Intolerancia na laktózu?

13. dec 2023

Ahojte. Mam posledny polrok problemy, casto mi byva tazko od zaludka. Alebo ma prehana, neviem ani za svet odsledovat z coho. Aj ked jem ako vegan pomaly sa mi stane, ze ako by mi niekto klacal na zaludku.
Bud jedno alebo druhe.
Nemyslim si, ze mam intoleranciu lebo to by mi asi aj smotanka v kave prekazala.
Ale lekar je uz zufaly tak skusa. Celiakiu nemam.
Viete mi poradit? Zapal podla crp nemam v tele ziadny vraj. A uz mi to dost obmedzuje zivot.

gejb
13. dec 2023

Intoleranciu na laktózu vieš odhadnúť aj podľa toho čo tvoje telo robí keď si dáš na prázdny zaludok napríklad jogurt alebo pohár mlieka. O chvíľu pocitis kŕče a preženie ta.
A samozrejme na 100% cez testy u lekára.

dadka1997
13. dec 2023

Bolo absolvované gastro ?

janickacrazy
13. dec 2023

treba vyšetrenie na gastre alebo alergo alebo teda ved skús mlieko a mliečne úplne vysadiť a uvidíš, či problémy zmiznú, vieš si to aj sama doma odsledovať, len ozaj dodržiavaj dietu aspon mesiac-dva

autor
13. dec 2023

@gejb skusim to rano si dat activiu na lacny zaludok napriklad 🤔

autor
13. dec 2023

@dadka1997 ano ale nie za tymtoucelom ale celiakia negativna

autor
13. dec 2023

@janickacrazy alergo ma az na Marec objednali 🤷‍♀️

viky173
13. dec 2023

@gejb V takom pripade nemusi ist len o laktozovu intoleranciu, ale moze to byt len nedostatok enzymu laktaza, ktory travi laktozu a moze sa znizovat vekom. Vtedy napriklad pomoze brat Laktazan - tabletka obsahujuca enzym Laktaza pred jedlom/s jedlom - ja takto fungujem od asi 20tky, do vtedy som problem s laktozou nemala, skus @autorka ten test laktozy ako pise gejb, ja som sa tak vyhla gastru a skoncili moje niekolko mesacne problemy 😀

autor
13. dec 2023

@viky173 ano? a ten ti robili kde?

majamat
13. dec 2023

pri laktozovej intolerancii by ti vadili halvne mliecne vyrobky, ktore nei su kvasene a prilis tucne.

kyslomiecne vyrobky maju laktozu v inej podobe, cize na tu tak vlemi reagovat nemusis, zavisi od stupna intolerancie.
zas vysokotucne vrobky obsahuju vela tuku, rpeto je tam malo cukru ( laktoza je mleicny cukor )

idealne je klasicke mlieko, 10% smotana do kavy, smotana na slahanie, smotana na varenie. vsetky tieto potreaviny obsahuju pokolo 4-5% sacharidov ( co by mala byt asi prevazne laktoza ), ale je dolezite, ci si z toho das 50ml, alebo 250ml. teda iba slahackova smotana obsahuje viac ta ma tusim az 8%. ozaj aj taveny syr ma okolo 5%.

v prouktoch, ktore presli kvasenim ti vadit laktoza nemusi, cize ak chces otestovat, tymto sa vyhni. niekomu vadit mozu,a le nemusia vadit vsetkym.

tvrdy syr - tu je to individulane, niektore neobsahuju zaidne sacharidy, cize ani laktozu, niektore obsahuju,a le menej.

kristiii
13. dec 2023

Pri intolerancii ti nemusí vadiť všetko mliečne, prípadne záleží od množstva. Som teda zatiaľ len teoretik, ale riešim toto aktuálne so synom. Sledujeme, čo mu vadí, zatiaľ mlieko a jogurty. Keď zje bezlaktozove, je ok. Ale napríklad maslo, syry a pod. mu nevadia. Ani keď spravím napríklad kašu s trochou obyčajného mlieka.

autor
13. dec 2023

@kristiii som tiez zvedava alebo prosto zacinajuca anorexia 🤷‍♀️ som po extremnom schudnuti a mozno uz mam z jedla strasiak ja uz neviem 🤷‍♀️