Je bežné vyzliekať sa u doktora do pol pása?
Ahojte baby, idem sa vás spýtať, lebo už dlhšie nad tým rozmýšľam. Vždy keď idem k lekárovi na vyšetrenie (napr. internista, obvodný, keď robí celkovú prehliadku) tak ma požiada aby som sa vyzliekla do pol pása. Či už kvôli počúvaniu srdca, pľúc alebo pri kontrole tlaku a pri vyšetrení brucha podobne. Úprimne mne je to dosť nepríjemné, necítim sa v tom komfortne a niekedy mám pocit že by sa to dalo spraviť aj bez toho. Preto by ma zaujímalo či je to všade tak alebo len niektorí lekári sú na to prísnejší. Ako to máte vy? Vyzliekate sa normálne bez problémov alebo vám je to tiež trápne? Lebo ja sa vždy cítim tak neisto, keď tam sedím v podprsenke aj keď viem že pre lekára je to bežná rutina a nič extra v tom nevidí. Máte nejaké tipy ako to zvládnuť s väčším kľudom? Alebo je to jednoducho tak a treba si zvyknúť že na Slovensku je to normálny postup pri vyšetreniach?
Budem rada, ak sa podelíte so skúsenosťami, možno len ja to prežívam viac, ako je potrebné
@anonym_autor byt v podprsenke je ako byt v plavkach.Ak nenosis priesvitnu podprsenku(ja osobne neznasam take kde je cipka bez podsitia)ze mi je vidno bradavka,tak je to ok.To mi nepride sexi ani v intimnych chvilkach s manzelom.Ale ak mas normalnu podpsenku,alebo sportovu,smelo do toho,ved nie si naha a si predsa na zdravotnej priehliadke.
Je to úplne bežné, normálne, mala by si navštíviť psychiatra ak máš s tým problem
@anonym_autor nie bežné to nie je...vždy iba povedia nadvihnite tricko aby ma popocuval tlak iba vyhrniem rukáv niekedy vyvleciem iba rukáv takže asi máš pekne prednosti keď ta o to furt kazdy žiada,keby mne to bolo nepríjemné tak odmietnem a poviem slušne že dá sa to aj bez vyzliekania,alebo si nájdi iných doktorov,pripadne si nájdi doktorku.
@anonym_autor mne da to na pocuvanie srdca aj popod tricko - nemusim sa vyzliekat
Neprijemne ti to byt moze, ale je to uplne normalne. Niektory lekar to vyzaduje, iny nemusi.
@anonym_autor neurolog, rehabilitacia, preventivka u obvodaka je to normalne.
Asi este nemas dieta. Odkedy mam deti, tak taketo veci beriem v uplnej pohode.
Vysvetlí mi niekto aký je rozdiel vyzliecť sa pred doktorom a v čom je to iné pred doktorkou
A teraz si predstav, že ideš na RTG pľúc, vyzlečieš do pol pása, vyjdeš z kabíny a tam v tej časti pre personál stoja traja roboši v montérkach a pozerajú na teba. V tom čase sa tam rekonštruovalo, neviem či to tej sestre nedošlo keď ma volala dnu, potom ich poslala preč.
@bomba36 pochybujem,že pri RTG stali 3chlapi vnútri a teba išli rontgenovat.To hovor vieš komu!!!RTG pracovisko,keď sa rekonštruuje,tak je úplne zavreté,má špeciálne BOZP,hlavne čo sa týka žiarenia.. Rekonštrukcia sa nerobí za plnej prevádzky...
Takže výmysel super,ale neverím,nakoľko sme cela rodina rontgenistov_RTG asistenti.
Nemam problem. Ved v podprde nie je clovek nahy. Moja dr nadvihne tricko na chrbte a aj spredu.
Chapem prirodzene hanblivky, ale teda revat po gynekologickej prehliadke mi nepride ani nahodou normalne. A rovnako v roku 2025 nie je normalne vysmievat preventivky a chvastat sa tym, ze som 30 rokov nikde nebola. Dalsi adept na Darwinovu cenu, omfg. 🤭🤭
Vysvetlí mi niekto aký je rozdiel vyzliecť sa pred doktorom a v čom je to iné pred doktorkou
@minenkaa Nechapem ani ja.
@alexka89 to tak ľudom až vadí nahota ?
