Je tu mamina s OCD - upratovanie, bacilofóbia?
Ako sa to prejavuje? 🤔
Bacilofobia?
moja kamarátka... upratuje stále, jej manžel tiež. V byte majú ako z časopisu, návštevy veľmi nemá, ochorela by z toho, ak by niekto šiel u nich na záchod. Vie o tom, nevadí jej to.
Môj strýko... chorobný upratovač. Neznáša návštevy, je chorý ak prídu k nemu vnúčatá. Prezúva sa do auta 😉
Kamarát. Stále sa hádal so ženou, že majú "bordel" rozumej pohár vody na stole. Tak odmietala ďalej upratovať. Chodili k nim upratovačky z agentúry. A hádaj čo? Osobne dohliadal keď vysávali. Boli tam 3x aj s cestou, nikdy viac neprišli. S manželkou už sú rozvedení. On nemá problém, všetci okolo sú... veď vieš čo...
@januska12323 Strach z bacilov, bakterii. Taki ludia vsetko dezinfikuju na dennej baze. Obmedzuje ich to aj v spolocenskom zivote. Nikdy by napr. nesli na plavaren, do restauracie a pod.
Mam taku sestru aj mamu..zit s nimi bolo utrpenie..ja som asi od postara,lebo som presny opak 😃
Poznam taku zienku, ale na rozdiel od vyssie spominanych jej navstevy nevadia, ale ona ma ozaj doma ako z katalogu, ona stale upratuje, tam sa clovek boji aj poharik na stol polozit, aby jej nenarobil bordel. Ma doma velmi pekne, ale ja sa tam necitim dobre a ani ked bola u mna na kave, nebolo mi to prijemne, lebo viem, ze ma minimalne doma poohovarala, aky mam bordel, hoci som mala standardne upratane, no na jej vkus a zivotny styl to proste bordel bol. Ale inak ju mam rada, no snazim sa stretavat vonku s nou🤣
@aaadkaaa ja som take vyhodila zo zivota. Mat stres este aj pred "kamaratkou", dakujem, neprosim. Nech si upratuje doma sama.
Mame také v rodine, ked tam prídeme s deťmi a nedajboh jedia dačo, uteká hneď po nich zbierať omrvinky, a keď odídeme vraj upratujw.ale neriešim to, je to jej vec, ked ju to baví, pripadne to neriesi
Ale čo je to za ziot, iba vsetko utierať, vystavať, umývať a podobne. Ako ja som hakliva na sieťky na podlahe, ale už si dávam pozor aby som nevysavala denne, ale max dvakrát týždenne, lebo to je toho fakt minimum a snažím sa užiť si život inak. Na smrteľnej posteli sa nebudem klepkat po pleci ze joj ako parádne som mala celý život upratané.
@hortenziaj Je to vlastne diagnoza. Vela z tych ludi to napr. nebavi, ale musia to urobit, lebo vnutorny hlas im neda pokoj, kym to nespravia. A potom su taki, ktori to robia s radostou a bavi ich to.
@dejka77 fakt je to diagnóza? Ja som bola v tom, že stačí ze si povedia ze už nejdu upratať a hotovo, proste par dni ich bude trhať a potom si zvyknú. A ja to tato zlahcujem, nuž tam jedine psychológ, lebo to si neviem predstaviť.
Ja som videla v telke raz... taka baba, v rukaviciach chodila, vsetko doma dezinfikovala... som si hovorila, ze moja, ty asi nikdy nebudes mat deti 😃
@hortenziaj Je to tak. Pozeravala som som taky program, co chodil v UK. Su rozne formy. Ako som pisala, niektorych to fakt bavi, ini v podstate trpia. Obmedzuje ich to v zivote. Vela z nich vsak ma normalne rodinu, deti.
Su aj take extremne pripady, ze uvazuju az nad samovrazdou.
Nad niektorymi som krutila hlavou a "smiala" sa, co vyvadzali. No potom som si o jednych pozrela video (bola to ina relacia) a zistila, ze je to nieco hrozne. Proste od rana do vecera len upratovali, resp. to bola skor dezinfekcia kedze to museli mat urcite ciste. A ano take pripady riesi psycholog, lebo je to vlastne psych. porucha.
