icon

Je registračný poplatok u lekára legálny?

alen99
25. mar 2025

Dobrý deň, len by zaujímalo, či ste sa už niekto stretol s niečím takýmto - dnes som bola u doktorky na kontrolu (chodím tam od minulého roka) a na konci vyšetrenia mi zahlásila: inak treba zaplatiť potom ročný registračný poplatok 20e (minuly rok nič také nepožadovala). Vravím si teda dobre, len že musím ísť vybrať peniaze. Išla som, doniesla som, dali mi podpísať papier, tak som sa opýtala čo to podpisujem a že teda to mi založia do karty aby potom už odo mňa náhodou nepýtala peniaze tak teda dobre a ostala som čakať.. a sestrička že čo ešte potrebujem, tak hovorím, že rada by som mala aj ja nejaký doklad o tom že som teda zaplatila (tu už mi to začínalo byť čudné) a ona že aha, že tak to budem musieť ísť za pani doktorkou a že keďže je čas obeda mám byť taká dobrá a počkať v čakárni. Tak čakám v čakárni, otvoria sa dvere a doktorka mi podala papier. Hneď prvé čo ma zarazilo, že potvrdenie o zaplatení nesie číslo 0001 no a ďalej vyúčtovanie za nadštandardné služby. Dobre neriešila som, ponáhľala som sa domov a potom mi to nedalo a zapla som google a začala hľadať čo je to vlastne registračný poplatok u lekára.. no a dočítala som sa, že žiadny lekár by nemal takýto poplatok požadovať. Tak sa teraz pýtam, čo s tým? Ja som na RD a za tých 20e si viem predstaviť radšej kúpiť 3 balenia plienok a nie tu dotovať pani doktorku, ktorá za mňa normálne dostáva zaplatené z poisťovne. Prepáčte za výraz, ale normálne som nasratá, kam toto speje.

Strana
z5
pribinak
25. mar 2025

No a nevypytala si si tých 20e spat ? Veď keď nemáš záujem o nadatandars. služby tak si pýtam peniaze spat

Svet Alene presne tam kde to dovolíme

alen99
autor
25. mar 2025

@pribinak no nie nevypýtala, vravím, že som až doma zisťovala za čo som vlastne platila.

balerina2025
25. mar 2025

@alen99 priatel platilskoro 70 euro a to bol u nej pocas roka len na preventivke !

alen99
autor
25. mar 2025

@balerina2025 bože toto je neskutočné zderstvo

balerina2025
25. mar 2025

@alen99 ja nemam slov.

pribinak
25. mar 2025

@alen99 no tak nápis mail, alwbo zavolaj že o takúto službu nemáš záujem a ziadas svoje fiaincie spat

alen99
autor
25. mar 2025

@pribinak a druhá vec je, keby mi povie že treba platiť poplatok za nadštandardné služby, tak jej poviem, že ďakujem, ale nevyužijem, pretože nepotrebujem.

pribinak
25. mar 2025

@alen99 no veď presne, nepotrebuješ tak prečo by si mala platiť ?

Mne sa toto nepáči ako komunikuje a aj by sim to povedala, že AA mimto nepáči

vikisisi
25. mar 2025

Inak čo čítam to je asi už bežná prax čo ty lekári, môj manžel bol minulý rok u internistu skrz povinných predoperačnych vyšetrení a tiež normálne od neho vypýtal 15 eur, že ročný poplatok

luccija
25. mar 2025

@alen99 ja si teraz vybavujem doktorov čo som zameskala u každého platím ročny poplatok🤣
Napriek vymenení lístku atď všade niečo....
Ak zaviedla ročný poplatok mala ta informovať, ale v podstate môžu...ma to v cenníku atď..mňa tiež minulý týždeň niečo nastalo a prvý x som písala do Dôvery prišla mi taka alibisticka odpoveď, že som si povedala, že to zdravotníctvo je úplne v r...i.

