Kiahne v dospelosti
Ako ste ich zvládali? Ja mám 28 r. , v utorok mi vybehla mierne zvýšená teplota, v stredu pár vyrážok na bruchu a chrbte a dnes ich je už podstatne viac. Pľuzgierikovité, vodnaté, svrbia. Teplota sa pohybuje stále len okolo 37,5. Doktorka ma šupla na PN. Komplikácie, ak sú, bývajú hneď na začiatku, či aj neskor?
baby. kedy mám ísť do práce? aby som nikoho nenakazila.... doma som od 23.1 ale mam este na nohách nezaschnuté a kopu chrastičiek... inak ani tvár nezostala nepovšimnutá 🙂
poraďte prosím
cauko chcela som sa spytat ci tu uz mal niekto kiahne 2x ja som mala asi v 4 rocniku na ZS a teras so sa cela vysipala a ani dr.si neni ista co mi je mam aj tabletky na alergiu a aj puder od koznej
@petula103 môj muž mal - v 3 rokoch a pred rokom a pol znova, ide o to že sa asi malo stretaval s kiahnami ked už mal protilatky a netvoril nove a tak sa potom znova nakazil, vraj je dobre ked sa z času na čas stretneš s niekym kto kiahne ma aby sa vytvorili nove protilatky, ale nie je to proste vylučene a kiahne 2x za život mať môžeš,
no super vyzeram ako strasildlo 😀 hadam to prejde v pokoji
Ahojte. No ja mam 34 a od malej som to chytila aj ja. Bude to uz 4 tyzden... Samozrejme som prestudovala co sa dalo...ale skusenost na nezaplatenie ☹
Teplotu som mala len zvysene takze aspon tak. Ale kiahne som mala vsade...ozaj vsade... Odniesla si to hlavne tvar a krk. Mala som to zapalene tak ma poslal obvodny na kozne...tam ma zvrzala ze co tam chcem...jedine co mi poradila bola borova voda na zapalenu tvar. Takze ziadna slava. Puder som si dala len jeden krat a aj to hned na dryhy den dole...vadil mi...fenistil som si davala len na tvar a do vlasov..kupala v hypermangane... Kedze som to mala hlavne na tvari a krku tak od zapalu mi horela priam tvar a krk...neskutocny pocit ...2 noci som kvoli tomu nespala... boze ulava nastala ked po tyzdni sa mi prestali robit nove kiahne a konecne nastali chrasticky .... po case odpadali...niektore som nechtiac otrhla...pri tom pocte som s tim ratala... takze teraz mam flaciky od odpadnutych chrasticiek...ale na tvari aj jazvy...este sa to hoji ale dufam ze sa to zlepsi este... stav pleti ani nehovorim mam suchu citlivu plet takze toto bol riadny zaberak pre nu... ako ste dopadli babenky vy po case s jazvami alebo s miestami kde boli kiahne???
@petula103
@kassandraa84
@fliperko akoze uplna katastrofa odomna to chytili aj moji chlapi takze to boli teda kiahne aj ked kozna stale ze nie nie maly to znasal v pohode( aj ked sme to maly vsade kde sa dalo v ustach v krku) tato ten je este stale taky flakaty (psychicky to zle znasal 😒 ) a ja mam len zopar jaziev a to som sa ani raz neposkrabala a ani chlapi vobec nas to nesvrbelo
Akurát som si čítala ako by som si mohla uľahčiť priebeh kiahni ... asi nejaký zázračný "babsky" recept neexistuje ☹ . U mňa to začalo bolesťou tela ako pri vnútornej teplote. Do večera vystupila teplota na 39. Tie trvali 3 dni. Myslela som si že som chytila virózu a na 4 deň som sa ráno zobudila kompletne vysypana. Ale to ma už cele telo bolelo aj z tých 3-dňových teplôt. Vyrážky mám teraz druhý deň a je ich veru požehnane. Zatieľ ma svrbí len sem tam ... ale prekvapivo ma tie vyrážky bolia. Najviac bolestivé su na tváry, ušiach a vo vlasoch. Neviem si ani nájsť polohu na ležanie ... a o bolesti hlavy ani nehorvorím 😖 Už nech je to zamnou 🙂
Babyyyyyy v skolke mame kiahne a moja 6 rocna dcerka bola stymi inf.detmi v kontakte.Tak cakam kazdu chvilu ze dostane aj ona.....ja sa len obvam ze ja som tym nepresla ako mala cize je pravdepodobne ze ich dostanem aj ja.....vsade citam ze ake hrozne komplikacie atd. No predstava na to mi nahana strch....to je to fakt tak hrozne u dospelych??
@katkabg ja som prekonala kiahne spolu s mojimi detmi pred 2 mesiacmi. Nastastie u mna bol dobry priebeh, teplota len trosku, vyrazok cca 300, este stale mam po nich znaky (nezoskrabla som si ich), tak som zvedava, ci do jari tie znaky zmiznu.
