Je odstránenie zubu múdrosti bolestivé?
Je to bolestivy zákrok? Ako dlho sa vám to hojilo? Dá sa ísť na ďalší deň do práce? Ďakujem za všetky skúsenosti a tipy. 😊
je to velmi individualne...niekto je doma aj tyzden , aj viac s antibiotikami...niekto ide do prace, ale rozpravat velmi nebude
Samotny zakrok neboli (iba injekcia), ale potom nastane peklo. Dolna 8icka sa hojila tyzden, pri hornej boli zle iba prve 3-4 dni. Na druhy den sa podla mna do prace nema ist.
Mne robil chirurg spodné osmičky jedna bola o čosi viac komplikovaná ale obidve sa zahojili cca za týždeň to najhoršie zakaždým par stehov a ATB. Keď je dobrý chirurg neboli to vôbec lebo to dobre umrtvi. Bol to len taky tlak to je cele
Potom som si dávala flector mala tri dni voľno po obidvoch a v pohode rátaj s trochou opuchu lieky od bolesti ti rovno predpise
A ideš na chirurgické odstránenie? Ja som bola u svojej zubárky, normálne vytrhla a šla som do roboty.
Mne to trvalo asi 10 sekúnd aj spolu s anestezou. A pod anestezou skoro nič necitis.
Kým to nie je zapálené nie je to nič vážne.
ked ides na chirurgicke, tak budu aj nieco rezat? mne rezal dasno, lebo som mala na krivo koren. samotny zakrok pohoda, bolest prisla potom, tiez som sla do roboty, uz by som to nespravila, odporucam nasledujuci den volno. opuch, bolest, vyhybat sa mliecnemu, prvy den tusim len vypluvat, nevyplachovat, potom vyplachovat repikom, salviou. par dni to bude chciet asi kasovitejsiu stravu, pomaly rozhybavat sanku, ja som napriklad nemohla velmi otvorit usta.
Suhlasim s @tehulka2011, samotny zakrok je nic.To az potom ked ti prestane ucinkovat anestetikum, potom ti pojde odpalit hlavu 😬🫣.
Ja som bola PN po zakroku a mala som aj antibiotika, aby sa prekryla pripadna infekcia. Ale zakrok bol jednoduchy s lokalnou anestezou a hojilo sa to dobre. Mna rana nebolela, bolela ma hlava niekolko dni.
je to individualne. trhali mi obe dolne osmicky, nemali miesto. jedna uplne v pohode, uz vecer som mohla jest, druha total peklo, atb na tyzden, plakala som od bolesti.
Asi to zalezi aj od toho, ci ti to vytrhne hned alebo sa trapi aj hodinu. Napr. prvu osmicku mi vytrhla hned, ale dostalo sa mi jedlo do rany, tak ma to bolelo. Pri druhej to trvalo asi 10 min., islo to tazko, nebola este prerezana. Bolest asi prve 2 dni a mala som aj opuch, co ja nemavam nikdy.
Mala som ATB a opuchlo mi druhý deň líco a mala som modrinu.V noci prestala účinkovať injekcia a nastalo peklo.2 noci som spala po sedačky, lebo keď som si ľahla mi tam pulzovalo.
Samotný zákrok v pohode. Určite s tým nechoď von na chlad a vietor.Druhy deň by som určite nešla do prace
Mne vysekaval hodinu a pol... záleží od toho akobje položený, či to nekomplikuje nerv, viac koreňov...ja som mala tri korene s háčikom na konci, jeden okolo nervu, no chirurg sa až spotil, povedal, že to ešte nevidel 😀 samotný zákrok bol nepríjemný kvôli tomu sekaniu, no nie extra bolestivý - stále sa ma Dr. pýtal, či ešte dopichnut anestezu. Mala som tri stehy, antibiotiká a normálne som išla do roboty na druhý deň,len na prievan treba dať bacha a dodržiavať pokyny. Na mne nebolo ani vidno, že sa niečo dialo, brala som aj Profizym na hojenie. Sused vyzeral ako keby sa s niekým pobil 😀
Synovi chirurgicky vyberali obe horné. Mal asi 3-4 štichy na každej strane. Robili mu to keď mal 13 rokov. Zvládol to super. Doporučujem hlavne ľadový obklad na líce v deň exteakcie, pripadne aj druhý deň. Pri prvej sa mu nechcelo dávať obklad. Mal na líci veľkú modrinu a opuch asi 3 dni. Pri druhej extrakcii sme obklad dali a bolo to 1000 a jedno. Žiadna modrina, žiadny opuch. Bol ok na druhý deň. Ani raz nepotreboval nič proti bolesti.
Mala som hrozne strašne opuchnuté líco a modrinu. fungovať sa dá ale vyzeráš akoby ti niekto ublížil...
No, nie vzdy to musi po zakroku boliet, ani clovek nemusi vyzerat ako po bitke.
Dala som si ambulantne vytrhnut vsetky 4 osmicky naraz. Pred zakrokom mi dali Aulin, 1 ks atb, 1 tabl proti opuchu.
Aj s anesteziou to cele trvalo hodinu. Nepotrebovala som ziadne lieky proti bolesti, nebola som ani opuchnuta, ani ziadne modriny sa nekonali. Normalne som jedla aj rozpravala.
Odporucam prvych 24 hod chladit a spat prvu noc v jemne vyvysenej polohe.
