sťahy podbruška pred a počas močenia.
bola som potom aj na urológii,nič mi nezistili, že to je nervový systém mechúra ešte podráždený, aj z cievky.
mne brali aj vaječníky a zároveň robili aj plastiku močového mechúra(pred rokom). zrejme aj tebe robili plastiku mechúra, keď si ho mala prepadnutý, a to je také citlivé tkanivo, ako ho chytali aj postláčané takže to chvíľku trvá než sa spamätá.
daj si pre istotu skontrolovať moč, či nemáš zápal.

habanka2014
9. okt 2017

@jarus74 ahoj Aj mna caka operacia. Maternica a vajecniky von. Ako sa cytis? Strasne sa boim.

jarus74
9. okt 2017

@habanka2014 drzim palce presilno hlavne klud nieje to med lizat tie pooperacne bolesti ale daju sa zvladnut.
JA sa uz citim ovela lepsie ale rste mam bolesti cikanie uz je lepsie ale zas stolica nie trapy ma zapcha takze obcas si musim pomoct glycerinovymi cipkami a inak som si po operacii doniesla infekciu zapal nehojim sa velmi dobre beriem antibiotika .akoze domace prace uz pomalicky zvladam len to nesmiem prehanat a hlavne nic nedvihat.

bobsent
9. okt 2017

@habanka2014 mne si síce nepísala,ale pred rokom mi robili to isté čo tebe budú(viď. predošlé príspevky).
strašne som sa bála deň noc som mesiac plakala.
prvé 4 hodiny som prekričala, pomáhalo mi to. potom nastalo zlepšenie a druhý deň som sama vstala, tretí chodila z izby. strašná úľava. tak dobre som sa cítila že sa to ani nedá opísať. jasné, trvalo cikanie a kakanie trochu dlhšie🙂
lenže ja som pred zákrokom mala roky príšerné bolesti, takže pooperačný stav bol pre mňa vykúpením.
niektoré baby nekričali, väčšina si po prebudení ale ulavila🙂 aj nadávkami. ja si to pamätám akoby mi niečo behalo v bruchu. dnes sa aj čudujem, čo som kričala🙂
bála som sa klimaktéria,lebo som bez hormónov iba s prírodnými ale dá sa.
ja som mala natrénované vstávanie+ zásobu espumisanu(2.-3- deň začnú črevné koliky, a na odd. dajú max.2 tbl.-na odchod plynov však treba aj 5-6 denne, viď.príbalový leták)+aloe sprej na ranu+naučený postup pri vyťahovaní drénu (zhlboka sa nadýchnuť aby plecia išli hore).
verím, že ti niečo z toho pomôže. ak sa dá, samostatná izba.
pooperačný stav je veľmi individuálny, mne nebolo zle. nevracala som, mala som jasnú hlavu až moc.mama si naopak nepamätá skoro nič, a bolesti vraj nemala prakticky žiadne🙂
držím ti moc palce, horšie to asi znie ako sa prežíva, ja som tu pri každej stránke plakala. ale druhý deň som mala pocit,že som sa znovu narodila. bude dobre.

habanka2014
9. okt 2017

@jarus74 bobsent dakujem to velmi pekne trosku so mi pomohla.. Strasne sa boim lebo to prislo tak nahle z citologi nice spatne som nemala. Chodim pravidelne na preventivky ale nieco sa mi nelubilo.. Bolesti hlavy, pocity horuca ako navaly a krvacanie.. Tak som isla znova gyn. A tu polyp 5×7cm.. Isla som na zakrok do nemocnice.. Zial za polypom bol Aj myom.. Odporucili laparoskopiu. Po dvoch tyzdnoch Od zakroku isla som pre vysledok histologi.. A tam.. Zhubny nador, rakovina krcka maternice a Uz aj na vajecnikoch.. Moj gyn. Si nedokaze vysvetlit ako nahle sa to prejavilo.. Strasne sa citim, nenormalny sok... Asi cca o mesiac budem mat operaciu.. Boim sa Uz vsetkeho ked ze to teraz tak rychle sa stalo. Mate deti?