Kiahne som dostala mala som 27.Moje krsna ich prinieslo zo školy potom druhe krsna ich dostalo a samozrejme som chodila s mojim synom (22mesiacov) nech ich dostane a budeme mat pokoj.No ale sok bol ze som ich dostala ja (myslela son ze to mam uz za sebou)..Najprv ma bolelo telo a hlavne chrbat strasna bolest to bolo cely den vecer som skoncila v posteli s horuckami stale do 38.prve 3dni katastrofa slaba nevladna stale spat a spat.teraz mam 3 den za sebou a uz zacinaju svrbiet.co sa tyka pupencov po tej horucke sa mi vyhodili 2 na ruke a 2 na krku no a tie dalsie dva dni po horuckach total vsade cela tvar ,krk ,hrud vsade .beriem herpesin kazde 4 hodiny a ibalgin.uz neh mam po tom nic prijemne a dufam ze to uz aj syn dostane😁😁
Moja mala ich nakoniec chytila a presla nimi uplne super bez problemov....zahadacje ze ja som nic nechytila od nej 😀
Tak ja mam 33 a po dvoch tyzdnoch som ich dostala id dcerky prve dni zimnice ale riadne a tepllity mam stale uz som vysipana vsade mam ich druhy den a je my hrozne
Ahojte.
Pripájam sa svojím príbehom 🙂
Môj 6 ročný syn priniesol zo školy kiahne. Som šťastná, že on mal priebeh kiahní vynikajúci. Žiadne teploty, nič, ani veľké svrbenia a počet cca 70. Mala som obavy, či to dostanem od neho, lebo som ich v detstve nemala. No ale po dvoch týždňov to prišlo. Začalo to bolesťou hrdla, boleli ma aj jasná. Na druhý deň mi bolo ešte horšie a tretí deň prišli prvé pľuzgiere, boli len dva. A potom to každným dňom šlo, zasypaná som veľmi na hrudi, chrbáte, nohy, ruky, tvár ... všade. 4 dni trval výsev, teploty každý deň, našťastie max. len do 37,7. No bolesť celého tela, nechuť do jedla, bolo mi stále špatne na odpadnutie no a 3 a 4 deň choroby, teda počas výsevu neskutočné svrbenie. Začala som užívať dithiaden 3x za deň, ale moc mi to nepomáhalo. Ani fenistil gel na skľudnenie. To bolo proste príšerné. Natrela som sa len raz, čo som mala po synovi tano hermal, ale odmietla som to. Potom aj 2x kúpala v hypermangáne, ale to mi strašne vysušovalo pokožku. Takže 5 a 6 deň som sa kúpala na 3 minútky v repíku. Začínajú sa mi už robiť chrasty, snáď to najhoršie mám za sebou. Po týždni som sa konečne v noci normálne vyspala.
Najlepšie je síce ak kiahne dostaneme v detstve, no niektorím ľuďom sa toto ochorenie zdárne vyhýba, no v neskoršom veku vedia spôsobiť dosť veľké nepríjemnosti. Mám známu, ktorá pracuje v materskej škôlke, takže je s kiahňami v kontakte rok čo rok a na ňu sa aj tak ešte nenalepili. A to má žienka pomaly 45 rokov...
Ahojte 🙂 chcem sa opýtať ... prekonala som kiahne v mesiaci Júl 2016, mesiac potom mi zistili, že mám zväčšené lymfatické uzliny pod pazuchou, chodím na kontroly, ale ma to mrzí ... nezväčšujú sa a ani nezmenšujú. Mala niektorá z vás tento problém ? prekonala som ich ako 28 ročná. A je to pomaly už 1 rok, vraj sa to upraví, ved som prekonala vírusové ochorenie, ale .. nikdy som nemala taký problém a bum ....
