Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
@bobulka34 ako sa to vezme...mne to mali povodne robit laparoskopicky a cez spodok, ale nakoniec klasika cez brucho, bikiny rez...asi ano, ved ti vezmu maternicu, organy v bruchu sa musia dat na spravne miesto, musia dat pozor na creva, mechur... ja som bola klasika v narkoze, ale mala som aj spinal, takze tie bolesti neboli take strasne po zobudeni, a co som bola na jis s babami po cs, tak ja som uz bola dole z postele a oni este jajkali, ale to je individualne 😉
@bibi244 ja som nekrvacala vobec, len slabe spinenie v den operacie, veru treba vela oddychovat, no pan dr asi nechce vypisovat papiere 😉 , aj mne hovorila ze naco, nakoniec napisala, a co poznam zeny, ani jedna neprisla z kupelov s plesnami a vytokmi, tak neviem, necham sa prekvapit. Inak ja sa tesim do kupelov, ked mi zobrali šž, tak som nebola, nejako nam to nevychadzalo...nech ti pekne papiere vypise, ale samozrejme zaleyi na tebe 😉
@burajka diky za odpoved, no pan doktor toto sice povedal ale aj to ze ked chcem, on mi to vypise, nepovedal ze nie..a myslim si ze ked mame narok ze nam stat konecne nieco zaplati tak by sme to mali vyuzit, a tiez som zatial pocula len pozitivne skusenosti s kupelmi, vraj sa tam tie organy ostavajuce zregeneruju aj cely organizmus....a ako je to, musime to absolvovat do alebo po 6 mes.od operacie? musi to presne vyjst? lebo mne by vyhovovalo tak ze by to bol 7.mesiac po operacii tak neviem ci to este moze byt...a to miesto ti urcili oni ze Tr.Teplice? alebo aj ty si si mohla urcit ze na ktore miesto by si chcela ist? a este, dlzku tiez oni stanovuju? lebo su aj take co to dostanu na 4 tyzdne, a to mi pripada uz dlho...mozem si to skratit ze chcem odist skor?
@cecilia68 obidve to mame za sebou, tyzden po sebe, slubili sme ze sa ozveme, a veru sme rady ze sme to prezili v poriadku...ja som uz doma a jahu este v nemocnici, ale po vikende domov...ja by som chcela aj kupele vyskusat, zistujem teraz info kde je to najlepsie, uvidim co mi da poistovna...neviete ktore kupele dava vseobecna? asi Lucky ze?
Cmuuuuuq
@cecilia68 jasne..tykame si...som rada ze som nasla tento portal, vela veci som sa dozvedela...chcem sa spytat,aj inych zien ak maju taku skusenost,ja zacinam druhy tyzden doma po operacii a od vcera mam svrbenie celeho tela, niekde vyrazky,neviem ci to je este reakcia na lieky v nemocnici,alebo co, doma predsa nejem nic alergizujuce...davam si ocistujuci caj, neviete co by na to pomohlo? Dakujem za rady....
@bibi244 mohla by to byť alergia na nejaké lieky....ja napr. po žlčníku, to bola moja prvá operácia, dali mi Rohypnol na spanie, vyhádzala som sa hneď, ale pichli mi Magnezium do žily a v pohode....myslím, že teraz sa už vôbec nikde nepoužíva tento medikament.....ale aj jedlo...možno....skutočne neviem....
v akej anestezii vam to robili?
@bobulka34 to sa robi v uplnej anestezii, inac sa to ani neda, uspia vas na dostatocne dlhy cas, ja som teda spala aj po operacii asi hodinu kym ma nebudili...a predtym na mna asi dost silno posobila naladovka-tabletka na upokojenie, lebo si vobec nepamatam operacnu salu, uz som im tam asi po ceste zaspala... 🙂
Ahojte kočky, dnes som sa sem prvý krát prihlásila, že si prečítam čo ma čaká v pondelok a začala som sa skutočne báť. Doteraz som cielene nevyhľadávala ďalšie info na nete, aby som nespanikarila, a už je to tu. Môžete mi prosím povedať vaše skúsenosti ako dlho musí mať človek cievku a či v každom prípade, alebo len niekedy? A ako vyzerá chodenie na veľkú potrebu po operácii? Budú mi vyberať maternicu, vaječníky by mali ostať. Bojím sa ☹
