Svokrovci

14. dec 2021

Ahojte žienky chcem sa vás opýtať ako by ste riešili takú situáciu a či by ste ju vôbec riešili? Moji svokrovci majú zatiaľ iba jedno vnúčatko moju dcérku tá bude mať v marci 3 roky. Oni k nám veľmi nechodia, im sa zdá cesta dlhá 40 min autom, tak chodíme my k ním aby dcérka poznala starých rodičov. Lenže vždy keď tam prídeme tak svokra stále kritizuje mojú dcérku. Napríklad povie malej aby nakreslila stromček, alebo snehuliaka mala nakreslí a ona že to nie je stromček, ani snehuliak, že nevie vôbec kresliť, alebo mala s nou hovorí a ona povie vôbec nevieš hovoriť, nerozumiem ti, nič ti nerozumiem a to jej opakuje celý čas, mala je potom smutná.Keď mala 2 roky a nosila plienku tak stále vravela že fuuuj ty nosíš plienku to je hanba. Alebo povie malej či jej zatancuje malá tancuje a ona povie ty vôbec nevieš tancovať, stalo sa že na ňu aj kričala čo mi prišlo divné veď babka by mala lúbiť vnúčatko a nie iba kritizovať. Inač svokrovci sú čiperní majú 65 rokov. Ale s malou sa vôbec nechcú hrať. Manžel povedal, že on nič na tom zle nevidí ak babka chce vychovávať vnúčatko ale niektoré veci mu vadia. Upozornili by ste svokru alebo by ste sa robili že nič nevidíte?

ivkazba
14. dec 2021

Nie, babka nemá vychovávať vnúča. A už vôbec nemá vnúča deptať. Dieťa treba motivovať, nie mu vyčítať ak niečo nevie a hovoriť mu fuj. Bože to je normálne na facku. Svokru by som upozornila už dávno, že buď sa bude správať ako babka alebo vnúča vidieť nebude ak robí veci, z ktorých je dcérka smutná. Ako sorry, prečo nechávaš svoje dieťa deptať?

anjelicek26
14. dec 2021

Bohuzial toto su zauzivane stereotypy... negativna motivacia - si zly - zlepsi sa! Je dodnes bezna - teda fuj mas plienku je myslene, ze podme sa odnaucit a podobne, len je to verbalne zle usmernene...a ano porozpravaj sa o tom zo svokrou, ako toto dieta vnima, mozno sa uvedomi... ved tam ide len o to, ako to povie... nepaci sa jej snehuliak dvojrocneho dietata (WTF) - pod, nakreslime spolu krajsieho. Ja urobim bruska a hlavicku a ty dokreslis gombiky a mrkvu... chce to rozhovor - na par prikladoch, ako je to vnimane... ved tiez nepovies svokre, ze na dvore ma bordel, ale opytas sa, ci mozes pomoct upratat... len ten uhol pohladu ukazat, pochopi to, ked pises, ze je inak ciperna... a urcite to nenechaj tak...malu to casom bude trapit.

h2
14. dec 2021

Úplný súhlas s @ivkazba. Ja nie som nejaká konfliktná osoba, ale v tomto prípade by som sa neovládla a svokra by si vypočula svoje. 😡

dskjhfdlkdjhl
14. dec 2021

No, ja by som asi babku vyzvala, nech ona nakresli snehuliaka, alebo zatancuje. Mozno by jej docvaklo. Ak nie, tak by som jej uplne priamo, slusne vysvetlila, ze ak chce svoje vnuca vidat, tak sa ma chovat ako normalny clovek, nie za vsetko buzerovat.

katkati
14. dec 2021

Opýtaj sa jej, či je normálna. A mala si to urobiť už oveľa skôr,

mala_zabka
14. dec 2021

No, kvôli tomuto by mne tých 40 min v aute prišlo až moc... Aj 10.. a vlastne aj vytiahnuť päty z baráku by mi asi bolo zaťažko 🙄 chúďa malá... Niektorých ľudí proste deti nebavia, viz svokra... Načo tú malú nutite toto podstupovať, keď o to babka ani nemá záujem? Na 2 hodinky maximálne raz za mesiac a zdar.

number19
14. dec 2021

Oni k vam nechodia, vy sa tam trepete. Deptaju vam dieta. Ty ich chces poucat aby vam ho nedeptali...
Treba pochopit jednu vec, nemaju zaujem. Netreba sa stale niekam natiskat. Chran si svoje dieta a zi si svoj zivot s nim a svojim muzom.

mila23
14. dec 2021

mozno to svokra nemysli v zlom. Len nevie ako sa k dietatu spravat,lebo asi takto to mali zauzivane...ze budes dieta zlepsovat tak,ze mu bdues hovorit,ze to robi zle....co je uplne zle,ale asi nevie ako inak....
ale tazko povedat, nepoznam ju

anjelicek26
14. dec 2021

@mila23 ved toto... hlavne ked to manzelovi prijde prakticky v pohode, tak ho vychovavala rovnako a ten ton a retorika mu prijde normalna... pred tym, nez clovek rozotne vztahy a prestane niekam chodit, treba skusit poziadat o zmenu na par prikladoch sa to da velmi dobre

Pfuj mas plienku - Kupili ste uz s maminkou nocnik? Vazne? Akej je farby? Uz si to skusila, podarilo sa ti to? Wow sikovna, urcite tu plienku uz coskoro nebudes potrebovat, to budem hrda!

