Káva a zničený žalúdok
Zdravím všetkých,
rada sa podelím o svoje vlastné skúsenosti a verím, že to niekomu pomôže. Pred dva a pol rokom som začala piť kávu každý deň, konkrétne ide o kávu od Nescafé a pridávala som si do nej mlieko. Niekedy som skončila na wcku hneď po káve inokedy nie. Avšak po čase som začala mať nafúknuté brucho, hlasné škvŕkanie v bruchu, grganie, jednoducho problémy s trávením. Že za tieto problémy môže káva ma absolútne nenapadlo až kým som sa neporozprávala s lekárkou. Ihneď som si kávu prestala robiť (dodnes ju nepijem) je to už pol roka ale žalúdočné problémy postupne utíchajú. Nikdy v živote by som si ani len nepomyslela čo všetko dokáže káva spraviť so žalúdkom. Ten pocit zlého trávenia a hamby keď mi začalo škvŕkať v žalúdku pre cudzími tak nahlas ako nikdy predtým. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujem, že za zničené trávenie nemôžu len alergie, zdravotné problémy ale môže to byť KÁVA.
@srnka79 takze dodavam a opravujem. V case pisania prispevku som este nevedela vsetkoc co sa zstilo casom. Ani dlhodobe vysadenie kavy ma neuviedlo do normalu (zo zaciatku migreny z abstaku, po par dnoch presli), nakoniec som si podla priznakov na nete nasla moznu diagnozu - helicobacter pylori, testy a endoskopia potvrdili, nasledovala mnohomesacna liecba. Takze kava to pravdepodobne nesposobila, ale bola hlavnym spustacom problemu, nakolko zvysuje kyslost zaludka. Zdravemu cloveku by to asi nespravilo nic, pripadne palenie zahy, tazobu, ale zapalenemu zaludku s hp to uskodilo velmi, kavu som vysadila na tristvrte roka... stale si netrufam pit pravidelne kazdy den, lebo raz mi nespravi dobre a inokedy sa nic nestane. Tiez mi chyba hlavne ta vona a pocit pohody, ktory predstavuje salka kavy... ps: moja mama roky pije 2 nesky denne s mliekom a cukrom a nic jej z toho nie je, ani nehodla vymenit za kvalitnu, predtym roky pili zalievanu a tiez nemali problem. Ako komu chuti, tak nech si pije, ak mu to zaludok dovoli🙂
Káva je na žalúdok strašne zla, pre mna akakolvek. Mam citlivy zaludok, mala som aj vredy. Akonahle zacnem pit kavu, jest surove ovocie a zeleninu, zacnu problemy. Aj vela bublinkoveho skodi. Ale kava urcite. Ale zboznujem ju - take dobre preso - co uz..Pomozu alkalicke vody - sulinka, Fatra, Budiš

@martina5522 2x neucinna eradikacia, endoskopie, rok trapenia, az nakoniec zachranna trojtyzdnova eradikacia (liecba antibiotikami s vedlajsimi ucinkami) zahubila helicobacter. Este obcas mam problemy, mala by som sa striedmejsie stravovat, mam k dispozicii helicid 20, keby daco a uvidime, co bude dalej. Vraj nie je vylucene, ze sa opat nakazim, takze si uzivam, ze mam chvilu pokoj bez bolesti zaludka... cize sledovat na gastre a liecit podla potreby a zavaznosti. Ak helico nemate, tak vysadte to, co vam robi zle a uvidite. Ked ani to nepomoze, tak obvodna , gastro... to len tak v skratke, lebo bezim prec. Drzim palce.