@vikisisi odo mňa 45 eur 😆a to ešte bolo lacné písala som asi 5 mailov

sara07
25. mar 2025

ja som to mala dávnejši u gyn, za to že som u neho, pritom však dostava prachy z poistovne , 20€ čo sa mi vtedy dalo dost, len som bola tehotna menit som nechcela, tak som zaplatila a potom som šla preč
tak nech si dá ambulanciu niekde inde nie v strede mesta lukrativny flek, ked mu to nevychadza

luccija
25. mar 2025

@alen99 určite má v cenníku registračný ročný poplatok vlastne som si obehla 4 doktorov a všade som platila u jednej ma to prekvapilo, lebo tiež som minulý rok neplatila, ale moja chyba nepozrela som si cennik

oliviabb
25. mar 2025

@pribinak ja platim u imunologicky rocny poplatok 15e. Daju mi doklad z pokladne, kde je nadstandardne sluzby (ze moznost objednavat sa cez aplikaciu, kedy chcem a tieto dristy). Ak by som to nezaplatila, tak mi nedovoli chodit k nej. Ale u praktickeho lekara je to fakt divne.

zuzulenkaa
25. mar 2025

@alen99 Bohužiaľ sitúacia u lekárov je taká, že u všetkých sa platí nejaký poplatok. Ak nájdeš niekde ambulanciu bez poplatkov, tak tá zas neberie nových pacientov alebo dostaneš termín o rok.

tiika
25. mar 2025

Pridám sa. Máte i skúsenosť s poplatkom, ak chcete k nejakému lekárovi prestúpiť? Odo mna pýtali 50€, za dieťa 20€. Prišlo mi to riadne od veci. Tiež by som chcela vedieť, či je to vôbec legálne a či ste sa s tým stretli?

mamina7070
25. mar 2025

@tiika ano stretavam sa. stym bezne ak to ma v cenniku a da doklad je to uplne legalne
myslim platit novemu lekarovi nie tomu co od neho odchadzas a najma ak si mimo spadu

sara07
25. mar 2025

@tiika nie, nikdy som za prestup neplatila , to už ako nevedia čo pytat alebo čo

mandzula
25. mar 2025

Hladala som si v BA noveho obvodaka, jeden vypytal 200 € za "zakapitovanie". No uz ma vidi, ako mu platim. Ostala som u svojho na strednom Slovensku - ten ma vsetko bez poplatkov.

betulinka1
25. mar 2025

@alen99 Ano platim poplatok ale tam kde si pytaju tento poplatok nikdy necakam viac ako 10 min. v cakarni, spravidla je lepsie vybavena ambulacia a nemusim letieť napriklad na sono, lebo dr ho ma rovno spravi vysetrenie. Ja som velmi spokojna vsade, kde je moznost si zaplatit, ci uz registračný poplatok alebo za termin na cas.

janinah
25. mar 2025

A tu na nete vybaviš co presne? Ponadavame,poštekáme a karavana ide dalej...
Čo tak pisat maily zodpovednym a pytať sa? Kludne aj ministrovi zdravotnictva...
Pred chvilou mi vyskocilo na fb..analyzuju,platia nehorazne peniaze za blbosti pardon analyzy a obycajny clovek ma z toho veĺke ho.v.no...
⚠️ Poplatky v ambulanciách bránia pacientom v dostupnosti zdravotnej starostlivosti.
❗️Už rok čakáme na analýzu poplatkov, ktorú sľubovala ešte exministerka Dolinková.
❗️Už rok čakáme, že ministerstvo zdravotníctva predloží návrhy, ktorými urobí poriadok s nelegálnymi poplatkami.
🟢 Do parlamentu som preto predložil ( marek krajči)návrh uznesenia, aby minister Kamil Šaško predložil poslancom a teda aj pacientom rok sľubovanú analýzu poplatkov a návrhy riešení.

alickapusinka
25. mar 2025

u nás neurologička si pýta za prve vyšetrenie 100 eur.A ma už v telefone zaznamnik že neberie nových pacientova to za mesiac za krátky čas mala plnu kapacitu.

