icon

Je dýchanie ústami škodlivé pre zdravie?

10. feb 2025

Ahojte, chcem sa Vás na niečo opýtať. Ide o to, že som zvyknutá celý život dýchať ústami (nádych a výdych ústami).
Neviem dýchať nosom, neide mi to vôbec. Ak to vyskúšam, strašne zle sa mi dýcha. Dokážem dýchať nosom, len keď na to myslím chvíľku a sústredím sa a potom automaticky začnem dýchať ústami pri bežných činnostiach.
Ide my o to, ze som sa stretla s názormi, že je to dosť nezdravé, neprospešne a zdraviu škodlivé. Ale čo mám robiť, keď proste neviem nosom dýchať. Mam 31 rokov. Je tu niekto podobný, ako ste riešili takýto problem? Ničím si tým pľúca? Ďakujem za rady

siska53
10. feb 2025

Ja neviem, ale ja tiez dycham prevazne ustami, nosom mi to velmi nejde.

kacena4
10. feb 2025

ja tiez dycham ustami nakolko nosom to neviem udychat ja mam polypy v nose a je to sposobene aj opuchom z alergie. viem sa parkrat nadychnut nosom ale potom musim prejst na usta. ze by to bolo nejak extra skodlive neviem... akurat v zime si davam pozor vonku pri minusovych teplotach nech silno nedycham ustami studeny vzduch

qrstxyz
10. feb 2025

Tak orgán primárne určený na dýchanie je nos. Vzduch sa v nose viac očistí, viac zvlhčí aj zohreje. Navyše večne pootvorené ústa vedú k deformáciam tváre - tvár sa predlžuje, predné zuby zvyknú vytŕčať z úst, sánka je oslabená... Nie si náhodou alergička, keď máš takýto problém? Skús sa naparovať alebo inhalovať, to by Ti mohlo pomôcť uvoľniť dýchacie cesty.

guudy
10. feb 2025

Zienky, este to moze byt kriva nosova prepazka. Mame v rodine. Zvonka nos rovny, ale prepazka uplne masaker…

zuzana76
10. feb 2025

ustami sa ti dostava viac choroboplodnych zarodkov do pluc, nos sluzi aj na filtrovanie necistot. Dychanie ustami u dietata mpoze sposobit tzv goticke podnebie, ma to vplyv aj na zuboradie a chybne postavenie zubov, ovplyvnuje to aj vyvoj tvare, toto ale asi plati len u deti teenagerov, neviem, ci to aj vplyv v dospelosti, ak si tak nedychala predtym. Ak tak dychas od mala, tak zrejme na nieco z toho trpis.

https://www.jawliner.sk/blog/zle-dychanie-dokaz...

bystrozraky
10. feb 2025

@qrstxyz Presne toto vsetko som chcel napisat 👍

januska12323
10. feb 2025

Ja si zase neviem predstaviť dýchať ústami, stačí, že mám dva dni plný nos a mám toho plné zuby.

veltraud
10. feb 2025

Ano, primarne sa ma dychat nosom. Velmi dlho mi to neslo, stale upchany nos, aj ked nebol, nebolo mi to komfortne. Velmi mi pomohla joga a dychove cvicenia. teraz dycham ustami len ked som chora

mabenn
10. feb 2025

no, nos bol vymysleny na dychanie z toho dovodu, ze filtruje vzduch...

biba_18
10. feb 2025

ja neviem dýchať ústami ani v posilke… ústami len keď behám - ale ako @veltraud - viac ako 20 rokov praktizujem jogu…

april171
10. feb 2025

Je to naozaj zlé, odporúčam prečítať knihu DYCH, tam sa dozvies aj dôvody. Naozaj si neviem predstaviť dýchať len ústami. To máš stále otvorené ústa?

autor
10. feb 2025

@qrstxyz niesom alergička a vyzorovo tvar je ok, len stále dycham ústami, nosom mi to neide.
Obávam sa, či z toho rokmi nemôžem dostať rakovinu pľúc alebo niečo také, keď všetko vdychujem hneď do úst a pľúc.

autor
10. feb 2025

@guudy zrejme budem mat trochu krivu nosovu prepažku, lebo si pamätetam pred rokmi, keď som bola na Orl, tak mi to vraveli. Ale nič sa neriešilo ďalej

autor
10. feb 2025

@april171 áno, možno pol cm až 1cm stále otvorené

april171
10. feb 2025

Veď to musí byť otravné.

autor
10. feb 2025

@april171 som na to zvyknutá celý život, vôbec to nevnímam. Len skôr sa obávam o zdravie zapríčinené neustálym dýchaním ústami.

april171
10. feb 2025

Naozaj to nie je v poriadku, choď na ORL, nech pozrú, či máš nejakú fyziologicku vadu. Ak nie, skús na tom pomaly pracovať, či už cez jogu alebo nejaké dýchacie cvičenia.

monita12345
10. feb 2025

Tiež dýcham len ustami, mam polypy v nose, som alergička, sleduju ma od malička keďže od malička mam ten problem, teraz mam 22r. no zatiaľ mi nevraveli aby to škodilo zdraviu. Pri ďalšej návšteve alergológa sa určite popytam lebo si ma vystrašila😄

april171
10. feb 2025

@monita12345 ono to neškodí tak, že ochories alebo zomrieš, ale má to vplyv na kvalitu života, na chrup...

euka210
10. feb 2025

@januska12323 jooj, presne...totalne vyschnute hrdlo potom

jamidea
10. feb 2025

Nos zachytava skodlive castice vo vzduchu a ohrieva vdychovany vzduch. A mozno este cosi, len tolkoto viem.

jamidea
10. feb 2025

@jamidea a este to robi taku dvojitu bradu-prisprostasty vyraz tvare, je na to isty anglicky vyraz, presne pre ludi, na ktorych vidno, ze dychali ustami ( dcerin frajer to mal, preto ma to napadlo)

dominikamacakova
10. feb 2025

Zarábaš si na veľké zdravotné problémy a deformáciu tváre, inak v pohode 😅😅😅

iwesska
10. feb 2025

Urcite si tym neznicis pluca. Akurat su sliznice ust viac vysusovane a nachylnejsie na choroby. Ja mam rovnaky problem. Zial,anatomia tvare, kratka horna pera nepustia a usta mam casto pootvorene.V noci tiez,ale dycham aj nosom. No ale viac ustami, casto musim zut zuvacku,lebo mam strasne sucho v ustach. Nos mam inak v poriadku. Tebe nos nikdy nikto nevysetroval?

petracandle
10. feb 2025

Baby ti to tu zhrnuli skvelo. A okrem zdravotných komplikácií ktoré z toho môžeš mať, je dýchanie ústami neskutočne iritujúce pre okolie...

zuz987123
11. feb 2025

@monita12345 aj ja som mala polipy. Vybrali mi ich a odvtedy dýcham nosom. Už je to skoro 20 rokov.