Kiahne v dospelosti
Zaujímajú ma vaše skúsenosti. Mám uz 21 rokov a po kiahniach ani stopa. Keď som bola menšia tak bola som v kontakte s deťmi, ktoré mali kiahne, aby som to mala aj ja za sebou, ale žiadne kiahne som nedostala. Z okolia počúvam, že v dospelosti sú kiahne smrteľne. Mal niekto veľmi neskoro kiahne? Aký bol priebeh? Ďakujem
Daj sa zaockovat a nemusis stresovat, ze aky budes mat priebeh. Moze to byt v pohode, ale vekom sa zvysuje sanca, ze ten priebeh bude horsi a skoncis v nemocnici. Ale daj si skontrolovat protilaky. Mozno si ich prekonala. Mohla si mat iba par vyrazok, co ste si ani nevsimli alebo nevenovali im pozornost, kedze nebol klasicky priebeh - vyhadzane cele telo, pripadne teploty.
Daj sa zaockovat a nemusis stresovat, ze aky budes mat priebeh. Moze to byt v pohode, ale vekom sa zvysuje sanca, ze ten priebeh bude horsi a skoncis v nemocnici. Ale daj si skontrolovat protilaky. Mozno si ich prekonala. Mohla si mat iba par vyrazok, co ste si ani nevsimli alebo nevenovali im pozornost, kedze nebol klasicky priebeh - vyhadzane cele telo, pripadne teploty.
@zuzanaete keď mamka bola tehotná so mnou, tak sestra mala akurát kiahne, doktor ale vylúčil žeby som mala v bruchu kiahne
Daj si odobrať protilátky.
Ja som mala kiahne v 19tich, pomerne ľahký priebeh, aj keď som mala veľa vyrážok, ktoré sa dlho hojili, teraz už viem, že to spôsobil tekutý púder.
Poznám pár ľudí, ktorí mali kiahne v 30tke - ťažší priebeh s vysokými horúčkami, ale zvládli to.
Kiahne sú smrteľné len vo výnimočných prípadoch.
Kamoš v tridsiatke dostal od svojich detí, bol týždeň v nemocnici vo vysokých horúčkach
Cim budes starsia tym vyssia pravdepodobnost ze budes mat tazsi priebeh, a aj v tehotenstve mozu poskodit plod v 1.trimestri. daj sa zaockovat - navyse s kiahnam je spaty pasovy opar a ochranis sa aj od tohto neprijemneho ochorenia.
Najprv dat titer spravit a ked si neprekonala tak zaockovat. A mas pokoj. Dostat to nie je vyhra v ziadnom veku, nakolko sa mozu reaktivovat neskor a sposobit este horsie problemy. Takze uvidis podla toho ako vyjde titer. Ockovanie nestoji vela, nejako okolo 80 eur za dve davky
Môj ujo dostal kiahne od svojich detí. Bol v nemocnici, mal to hrozné.
On si myslel že mal ako dieťa, čo však nebola pravda a takto skončil.
Daj si vyšetriť protilátky.
Kiahne sú nebezpečné aj pre tehotné a ich plod.
Najprv dat titer spravit a ked si neprekonala tak zaockovat. A mas pokoj. Dostat to nie je vyhra v ziadnom veku, nakolko sa mozu reaktivovat neskor a sposobit este horsie problemy. Takze uvidis podla toho ako vyjde titer. Ockovanie nestoji vela, nejako okolo 80 eur za dve davky
@kiki68 ale keď sa dám zaočkovať, tak uz ich nikdy nedostanem? Správne by to každý mal prekonať nie?( aspoň v detstve no 😃)
Daj si odobrať protilátky.
@mdse cez všeobecnú doktorku? Či cez niečo špeciálne?
Áno, odoberie a budeš vedieť.
Inac v niektory h krajinach pediatri uz ani tie kiahne takmer nevidia, lebo ockuju uz malinke deti. Napr. od januara zacala vszp preplacat tuto vakcinu. Len neviem, ci iba pre deti alebo aj dospelych.
Tak v detstve to už neprekonas logicky.
Ja mám syna ockovaneho v dospelosti pretože kiahne nemal.
21rokov ako tehotna, priebeh v pohode teplota 1 den
Očkovanie neznamená, že ich na 100% nedostaneš.
Po očkovaní by mal byť ľahší priebeh,
Skúsiť protilátky, či náhodou nemáš. Aj také sa stáva, pričom o kiahnah nevedeli.
Daj sa zaočkovať, syna som dala tento rok, ma 17 a ešte nemal kiahne. Dve davky po 40 eur. A vybavené.
Ja som mala kiahne po 40-tke a mala som uplne bezproblemovy priebeh, po par dnoch som bola uplne fit.
Ja som obe deti dala zaockovat..nepotrebujem,aby boli vyhadzani od hlavy po paty ako niektori ich spoluziaci a vynechali 2tyzdne z aktivit..ja poznam viac ludi,co prekonali v dospelosti a tazke priebehy..takze za mna ockovanie.