@cindy73 vobec sa nemusis bat...ja som postupovala presne tak ako Ty, najprv som tu nechcela ist, potom som sa tu prihlasila, najprv som sa tiez zlakla ale potom som zistila ze predsa su tu aj pozitivne reakcie na tuto operaciu a ja som si povedala ze u mna to bude tak ako pisu niektore, ze nebudem mat velke bolesti a rychlo sa budem hojit...mala som operaciu pred dvoma tyzdnami, a to iste co ty,, mali mi nechat vajecniky a krcok maternice, no po prebudeni prisiel za mnou doktor a povedal ze mi zobrali aj jeden vajecnik pre endometriozu...po operacii ked sa zobudis tak jasne ze to nie je bez bolesti, ale davaju ti morfium za ktorym vzdy zaspis a ten prvy den takto prezijes...cievku mas do druheho dna a tiez to nic hrozne nie je, prave si rada ze nemusis vstavat kvoli cikaniu lebo ked ti ju daju dole na druhy den tak ta rovno postavia na nohy a chodis na wc sama...a stolica, ta je podmienka na to aby si isla domov, lebo sa musia ubezpecit ze ti vsetko funguje...ja som isla az den pred tym ako ma mali prepustit a sama som si to urychlila ovocim a kavou, ale samotna stolica nic nie je ani to neboli. Prve chodenie na druhy den boli, ale kazdym dnom menej. Neboj sa, prezijes to a tak ako ja, o dva tyzdne si povies ze dalo sa to vydrzat... 🙂
Chcem sa spytat zienok ktore absolvovali kupele po operacii a su vo Vseobecnej poistovni...mohli ste si vybrat miesto a termin alebo vam poistovna urcila vsetko? s ktorymi kupelmi ste mali dobre skusenosti? dakujem. 🙂
@bibi244 Ďakujem veľmi pekne za všetko čo si napísala. Veľmi ma to povzbudilo. 🙂 Už to mám teda za sebou aj ja, včera som prišla z nemocnice a máš úplnú pravdu - dalo sa to zvládnuť. Hoci som v ten deň, keď som bola na operácii vôbec nespala, 24 hodín som na JISK-e prebdela, nechápem ako sa to stalo, ale aj sestričky boli hotové že vôbec nespím, ale chválili ma, že to zvládam super. Strašne sa teším, že som už doma a že to bude každým dňom už iba lepšie. Ešte raz ďakujem.
@cindy73 nemáš vôbec za čo, ja som bola na tom presne narovnako, najprv som sa vypytovala aké to bude a po operácii už som radila druhým...a bolo to tak aj u Teba ako som to popisovala? Co sa týka spania v deň operácie, ja som tiež nespala veľmi, mňa uspala vždy na chvíľu len injekcia morfia, medzitým som tiež bdela a spolubývajúce sa tiež divili že som neprespala celý deň ako ony...A aj ostatné dievčatá, ak niektorá vybavujete kúpele niekedy do leta, ozvite sa, môže sa stať že sa niekde stretneme...🙂
Bolo to presne tak ako si písala, akurát ja mám so stolicou väčší problém. Ja mám problém chodiť na wecko aj keď som zdravotne OK, nieto ešte keď mám rozpárané brucho 🙂 ale už sa to lepší, pomáham si glycerínovými čípkami alebo krušinkovým čajom - ja babka bylinkárka. Dnes mi vybrali stehy - teda ten jeden dlhý. Teba kde operovali? Mne dnes pri stehoch akurát povedali, že b som mala ísť do kúpeľov, ale to zatiaľ neriešim. To je ešte skoro.
@cindy73 no ja teraz doma tiež nechodím každý deň, niekedy po dvoch dňoch, a tiež tomu tak bolo aj pred operaáciou, takže to neriešim...v nemocnici to bola podmienka aby som mohla ísť domov, tak som to urýchlila...Ja mám od výberu stehu už tri týždne, a na kontrolu idem o týždeň, ale nepredpokladám že by ma už vypísal do práce, lebo vôbec nie som ešte pri plnej sile, ide to pomaličky, stále bolí brucho na reze alebo vo vnútri a každý dlhší pobyt mimo postele vyčerpáva...navyše som asi týždeň po operácii mala svrbenie celého tela, asi nejakú reakciu na lieky a potom návaly horúčavy ktoré našťastie prechádzajú tiež....operovali ma v Poprade, a Teba kde? Ja tiež kúpele ešte nevybavujem, ale po vypísaní do práce by mal gynekológ niekedy vypísať aj návrh, lebo potom sa poisťovňa vyjadruje do mesiaca a celé kúpele musia byť absolvované do 6 mesiacov od dátumu operácie.

@burajka ja som prvy tyzden doma po operacii,a veru prejdem len na wc alebo nieco zjest a musim ist naspat lezat, lebo hned brucho taha a citim ze vtedy krvacam,je to normalne? Inak, jahu co tu pisala nedavno je prave na operacnej sale...myslim ze Tren.teplice mozu byt super,a pocula som ze Lucky su vyborne ale zeny sa tam nudia,ze to je zastrcene v horach...ale uvidim co budete hovorit o TT...hovorila som s gynekologom ci mi potvrdi kupele,povedal ze povazuje za lepsi pobyt pri mori...lenze ten mi poistovna nezaplati...a ze zeny sa niekedy vratia z kupelov s plesnami a vytokmi lebo tam sa kupu hromadne atd....