Nepaci sa jej tanec - Joj zlatko kazda s nas takto zacinala, raz s teba bude velka tanecnica!

Nerozumie jej reci - zlatko povedz to babke este raz, babke uz tie usi dobre nesluzia, pozri sa mi do oci a povedz este raz a hlasnejsie... no vidis, teraz viem, co si prosis!

Pochopi to, verim, ze to babka pochopi, ak ma to vnuca rada... len musi prekonat tie stereotypy a upozornit ju na to treba cim skor.

eliaska101
14. dec 2021

Tak nechcú ku vám ani nechodiť to je jedna vec, že stále chodíte vy k nim a už keď ste u nich tak čo by sa mali tešiť radšej kritizujú? No nech sa na mňa nikto nehnevá ale asi by som zvažovala ďalšie návštevy k nim.

radolina
14. dec 2021

Babky by podla mna vnucatka vychovavat nemali to je prva vec. Vychova je len vec rodicov. Ak ti nieco vadi a mala je kvoli tomu este navyse aj smutna, tak by som jej to povedala. Niekedy je kritika fajn, len pri detoch mnoho krat proste nie je namieste

zuzanka.zuzu
14. dec 2021

ja by som sa ozvala pri dieťati, aby dcérka videla, že ti na nej záleží a chrániš ju, keď je smutná 🙏 (ja viem, že áno, ale musí to vidieť aj ona). je to dôležité. a svokra je pitcha 😈

evkamotka
14. dec 2021

Myslim, ze toto je klasicky stereotyp vychovy deti z minulosti. Svokra to inak nepozna. Moja babka je taka, ale to je detom prababicka, to je uz jedno. Ide o medzigeneracne rozdiely. So svokrou sa nepohadaj. Trpezlivo jej vysvetli na prikladoch, o co ti ide.
Ak nepochopi, asi to bude tym, ze je proste obrblana :D

luci_ba
14. dec 2021

Presne takú skvelú "babku" mam aj ja. Čiže pozeram sa na to z pohľadu tvojho dieťaťa.
Od malička sme tiež len my chodili za ňou, ale už od malicka som vedela že to nie je to prave orechove. Nikdy ma nepohladila, nutila ma jest jedla ktoré mi nechutili, smiala sa mi v puberte ked som mala možno jedno kilo navyše (nebola som obezna, len som nebola uplne najštihlejsia). Nikdy sa nezmenila, jednoducho ostala zatrpknuta.
Našťastie som mala aj taku naozajstnu babičku, so všetkým čo k tomu patrí.
Čiže poradit ti neviem, niektorí ludia su skratka takí.

katkami123
14. dec 2021

A ty si tam ako matka od čoho? Moja svokra je taka istá, ale to vyplýva z jej povahy. Otvorene som môjmu mužovi povedala, ze dcerku nemá rada, lebo milujúca babka sa sprava inak. A svokre prečo nič na to nepovieš? Ja som sa už naučila si otvoriť usta, takéto povahy si radi niečo dokazujú na bezbranných zraniteľných deťoch, ale ty si jej matka, jej ochranca. Žiadnej starej strige by som nedovolila sa vyvršovať na malom dieťati. Nabudúce sa jej opýtaj, či dokáže aj niečo iné ako to malé decko stále kritizovať. A vychutnaj si potom jej pohľad 🙂 na take jezibaby musíš jedine tak.

katkami123
14. dec 2021

A dalsia vec, po čo sa tam stále za nimi trepete? Aby ti decko zbuzerovala a potom šťastní nasadnete domov? A mužovi to nevadí? Veď je to tiež jeho dcera. Aký ma význam dieťa buzerovat za obrázky, keď ešte poriadne kreslit nevie? Si mala pred tou jezibabou dcerku vychvalit do nebies aký krásny obrázok nakreslila a ešte sfuknut svokru, ze zle vidí. To prečo jej tolerujete takéto spravanie? Čo dajú tomu dieťaťu aj Vam takéto návštevy? My sme ich obmedzili na 2x za rok. A všetci sme spokojní.

minutka
14. dec 2021

Naco ma mala poznat taku babku? Ked ju chcu vidiet, nech pridu ku vam. Inak by som tam sla na navstevu iba z povinnosti,2x rocne

katkami123
14. dec 2021

Zpozri si na nete pojem pasívna agresia, to je to, co robí tvoja svokra. Ja som do nedávna tiež take pojmy neovládla, pokým som nemala možnosť spoznať tu moju 😀

taga
14. dec 2021

Ano, ozvala by som sa. Slusne by som svpkre vysvetlila, ze je to DIETA ktore este nema ani 3 roky, jej rec, tanec, kreslenie sa VYVIJA a FORMUJE a dieta tancuje a kresli tak a preto, ze ma z toho RADOST a nie aby naplnala JEJ predstavy o DOKONALOSTI. a ze ked sa nechce s malou TESIT nech ju radsej mecha uzivat si DETSTVO bez zbytocnych reci. Tvoja svokra je nestastne zdeptane stvorenie, to ale neznamena, ze ma toto prenasat na tvoju dcerku

