Invazívny karcinóm krčka maternice

ludasova
8. apr 2016

Ahojte,chcem sa spytat,ci mate niekto takuto skusenost,ako prave prezivame u nas v rodine. Mamina,63r.,zdrava,vitalna, chodi cely zivot na gynekologicke prehliadky,posledne roky dokonca dva krat rocne cytologia,lebo vysledky boli trochu horsie,nie vsak zle,podla lekara. Zrazu zacala krvacat,tak operacia,odobratie krcka a dnes vysledok z histologie invazivny karcinom krcka maternice,vlastne prerastlo to uz aj do maternice,dnes sa bola objednat na dalsiu operaciu,odstranenie maternice a uzlin. Ja to len nemozem pochopit,kde sa stala chyba,preco lekar nekonal skorej,preco to nechal zajst az sem. Je mi z toho zle,naco teda chodime na tie prehliadky a cytologie??? Mamina dopadla ako take zeny,ktore tam nejdu 20 rokov,aj to dnes povedala lekarovi,a ten na to,ze tie vysledky nenasvedcovali,ze to bude az take zle. Strasne som nahnevana a neviem kam sa obratit,ako to riesit!!! Viem ze je hlavne byt mame oporou a pomoct jej toto peklo prekonat,urobim vsetko co sa da,len sa mi to zda hrozne nefer. Mate aj vy s takymto niecim skusenost? Dakujem

macamac
8. apr 2016

@ludasova prosím ťa, môžeš ( aj do IP) mi napísať, akému gynekológovi chodí? ďakujem

pribinak
8. apr 2016

Liga proti rakovine ma internetovú poradnu, odpisujú tam skúsení mudr

https://www.lpr.sk

ludasova
autor
8. apr 2016

@pribinak Dakujem,urcite pozriem!

renatka100
8. apr 2016

@ludasova niektore druhy karcinomu zial test cytologie nevie odhalit moja mama dopadla zial rovnako a to dokonca pracovala na onkologii. Vraj uz existuju aj nove druhy vysetrenia ako cytologia ktora sa u nas bezne robi

ludasova
autor
8. apr 2016

@renatka100 Tak to mi je luto s tvojou mamou. Ak sa smiem spytat,liecba bola uspesna?

renatka100
8. apr 2016

@ludasova teraz sa lieci 4 rok. Nikedy je horsie inokedy lepsie. Treba sa vsak tesit kazdemu okamziku.

ludasova
autor
8. apr 2016

@renatka100 Mas uplnu pravdu,treba sa tesit z kazdeho dna,ktory mame. Prajem vela vela zdravia mamine a aby bolo uz len dobre.

stardust
8. apr 2016

@ludasova ak mas pocit, ze lekar tvojej mamy nekonal spravne, mozes podat podnet na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou.

perzefona
8. apr 2016

@ludasova bohuzial sa v tejto problematike absolutne nevyznas... Nechcem sa zastavat lekara, neviem co je to zac, ale taketo veci mozu narast velmi rychlo a cytologia ich moze aj nemusi odhalit.... Vela zien cytologia zachranila, ale vie byt aj falosne negativna... Netreba sa kvoli tomu hned sudit vsak @starsust? Tvojej mamy je mi luto, ale tato spolocnost, kedy treba hladat vinnika za rakovinu a ine ochorenia je hrozna.

rica1
8. apr 2016

@ludasova mojej mamy mama , moja babka - samozrejme že som ju už nepoznala lebo zomrela ako 39ročná na rakovinu prsníka, moja mama tým pádom poznačená , mala vtedy 17rokov a bola najstaršia zo 4roch surodencov , najmenšia mala 6rokov ☹ tým pádom nevynechala ani jednu gynekologickú prehliadku.... zomrela na rakovinu vaječníkov, odhalenú v tretom až štvrtom stadiu, operacia, chemoterapia, vydržala nám tri roky... jej kolegyne ktoré neboli u gynekológa 20 rokov pomaly od porodov tak nasledne všetky šli a jasne mali nejaké problémy a skoro všetky do jednej šli na odstranenie vaječníkov a maternice ale žiju a sú štastné a to po 20rokoch u gyna , moja mama čo tam chodila pravidelne tak už tu nie je a ja som sa stým doteraz nezmierila a stále mi je rovnako zle ako pred 8mimi rokmi čo nám odšila... podľa mňa chyba bola aj na strane lekára ... ale na druhej strane rakovina vaječníkov sa aj tažko odhaľuje... ale tak mama mala už nádor velký a ten debil ho neviem či nevidel alebo ja neviem, každopádne sú to smutné veci, prajem nech to dopadne čo najlepšie a nech sa liečba podarí

