Je zmena správania u môjho 71-ročného otca choroba?
Prisla som po radu, skusenosti. Moj otec 71 rocny. Ma zmeny nalady, v jednej chvili ma osocuje, ohovara, vynada mi, neskutocne ma uraza..... O den neskor mi zavola smeje sa, vytesuje sa, pozve k sebe. Zacalo mi byt podozrive hlavne to ze( alebo vtedy som si to uvedomila....) Odkedy pouzival internet banking tak som ho ucila, snim spolu robila veci, platil odtial vsetko...svoje hesla, kody vedel iba on. On sa prihlasol a potom ma zavolal aby som bola prinom robil vsetko on, spociatku som ho navigovala neskor uz robil sam, obcas sa pytal-potreboval ma skor iba ako bud tu keby daco.. videla som transakcie,zostatky...nic neskryval okrem teda toho ze sa prihlasil on. Podla mna to bolo takto normalne..... Cca pred rokom menil mobil, nova aplikacia- robili mu to v banke -zmenil hesla. Isty cas ma potom nevolal kvoli tomu...co vam teda poviem aj potesilo. Ale potom zacal zasa a odvtedy na striedacku bud skryva predomnou este aj to ze kolko ma penazi, povie mi zostan tam nechod sem.... alebo mi da telefon naa sprav to a povie ze akoto ze nevies moje hesla, si neschopna nechces mi pomoct. No a pritomto ma to uz zarazilo. Jeden den tak druhy drn tak. Rozmyslam ci nema nejaku zacinajucu chorobu? Ako zamyslrla som sa potom aj vseobecne....a celkovo mi nieco nesadi, cudny je. Jeden den som jeho sikovna dcera, super mama vychovala som dobre vnucence, tesi sa ze som mu icg dala.... druhy den som neschopna ako vacsina dnesnych mladych ludi, ohovara moj dom, moje vzdelanie no a minule sa prvykrat obul aj do mojej dcery....
Vyzera to naozaj na tacinajucu nejaku senilnu diagnozu. Sam nevie co da presne deje a hnev je forma obrany ( lebo ten pouzit stale vie)
@adaluc338 Nie je to choroba, je to staroba. A prejavy nejakej psychickej poruchy - buď sa prejavila potláčaná schizofrénia, alebo nastupuje demencia, kedy zabúda, čo robil predchádzajúci deň.
Treba sledovať a ak bude nutné, zakročiť - poslať k psychiatrovi. Alebo ho dať hospitalizovať, ak to bude až tak zlé.
Asi nejaká paranoja že neverí nikomu...
@adaluc338 Nie je to choroba, je to staroba. A prejavy nejakej psychickej poruchy - buď sa prejavila potláčaná schizofrénia, alebo nastupuje demencia, kedy zabúda, čo robil predchádzajúci deň.
Treba sledovať a ak bude nutné, zakročiť - poslať k psychiatrovi. Alebo ho dať hospitalizovať, ak to bude až tak zlé.
@chrobak7 no okej ale on sam nikdy nepojde na ziadne take miesto. To by uz bola situacia ked sam seba nespozna... to jak mam vydrzat?
Vyzera to naozaj na tacinajucu nejaku senilnu diagnozu. Sam nevie co da presne deje a hnev je forma obrany ( lebo ten pouzit stale vie)
@martinmmartin a jak sa mam proti tomu branit. Dnes som dostala kvoli cintorinu a hrobom..este som to ani nepredychala .. o dve hodiny nato mi zavolal ze ako sa mam, chybam mu 🤨. Ja mu uz nechcem zdvihat telefon lebo neviem co ma caka ale vzdy si poviem co ak ma potrebuje surne prenieco.
Asi nejaká paranoja že neverí nikomu...
@marsmykkok to ma tiez napadlo ze mu nakecali.... vsade sa hovori aby seniori boli ostrazitt davali si pozor. Ale potom som si uvedomila ze sa to netyka len financii
Mala som otca s Alzheimerom a Demenciou. Ale tieto výkyvy mal až na konci a iba v určitých situáciách. Bol ako malé dieťa a tiež prejavoval vzdor. Ale to, že si nemapätá heslá je normálne - ja si tiež píšem všetko na iné miesto, aby som to našla v prípade potreby. Každopádne by stálo za to ho vyšetriť testom u psychológa. Daj mu v rámci nejakej hry na papier napríklad rozdeliť papier na štyri rovnaké časti. Potom nech do pravého horného roku napíše svoje meno. A potom mu povedz, že nech do dolného ľavého kvadrantu nakreslí hodiny - ručičkové a napríklad nech nakreslí 13:45 alebo 11:15 hod.