Nie to je uz mytus, moj syn je nape ockovany uz 2x, treti raz bude ako teenager. Nie, nemusi ich nikdy dostat. Kiahne su dostat nebezpecna choroba, hlavne ked sa vratia ako pasovy opar. U nas v rodine som ja mala ako dieta zly priebeh a 2 ludom ( aj mojej mame) sa v rodine vratili ako pasovy opar.
Titer aj ockovanie robi vseobecny lekar. Titer stoji cca 25 eur
Ja som obe deti dala zaockovat..nepotrebujem,aby boli vyhadzani od hlavy po paty ako niektori ich spoluziaci a vynechali 2tyzdne z aktivit..ja poznam viac ludi,co prekonali v dospelosti a tazke priebehy..takze za mna ockovanie.
@lienka9 ja tiez som dala zaockavat deti. Moja sestra mala kiahne v subehu so sarlachom, skoncila v nemocnici a strasne hlboke jazvy jej ostali na tvari ( az take, ze si niektori mysleli, ze je tyrana a nasi o nu hasia cigarety.... no bolo to vysvetlovania pre chuderu moju mamu) toto ozaj nechcem zazit znovu ♡
Kiahne nie sú v dospelosti smrteľné, ale je vysoké riziko, že budú mať vážny priebeh. Možno si ich v detstve prekonala tak, že si si to nevšimla - to by bol ten horší prípad, lebo vírus v tele ostáva celý život a môže spôsobiť pásový opar (aj tu sa ale tuším čerstvo vyvinulo očkovanie). Lepší prípad je, že si kiahne nemala a tak sa stačí dať zaočkovať. Očkovanie je veľmi účinné a šanca, že po ňom dostaneš kiahne je veľmi malá. Ako niekto vyššie spomínal, sú krajiny, kde sa ovčie kiahne vyskytujú už len u prisťahovalcov, lebo deti narodené v danej krajine sú plošne očkované. Mne sa deti v takých krajinách narodili a žijú, kiahne nemal nik v škôlke ani v škole a náš mladý pediater ich nikdy naživo nevidel.
@lienka9 ja tiez som dala zaockavat deti. Moja sestra mala kiahne v subehu so sarlachom, skoncila v nemocnici a strasne hlboke jazvy jej ostali na tvari ( az take, ze si niektori mysleli, ze je tyrana a nasi o nu hasia cigarety.... no bolo to vysvetlovania pre chuderu moju mamu) toto ozaj nechcem zazit znovu ♡
@selena_luna tie jazvy nic neodstrani nejak poriadne, za mna znicena krasa. Ja mam tiez jazvy z toho, na tvari iba dve. Ale vyzera to aj po vyse 30 rokoch ako vacsi biely flak. Ja som sa velmi bala, ze mi to znetvori syna, Akoze ked tomu ide zabranit… vtedy este neslo.
@selena_luna tie jazvy nic neodstrani nejak poriadne, za mna znicena krasa. Ja mam tiez jazvy z toho, na tvari iba dve. Ale vyzera to aj po vyse 30 rokoch ako vacsi biely flak. Ja som sa velmi bala, ze mi to znetvori syna, Akoze ked tomu ide zabranit… vtedy este neslo.
@kiki68 ostane to navzdy, presne. Ani tolko makeupu tam nedas, aby to bolo zarovno... Zbytocne znicena krasa a teraz uplne elegantne sa tomu sa vyhnut. ♡
@kiki68 ostane to navzdy, presne. Ani tolko makeupu tam nedas, aby to bolo zarovno... Zbytocne znicena krasa a teraz uplne elegantne sa tomu sa vyhnut. ♡
@selena_luna no ved toto, ze to je hlboke pomerne
Daj si spravit protilatky. Mozno si mala bezpriznakove. Moja mama aj priatel si dali min mesiac a obom vysli, ze mali a to cely zivot tvrdili, ze nie 🙂 ak by si ich neprekonala dala by som sa zaockovat v dospelosti to nemusi byt sranda. Mojmu kolegovi na kiahne zomrel kamos pred par rokmi.
Choď za obvodakom,nech ti vezmú protilátky. Kľudne sa mohlo stať,že si ich mala,no bez príznakov alebo len pár vyrážok. To sa stáva,ja som tiež žila v tom,že som kiahne neprekonala,no protilátky som mala vysoké,čiže som ich mať musela,len o tom neviem ☺️
Ja som bola u doktorky na krv a zistili, že som nemala protilátky. Tak tento týždeň som dostala prvú dávku očkovania, a za 4-8 týždňov pôjdem na druhú. Jedna dávka stojí cca 40 eur. Mám doma malé dieťa, a mám už po 30, tak som sa radšej dala zaočkovať.

nie su podla mna smrtelne, bratrancova zena ich dostala od deti ako 28 rocna a dala ich v pohode,,trvalo to asi dva tyzdne celé