renatka100
9. apr 2016

@stardust to vsak rakovinu uz nezvrati a nikomu nepomoze , myslim ze lekari robia co mozu

stardust
9. apr 2016

@renatka100 praveze autorka temy spomina, ze jej mama chodila na pravidelne prehliadky. Obe su nahnevane a takto aspon objektivne zistia, ci mohol jej lekar zakrocit skorsie alebo nie. Pre pokoj duse.

perzefona
9. apr 2016

@stardust pre pokoj duse? Najdite si, ze zachytnost cytologie je okoko 70% takze stale nejake zmeny bohuzial cytologia neodhali, nehovoriac o tom, ze je typ rychlo rastucho karcinomu, ktory vie narast do pol roka. Pre pokoj duse sa kazdy stazuje a lekar co velakrat robi co moze musi riesit vo volnom case vyjadrovanie sa pre urad pre dohlad. Ked by ho takto pre pokoj duse udala kazda pacientka ktorej ziatia nador tak by mohol len vyjadrenia pre urad pre dohlad spisovat. Uz si prosim vas uvedomte hlavne to, ze lekar nie je boh, rakovinu nelieci a hlavne ani nesposobuje... Ako hovorim, neviem aky bol tento pripad, ale toto zalovanie za vsetko ma dostava!

surriana
9. apr 2016

@perzefona presne ako pises.Tiez som mala problemi z krckom.3roky pravidelne kazde 3-6 mesiacou na kontrolu a ano stava sa to.Je velmi male percento zien u ktorich rakovina vznikne velmi velmi rychlo.Jeden mesiac ides na kontrolu mas len lahku displaziu coz je v podstate nic a o dalsie tri mesiace prides a uz je rozvinuta rakovina.Nechcela som sa k teme zozaciatku vyjadtovat lebo tiez som mala 100 chuti napisat ze najskor si moja zlata nieco o tom nastuduj a potom obvinuj lekara,ale bohuzial v dnesnej spolocnosti je to tak ze ked nam nieco je tak hned obvinujem lekarou-oni zato mozu,to je ich chyba a oni nieco zanedbali........

ludasova
autor
9. apr 2016

Dakujem vam za prispevky,aj sa ospravedlnujem,nechcela som aby to vyznelo,ze hladam chybu v lekarovi,bola som ale velmi prekvapena z tej diagnozy,ked ju cele roky mal pod kontrolou. A ano,mate pravdu,nic o tom nemam nastudovane,netusila som ze to vie byt az tak rychle a zakerne ochorenie,vsade pisu ze sa to do takeho stadia vyvija cele roky. Ale teraz uz viem ze to nie je tak u kazdeho. Nechcela som nikoho nahnevat,viem ze lekari robia co mozu,bola to len moja prvotna reakcia. Len ma napadlo,ze keby to dal vybrat skorej...Ale ako pisete,toto je asi zrovna ten rychlorastuci typ,pri ktorom sa neda nic robit dopredu. Dakujem za info,aspon vieme,ze sa tomu nedalo zabranit,tak teraz musime len bojovat a zvladnut to.

charity
9. apr 2016

@ludasova Ahoj, k tomu ako sa to mohlo stat, ze to nebolo zachytene vcas: cytologia sa robi tak, ze sa odoberie par buniek z povrchu krcka, ale predstav si krcok ako cifernik hodin: moze sa stat, ze lekar vezme ster viac zprava a bevezme ster napriklad z cisla 8 na ciferniku a na potvoru prave tam je rakovina. Takze cytologia vyjde v poriadku napriek rakovine.