Ako uz bolo spomenuté je to veľmi individuálne. Mne vyberali dve naraz najprv na jednej strane a o dva mesiace na druhej strane. Ani jednu som nemala prerezanu, takze museli narezavat ďasno a všetky boli hlboko skoro pri kosti, stomatochirurg ich musel prevrtavat na polovicu aby ich vedel chytiť a vybrať. Pri prvých dvoch som bola doma asi 3 dni ale aj som to olutovala mohla som ísť kludne do práce, sice som bola opuchnuta ale žiadna tragédia za mňa. Pri druhých dvoch som išla na druhy den do prace. Ale každý to znáša inak, mna viac vystrašili katastrofické príbehy ľudí 😄 ale ak musia ísť von tak urcite nečakať a nešpekulovať, ja som sa viac bala co sa stane ked si ich tam nechám ako celého zákroku.
Podla toho ci horné alebo dolné+aké máš korene. Spravidla také cca 3 dní doma. Ak je to zložitejšie napr zahnuté, dlhé korene, neprerezana a pod. tak aj týždeň+ krytie atb. Ja som mala 2 naraz 8 dolne a to som týždeň a pol usta neotvorila a prvé 3 dní som mala mierny opuch+teplota mi vyskočila ale len do 37.5 ze je to normálne. Cele to trvalo 1.5 hodiny i so šitím. Bolesti počas výkonu absolutne žiadne ale po som myslela ze si hlavu otrieskam ale zabral mi obyčajný paralen každých 6 hodin. Druhý a treti deň bolesti minimálne možno len jednu tbl som mala. Krytá som bola atb. Určite by som počítala pokiaľ ide o dolnú 8 ze také 1-3 dní keď všetko pôjde OK určite doma. Ak horná tak ak sú korene bez problémov aj na druhy deň do prace sa dá....
Vobec ti nemusi po odzneni anestezy odpalit hlavu, ako ta tu strasia.
Ja som isla vo stvrtok rano, mala som pre istotu na cely den volno. Ale bolest bola iba take tupe trpnutie. V ten den som cas vyuzila na reorganizaciu komory. Hovorim si, ze kym to neboli, postavim novy regal a vsetko si popracem.
Kym som komoru dokoncila, zub nestihol ani poriadne boliet. Iba taky citlivy pocit som mala.
V piatok som bola normalne v robote, aj obed som opatrne jedla.
Nenechaj sa strasit! Radsej sa lekara popytaj, co robit v tom ci onom pripade, ale bud v klude.
@lakebabe trochou opuchu….😁🙈ja som mala hlavu ako keby ma zrazila elektricka
@malapepka a mal si rezane dasno a vysekavanu tu osmicku?lebo takyto priebeh mava vytrhnuty zub ale nie vysekavanie z dasna
Ja som mala v noci vysoke teploty,druhy den zvysenu,od bolesti ani chodit a este stvrty den mi tiekli slzy same od seba ako ma to bolelo.Od piateho dna v podstate zlepsovanie kazdym dnom a zacal ustupovat opuch.Pri oboch extrahovanych osmickach som mala priebeh viac menej rovnaky.
zalezi aka komplikovana extrakcia to bude, ja som bola spuchnuta vyse tyzdna ako keby som z ringu vyšla.. a bolesti som mala este dlhsie... zakrok bol cca 20-30minut a vpohode, nic neciti clovek
@veronika2021 mne rezali a vysekavali hodinu a pol, tri stehy a nebola som ani spuchnuta, ani ma to extra nebolelo, hojilo sa to rýchlo 🙂 Asi to záleží aj od organizmu.
@veronika2021 ja celkom v pohode opuch ale poctivo som ľadovala. Obidve som mala rezané jednu komplikovanú ta sa aj hojila horšie, aj s ATB aale vyberal mi ju hodinu a pol tam som mala nejako nervy okolo koreňa zle. Ale nič tragické už som aj zabudla 😄
@lakebabe aj ja som mala korene okolo nervov 😂 A na konci koreňov (3 korene), ktoré majú hruskovity tvar, boli ako bonus "háčiky" 🫣😁 Dr. si to odložil, že takéto ešte nemá. Mne bolo vlastne horšie z toho augmentinu ako z trhania.
@michaela329 ja tiež čosi také pýtali sa ci si ho chcem vziať ako suvenir 😄 vravím ze nech si ho nechajú na pamiatku 😄 ale obidve spodné som mala zle , veľké komplikácie, pre mňa už zákrok bol vykúpenie lebo som si s nimi užila svoje narezavanie , bolesti, teploty , výplne ATB, po tom zákroku mi už ani ta bolesť nevadila som bola rada ze už ich mam prec😄
odporúčala by som ostať po zákroku doma jeden deň alebo ho dať na piatok. Mne posledné tri roky trhal chirurg 2x, raz, lebo jeden išiel šikmo a raz vyrezávali z ďasna nevyrastený. Zákroky boli v pohode oba, žiadna bolesť. Bolesť prišla po odznení injekcií, ale ja som mala bolesť miernu a len pár dní. S jedením to bolo horšie, treba rátať s kašovitou stravou na začiatok

Chirurg pouziva silnejsie anestetikum ako zubar a teda to neni bolestive. Ano, dalsi den sa da ist do prace, vyhybaj sa ale prievanu a chladu.