Je možné žiť s cystami bez operácie?
.Manžel bol nedávno u urológa spravili mu sono na obličky a na močové cesty,Urológ nenašiel nič.Povedal že je všetko v poriadku.Minulý týždeň piatok ho previezli s vysokou cukrovkou do nemocnice.Tam ho poslali na vyšetrenie na UZG a tam mu zistili cystu na žlčníku aj na obličkách...Čo sa týka žlčníka nemal nikdy žiadné problémy,len občas mával hnačku a bolesti brucha žiadné jedlo mu problémy nerobilo ani teraz nerobí.Skusíme prejsť na zdravšiu stravu a chystám mu kúpiť Rowachol kvapky lebo mu na to žiadné lieky nepredpísali.Može sa to zlepšiť aj bez operácie žlčníka?Potrebujem radu,lebo lekárom moc neverím.Dá sa s tým žiť aj bez operácie v pohode?Je tu niekto,ktrí odmietli operáciu a majú podobný názor?
@riana1979 tak trochu si protirecis s tým, že nikdy nemal problémy so žlčníkom, len občas hnačky a bolesti brucha, veď to sú problémy, ktoré zdravý človek nemá. Operácia žlčníka nie je nič náročné a má ju veľa ľudí a normálne fungujú. Zmena stravy by mohla pomôcť, skúste a uvidíte, či sa stav nezlepší.
Ja mam cysty na oblickach a neoperovali ich. Iba sleduju.
@riana1979 ako cyst na oblickach ktore sa sleduju
Sleduje sa aj zlcnik
By som riesila tu cukrovku neliecenu, co sposobuje poskodenie nervov v celom tele
Rozprávala som sa minule s urologom a tiež povedal že cysty na obličkách sa len sledujú. Záleží teda aká je veľká... Ja som mala 8 cm a operovali ma
@janickacrazy Bolesti brucha a hnačku môže mať aj z iného dôvodu.Ja som na tom horšie,mňa páli záha nemôžem hocičo jesť posledné mesiace.A jeho záha nepáli nech konzumuje čokolvek.
@riana1979 s tym zaha nema nic spolocne
Mala by si to riesit inak ti kyselina vyzerie pazerak za par rokov+zvysene riziko rakoviny
@taktotedanie On sa na cukrovku lieči už 10 rokov...len tabletky mu už nezaberajú,prešiel na inzulín.
@riana1979 no necudujem sa ze nezaberaju a ani inzulin
Asi je slabo edukovany a evidentne nedrzi dietu
@taktotedanie Na budúci týždeň už som objednaná na gastro...
@taktotedanie To je pravda že diétu nedodržal...Ale,teraz už musí...
Tak cysty sú rôzneho druhu a podľa ich druhu sa buď len sledujú, alebo operujú. Ja som mala cysty v maternici, len sa sledovali.. tiež som mala malú cystu v prsníku, len sa sleduje na preventivkach..
Ako mi vysvetlila moja kamarátka doktorka, tak cysty sa odstraňujú v takýchto prípadoch:
cysta rastie alebo je veľmi veľká, ak spôsobuje bolesť, tlak alebo iné zdravotné ťažkosti, ak má neobvyklé znaky, ak existuje podozrenie na nádor alebo riziko prasknutia..
Mam cysty na obličkách, len mi to sledujú a na žlčníku mam dva polypy, tiez len sledujú. Ja dávam pozor na stravu, minimum vyprážaného, žiadne ťažké jedla a pod. Veľmi mi pomohlo aj prejsť na bezlakzozove potraviny, keďže syn má intoleranciu. Určite ak to nieje akútne netreba hneď operovat
Mam cystu na zlcniku s tym, ze mam chodit na kontrolne sono. Ak narastie, zlcnik musi ist von.
@riana1979 inzulin pomaha ak drzi dietu
Ak sa prejeda a picha inzulin nema to zmysel
@jana_eyre_2 Toľko mu povedali,že v budúcnosti žlčník musí ísť von.A ďakujem za radu ❤️
@taktotedanie Konzumoval všetko...ale zas nie veľké porcie,aby sa prežral do sýtosti...