To to už nie je ok
@minenkaa ja keď som prvý krát rodila tak pôrod dva dni nepostupoval tak som bola hospitalizovaná na rizikovom a pravidelné má kontrolovali..a tam tá vysetrovna jedna bola taká malá že ťa koza bola rovno do dverí ..keď niekto zaklopal a rovno otvoril tak mal výhľad rovno 🤦 a jeden deň tam mala službu taký doktor že ten ešte ti povedal že nech si tam lahnes a čakáš a potom odišiel že minútku a dvere nechal dokorán 🤦 a to dvere rovno na chodbu oddelenia tak to mi ako jediné vadilo ako lebo tam fakt sa aj návštevníci k hospitalizovaným prešli občas🤦 inak ako vždy v norme a to som rodila aj pri skupine zauciajucich sa študentov...všetko sa mi zdá v pohode pokiaľ sa rešpektuje žw miesi vystavený ako opica v zoo
Nemam problem. Ved v podprde nie je clovek nahy. Moja dr nadvihne tricko na chrbte a aj spredu.
Chapem prirodzene hanblivky, ale teda revat po gynekologickej prehliadke mi nepride ani nahodou normalne. A rovnako v roku 2025 nie je normalne vysmievat preventivky a chvastat sa tym, ze som 30 rokov nikde nebola. Dalsi adept na Darwinovu cenu, omfg. 🤭🤭
@drahomirrra nie nechápeš nás. Čo je na tom zlé vyplakat sa po nepríjemnej skúsenosti? Od toho je plač, aby sa človeku ulavilo. Tomu sa hovorí že niektorí ľudia sú citlivejší ale ako tu tak čítam diskusiu tak niektoré ženy sú aj rady ze sa môžu vyzliecť pred doktorom. Tak sa do nás nestarajte ako to máme my hanblivé🙂 tiež už nechcem ísť gynekologicke, je to pre mna extrémne stresujúce a ja sa takým situáciám už nechcem vystavovať ak nemusím. A je sebecké od vás že každú takúto ženu hneď strasite rakovinou. Choďte fajciarov radšej strašiť rakovinou
@drahomirrra nie nechápeš nás. Čo je na tom zlé vyplakat sa po nepríjemnej skúsenosti? Od toho je plač, aby sa človeku ulavilo. Tomu sa hovorí že niektorí ľudia sú citlivejší ale ako tu tak čítam diskusiu tak niektoré ženy sú aj rady ze sa môžu vyzliecť pred doktorom. Tak sa do nás nestarajte ako to máme my hanblivé🙂 tiež už nechcem ísť gynekologicke, je to pre mna extrémne stresujúce a ja sa takým situáciám už nechcem vystavovať ak nemusím. A je sebecké od vás že každú takúto ženu hneď strasite rakovinou. Choďte fajciarov radšej strašiť rakovinou
@anonym_0e6e8e jasne, kazda, ktora nema problem vyzliect sa u doktora je exibicionistka a na nic ine necaka len na to, ze sa bude vystavovat svoje vnady doktorovi na obdiv 🙄
@anonym_0e6e8e ano treba takéto zeny strašiť rakovinou lebo preventívna prehliadka ,je menej bolestivá,stresujúca a nákladná ,ako už potom liečba a ty niesi hanblivá, to čo ty opisuješ ,je naozaj niečo uplne iné ako hanblivost a mala by si s tým niečo robiť
Ak je plač pri gynekológovi len ‚hanblivosť‘, tak ja som potom extrovert roka. Hanba je normálna, ale hysterický stres už nie. To už je iná kapitola a naozaj Skus na sebe popracovať lebo si určite citlivá ,až takto prehnane aj v iných oblastiach života a ist ku gynekológovi ,je len malé vystúpenie z komfortnej zóny ,ak sa ti naozaj niečo závazne stane a ty budes vydaná záchranárom,lekárom na pospast pri záchrane života,ako budes zvládať spracovať ,túto nepríjemnosť ,keď na obyčajnej prehliadke plačeš,
Nik na teba neútočí a aj v tomto vidno, ako máš problém riesit aj malú nepríjemnosť,čo iný človek zvládne odfrknutim,zdvihnutím obočia a ty tu hneď ideš hysterčít a že ta nechápeme a ak sa vyzlecieme pred lekárom ,bez stresu robi nám to dobre,nie nerobí len mame v hlave na poriadku ,čo je menšie zlo,ale koli zachovanie zdravia ideme na tu prehliadku