Cize poznate niekoho kto tym trpi
Ide o to ze ja mam problem s navstevami, upratovanie ma ako take neobtazuje. Ani mi nevadi ked ide u nas niekto na wc (musim to wc po nom poriadit), ale vadia mi bose nohy alebo ked sa deti hraju v piesku a potom idu na gauc atd. Neviem ako to mam zvladnut lebo potom vlastne po takych navstevach upratujem.
Osobne si myslim ze cudzie bose nohy na podlahe alebo gauci alebo piesok na gauci by mal vadit kazdemu normalnemu cloveku co chce mat doma aspon standardne cisto.
Tiez deti vyzliekam vonku po piesku alebo valani sa v pokosenej trave. Je absurdne, aby tak sli sediet na sedacku ci k hrackam. Z piesku rovno do sprchy.
Ale poznam vselijake spindiry, ktorym nic nevadi.
Chorobni upratovaci majú väčšinou inu traumu a tak sa aspoň vyžívajú v upratovaní, lebo to majú vo svojich rukách a tým si to kompenzuju.Ked si neviem dať do poriadku život, vzťah, iné nešťastie aspoň upratujem
@babulkomale aj ja tak fungujem ze po skolke alebo hrani von ide do sprchy a prezlecie sa do cistych veci. Ale ked sa hraju deti von a chcu ist dnu tak a hrat sa tam tak ako to riesis?
Myslis navstevy? Ze boli v piesku?
@babulkomale ano napr
Ocd je obsedantno kompulzivna porucha nie upratovacia. Aj keď niektorí majú len túto črtu. Bežnému človeku napríklad vadí položený pohár na linke ale keď ho neodloží nič sa nestane. Človek s Ocd má v hlave scenáre ako sa ten pohár rozbije, keď ho neodloží nestihne niečo iné, alebo ochorie dieťa, hocičo. Aj si vie uvedomiť, že to je blbosť ale stále to v hlave bude mať kým ho neodloží.
@januska12323 OCD sa delí na rôzne kategórie a skupiny... upratovači, zberači, 38x pretočenie kľúčom, kontrola okien, dverí, atď...
https://lekar.sk/clanok/obsedantno-kompulzivna-...
To co pises ze po navsteve musis umyt wc- u nas to je rovnako.akurat ze my mame 2x wc,jedno je pre nas a deti a druhe pre navstevy.a vrcholne neznasam ked niekto pouzije tu nasu toaletu.musim vtedy umyt wc,vymenit vsetky uteraky aj osusky (mame kazdy svoj uterak),lebo uz sa mi viac x stalo ze navsteva nevie rozlisit co je uterak na ruky a co osuska,a este si aj do babatkovskej bielej osusky utru ruky po čurani🤦♀️takze mozno tym trpi z casti aj ja.a po navsteve pieskoviska sa u nas vyzlieka v predsieni a rovna ciara do kupelne 😃
Bola som ako Au-pair a pani domaca bola taka. Normalne som upratala kym prisla z prace, ona potom este dve hodiny lestila cistu sklokeramicku dosku. Hrnceky v skrinke museli byt otocene uskami presne jednym konkretnym smerom, lyzicky v sufliku pekne v zakryte. A ani som u nich nebyvala, nastahovali ma k susedom. Vydrzala som tam tyzden a potom som si nastastie nasla normalnu rodinu.
Tiez mam taku kamaratku, keby nemala tip top upratane, tak si nesadne na gauc. Ja mam poriadok rada, ale neznasam upratovat😂
Nepoznam nikoho takeho,ale kiezby to bolo aspon trosinku nakazlive, lebo ja by som sa potrebovala nakazit.
@simona92101 aj my tak mame rozdelene wc, nie uplne ale ciastocne ako si napisala 🙂 my napr nevchadzame v topankach dovnutra, preto ma to stresuje ked niekto cudzi k nam ma prist.
@simona92101 mne toto co pises pride normal. Mat svoj zachod cisty je jeden z príjemných znakov domova 🙂
Co nechapem, ked nieto ma uteraky na ruky pre 5 ludi tyzden a potom sa stazuje ze mu nejdu vyprat 🤮
@babulkomale 1 uterak pre 5 ludi na tyzden je hnoj 🤢 u nas maju deti svoje uteraciky,ja mam este zvlast na tvar a zvlast vlasy😃
@simona92101 ja tiez a pride mi to normal, ved si nebudem utierat dlhe vlasy do osusky ktora uz je mokra od tela...a navsteve davam novy vzdy..skoro ma vykotilo ked to dotycna spomenula.

Je ich tu velmi vela, ale si to nepripustaju.