Kedy sa asi začne očkovať sputnikom?
Prosím vás neviete niečo o tom? Kúpené sú ale neviete približne kedy sa začne očkovanie a ci tiež podľa veku? A ci bude na výber?
ťažko povedať, keďže ešte nie je schválená, no podľa toho ako u nás všetko funguje, či skôr momentálne nefunguje, nemyslím si, že to bude nejak skoro
Ale to nezalezi od slovenskej strany, ale od vyrobcu. Ten musi podat ziadost o registraciu. Ked to vyrobca urobi, tak ako to urobili vsetci ostatni vyrobcovia vakcin, tak je tam lehota, za ktoru to posudia a vydaju verdikt. Neni to nejaka dlha doba, par tyzdnov. Nikto na Slovensku to vedome nebrzdi.
Este oprava, trochu som poplietla kto hodnoti vakcinu, nie SUKL ale Europska liekova agentura.
Je v procese tzv. "rolling review" alebo priebežného hodnotenia EMA, ide o zrýchlený proces, keďže pri bežnom schvaľovaní je najskôr potrebné dodať všetky potrebné dáta.
Priebežné hodnotenie je núdzovým nástrojom, hodnotia sa aj priebežne dodávané dáta ... takže všetko závisí od rýchlosti, akým Rusko bude podávať dáta a na koľko budú dôveryhodné. Rusko vakcínu vo svojej krajine registrovalo, pred tým, než vôbec prebehli riadne klinické štúdiá, EMA zatiaľ vyzvala krajiny EÚ, aby ju neschvaľovali ani núdzové použitie. Niektoré veci sa proste nedajú urýchliť, tak ako keď jedna žena vynosí bábo za 9 mesiacov, neznamená to, že 3 ženy to zvládnu za 3 mesiace.
pokial nebude schvalena a SUKL povie, ze ok moze sa ockovat, bude to na experimentalne pouzitie s tym, ze ockovanec podpise suhlas. Vtedy to nemoze ist podla veku ani podla nicoho len podla doborvolnosti. Ked vakcinu schvali EMA, moze byt jednou z vakcin a pojde sa podla ockovacej politiky. Aka bude sa treba spytat ministra zdravotnictva. Jaj nemame, tak nic.
Tiež sa pýtam. Z mojej rodiny dvaja majú záujem, ale iba o tento typ vakciny a kľudne podpisu aj súhlas, že nie je registrovaná. Zatiaľ som vyčítala, že zazmluvnili 2 milióny kusov, zatiaľ prišlo 200.000 a expiruju v auguste, keď sa nestihnú podať, predaju ich do iných krajín, kde záujem aj vôľa je
@basska_b Môžem sa spýtať, naozaj bez žiadneho rýpania a iba čisto zo záujmu, že prečo stoja iba o túto vakcínu ? Pochopím, že niekto sa môže obávať mRNA, keďže to je nová technológia, ale sú aj iné vektorové ako Sputnik, tak že či je za tým nejaký iný dôvod prečo iba tejto niektorí ľudia dôverujú 🙂
na budci tyzden bude tlacovka ohladom toho nakolko este ju stale setria, a uz poziadali EMA davno o zaregistrovanie dokonca, chcu aby sa vyrabala v EU.
@lindous ja by som povedala len ze : lebo sputnik, lebo putin. Mam aj v rodine takych 😁 tak uz len nech je bezpecna a mozu zacat ockovat aj s nou
Dnes na tlačovke Heger hovoril, že budúci týždeň budú ukončené laboratórne skúšky ruskej vakcíny a nezavrhol možnosť, že Sputnikom sa bude očkovať do konca marca.
@bykaterina kým sa rozbehne výroba v EU, bude to trvať ešte mesiace, to nejde tak rýchlo vyrobiť validačné sarže a požiadať o pridanie miesta výroby. O registráciu nepožiadali, požiadali otzv. rolling review. To znamená, že sa posudzujú podklady postupne, ako vznikajú. Napr. vyrobia sa validačné sarže a dokumentácia k výrobe sa predloží. Nasledujú predklinické a klinické dokumenty. Sputniku sa už vyrobilo milióny kusov, mnoho ľudí bolo aj zaockovaných a napriek tomu využívajú tento nástroj postupného hodnotenia. To ukazuje na závažné nedostatky, ktoré ich nútia robiť merania znovu.
@zuzliq jasné súhlasím a výroba není len tak variť guláš v kotliku 😂
Ako vidiete nebude na vyber ani vakcina ani poradie, mam na to nervy. Inak nechapem preco vela ludi doslova “ baži” po Sputniku... ved je to to iste ako astra zeneca adenovirus nic viac nic menej.
@eviku777 no leboyje tu Kopec ľudí čo sú ešte zaseknutý 40 Rókov späť

Vyrobca vakciny este nepoziadal o jej registraciu. Posledna zverejnena informacia je zo 4.3, ze vakcina je na priebeznom hodnoteni v SUKL. Ak dolozi vyrobca vsetku potrebnu dokumentaciu, prejde priebeznym hodnotenim, potom moze poziadat o registraciu.