Ver,že ja s nahotou nemám problém ,ale neni mi u lekára dva krát príjemne mať roztihnute nohy a to je hanblivost,nie hystéria čo robis ty
@anonym_0e6e8e ešte sa ta chcem opýtať,keď budes závažne chora lebo si neabsolvovala pár minútové prehliadky u lekara ,budes potom chcieť aj liečbu ,či nie ja sa hanbím a ak ano budes si ju platiť sama,či budes chcieť z verejného zdravotníctva
Ešte ,že ja môžem ist do sauny a relaxovať lebo táto ľudská tuposť sa naozaj ťažko spravuje len tak
Je to normálne že pri niektorých vyšetreniach sa vyzliekame do pol pása. Pri preventívke u všeobecného, na ortopédii keď mi chcel dr pozrieť chrbticu tak asi v tričku to tiež nejde. A na gynekológii tiež dávaš predsa nohavičky dole. A to nie je trápne? Ten doktor to vôbec tak neberie. Veľmi nepríjemné su aj veci ako klystir, kolonoskopia a predsa to musia robiť a teda to už ťa vidia v horšom stave. Možno by mali vyšetrovať lekári s odstupom meter a iba oblečených ľudí.... Mne sa zdá bez urážky že mnohé zeny su precitlivene. Treba brať veci s rezervou
Hanblivosť je úplne prirodzená pre človeka. Ide o to ako zdravotnícky personál rešpektuje pacienta. Osobne s tým nemám problém ak som v ordináci len ja a lekár.
Niekedy si pamätám niektoré ambulancie kde to bolo necitlivé a stalo sa, že sa nachádzalo viac pacientov napr. u sestričky.
Pred 30 rokmi som bola ako 14 ročná na ortopédii, brali do vnútra viacero pacientov naraz. Zavolali nás 2 baby a ako tam sme u tej sestričky oblečené tak od lekára vyšiel chlapec v puberte iba v slipoch. Neviem či mu to bolo nepríjemné, ale boli sme tam 2 baby a naše mami. Nám sa už nič podobné nestalo, ku nám mala takt.
O pár rokov neskôr som kvôli brigáde bola u lekára nakoľko boli nočné musela som.ísť k internistovi.
U sestričky boli dve staršie dámy, ktorým tiekla infúzia. Pozerali sa smerom k stolu kde som sedela. Sestrička mi merala tlak od pol pása v podprsenke a potom ma poslala na EKG v tej istej miestnosti kde už podprda musela isť dole, zatiahla záves, ale aj tak mi to bolo divné. Mala som 20😀
Pôrod som ani nevnímala, čo.sa deje bola som v radostnom očakávaní bábätka a môj komfort išiel bokom. Na pláži relaxujem tiež nevnímam moju hanblivosť, ale dosť žien po 40tke to aj tam rieši.
@anonym_autor ja som došla do štádia že mi je jedno všetko pričom po deťoch mám omnoho horšiu postavu ako pred nimi a kedysi som z postavu svojej mala mindraky. Keby ma požiada v čakárni sa vyzliecť aj tam by mi to bolo asi jedno:D . Ako inak ťa vyšetrí? Preňho si len ďalšia osoba, pacient. Jemu to je úplne jedno aj keby máš 3 ruky podľa mňa :D
Keď idem ku kardiologovi, tak si davam dole aj podprsenku a robi mi USG srdca. To je este len neprijemne.... S podprsenkou to ma problem urobit korektne. A to mam prsia velkosti F. Kym som v podprsenke, je vsetko ok. Ak idem napriklad na neurologiu alebo na rehabilitacne, alebo aj na reumatologiu, iba do gatiek a podprsenky a prechadzam sa pred nimi, lezim, natahuju ma tam, predkladam sa apd.
@anonym_01efa3 aj mňa zrovna napadla reumatologia kde hneď prídem a vyzliecť sa a doktor mi ozaj chytí každý kĺb na tele 🤣a co taka gynda alebo urologia takže mne uz ozaj nerobí problém vyzliecť sa
@anonym_autor je to lekár videl už asi všetko takže tvoje polonahe telo ho ani trocha nezaujíma spôsobom akým si myslíš ze by mohlo... Aj u gynekológa si zasa dole bez na koze s nohami roztiahnutymi na všetky svetové strany 🫣
Úprimne toto vôbec neriešim hore bez dole bez ten lekár je tam na to aby ta poriadne vyšetril a nie ocumoval takže to skus takto btmrat aj ty..
