Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
Ďakujem za ukľudnenie a ešte sa chcem opytať, ako to bolo po prvy krat s pohlavnym stykom po operácii? Mali ste pri tom nejake bolesti? Predca rana. Mam z toho obavy, lebo pred operáciou to bolo strašne, skoro stale som krvacala, tak ten intimny život u nas bol na bode mrazu.Teraz mam obavy, čo od toho očakavať. Vybrali mi aj vaječniky.Na take intimne veci sa hanbim lekara opytať.
@iveta6868 napísala som to tak ako to cítim že by to malo byť tiež mám partnera po boku na ktorého som čakala dlho....pochopí pohladí má a hlavne vie čo na mňa platí je citlivý a ak by bolo niečo v neporiadku vie si aj počkať na všetko to krásne.u nás to bolo po operácii tiež ťažké a zvládli sme to počkal kym sa mi všetko uhoji tiež sa bál prvý krát že ako to bude či má to nebude bolieť predsa je to veľký zásah do tela ale kúpili sme lubrikant a fungujeme milujeme sa vždy keď príde chuť.takze ak je chápavý tak všetko pôjde hladko a hlavne k spokojnosti vás oboch.
Tak som čerstvo po kontrole.Pan doktor mi na to nafukovanie a bolesti pri vyprazdňovani povedal, že už by to nemalo byť take, že dufa, že sa tam nespravili nejake zrasty.Takže zase mi dal dovod na obavy. Ono je to už v podstate slabšie, ale stale je 16 dni po operácii.
Prosim prosim..davnejsie tu vyskocil clanok, priveh jednej ženy, ktorá mala podstupit odstranenie maternice a zhodoy nahod sa dostala do ruk doktorovi anjelovi ktory pomohol uz mnohým zenam s takou diagnozou a zachranil ich od hysteroktomie..nemozem si spomenut ani meno doktora, mam pocit že bol v B.Bystrici..kamaratka akutne riesi tento problem a hrozne by som jej chcela posunut moznost aspon to skúsiť unho ale za ten svet to nikde v clankoch neviem najst😣 dakujem vsetkym za pomoc!
@iveta6868 ja osobne som veľmi zle psychicky brala stav po operácii. Cítila som sa menejcenna, znehodnotena- neviem vyjadriť pocit- hoc už deti sme naplánovali, ale aj tak....
S odstupom času hodnotím, že môj život pred a po je o 100% konfrontnejší.
Pred som mala stále bolesti podbruška, pri styku, hoc kedy som krvácala...aj keď som to nebeská ako prekážku, lež údel ženy, že tak to je.
Teraz po- nepoznám po zahojení bolesti, styk si konečne vychutnávam aj ja.....a to nehovorím, že nemusím sledovať menzes a obmedzovať sa.
Držím palce.
Inak zeny ked uz nechcete deti, naco je vam maternica? To len psychicky blok...
Žienky, no ako bojujete po hysterektomii?Ja som už 8 tyždňov po operácii, strašne rychlo to zbehlo.Myslela som, že už budem mať pokoj od problemov navždy.Asi 1 a pol tyždňa som sa citila skvele, v 4 tyždni ma doktor vyšetril a povedal, že je spokojny, že sa hojim ukažkovo. Po 5 tyždňoch som začala mať tlak na konci kostrče, ktoré vystreluju do konečnika, Je to taky neprijemny pocit a trva to cely deň. Začala som pomaly pracovať z domu a sedieť dlhšie pri počitači, tak som si myslela, že otlačena kostrč.Včera som bola na kontrole a problem stale pretrvava, nepomahaju lieky od bolesti, maste, tak som to spominala doktorvi a on, že sa s tym nestretol, že nevie z čoho to je, tak ma poslal na rahabilitaciu. Veľmi sa bojim, aby to nebol nejaky prolaps a netlačil mi na kostrč a konečnik. Včrera ma nevyšetroval, iba mi povedal, že pošva je pevna a keď nemam pocit nejakeho vyčnievania z nej, tak sa nemam bať. Ale ten strach mi neda spavať. Ešte spominal, že to možu byť aj zrasty. Mali ste niektorá taky problem? Už som fakt nešťastna z toho všetkeho.
