Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
@jahu348 to je to najmenej, do dierky sa trafí každý.....nie, žartujem....mňa cievkovala stará sestrička, hotová katastrofa, ale primár zavolal druhý krát mladú praktikantku a tá sa strafila na prvú šupu, potom chodila už len ona, a na druhý deň som šla už sama a po operácii som bola hneď na izbe, lebo pekne som sa prebrala z narkózy (moja 21 narkóza)
tiež dosť....ale ja som už stará a vy ešte mladučká .....tak držím prsty a bola by som rada, aby ste napísali, ako to dopadlo 🙂
@bibi244 nie je zač....ja som akurát vtedy o internete len snívala....dnes si už žienky všetko nájdu na nete 🙂 a tri krát preto, lebo najprv mi vzali 1vaječník, potom museli aj maternicu a druhý vaj. mi nechali kvôli hormónom, ale o 6 mesiacov musel ísť von aj ten, vraj bol rozbitý a roztrhaný (povedal to primár, čo ma operoval) neviem síce, ako sa to stalo, ale vysvetlil mi to tak, že tam boli cysty, ktoré mu k tej deformácii "dopomohli" a komplikácie som nemala, rany sa mi pekne hojili, drenáž mi vybrali a stehy tuším po 10-tich dňoch...
@cecilia68 ano, súhlasím, je to super keď som si mohla pohladať názory a skúsenosti iných žien, a vybrať si z nich aspoň tie pozitívne...a povedať si že u mňa to bude podobne ako u vás...rýchlo sa hojiť atď...a takéto rady sú super, nikdy by som asi sama na to neprišla že by som mala vystierať nohy pri ležaní a tým sa rýchlejšie postaviť na nohy....mňa to čaká 5.februára, takže o dva týždne už budem mať potom a budem rada ked budem na normálnej izbe, tie JIS-ky mi naháňajú strach...
@rebroza Can you explain me what is Hysterectomy. Its a new name for me While i am also a pregnant woman but i don't suffer from the same.
@amtira1425 choose uterus
@amtira1425 hysterectomy is removing your uterus, the womb where the baby-embryo is growing...they remove it when there is a myoma or some problem with it....
@amtira1425 Hi, bibi244 wrote you good answer, I think. If you are pregnant women, I hope, you will have nice pregnancy and nice baby too. 🙂
@jahu348 Ahoj, kukla som zasa raz do tejto diskusie - tak len pripisem moje - ja som po 3,5 roka, vahu mam stale tu istu, vajecnik len jeden, ale stale pracuje, nemocitujem na sebe ziadne zmeny - ak neratam, ze nemam menstruaciu, to je aspon jeden bonus. "marodovala" som asi mesiac, ale ja som operaciu absolvovala v akutnom stave po normalnom porode. Po tom mesiaci uz som sa vedela sama postarat o dceku a viac menej normalne fungovat. Nebola som na lieceni - mala som malilinkate babo doma. Ale podla mna ak sa da, urcite treba ist na liecenie, oddychnut si. zaslusime si to 🙂
@rebroza to ma teší že sa dá udržať tá istá váha, už som veľa počula že dosť pribrali. Ja idem na to 5.februára, a chcem sa spýtať, už ste odvtedy nemali nič také ako pozostatky menštruácie, žiadne krvácanie alebo výtoky? Som zvedavá či sa úplne zbavím vložiek...pri myóme mám stále nejaký výtok, takže ich nosím bez prestania...Potom ma zaujíma: po operácii ste mali vývod na moč ako dlho? A ešte: na kúpele máme indikovaný nárok každá po odobratí maternice? mne má ostať krčok maternice a vaječníky, tak neviem či aj ja mám nárok. Kto viete, odpovedzte, ďakujem!