@riana1979 ako hovorim nemas ani ty ani on potuchy o stravovani
Nejde o velkost porcie
Proproste niekoho lekara, sestru diabetologa nech vam to vysvetli
Lebo si manzel odpali oblicky a skonci na dialyze
@riana1979 mate potuchy co je vobec sacharidova jednotka?
Pri takom style si do roka odpali oblicky, odidu mu oci, znici si nervy na nohach, urobi sa mu otlak, dostane tam infekciu, vred, odrezu mu jednu potom druhu nohu, skonci na voziku
A ziadny invalidny dochodok kedze nedodrziaval dietu a liecebny proces takze nejaka cysta na oblicke ci zlcniku ci tvoje palenie zahy bude to najmenej co budete musiet riesig
Všetko závisí od stavu. Niekomu musia cystu odstrániť inému nie.
Mne len sledovali, mame museli operovať.
@taktotedanie Jeho kamoš pichá inzulín a prežiera sa ako prasa poznám ho od 2011 a jemu nič také nehrozí...Keď si taká múdra čo má jesť,trávu?Invalidný dôchodok mu nezoberú,lebo mal porážku pred 10 rokmi a pravá ruka mu nefunguje a ledva chodí....Každý sa vyhovára na cigarety,alkohol a na jedlo...Moja svokra tiež mala cukrovku a držala diétu.Nepila,nefajčila aj tak zomrela na krvácanie do mozgu...
@riana1979 nehrozi? Vidim ze ste v tomto smere absolutne needukovani
Boh s vami
@taktotedanie aha ešte aj to závidíš že?
Závidieť hlupákovi že je hlúpy? 😀
@riana1979 ja som zdravotnik
Mala by si podakovat ze venujem cas a varujem ta nech sa preberiete a riesite to a nie tieto hlupe reci tu mas
@riana1979 Zdravím, o cukrovke počúvame od detstva vo svojom okolí, v médiách a treba si priznať, že je táto téma často bagatelizovaná. Z týchto príčin často vznikajú nedorozumenia a dezinformácie o tomto inak závažnom chronickom ochorení, ktoré je nebezpečné svojím tichým priebehom, takže sa často odhalí až v pokročilých štádiách. Ak máte chvíľu času, budem rada ak dočítate príspevok do konca.
Cukrovka, odborne Diabetes mellitus je ochorenie, ktoré má 2 základné formy. Cukrovka 1. typu sa vyskytuje najmä u detí, pretože je autoimunitného pôvodu - vlastný imunitný systém z neznámych príčin napáda bunky pankreasu kde sa tvorí hormón inzulín. Tento hormón pomáha znižovať hladinu cukru v krvi tým, že cukor zabudováva do buniek tela. Keďže je ho v tomto prípade nedostatok, cukor sa nedostáva do buniek ale ďalej cirkuluje v krvi a tekutine okolo buniek. Pri cukrovke 2. typu ide skôr o jav takzvanej inzulínovej rezistencie, čo znamená že bunky sú pri zlom stravovaní atakované inzulínom a cukrom v takej miere, až sa na to jedného dňa vykašlú a stratia citlivosť voči inzulínu, takže nie je ani cukru umožnené dostať sa do bunky. Hyperglykémiu, teda stav vysokej hladiny cukru v krvi vyhodnotia bunky pankreasu tak, že začnú produkovať ešte viac a viac inzulínu až sa po čase úplne vyčerpajú a zastaví sa ich funkcia. Toto je moment, kedy v liečbe cukrovkári 2. typu musia prejsť z liečby pomocou tabletiek na inzulínovú terapiu.
