Je toto mentálna anorexia?
Dobrý deň, je mi to trochu trápne, no mne otec, keď som bola malá hovorieval, že by som mala schudnúť, pretože vyzerám tučne a že sa mi budú smiať spolužiaci a tak. Ja som aj vtedy nebola podľa mňa moc tučná, mohla som mať tak 150 cm a 50 kg. Takže ja som to nechávala nejako tak.
Od vtedy som to počúvala celkom často, niekedy aj niekoľkokrát za deň. Potom mi trošku menej chutilo, no jedla som relatívne v pohode.
Ako som nastúpila na strednú školu, tak som v škole desiatu nejedla, no chodila som na obedy. Potom som prestala od toho januára jesť v škole, no doma som už niečo zjedla. Alebo niekedy aj niečo v škole, ako prvý si to všimol pozornejší spolužiak na konci školského roka. Aj sme sa spoločne o tom rozprávali, no ja som to poprela.
Cez prázdniny som mala neskutočne veľa jedla po skrinkách doma. Potom som ho vyhodila. Vždy, čo som mala mať na desiatu, som vyhodila. Počas celého tohto školského roka som si neustále chytala bruško a sledovala sa v zrkadle, či som tučná, stále som si myslela, že som tučná. Mala som zápchy, veľa plynatosti a nafúknuté brucho, že si to aj podľa toho všimli ostatní spolužiaci. Ja som to jedlo počas toho nosila do školy, no nejedla som ho, takže to dosť v triede zapáchalo. Takže si to všimli aj učiteľky, ktoré nás učili. Ale sladké som mala počas toho stále rada a aj som ho jedla. Niekedy aj čipsy som jedla.
Ráno som zjedla jogurt, o 6:30 išla do školy, v škole som bola do 17:00, počas toho som nič nejedla. Doma som si sama naložila troška obedu a potom som si dala jogurt. Bola som neskutočne unavená.
Doma nevedia nič. Ten spolužiak aj väčšina triedy to berú ako by to bola tá anorexia. Ale o tom otcovi nevedia.
Rada by som už jedla normálne aj v škole.
Ten spolužiak ma má veľmi rád aj ja jeho.
Prosím, skúste mi poradiť a pomôcť, či sa asi jedná o tú mentálnu anorexiu, ako začať normálne jesť a čo povedať tomu spolužiakovi alebo tak. Prosím negatívne komentáre si nechajte pre seba🙏🏻.
Ďakujem veľmi pekne za rady❤️
@anonym_autor nepíšeš nič o vlastnom prežívaní tohoto, ako si to vnímala. Ale áno aj toto môže byť mentálna anorexia.
@anonym_autor nie som odborník ani nemám skúsenosť v rodine s poruchou prijimu potravy. Ale tvoj príspevok ma chytil za srdce a chcem ti pomôcť, tak som si v niektorých bodoch mojej odpovedi vypomohol AI a zavolal som kamaratovi, ktorý mal podobný problém s dcérou. Nemusíš mať anorexiu, to musí určiť lekár. Ale to ako to opisuješ má minimálne známky začiatku problémov s prijímam potravy a ak by si to nechala bez povšimnutia mohlo by to byť neskôr horšie. Kolegova dcéra skončila na psychiatrii v Pezinku a tam jej pomohli a nebolo to ľahké. Vážili im každú porciu čo zjedli a jedli pod dozorom sestričiek. Záchody mali otvorené aby dievčatá nemohli tajne jedlo vyvrátiť. Ale ty sa tam nemusíš dostať len ti to píšem, aby si sa nebála a riešiť sa to dá hoci aj takým spôsobom.
Zatiaľ skús k jogurtu ráno pridať malý kúsok ovocia alebo pečiva. Nezostávaj celý deň bez jedla – vezmi si do školy niečo, čo máš rada a čo ťa neláka vyhodiť (napríklad malý sendvič, ovocie, orechy).