@anonym_0e6e8e ano treba takéto zeny strašiť rakovinou lebo preventívna prehliadka ,je menej bolestivá,stresujúca a nákladná ,ako už potom liečba a ty niesi hanblivá, to čo ty opisuješ ,je naozaj niečo uplne iné ako hanblivost a mala by si s tým niečo robiť
Ak je plač pri gynekológovi len ‚hanblivosť‘, tak ja som potom extrovert roka. Hanba je normálna, ale hysterický stres už nie. To už je iná kapitola a naozaj Skus na sebe popracovať lebo si určite citlivá ,až takto prehnane aj v iných oblastiach života a ist ku gynekológovi ,je len malé vystúpenie z komfortnej zóny ,ak sa ti naozaj niečo závazne stane a ty budes vydaná záchranárom,lekárom na pospast pri záchrane života,ako budes zvládať spracovať ,túto nepríjemnosť ,keď na obyčajnej prehliadke plačeš,
Nik na teba neútočí a aj v tomto vidno, ako máš problém riesit aj malú nepríjemnosť,čo iný človek zvládne odfrknutim,zdvihnutím obočia a ty tu hneď ideš hysterčít a že ta nechápeme a ak sa vyzlecieme pred lekárom ,bez stresu robi nám to dobre,nie nerobí len mame v hlave na poriadku ,čo je menšie zlo,ale koli zachovanie zdravia ideme na tu prehliadku
Ver,že ja s nahotou nemám problém ,ale neni mi u lekára dva krát príjemne mať roztihnute nohy a to je hanblivost,nie hystéria čo robis ty
@minenkaa vôbec si nečítala moje príspevky alebo nevieš čítať s porozumením 🤷kto kde vraví že ak mi niečo vážne bude tak sa nenechám ošetriť lebo sa hanbím? Vtedy je to to posledné na čo myslím. A gynekológovi nebudem chodiť je to pre mňa nepríjemné a nehodám to podstupovať. A nenechám sa zastrašovať rakovinami, to si nechajte pre fajčiarov a alkoholikov. Mňa zaráža koľko ľudí nechodí zubárovi ale že by som ich teraz mala ísť strašiť, ďakujem nie.
@anonym_0e6e8e ešte sa ta chcem opýtať,keď budes závažne chora lebo si neabsolvovala pár minútové prehliadky u lekara ,budes potom chcieť aj liečbu ,či nie ja sa hanbím a ak ano budes si ju platiť sama,či budes chcieť z verejného zdravotníctva
@minenkaa keby bolo keby, keď budem ,... Ja som zdravá a na iné teraz nechcem myslieť. A trápiť sa. Chodím pravidelne obvodnému, zubárovi, alergologovi, krv, moč. Ale gynekologa odmietam 🙂 hradiť si to môžem sama pokiaľ bude treba, do zdravotnej odvádzam tak hádam ti to nevadí že mi to vrátia keď mi niečo bude 🤷
@minenkaa keby bolo keby, keď budem ,... Ja som zdravá a na iné teraz nechcem myslieť. A trápiť sa. Chodím pravidelne obvodnému, zubárovi, alergologovi, krv, moč. Ale gynekologa odmietam 🙂 hradiť si to môžem sama pokiaľ bude treba, do zdravotnej odvádzam tak hádam ti to nevadí že mi to vrátia keď mi niečo bude 🤷
@anonym_0e6e8e to ako vážne nepôjdeš ku gynekológovi lebo hanbíš? WTF? To fakt? čo máš 4 roky?
@anonym_0e6e8e ked ti niečo bude? Ty sa naozaj vôbec nezaujíma o tieto veci? Ze ked uz ti niečo bude tak casto je uz neskoro? Preto sa to vola preventivka aby to zachytili v ranom štádiu kedy pacientka este neciti problemy?

@viestta 🤦♂️ ten lekar nie je nemy a ked potreboval nieco vysetrit a handry mu zavadzali,tak mal povedat,nie som Sibyla🙄
..podotykam, nepovedal vopred,co ide robit, nebol to gasto,ani internista...a s bruchom som problem nemala.
@victory1 mas rovnake usta ako doktor, mala si sa ohradit