Liečba cukrovky má vo všeobecnosti 3 stupne:
- úprava diéty: stačí v prípadoch mierne zvýšenej glykémie, pri ľuďoch ktorí nemajú zvýšené riziko napríklad srdcovocievnych komplikácií, diéta je založená na systéme sacharidových jednotiek (1 SJ obsahuje 10 g cukru) ... na základe počtu SJ na deň určených podľa veku, hmotnosti a závažnosti cukrovky si pacient šikovne prepočíta koľko toho môže za deň zjesť
- perorálne antidiabetiká: tabletky ktoré zosilňujú citlivosť buniek na inzulín alebo podporujú jeho vylučovanie zo zvyšných funkčných buniek alebo znižujú vstrebávanie cukru z čreva alebo podporujú jeho vylučovanie močom
- inzulín: ak už telo netvorí dostatok inzulínu, je nutné ho podávať, najčastejšie vo forme injekčného pera (miesto sa musí vydezinfikovať a pero sa pichne do kožnej riasy, ktorú urobíme prstami najčastejšie na bruchu, ideálne stále trocha na inom mieste aby sa koža mohla po opakovaných vpichoch regenerovať)
Teraz ku komplikáciám cukrovky.
A) akútne komplikácie - oba stavy môžu viesť k upadnutiu pacienta do bezvedomia alebo jeho vážnemu vyčerpaniu, kedy je nutné volať 155
- hypoglykémia: stav veľmi nízkeho cukru v krvi, je obzvlášť nebezpečný pre mozog, ktorý bez cukru nemôže fungovať, preto vážne alebo opakujúce sa hypoglykémie môžu viesť k neurologickému deficitu až upadnutiu pacienta do kómy... u diabetikov 2. typu vznikajú obvykle vtedy, keď si pacient nedopatrením podá viac inzulínových jednotiek ako mu bolo predpísaných alebo si pichne inzulín a zabudne sa najesť
- hyperglykémia: stav vysokej hladiny cukru v krvi, ak sa zvyšuje pomaly a dlhodobo, vedie ku chronickým komplikáciám ale ak sa dostane nad určitú hranicu, ktorú už konkrétny pacient nevie tolerovať, vzniká život ohrozujúca diabetická ketoacidóza resp. hyperosmolárny hyperglykemický stav ... tieto zložité názvy obe pomenúvajú stav kedy je pacient tak presýtený cukrom, že sa ho snaží vylúčiť alebo zriediť všetkými možnými spôsobmi - je hrozne smädný, veľa močí, zvracia, je slabý, môže mať bolesti brucha a zrýchlene plytko dýcha, je schvátený... dochádza k tomu keď pacient nedodržiava diétu alebo neberie lieky alebo má aj iné pridružené ochorenia, ktoré liečbu komplikujú a vyžadujú úpravu liečby na silnejší variant
B) chronické komplikácie
- poškodenie ciev (angiopatia): v celom tele dochádza k poškodeniu steny ciev, čo vedie k ateroskleróze - ukladaniu cholesterolu dovnútra, čím sa zužuje ich priesvit a obmedzuje prietok ( takto vznikajú srdcovocievne ochorenia, napríklad infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda alebo trombóza)
- poškodenie nervov (neuropatia): končeky nervových zakončení sú pri vysokej koncentrácii cukru v tekutine ktorá ich obklopuje znecitlivené a poškodené, čo môže pacient pociťovať ako bolesti alebo mravčenie, neskôr sa pridáva znecitlivenie až úplná nevnímavosť voči poraneniu
- poškodenie očí (retinopatia): malé cievky v oku stále praskajú a okolo nervu sa tvorí opuch, čo zhoršuje zrak
- poškodenie obličiek (nefropatia): poškodí sa membrána ktorá filtruje moč, takže sa akoby zväčšia očká na sitku a tým sa znižuje funkcia obličiek, do moču sa pridávajú aj látky, ktoré by sa normálne naspäť vstrebali, lebo sú ešte potrebné
- diabetická noha: je vyústením všetkých spomínaných dejov - pacient necíti drobné poranenie (napr. otlak), ktoré sa zväčšuje a zle sa hojí kvôli zlému prekrveniu tkaniva, navyše sa ľahko infikuje, lebo baktérie milujú cukor... Môže viesť k vzniku hlbokého defektu kože - vredu.