kataka10
14. dec 2021

Taku podobnu "milu" babku mam ja aj moj manzel. Navsteva je povinna jazda a sme radi, ked ich nadlho nevidime. Mozes jej nieco povedat, ale asi to bude typ cloveka, ktoremu to nedojde ani do paty. Podstatne osoby pre dieta ste vy rodicia, takze ked bude mat vo vas oporu, bude v poriadku a babku sa nauci ingnorovat. Jedine co viem poradit, nikdy jej ju nedavaj strazit alebo nebodaj na prespanie, lebo ti dceru zdepta. Tak sa stalo s mojim bratom.

tykat
14. dec 2021

Po tom co pises aj mne sa zda 40min vela. Vobec by som tam nesla.

wonder13
14. dec 2021

Tak očividne oni nevidia vnučku ako dieťa, ale ako dospelu, seberivnu osobu 🙃 ja som bola v situácii keď niekto sa posmieval synovi a odpovedala som za neho, že veď som ešte maly, dieťa a nemôžem vsetko vedieť... Zopakovala som to asi 3x tej osobe a asi pochopila lebo potom už prestala dristat

autor
14. dec 2021

Ďakujem dievčatá za komentáre, pýtali ste sa čo robím ja, tak jasné že poviem svokre že je ešte maličká že všetko zatiaľ nemusí vedieť. Napríklad aj na nočník začala chodiť keď mala 2 roky a 3 mesiace a svokra začala s tým že to už bolo neskoro, že skôr mala vedieť chodiť na nočník, že jej deti skôr aj hovorili aj sa pýtali na nočník že všetko robili skôr. Ja som myslela, že keď je to ich prvé vnúčatko, tak že si musia zvyknút, ale rozhodla som sa, že tam budeme chodiť čo najmenej. Lenže svokra nás tam stále volá po telefone vola manželovi a že kedy prídeme. Ale najlepšie bude keď tie návštevy obmedzíme.

kubkovamama
14. dec 2021

Ja som mala podobnú svokru harpyu, ale tam to bolo teda o dost horsie Najdôležitejšie je aby ste s muzom mali rovnaké zmýšľanie,resp.sa dohodli..aby si v tom nezostala sama a on casom presiel na stranu rodicov.Ak toto funguje,ziadne návštevy.Nech si vyvolava a ak by NAOZAJ uprimne chcela, tak by sadli do auta,bus,vlak a prisli.Inak par návštev povinnych,3x rocne a dost.A svokor co?Ten nereaguje?A tvoji rodicia?Aby aspon u nich sa citila malá dobre

danica2711
15. dec 2021

tak nech jej manžel vysvetlí, že prídete až vtedy, keď bude rozhodnutá chovať sa k vášmu dieťaťu slušne a láskavo

mila23
15. dec 2021

tak jasne,ze kedysi chodili deti an nocnik skor....kedze boli latkove plienky, zeny chceli mat o starost menej,tak posadili deti na nocnik este nemalo rok. Alebo hned ako ho zacali 'davat sediet' - od pol roka. To aj mne moja svokra radila....treba co najskor na nocnik,nech si zvykne....a davat sediet,nech sa nauci....polrocne dieta sa nauci sediet ked ho bduem davat sediet? treba jendym uchom dnu a druhym von....

katkami123
15. dec 2021

Autorka, toto co spomínaš akoby si písala o nás. Tiež sa riešila reč, plienky, dokonca ako 2-ročná bola za divnú, lebo Mikulášovi nevedela zarecitoval basničku a vedela by som pokračovať… co som si užila pri svokre a do hoto telefonaty stále, kedy prídeme. Len im nešlo o to, aby realne vnúča videli, ale o sociálny kontakt, pretože celé dni iba na zadku sedeli a sa nudili, tak nech im niekto program urobí. Vykašlali sme sa na nich. Svokra ma vždy ešte nejakú blbu narážku, ale je rozdiel, keď to dieťa od nej počuje 2x za rok a rozdiel, keď každú chvíľu. Raz som sa už svokry opýtala, ze co teraz, keď až ako 2-ročná nemá plienky, či tie iné deti za to dostanú nobelovu cenu za skóre nosenie plienok alebo z nich budú teraz nukleárny vedci.

katkami123
15. dec 2021

@kataka10
A co robila s vasim bratom? Iba sa pýtam, lebo môj muž ma tiež niekedy podobne debilne nápady, ze keď bude dcérka staršia, pôjde ku ním na prazdniny. Ale ja s tým vôbec nie som stotoznena.

kataka10
15. dec 2021

@katkami123 no napriklad do neho nasilu napchala jedlo, ktore nehcel, az sa dovracal. Potom mal 20 rokov odpor k tomu jedlu.

irenat79
15. dec 2021

A nie je náhodou manžel jedináčik? Ak áno, ona nemá problém s vnučkou, ale s tebou a ta malá je hromozbod ...