icon

Je možné zobrať zomierajúcich z nemocnice domov?

7. jún 2024

Ženy obraciam sa na Vás s prosbou tie ktoré máte skúsenosti s umieranim doma. Takmer pred rokom mi zomrela pre mňa veľmi blízka osoba na rakovinu v nemocnici. Viem ze chcela zomrieť doma. Bola tam 2 týždne už len ako leziaci pacient- do nemocnice šla ešte po vlastných. Posledne dni pred smrťou sa stále pýtala domov. Nevzali sme ju na odporúčanie Dr žeby sme to nezvládli- podávanie liekov, kyslíkovy prístroj, manažment bolesti, horuciek atď. Žiaľ ja si to vycitam a v kuse myslím na to ze koľkým sa podarilo nechať svojich blízkych zomrieť doma, čítam články od rôznych odborníkov a tam píšu ze je to pre chorých veľmi ťažké umieranie v nemocnici. Neviem sa s tým absolútne vyrovnať v kuse na to myslím ze som mala urobiť viac. 😪 Je možné skutočne ľudí ktorí majú dg rakovina+pridružené dg, keď im zlyhávajú organy vziať domov a nechať ich zomrieť doma? Vzali ste si domov človeka keď to Dr neodporucali? Do nemocnice už sama chcela ísť nedarilo sa nám zvládnuť stav doma aby ju zastabilizovali co sa im aj podarilo po týždni, posledný týždeň už problémy nemala ale bola častejšie mimo seba, väčšinu dna prespala a vtedy sa nam začala pýtať domov. Kedy ste si vy vzali blízkych domov? Dostávali výživu a lieky do kanyly? Brali ste si ich domov v akútnom stave? Museli resp mali ste niekoho zabezpečeného zo zdrav personálu? Aky je postup co všetko ste potrebovali aby ste si svojich blízkych mohli nechať pri sebe?

Strana
z3
titla
7. jún 2024

Nie, nie na onkooddeleni. Uz nepamatam presne konkretne oddelenie, je to viac ako 10 rokov. Ale bolo to skor zamerane na dlhodobo chorych a geriatrickych pacientov s roznymi diagnozami. Navstevne hodiny sa tiez nejak striktne nedodorziavali, personal bol rad, ak tam boli rodinny prislusnici. Povenovali sa pacientom a pomohli so starostlivostou. A ked videli, ze sa blizi koniec, zavolali o 5.00 rano aby otec prisiel a mohol byt s babkou, ked bude umierat.

Strana
z3