Je kolonoskopia bolestivá?
Ahojte,
dlhšie ma trápia tráviace problémy, kŕče, nadúvanie, hnačky.
Bola som na gastro , zistili mi Helikobaktera, čakam na daľšie výsledky, brucho ma boí stále. Mysllíte, že ma dr. pošle na kolono?
Je to bolestivé? Ako to prebieha a ako dlho to trvá?
Ďakujem
@anonym_autor na co to riesis, mozno to nebude ani potrebne a uz teraz sa bojis a ak ta tam posle budes to musiet zvladnut tak ci onak.
Bola som v júni už 3.x.1x som sa dala uspať,potom už nie.Pre mńa to bolo len nepríjemné.Horšie to bolo s prípravou,vždy som dopadla zle.Tlak okolo 200/160 aj keď som dala dvojitú dávku liekov,studený pot,bolesťi hlavy apod.Diétu som držala horko-ťažko.Kolono trvá cca 20 min.
@anonym_autor Je to vysoko individuálne. Mňa to čaká onedlho a radšej nato nemyslím. Prvý krát som bola ako 23 ročná, nevedela som fo čoho idem.Ale povedala som NIKDY VIAC! Bolo to strašné !A napriek tomu, že som mala ísť dávno, vyše 20 rokov som sa úspešne vyhýbala.Za mňa ako ťažký pôrod.
je pravdaaaaaa bolestivé
na helicob. máš hádam lieky .... po liekoch sa zas robia testy a až potom možno lekár zváži ďalšie kroky.
Dobrý deň, tak hlavne treba zistiť príčinu Vašich ťažkostí - Helicobacter a bolesti brucha (predpokladám asi hore) to skôr ukazuje na príčinu v hornej časti tráviacej rúry, ťažko povedať aký diagnostický postup zvolia lekári ... Možno skôr endoskopiu. Ale Vaše konkrétne ťažkosti a výsledky poznajú oni, takže ak by na to bol dôvod, možno bude potrebná aj kolonoskopia.
👩⚕️Je to vyšetrenie rekta a hrubého čreva. Najdôležitejšia je na ňom príprava pacienta pred vyšetrením - správne vyčistenie čreva, aby aj bolo niečo vidno... Samotné vyšetrenie je skôr nepríjemné ale môže byť aj mierne bolestivé, pretože sa črevo nafukuje CO2 aby bolo lepšie prehľadné. Dĺžka vyšetrenia závisí od - správnej prípravy pacienta, anatómie jeho čreva (či nie sú kľučky príliš úzke/ v ostrom uhle a tak) a od konkrétneho nálezu, pretože je to vyšetrenie zároveň poskytujúce aj možnosť terapie, teda ak by sa našli napr. polypy, tak sa odstránia a pod.
Ak chcete viac informácií, odporúčam takýto prehľadný leták 🙂 https://nsmas.sk/wp-content/uploads/2025/02/Kol...
Ale vo Vašom prípade zatiaľ nie je isté, ktoré vyšetrenia pomôžu odhaliť príčinu ťažkostí. Každopádne držím palce a prajem veľa zdravia ❤️
Na toto vysetrenie treba ist tam,kse ti daju narkozu,ani nebudes vediet,co ti ribili.
Je to neprijemne az bolestive.
V snesnej dibe netreba trpet,vsetko sa da...mozno si za to priplatis,ale budes v klude a aj vysetrenie urobia spravne.
Necgapem,ze to uz nerobia autimaticky v narkoze...
@anonym_autor Poznám veľa ľudí čo tvrdia, že dá vydržať. Aj môj manžel patrí k nim. Každý to znáša inak ,možno niečo pichnú,teda určite od bolesti.
@anonym_autor ja som bola s rajským plynom úplne v pohode , kúpte si koreň púpavy , nechtík lekársky , repík a striedavo pite čisté čajíky bez sladidla , mne veľmi pomáhajú + zo stránky jeme zdravo beriem Debloat - prírodný enzým na trávenie 😉
za mňa bola horšia príprava :D bolo to dosť nepríjemné ale na to je tam lekár aj sestra aby pomohli.
Jaqm čreva domotane takže mňa to bolelo hrozne bola som tam asi hodinu keď máš ulceroznu kolitidu tak nemáš veľmi na výber ak to hrozí perforavoa čreva a iné tak sa radšej dáš vyšetriť... .. dá sa priplatiť za narkózu u nás... Ja nabudúce rozhodne pôjdem do toho ak keď výhoda bola že som videla consa deje a aj som sa mohla rovno doktora pýtať
no ked ti tam streknu formaldehyd ako v nemocnici cv. Michala a skoncis s vyvodom, tak to je riadne bolestive 😨
@anonym_autor nie je bolestivé úplne v pohode to zvladnes
@markusrasford to, ze nie je bolestiva je ale ze uplne klamstvo.
Bolestiva samozrejme je, vysoko induvidualna je intenzita a znasanie bolesti. Nejeden pacient to vzdal v priebehu vysetrenia, ini odisli v pohode do roboty odtial. Ale ani ti nepovedia, ze nie je bolestiva a zvladnes v poho.
@anonym_autor je to individualne, ja mam napriklad zrasty v brusnej dutine po sekciach, takze mna to bolelo jak slak, ale vydrzala som to, netrvalo to dlho, nebyt tej bolesti, by to bolo uplne v pohode vysetrenie.
@markusrasford to, ze nie je bolestiva je ale ze uplne klamstvo.
Bolestiva samozrejme je, vysoko induvidualna je intenzita a znasanie bolesti. Nejeden pacient to vzdal v priebehu vysetrenia, ini odisli v pohode do roboty odtial. Ale ani ti nepovedia, ze nie je bolestiva a zvladnes v poho.
@jamidea netrep ja som ju 3x absolvoval tak viem o com píšem. Ze teba to bolelo no hold su aj bábovku ako ty
@jamidea netrep ja som ju 3x absolvoval tak viem o com píšem. Ze teba to bolelo no hold su aj bábovku ako ty
@markusrasford klames, pretoze bolestiva je. A opakujem, tak ako porod, je to individualne, ako bolestiva je. Zalezi od mnohych faktorov.
@markusrasford klames, pretoze bolestiva je. A opakujem, tak ako porod, je to individualne, ako bolestiva je. Zalezi od mnohych faktorov.
@jamidea klamem ale je to individuálne co už si tebou ty musíš byť jeden rozmaznany fracek co dupe nožičkami a za každú cenu musí mať pravdu. Co sa da robiť? No nič ....aj taký chodia autobusom ako ty

@anonym_autor nie je bolestivé úplne v pohode to zvladnes