Jedz pravidelne hoci málo. Proste na hodinkách ti zazvoní čas a ty si dáš do úst kúsok niečoho výživného (kombinuj dlhé cukry a bielkoviny. Raz to a raz to. Dlhé cukry sú ryža, zemiaky, chlieb, pečivo - nerozhádžú ti tak hladinu cukru hore dole v krvi) A občas ovocie zelenina. Malé kúsky maj vždy pri sebe a kým nezazvoni nemysli na nich) kľudne si dovol jesť aj veci ktoré ti chutia a nie sú zdravé. Čipsy, sladké, vynikajúce môžu byť kešu orechy, para orechy iné orechy a zahryzni jeden hrýzť banänu) postupne zvyšuj porcie bežného jedla. Chystáš sa vyliať pol taniera polievky? V poriadku ale pred tým si daj ešte jednu dve lyžičky. A o dva dni tri a neskôr viac.
Kamaráta popros aby ťa v tom podporil ale aby ťa nenútil. Ani ty sa nenúť jesť hneď tak ako druhí. Krok po kroku. Povedz to ešte niekomu inému - dospelému ktorému dôveruješ. Školský psychológ alebo učiteľka ktorú máš rada.
To, čo sa ti deje, nie je „tvoja chyba“.
Poznámky od otca o tvojej postave neboli v poriadku a veľmi ľahko mohli spustiť takéto myšlienky a správanie. Teraz sa môžeš sústrediť na to, aby si svoje telo opäť podporila – nie trestala. Doveruj svojmu telu maj ho rada aj sa s ním milo rozpravaj. Pohladkaj sa a poďakuj sa mu za spoluprácu.
Kamarát ak ho máš rada a on teba ti môže veľmi pomôcť a motivovať ťa. Súčasne si spolu posilnite vzťah.
Myslím na teba a držím ti palce.
@anonym_autor ahoj, či sa jedná o priamo o mentálnu anorexiu ti povedat neviem, ale určite sa jedná o nejakú poruchu príjmu potravy (PPP).
Najlepšie urobíš, keď pôjdeš za svojou lekárkou a všetko jej vyrozprávať. Nasmeruje tá ďalej (psychológ, psychiater)..neboj sa zmeniť lekára, ak ti nesadne. Prajeme ti veľa šťastia, je to beh na dlhú trať, len sa nevzdávaj.
Kedy uz ludia pochopia, ze dietami sa nechudne. Chudne sa sportom, pohybom. Takze jedz, co chces a kolko chces. Zacni sa pravidelne a aktivne venovat nejakemu sportu (aspon 3x do tyzdna), ktory by ta bavil, kludne aj viacero sportov. Zacni behat alebo robit dlhe prechadzky. (30min - 1hodina). Po par mesiacoch uvidis zmenu.
@strawberry0797 Chudne sa stravou, nie športom. Zožer 3500 kalórií ( čo nie je problém dosiahnuť, stačí klasické raňajky, kávička s koláčikom, obed, olovrantík ,večera, horalka si tam) a potom kľudne bež aj 5 hodín vkuse a stučnieš.
Kedy uz ludia pochopia, ze dietami sa nechudne. Chudne sa sportom, pohybom. Takze jedz, co chces a kolko chces. Zacni sa pravidelne a aktivne venovat nejakemu sportu (aspon 3x do tyzdna), ktory by ta bavil, kludne aj viacero sportov. Zacni behat alebo robit dlhe prechadzky. (30min - 1hodina). Po par mesiacoch uvidis zmenu.
@strawberry0797 schudneš stravou. Pohyb je iba pre dobrý pocit, ale schudnúť nebudeš
@anonym_autor v čase keď si len vynechala desiatu, to bolo ešte OK. Keď už si ale jedla len ráno a večer, tak to už je otázne. Záleží aj na tom, koľko vážiš a merias teraz. Či si reálne chudla alebo nie.
Nemáš chuť cez deň jesť, nie si vôbec hladná? Bojíš sa zjesť jedlo, aby si nepribrala? Doma je to potom v pohode večer, keď sa naješ? Nemáš výčitky svedomia?
Začni normálne jesť, keď aj po malých kúskoch. Máš poruchu príjmu potravy, je ich viac druhov a diagnostikovať ťa môže len lekár ale sama vieš, že čo robíš nie je zdravé. Si ešte vo vývoji, nejedením si môžeš veľmi uškodiť. Ak to sama nevieš prekonať zver sa niekomu dospelému.
A otca by som najradšej prefackala, vlastné dieťa takto deptať.
@anonym_autor vyska vaha?
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne❤️
Výška 160 centimetrov a váha 56 kg.