silvinka511
26. mar 2025

@alen99 je to normálny ročný poplatok, ktorý sa musí nazývať nadštandardné služby, aby ho mohli vyberať. Samozrejme máš právo ho odmietnuť zaplatiť, treba si len nájsť iného lekára. Závisí len od teba. Ja chodím na gynekológiu do súkromného sanatória už nejakých 13 rokov - ročný poplatok som zo začiatku platila 120 eur, teraz je to 140. Mám v tom nadštandardné služby ako je objednanie na presný čas - ale naozaj presný čas - čakám max.2 minútky, všetky potrebné vyšetrenia aj tie čo by som na vlastnú žiadosť vypýtala že sa mi niečo nepozdáva., sono prsníkov alebo mamografiu (závisí čo mi robia v daný rok) alebo oboje ak je to potrebné. A ak by ma niečo trrapilo a prišla by som o polnoci tak ma vyšetria o polnoci. Mne to takto vyhovuje, nemám čas vysedávať v čakárňach a zháňať si priadne potrebné vyšetrenia kade-tade.

pieksamaki
26. mar 2025

@alen99 u mňa si vypyta sestrička za vystavenie PN vždy inu sumu do 5 eur....len papierik....bloček mi neda

pieksamaki
26. mar 2025

@oliviabb my platíme u imunologické 120 eur...rocne

sara07
26. mar 2025

@silvinka511 chodím k štátnej , neplatím nič
objednanie na hodinu a den mám tiež , to že potrebuje napr 5 min navyše lebo dlhšie odobera ster neriešim ..nejak do 30 min je to v pohode za mna - nerátam to že ma sestrička zoberie dnu a tam čakam
tiež mám vyšetrenia aj tie čo si nepýtam alebo nie su v plane, sono priamo v ordinacii, sono a mamografiu musim ist o poschodie nižšie iny den ale naraz je - však to čo píšeš v podstate máš normálne nárok z poistovne
ja oproti tomu čo som mala platit ročne teraz som pozerala už 40 € , je to rovnako
jedine čo mi vadí že sa objednava tel a nie aj cez net , ale to snad pride
za mna ma predsa kapitaciu či tam pridem alebo nie, ide o princip pretože skutočne máme neskutočne vysoke zdravotne odvody a v podstate začiname platit už za všetko snad
nemali by sme si zvykat na rôzne poplatky a doplatky že je to normálne

mamina7070
26. mar 2025

@sara07 statnej urcite nechodis skor k sukromnej co ma zmluvu s poistovnou

sara07
26. mar 2025

@pieksamaki ja by som si pytala, tak to maju pekne do vrecka v podstate ...
že im to nie je blbé vôbec ten doklad nedat ked teda pytaju v podstate za orazenie papiera a ty potrebuješ priepustku
u nás potom čo chcela po šéfka jedna sestrička 10€ za priepustku , nemusíme mať len ukažeme správu , kde je datum pečiatka, , niektoré prekryju papierom čo je lek. čast , celé ..stačí

sara07
26. mar 2025

@mamina7070 pozerala som čo má vuc udaje , tak poskytovatel ma uvedené nemocnicu , nemá mudr ičo napisané ,
napr zubna ma ičo atd všetko , ta je sukromna zaručene ale aj tak neplatíme za priepustku, trhanie zuba a iné veci oproti čo počuvam, pri trhani len ak inekciu si dáš

silvinka511
26. mar 2025

@sara07 ja nikomu nevravím, že si ma na to zvykať, vysvetlila som autorke čo je brané ako nadštandard, Ty chodiš tam, kde Ti to vyhovuje, ja tiež - ak by mi ten poplatok alebo spôsoby vadili, idem inam

tiika
26. mar 2025

@silvinka511 veď to, že je dosť problém už ísť inam, doktori sú si toho vedomí a je celkom možné, že aj inde by už pýtali za prestup, registr.poplatok

Strana
z5