Niekedy sa rakovina neprejavi na povrchu, ale je schovana vo vnutri krcka, kym povrch a cytologia sa javi byt ok. Preto to nemusela byt chyba lekara, ze cytologia neobjavila rakovinu. :(
Drzte sa.

charity
9. apr 2016

@rica1 Vy by ste teoreticky mohli mat v rodine ten gen co ma Angelina Jolie. Skus si to nadtudovat, kym je cas...

rica1
9. apr 2016

@charity dala som sa geneticky testovat. Som negativna. Viem co myslis. Testovanie trvalo dva roky

evik55
28. júl 2019

Ja sa chcem spýtať, výsledky z citologie vždy super, zrazu HPV 16, pred pôrodom po pôrode .. Gynekologička doporučila biopsiu, od konizacie ešte upustila.. A aj po biopsii nič nové, výsledok potvrdil znovu HPV 16 to co sa vedelo, a vlastne sa tým nič nevyriesilo.... Vraj sa to bude sledovať... Stretli ste sa z niečím takým.. Nechápem, veď HPV16je vraj kryticky výsledok..

evik55
28. júl 2019

A čo hovoríte na očkovanie?? Proti rakovine krčka maternice..

janka2273
29. júl 2019

@evik55 To, že ti zistili, že máš virus HPV a konkrétne 16, ešte nic neznamená 😉 nie je to výsledok cytologie,ale výsledok testu na tento vyššie uvedený vírus, ktorý,ak ho imunita nezničí, môže v budúcnosti spôsobiť rakovinu...tieto virusy HPV ma cca 85% populácie a drvivá väčšina ho časom vlastnou imunitou zničí... takže momentálne sa nemáš čoho obávať,ak si mala výsledky cytologie v poriadku😉 aké si mala, vieš?

janka2273
29. júl 2019

@evik55 a očkovanie nie je proti rakovine,ale proti HPV virusom,ktore ju spôsobujú😉no žiaľ je v ňom len malá časť z tých vírusov, takže stále sa môžeš nakaziť zrovna tým, ktorý v tej vakcíne nie je🤔 nehovoriac o tom, že je strašne predražená 🙄🤔

evik55
4. aug 2019

@janka2273 prišli my výsledky nález CIN I, ľahká dyzplazia cervixu. HPV 16 pozitiv
A že doporučujú HPV vakcínu, inak len každý 3 mesiac kontrolu.. Netreba robiť konizaciu., lenže jeden doktor spraviť konizaciu druhý netreba..

evik55
4. aug 2019

A ešte ten virus HPV 16 my zistili ešte pol roka predtým než som zostala tehotná a teraz malý má 17 mesiacov a mam to stále to isté..

evik55
4. aug 2019

@evik55 CIN II je správne, CIN I to bol preklep

janka2273
5. aug 2019

@evik55 ahoj, tak to máš super, buď kľudná a v pohode😉 uvidíš na ďalšej kontrole,no maximálne pôjdeš na konizaciu....vakcina ťa môže ochrániť pred typom virusu, aký ešte nemáš,s tymto zjavne už nic nenarobí,no môže ho imunita znicit sama,je to na tebe a tvojej peňaženke😉😘

sanylind
26. feb 2022

@ludasova Ahoj je to síce dlhšia doba,ale ak sa smiem spýtať ako maminka pokračovala v liečbe po operácií?Ako rýchlo nádor rástol.Som vpodobnej situácii a mam 38r.Dakujem
@renatka100 Ahoj chcem sa spýtať ako maminka, v akom štádiu mala prosím zistené a aký druh.Kludne aj IP dakujem

diellza
9. feb 2023

@sanylind dobry den, vam zistili karcinom na krcku?

sanylind
25. apr 2023

@diellza áno skvamocelularny karcinóm

scorpionflower1
25. apr 2023

@ludasova kazdopadne ta rychlost je neobvykla, ked chodila na polrocne kontroly. Nesudim lekara, nie som zdravotnik, ale ja som mala tiez zhorsene vysledky cyto a neslo to tak rychlo, kamoska mala zhorsene vysledky dokonca 7 rokov a nevyvinula sa jej rakovina. Ono to zalezi aj od imunity. Ale ta rychlost je fakt neobvykla.Mala robene aj testy na HPV?