Vôbec som necítila hlad ale teraz posledné dni, ako som si uvedomila, vlastne, že čo som si robila, tak už ho niekedy začínam cítiť. Ja si myslím, že už sa z toho najhoršieho dostávam. No mňa by zaujímala aj otázka, či mi netreba náhodou nejaké infúzie alebo výživy, pretože aj keď vstanem sa cítim byť unavená. Kamarát bol z toho pred koncom školského roka už na nervy.
@anonym_autor Len by som ti chcela vyjadrit obdiv, ze mas viac rozumu nez otec. Vau...a hlavne ak by v buducnosti komentoval tvoju postavu akokolvek - tak mu uplne s kludnym hlasom doporuc psychologa. Pretoze ty to zjavne mas dobre upratane. Mam ale obavu, ze ziskas 5kg- budes vyzerat lepsie a zdravsie a otec ti povie, ze si probrala (co bude pravda) - ustojis, jeho chorobne zly pohlad na dievcenske telo a jeho chorobne zle poznamky? ...treba vyriesit pricinu t.j. poznamky otca.
Výška 160 centimetrov a váha 56 kg.
Vôbec som necítila hlad ale teraz posledné dni, ako som si uvedomila, vlastne, že čo som si robila, tak už ho niekedy začínam cítiť. Ja si myslím, že už sa z toho najhoršieho dostávam. No mňa by zaujímala aj otázka, či mi netreba náhodou nejaké infúzie alebo výživy, pretože aj keď vstanem sa cítim byť unavená. Kamarát bol z toho pred koncom školského roka už na nervy.
@anonym_autor drzim palce aby si myslela na svoje zdravie, unava moze byt prave z toho nejedenia, nedostatku zivin, ak sa to nezlepsi jedenim treba hladat ci za tym nie je stitna zlaza, nizke zelezo atd. Skus do toho ozdravneho procesu zapojit toho kamarata. Ze budete spolu obedovat, ropzravat sa pri tom aby si nemyslela na jedlo. Odporucam aj psychoterapiu aby si mala aj dusevnu oporu voci tym poznamkam rodicov, okolia, ktore su nevhodne a aby si sa voci tomu obrnila.
@anonym_autor Nielen tvoj otec sa takto sprava, aj mnoho zien tu na Modrom konikovi davaju "mudre rady" mladym dievcatam a dceram a takto to potom dopadne. Prosim, skus vyhladat pomoc, ale uz teraz maj na pamati, ze niektori ludia z tvojho okolia ti nemusia byt pri liecbe oporou..skus mozno tu ti pomozu https://chutzit.sk/o-nas/, Valentina Sedilekova si tymto kolotocom presla, je s nou viacero rozhovorov, podcastov, drzim palce..
@strawberry0797 schudneš stravou. Pohyb je iba pre dobrý pocit, ale schudnúť nebudeš
@sisska96 schudnes docasne s vaznymi zdrav. disledkami, nehovoriac o podvyzive, vypadavajucich vlasoch, krehkych kostiach atd. Potom je tu kazdy druhy prispevok o tetani. Z coho asi....
160cm a 56 kg nie je málo. Možno ešte trošku viac ako by bolo idealne
160cm a 56 kg nie je málo. Možno ešte trošku viac ako by bolo idealne
@anonym_800878 Krasne, takto sa sprava jedna dospela zena? Vedela si, ze pri ppp vobec nemusis byt v podvahe..
Ďakujem veľmi pekne za komentáre🥰, dúfam, že mi bude lepšie. Sama som zvedavá, čo ešte so mnou bude. Niektorí ste si tie komentáre mohli nechať aj pre seba, moc ste mi s tým nepomohli.
@anonym_800878 Krasne, takto sa sprava jedna dospela zena? Vedela si, ze pri ppp vobec nemusis byt v podvahe..
@dadis ale autorka sa pytala specialne ma anorexiu, nie vseobecne na ppp. A dg anorexia zahrnuje aj skutocne nizke BMI od ktoreho ma autorka momentalne daleko
@dadis ale autorka sa pytala specialne ma anorexiu, nie vseobecne na ppp. A dg anorexia zahrnuje aj skutocne nizke BMI od ktoreho ma autorka momentalne daleko
@anonym_85d1be ale myslim si ze sa bluzi k ppp, poriadne ani pravidelne neje, a prilis riesi jedlo. Z nedostatku kvalitnej stravy podla mna prameni ta unava, proste malo zivin