Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
@janka2273 ahoj. Jejda velmi sa tesim ze si super dopadla, krasne výsledky uzastne. Super správa. A ja... hmmm... tiež dobre.. bolesti už sú za mnou.. rana je krásna, zotavila sem sa po operaci.. teraz sa lecim.. chodím na oziarovanie každý deň plus chemo.. ale tu podali zatiaľ iba raz.. držím sa, musím.. sú rôzne dni ale už 3 týždne za mnou.. ešte cca 2... treba vydržať a bude dobre 🙂
@daska58 Mojej mamine vyberali pred rokom a bolo to len laparoskopický, v podstate vo vnútri odstrihli všetko čo bolo treba a mamina to vlastne porodila. Bola v nemocnici 3 dni a rekonvalescencia cca 2 mesiace. Ani rok po operácii ešte nepribrala. Žije úplne normálne ako dovtedy ;)
@habanka2014 Aj chemo Ti dali?? myslela som ,že len ožiare také zabezpečovacie... No ale hlavne,že si a aj budeš O.K. 🙂 prečo Ta vlastne nerobili laparoskopicky?? ako aj tu čítam,väčšinu žienok klasicky operujú,no tu u nás v Trenčíne čo poznám ženy,tak zase všetky laparoskopicky..majú len nejaké 2 bodky na tele 🙂
@janka2273 pokial je podozrenie na onko ochorenie laparoskopiu sa nedá urobiť, lebo lekári potrebuju vidieť všetko čo odstraňujú aby mali istotu že výberu všetko poškodené tkanivo ...
@katrinka34 myslíš podozrenie,že by to prerástlo už do samotnej maternice,hej? čiže pri zachytení len na povrchu krčka,je možné odstrániť maternicu laparoskopicky ak to správne chápem?
Aj ja som mala predrakovinove štádium...preto klasicky ...operovana som bola vo vychoslovenskom onkologickom ústave a bola som spokojná
@katrinka34 Aké mala výsledky pred vybratím maternice?
@janka2273 ano raz do tyzdna som mala dostať chemo.. je to taka kombinowana liecba vraj perfektná pre te typy nádorov. Ale dostala sem hnačku.. tak zatiaľ nemôžu podať ďalšiej. Tu chemo mám aspoň takú že nezanechava vedľajšie účinky.. vlasky nevypadnu a tak.. pred tu operáciu sem mala laparoskopický vyberaný polyp a myom.. hneď na to sem mala tuto druhu operáciu.. musia to asi tak robiť lebo hovoril doktor keď tá otvoria tak ešte presne vidia kde je nádor a tak..
@habanka2014 Ty si mala vlastne ten polyp v maternici a za ním sa Ti skrýval ten myom,čo narobil šarapatu,hej? čiže už si mala od toho chytené aj vnútro maternice? dobre tomu rozumiem? lebo je rozdiel,ked niekomu vyberajú maternicu s touto diagnozou,čo je pochopiteľné a ked má niekto len na povrchu krčka maternice z histologie výsledok CIn3...vtedy by sa ešte nemusela maternica celá brať,ved to je škoda hlavne u mladých báb ...
@janka2273 áno, presne.. dobre pamätáš 🙂 po tým zákroku vlastne výsledok prísel karcinóm krčka maternice.. chceli všetko dať preč.. potom lekár rozhodol po pri operaci že nechajú vaječníky.. te boli zdravé, tak ich presili nekde vyššie.. v prípade oziarovania aby sa nepoškodili.. mala som nádor 4,5cm.. ale.. 2č v pošve.. takze aj tej kúsok mi zobrali.. aj uzliny.. te boli čisté, na staste negatívne čo znamená že nejsu metastázy.. vieš čo.. teraz je toho strašne veľa.. včera som sa dozvedela že sesternica má toiste ako ja... úplne som z toho na nič.. celu moju liečbu mna podporovala.. telefonovala a tak.. a zrazu toto?.. to nejaký horor v našej rodine, vsetcy nemôžu tému uveriť.. má 35 rokov a nemá deti.. smutne veľmi.,
@habanka2014 No počkaj,už som nejaká dopletená..našli Ti myom v maternici a ten vybrali laparoskopicky,tak ako zistili,že máš na krčku carcinom,ked Ti brali myom z maternice? lebo krčok maternice a maternica je rozdiel samozrejme😉
@habanka2014 čiže mala si 4,5cm nádor v maternici a daľší v pošve? + aj chytený krčok?
@janka2273 povedali že výsledok histológie bol ten spätný.. vzorku zobrali pri operaci.. asi z krčka vlastne..
@habanka2014 v podstate keby že nevyrastie tam ten polyp tak by som asi o tym nevedela.. keď už tam raz niečo nájdu tak odporúčajú poslať na vyšetrenie vzorku..
@habanka2014 No podla mna ,ked ti vyrezali ten myom,tak ten prezerali a z toho bol ten výsledok,či?od neho sa Ti chytila tá maternica...
@janka2273 áno, krčok plus ešte aj tá pošva.. doktor povedal že to bol veľmi zvláštny typ nádoru.. ale agresívny, nepriaznivý typ.. že ten sa lubi vrátiť.. tak preto mi dali kombinovanú liečbu.. aby mali istotu že to zabili.. úplne..
@habanka2014 takže ten 4,5cm nádor nebol vo vnútri maternive ale vo vnútri krčka + pošva? ale tak hlavne,že to našli a vedeli odstrániť,,ešte chvíľu liečby a budeš fit ako rybička 🙂
@janka2273 určite ten myom bol spätný, to je jasne.. lebo aj z neho výsledok bol spätný.. tam kde vyrastal spôsobil nádorové bunky.. presne..
@habanka2014 čo znamená "spätný" v tomto prípade??
@janka2273 tak presne.. mala sem veľké staste.. preto že preventívnu sem mala mat až v novembri.. ale pocity sem mala iné.. vnútorne nutkanie mna posielalo Skorej k lekárovi.. tak už v septembri sem bola po 1 zákroku. 6.11 operácia maternice. Do preventívky sem bola vybavená.. ďakujem teraz že žijem.. mohlo byt neskoro na konec roka.. ďakujem ti si zlata osôbka.. už 15 oziarov mám za sebou.. ešte 10.. to dám, mám veľa síl 😉
@janka2273 velmi zly sem myslela..
@habanka2014 Aj si mala nejaké bolesti,či iné prejavy?
@janka2273 jedine co mi bolo to take navaly sem mala ako v prechodie... raz horko.. o chvíľku zima... dusno.. aj bolela mna hlava.. tak dom si povedala že pôjdem Skorej gyn. Poprosiť o vyšetrenie ženských hormónov.. že to musí byt ono... a tu take prekvapenie...

@rasty815 ja som bola na PN 25 dní..bolo to ok