Pozri si film ale nie ten slovenský
Ale presne o tom čo píšeš
Vola sa Otec
Odporúčam v tvojom prípade aj všetkým co sa s týmto potýkaju
Je to demencia podla mna..staram sa o takeho dedka..bude sa to stupnovat
smer psychiater...mám to doma s mamou, je to ťažké, únavné, náročné a namáhave....z jeho správania si nič nerob, on to určite nemyslí tak, ako to povie, nemôže za to...neber si jeho slová k srdcu a bude sa ti ľahšie žiť...
Ja si maminu vypočujem, dokonca jej dám za pravdu aká som neschopná atď. ináč sa s takým človekom ani nedá...
Pozri si film ale nie ten slovenský
Ale presne o tom čo píšeš
Vola sa Otec
Odporúčam v tvojom prípade aj všetkým co sa s týmto potýkaju
@anonym_d586d3 dakujem pozrem, dufam ze najdem
smer psychiater...mám to doma s mamou, je to ťažké, únavné, náročné a namáhave....z jeho správania si nič nerob, on to určite nemyslí tak, ako to povie, nemôže za to...neber si jeho slová k srdcu a bude sa ti ľahšie žiť...
Ja si maminu vypočujem, dokonca jej dám za pravdu aká som neschopná atď. ináč sa s takým človekom ani nedá...
@earlgrey aj si tak poviem ze dobre zasa keca...ale som unho napr na hodinovej navsteve ked sa to stupnuje a stale neprestane tak potom sa zdvihnem a odidem, hadat sa nechcem, vynadat mu nechcem..radcej odidem a potom ma to zerie doma. No a ked mi potom zavola rovno ma to nasere 😅 . Moje rovesnicky maju rodicov okolo 50....ja sa nemam skym otom porozpravat. Riesime malicke deticky, babatka a nie taketo stavy u rodicov. Ja si vzdy poviem uz tam nepojdem, uz ma to nezaujima... ja mam aj sestru ktora sa nato vyprdla, nechodi tam a hotovo...aj tym ma to zatazuje cele ze mam pocit ze kto ano ak ja nie... nepojde k lekarovi to viem aj pri beznych ukonoch je nahnevany ked ma ist k lekarovi...
@earlgrey aj si tak poviem ze dobre zasa keca...ale som unho napr na hodinovej navsteve ked sa to stupnuje a stale neprestane tak potom sa zdvihnem a odidem, hadat sa nechcem, vynadat mu nechcem..radcej odidem a potom ma to zerie doma. No a ked mi potom zavola rovno ma to nasere 😅 . Moje rovesnicky maju rodicov okolo 50....ja sa nemam skym otom porozpravat. Riesime malicke deticky, babatka a nie taketo stavy u rodicov. Ja si vzdy poviem uz tam nepojdem, uz ma to nezaujima... ja mam aj sestru ktora sa nato vyprdla, nechodi tam a hotovo...aj tym ma to zatazuje cele ze mam pocit ze kto ano ak ja nie... nepojde k lekarovi to viem aj pri beznych ukonoch je nahnevany ked ma ist k lekarovi...
@adaluc338 Joooj, moji súrodenci sa tiež na to vyprdli, a ostalo to na mne. Je to vážne psychicky náročné ako pre nás - čo sa o takého človeka starajú, tak aj pre nich. A ja dokonca mám dieťa s PAS k tomu, niekedy je to na zbláznenie, keď začnú obidvaja naraz vystrájať....a ešte som onko pacient...
Len sa na otca nehnevaj, pokiaľ sa ako tak vie o seba postarať, buď rada...ja musím mamu aj kúpať, aj jesť jej dávať, lebo nie žeby to sama nezvládla, ale proste sa zatne a nikto s ňou nepohne. Veľakrát mám také nervy, že by som najradšej ušla niekde preč, ale potom keď na ňu pozriem a vidím tú starú, utrápenú a zvráskavenú tvár a vlastne človeka, ktorý si v živote prešiel hroznými vecmi, srdce mi to nedovolí. Ale moja mama navštevuje pravidelne psychiatra, berie lieky, takže dá sa to ako tak zvládnuť, ale keď má svoje stavy, tak som vážne ten najhorší človek na svete.

@adaluc338 začínajúca demencia