Ako sa vysporiadať s každodenným pálením záhy?
Ahojte, kazdy den ma trapi kyselina, hlavne kazde rano po prebudeni, dokym sa nenaranajkujem. A aj kedykolvek pocas dna, ale vacsinou ked na mna prichadza hlad. Nezavisi to od toho co jem, nech jem cokolvek aj tak ju mam kazdy den. Cez vikend ked mozem dlhsie byt v posteli ma aj tak toto z nej vyzenie, lebo ked lezim je to este horsie, takisto mi to vadi aj vecer pri zaspavani...
Niekedy mi pomoze sa najest a niekedy ani to nie a musim si dat Gaviscon. Stretli ste sa s niecim takym? Pretrvava mi to uz celkom dlho, najprv som to nejak neriešila ale uz mi to zacina byt divne ze asi nieco nie je v poriadku. Rozmyslam ist s tym lekarovi, ale je mi to take divne, ze iba kvoli takej veci.
mm. skončil na gastre. lieky doživotne - už ich berie min. 5 rokov.
lieky mu spravia OK. ak ich prestane užívať - zas má problémy.
nemas reflux? mamina moja ma presne stavy ako ty a liekmi jej je trochu lepsie...alebo aj nie
veru, zrejme reflux. tu ma svoj podiel viny aj gravitacia. skus si dat vyssie pod hlavu.
a chod na gastro.
aj napriek tomu, ze strava vyrazny vplyv na to nema, skus vylucit drazdive potraviny, ktore nie su vhodne napr pri refluxe. sposobuju nedovieranie zaludocneho vieraca a kyselina ide hore.
dietu najdes na nete. mne osobne strasne vadila kava. tiez toto ovpyvnuje mlieko a paradajky, co si pamatam. samozrejme aj take neduhy ako fajcenie, alkohol.
a clekovo netreba vela naraz jest, nedrazdive potraviny - vyluc koreniste, presolene, a aj zuvacky - mentol a pod zrychluje travenie, mozno aj zosiluje ucinok kseliny. . mna osobnepali zaha aj z caju.
@radka1232 kúp si v lekárni Nolpaza pol hodinu pre raňajkami.
@majamat po pravde som o refluxe este moc nepocula, alebo nevedela ako sa prejavuje ale co citam teraz o tom, velmi to sedi... Teraz premyslam ci to nesuvisi nahodou aj s tym, ze v poslednom case vzdy ked som bola chora mala som specificky priznak extremne palenie zahy, hlavne v noci ze som nespala prve 3 dni ako mi zacala choroba kvoli tomu, extremne palenie a chut z toho az vracat... Da sa refluxu aj uplne zbavit alebo len inym zivotnym stylom ho zmiernit?
Gastroenerologovi chod az potom, co si sama upravis zivotospravu a nepomoze ti to. Nechapem, preco ti hned vsetky radia ist k odbornikovi. Na nete najdes milion informacii o strave. Kyselina moze byt aj zo stresu, nevhodnej stravy atd. Uprav stravu a ked sa ti to do par tyzdnov nezlepsi, potom chod k PL. Medzitym ti aj Pl lekar predpise Nolpazu, Helucid. Ale zaklad je na tebe-zivotosprava.
@stanulienkat trošku oponujem, návšteva odbornika by bola na mieste, dôvodov môže byť milión, úpravou životosprávy sa to hneď nezistí. Odporúčam ísť na gastro, aspoň pre vylúčenie Helicobaktera, refluxu či vredov, teda akútnych stavov a potom nastavenie odporúčanej výživy, životosprávy.
@radka1232 dá sa to upraviť aj stravou...výsad bublinkové, kávu, alkohol, sladké nápoje. Kúp si horké čaje na žaludok. Začala som si robiť smoothie ..zeleninovo ovocné, smoothie musí byť neutrálne ...vyhybaj sa kyslemu ovociu ...obed kuracia polievka, večera smoothie.... Pred spaním 2hodiny nejesť, spi vo vyvyšenej polohe na ľavom boku. Za cca týždeň takejto diéty sa ti to upravi....diétnu stravu treba dodržiavať aspoň 3 mesiace ...inak sa ti to vráti....nejedz mliečne, korenené, štiplave, čokoladu, kysnute. Pitný režim častejsie a malo. Nezaplnaj velmi zaludok jedlom ani tekutinami. Veľa schudnes, ale to je normálne. Namiesto polievky môžeš dusenú zeleninu. Opatrne s cibuľou a cesnakom. Tiež by sa nemali.
@radka1232 neviem, asi je to dost tazke, zbavit sa toho,a le rozhodne sa da stabilizovat.
no potrebujes presnu diagnozu a liecbu.
necakaj dlho, dlhodobe palenie zahy a teda s tym suvisiace posobenie zaludocnej kysleiny na organy, kde nema co hladat, mozu sposobovat poskodenia tychto organov - pazerak, moze ti sposobovat aj kasel - lebo kyselina drazdi aj dychacie cesty.
@stanulienkat ja som mala z toho pocit, ze je to moc, preto som za odbornika, inak tiez neuznavam behat k odbornikvovi po rpvych prejavoch necoho.
neviem,a le predpokladam, ze clovek, ktory takyto problem ma, ma za sebou uz pokus o zmenu stravy. mozno sa mylim, ale tak predpokladam, ze kazdemu to hned napadne a pokusi sa o to, a ked sem napise, asi to moc nezabralo. aj ked na druhej strane, mozno urpava stravy nebola vhodna, alebo dostacujuca.

Navsriv gastroenterologa. Ked to mas dlhodobe, mozes mat uz poskodene tkanivo. Ale urcite sa zacina s uzivanim pantoprazolu.