Ahojte. Som 10 dni laparoskopickej hysterektomii. Uz na 5. den som bola "v pohode" . Okrem toho, ze ma tahalo vonkajsie sitie, bolo vsetko prekvapivo dobre. Sice ma boli creva a mechur (mala som maternicu prirastenu k mechuru), ale dalo sa. Ako mi dr vybral vonkajsie stehy, je mi horsie ako bolo. Toci sa mi hlava, boli ma brucho a vcera som mala teplotu. Podla dr je vsetko ok, ze to bol zasah do tela, ze to chce len cas. Do kedy bolia creva? Kedy ste sa "vyfukli" z toho plynu co pouzili pri operacii? Mam pocit, ze som ako balonik.
Dobrý deň chcela by som sa informovať. 23.3.2022 ide na operáciu vaječníky a maternica von. Včera som dostala menzes vie mi niekto poradiť či to vadí keď deň operácie už budem mať pomalí koniec. Ďakujem
ahojte,mate niektora skusenosti s ciastocnym odstranenim maternice? mne dr povedal,ze mi odstrani len cast maternice, vraj budem mat menzes- povedal to tak ze ostanem zena,ostanu mi vajecniky atd.vraj teraz to uz tak robia. diagnostikovali mi adenomyozu,tkanivo maternice mi prerasta do svaloviny ,aj mimo maternice. idem na kyretaz o tyzden,kde mi vezmu vzorku na hystologiu. potom vraj tato operacia bude vhodna,dve deti uz mam,dalsie nechcem,mam 36 rokov. mavam velke problemy s menzesom,dlho krvacam,aj 8-9 dni,zastavia to len lieky,stale som nafuknuta, problemy pri moceni atd. doktor vravel ze po tomto sa mi ulavi. citam tu rozne pribehy,aj zakroky ako sa robia,no nikde nevidim ze odoberu len cast maternice.ci to niekto uz absolvoval? chcela by som vediet co ma caka,kolko sa to potom hoji,kolko je zena PN,ake lieky musi brat potom.hormonalne zmeny mi vobec nerobia dobre,mavam potom psychicke potiaze,poruchy spanku,triasku a potenie, vsetci tu pisu o priberani,ja som sa praveze tesila ze ked mi skoncia problemy s PMS,nafuknutim bruchom atd tak by som skor mohla schudnut ako pribrat,pretoze sa mi nedari od porodu uz 3roky schudnut.dakujem za odpovede 😉
Nemam ju tiez a nejak som sa stym zmierila. Dietatko mame aspon jedno a poviem tak, vela bolesti a problemov odpadlo, takze aj ked ma mozno nebudete chapat, mne celkom odlahlo, ze ju uz nemam
tak už som po zákroku aj ja, zobrali mi telo maternice. Krčok aj vaječníky mi ostali. Rada by som sa opýtala, po akom čase ste išli vonku na prechádzku? Operovali ma 6.5., zatiaľ sa len pomaličky ako slimák motkám doma, neviem kedy sa môžem odvážiť vonku...ako ste to mali vy?
@ivanka1980 dúfam že je všetko v poriadku, nakoľko som bola operovana v zime tak som nechodila vonku a veľmi ma všetko bolelo, len na kontrolu som išla a doma
Môžem sa spýtať po celkovej hysteroktomii ste mali nárok na invalidný dôchodok ja som mala diagnózu zhubný nádor vajecnikov.

@iveta6868 Ahoj ja mam.... a do dnes.... od operaci je skoro 4 roky... ale je to tym ze som absolvovala aj liecbu chemo+
radio... to uz nebude nikdy v poriadku povedal lekar, hlavne ze som zdrava a zijem.... prajem ti nech sa ti to zlepsi... to chce cas 😉😘