@bibi244 zdravím. nie, nemala som žiadne pozostatky menštruácie, výtoky... len po operácii som dlhšie špinila, ale to bolo tým, že som bola vlastne aj po pôrode, mala som zošívané aj cesty pôrodné, čo vo Vašom prípade nebude.
ja som myslím mala cievku na moč dva tri dni. ale bolo to aj preto, že som nebola schopná vstať z postele a ísť na wc. (čo nebolo spôsobené priamo hysterektómiou, ale tým, čo bolo predtým)
mne ostal vaječník (druhý mi zobrali dávno predtým) a kúsok krčka maternice - doktor mi hovoril, že zvyknú brať aj krčok, ale keďže som bola po pôrode, pravdepodobne vôbec nebolo jasné, kde ešte je krčok maternice a navyše to bol akútny stav, doktori potrebovali zastaviť krvácanie, takže všetko robili rýchlo. ale teraz mi môj gynekológ berie aj stery na cytológiu, lebo kúsok krčka mám a teda sa tam môže tvoriť dáka neplecha. Tak na Vašom mieste by som sa skúsila spýtať, prečo Vám krčok chcú nechať. Môj laicky pohľad je, že už nebude potrebný, akurát zle môže robiť. Ale vôbec nie som doktor 🙂
čo sa týka kúpeľov, podľa mňa po každej závažnej gynekologickej operácii (čo hysterektómia či už s krčkom alebo bez je) by sme mohli mať nárok. treba sa popýtať a pýtať si ich.
optimizmus na záver - moje hojenie (po úvodných komplikáciách, chytila som aj dáku infekciu, ale mne v podstate vymenili krv, telo bolo veľmi oslabené) prešlo rýchlo, bez bolestí. jazva na bruchu je pekná, tenká (a to sú tam vlastne tri na sebe), akurát teda už to nie je na malé plavky, lebo bruško nad jazvou jemne prevísa. ale to je najmenej.
@rebroza Ďakujem za odpoveď. Dnes som sa v práci pýtala kolegyne, ktorá o tom niečo vie, tak ten krčok ak ostane, má tam svoju úlohu, napomáha držaniu ostatných orgánov a napojenie ich s pošvou, a keby tam vraj nebol tak by sa musela robiť plastika, ktorá spojí ostávajúce ženské orgány spolu...niečo také...tiež nie som doktor...môjho lekára sa to môžem spýtať až na mieste pred operáciou, lebo tento týždeň neordinuje a budúci ma už bude operovať...
aj ja sa pripájam, v novembry maternica a vajcovody zobrali, dnes som bola ukoncit pn, a potom mi spravila este sono...cakam na schvalenie do kupelov, a namiesto toho budem musiet ist zas pod nôž ☹ , zajtra idem na odbery, nieco je na vajecniku a cysta to nie je...do kelu to si dr pri operacii nič nevsimli? 😠
Dobry den vsetkym,pisem vam z nemocnice,vo stvrtok mi odoberali myom s maternicou,a neplanovane aj lavy vajecnik,na ktorom sa rozosievala endometryoza. Som rada ze mam po tom,z najhorsieho som vonku,uz chodim aj na wc-malu potrebu...drzim palce vsetkym co to maju pred sebou,napr.jahu, zvladnes to v pohode!
Som po operacii,ako som uz pisala, a chcem sa spytat tych,co to uz maju za seou,za ako dlho ste mohli normalne chodit,nie tak prihrbene ako starenky ako ja,ale normalne ze vas to nebolelo? A este,mali ste pocas marodky vychadzky? Dakujem za odpoved.
Koceny drzte palce. Dnes nastupujem do nemocnice a bojim s ateda riadne. Zajtra operacia 😕
@jahu348 drzim palce 🙂
@bibi244 chodila ale len trochu, potom zacalo aj chripkove obdobie, a to som si musela davat pozor aby som neochorela, ale aj tak ma teraz lapila chripka a pred 2 tyzdnami som mala anginu...ja viem ze vsetci Lúčky, mne aj vravela na poistovni, ze davaju väčšinou Lúčky alebo Tren. Teplice. Lučky asi boli plné...ale to nevadi, aj tam je pekne a co poznam ludi co tam boli si chvalili, idem do kupelneho domu PAX, a som si poz na nete, vypada super 🙂 , no s tym vajecnikom si musim davat pozor, onkomarkery boli ok, ale o 3-4 mesiace musim ist znovu na kontrolu, a sa uvidi, a ze s tym mozem ist aj do kupelov tak hadam nieco pomozu...no ale teda je lepsie ked nieco zistia hned, ako ist napr o par mesiacov na dalsiu operaciu...
Je to horsia operacia ako cisarsky rez, alebo nieco podobne???

@jemena no mne to uz povedali na 100%