*Prvá pomoc diabetikovi*
Ak je diabetikovi zle, dáme mu vypiť taký detský džúsik alebo dáme hroznový cukor, ktorý sa rýchlo rozpustí ešte v ústach. Podávame preto niečo sladké,lebo ak má cukor 30, zvýši sa mu džúsikom asi na 32 a to už je viacmenej jedno, v nemocnici si s tým poradia ale ak by mal cukor 2, zvýšime mu ho na 4 a tým mu môžeme zachrániť život. Dôležité je, že ak je človek spavý alebo už odpadol, nedávame mu nič piť ani jesť aby to nevdýchol!
Zaujímavé informácie:
- diabetik môže mať tichý infarkt myokardu, keďže necíti typicky bolesť na hrudi, takže to môže cítiť napríklad ako nevoľnosť alebo sa po pár dňoch začne zadýchavať a netolerovať polohu v leže, lebo sa dusí - dobre mu je len v sede (na internom potom zvyknú zistiť prekonaný infarkt myokardu)
- srdce-obličky-cukrovka sú začarovaný kruh ochorení (jedno zhoršuje druhé, preto je liečba všetkých troch systémov pomerne náročná)
- Prečo poznáme ľudí, ktorí s cukrovkou prekonali aj 3 infarkty a potom nejakého mladého človeka ktorý Bohužial umrel už pri prvom? Ide o rýchlosť upchávania ciev - mladému človeku, ktorý typicky fajčí a je v strese sa jedna zo srdcových tepien upchá náhle a preto srdce nie je dostatočne vyživované, takže zlyhá... pri dlhoročnom diabete si srdce pomaly zvyká na nedostatok kyslíka pomalým upchávaním ciev a súčasnej tvorbe nových, tenučkých náhradných ciev, takže ak sa jedného dňa hlavná cieva upchá, vedľajšie dokážu vyživiť nenáročné slabé srdiečko...
Z uvedeného vidíte, že problematika cukrovky je veľmi zložitá a individuálna u každého pacienta, pričom do procesu vstupujú aj dedičné faktory, faktory životného štýlu a mnoho ďalšieho. Nedá sa teda celkom porovnávať pacientov medzi sebou a už vôbec nie na základe toho určovať ich prognózu do budúcnosti. Musíme pozerať na každého osobitne v takej individualite ako si zaslúži.
Prajem Vám obom veľa zdravia, a ohľadom pôvodnej otázky s tými cystami úplne súhlasím s príspevkom uvedeným vyššie (jana_eyre_2), že záleží na type cysty a povahe ochorenia.
@riana1979 môj manžel má cukrovku len pred rokom náhodne pri preventívke zistili, aj sa zle cítil, dodržiava diétu a taktiež pohyb, keďže si každý deň meria cukor hneď vidí keď pochybí aj malým dielom, napr. málo pohybu, dá si oškvarky aj keď málo bohužial treba diétu dodržiavať striktne vtedy je s cukrom dobre
o cyste v zlcniku som este nepocula, ako to ma presne popisane? dolezita je dg.
co sa tyka oblicky, podla man s tym sa zit da. mozno ,mnohu maju a nevedia o tom.
cysty sa casto najdu aj nahodne na viacerych organoch a su neskodne. samozrejme zavisi od ulozenia a velkosti.
@majamat cysta na zlcniku je pomerne bezna, mam ju aj ja. Ak sa zvacsi treba zlcnik vyoperovat. Treba sa vyhybat jedlam s obsahom cholesterolu.

o cyste v zlcniku som este nepocula, ako to ma presne popisane? dolezita je dg.
co sa tyka oblicky, podla man s tym sa zit da. mozno ,mnohu maju a nevedia o tom.
cysty sa casto najdu aj nahodne na viacerych organoch a su neskodne. samozrejme zavisi od ulozenia a velkosti.