Ahojte, tak u nas doniesol kiahne syncek 3,5 rocny (inak ten ich nemal malo, ale oproti dcerke a mne ich mal malo) , pravdepodobne zo skolky, po 11 dnoch dostala aj 6,5r. dcerka a prekvapivo na 12/13 den aj ja... ale ide o to, ze ja som vraj kiahne mala, ako male dieta...sice len 4-5, ale mala. Je pravda, ze som mala aj oslabenu imunitu, lebo raz jedneho bolel zub, potom druheho, potom kiahne maly a ja stale nevyspana a takto som chodila do prace az cca 3dni pred vysypom som sa citila divne, ako keby mala ist na mna chripka. Bolievalo ma telo, bola som unavena a na ten 3 den som si nasla 2 vyrazky a ja este, ze to neni mozne, este som si aj jednu vytlacila, ze ide o pupak ( mala som ich na chrbte). Dalsi den v praci mi opat nebolo nejako dobre a vecer, ako som bola v obchode a rozpravala sa s kamaratkou, tak na mna prisla totalna unava. Prisla som domov a s muzom sme usudili, ze ja mam naozaj v 33 rokoch zase kikahne... lahla som si na postel, zavolala mamine, ze co to ma znamenat 😀 a ako som dovolala, postavila sa, tak normalne obrat o 100% nevedela som skoro ani prejst, chytila ma silna zimnica, hned mi vystupila teplota a uz to islo... V stredu vecer to takto bolo, co mi to tak silno prepuklo uz v plnej sile. Uz som mala niekde aj pluzgierky a niekde cervene flaky. Teplotu som mala od stredy vecera do soboty obeda a mala som ju okolo 39°C v noci som sa vzdy aspon 3x prezliekala, co som bola komplet mokra... Vyrazky som mala vsade, ale naozaj ze vsade...v ustach, na dasnach, na jazyku, dole, vsade... Velmi ma aj zo stvrtka na piatok bolelo hrdlo, ale to preto, lebo sa mi vyrazili aj vtedy tam....v piatok sa mi vyrazky hl. na tvári vsetky naliali hnisom...vypadala som, ze nieco strasne... a prave ten piatok poobede az do soboty rana bol pre mna najhorsi... asi nejaky vrchol tych kiahni...neviem...kiahne palili, boleli...ale to bolo este v pohode, ale potom zase prisla faza svrbenia a normalne sa mi plakat chcelo...4 hodiny som mala take silne svrbenie, ze strasne...dcerka ma upozornovala, nech sa neskriabem...spomenula som si na vsetky deti, kt. sa nadava nech sa neskrabu :D len dieta sa lahsie odputa, ako zial ten dospely 🙂 a teda ja som si myslela, ze ked mi skoncia horucky, tak bude dobre, ako bolo syncekovi a dcerke 😀 ale teda nebolo to tak, zle sa mi dychalo, neskutocne ma od zaciatku bolela cela lava strana, ako pod rebrami aj so zaludkom...normalne mi bolo tazko, silno ma bolieval chrbat a zle sa mi dychavalo... no koniec toto... Doma som od 7.2 a teraz v pondelok mam ist do prace... a zase sa citim nejako divno, dufam, ze som nieco chytila v cakarni. Lekar ma chcel nechat este tyzden v praci, ale ja uz som sa citila fajn ale neviem co je toto zas a nehovoriac o tvari... ja neviem, ze ci vy ste mali tvar ok po kiahnach, ale ja som v puberte mala problemy s akne... po 30 mi prepukla na tvari rosacea a v 33 kiahne, aby som nemala toho malo 😀 a teraz totalne suche mapy po tvari a normalne nejake pupaky. Ja neviem, ze ci sa mi teraz vsetko vyvrbilo, ale tak slak ma ide trafit. Kupila som si aj ten Bi-oil, ale na tvari mi na moju total haklivu plet uplne dobre nerobi, davam si imunoglukan krem a dostala som lieky od koznej na preliecenie tej tvare a este aj tej rosacey, lebo zase mi prepukla aj s tymi kiahnami... tiez beriem aj imunoglukan lieky a detom davam sirup imunoglukan.
Cize tolko s mojimi kiahnami a mojim citovým výlevom 😀
A teda najviac som ich mala tvari, chrbte, dekolte a bruchu... menej na rukach a najmenej na nohach. V usoch, vo vlasoch som mala tiez.
Kupala som sa v hypermangane, davala som si Tanno-Hermal mlieko, co mali deti a dala som si aj dithiaden, paralen od horucky.
Teraz na tie odpadnute chrasty si budem davat ten Bi-oil, tak uvidim, ze ci mi ostanu jazvy.
Ja som dostal akne ako 33r rocny chlap od malého.Pred 8 -mi dňami mi zrazu v obchode prišiel strašný pocit zimy.Bolesť hrdla ziminica tepoty tak 38,5.Na 3-4 deň 40,2 motalo ma na odpadnutie vyrážky celá tvár hrudník ramená chrbát.Kedže som si pri 2 malých deťoch nemohol dovoliť odpadnúť a zaľahnúť striedal som paralen a ibalgin a každé 2 hodiny vlažná sprcha na ochladenie tela. Bol som u dr. a zbytočná návšteva.Pomohla len trpezlivosť a pocit zodpovednosti postarať sa o rodinu.Ako povedal DR.liečba je v tomto prípade len symptomatická nič viac nemôžete urobiť.Tlmiť príznaky a čakať kým to prehrmí.Veľa zdravia všetkým.
@marekotec prave si citam priznaky u dospelych, lebo pred dvoma tyzdnami sa vysypala dcerka a dnes maju nejake podozrive bodky muz (37r.) S mladsou dcerkou. Ozaj on nebyva haklivy a nestazuje sa nikdy ale vravel,ze ho tie vyrazky bolia. Inac sa.citi okej, iba v jednom prispevku som citala ze bolia...
Ach, tak jedina potecha ze to do cca tyzdna prejde
Tak sa pridavam k oneskorencom! V mojich 45 rokoch som od syna chytila ovcie kiahne. Ako dieta som mala "len" prave kiahne, ktore som si z ockovacieho vpichu rozniesla na uska... drsne ale nastastie bez nasledkov. Ale spat ku ovcim kiahnam. Maly mal cca 30 drobnych vyrazok, bez teploty a konci 2.tyzden uz s opadajucimi chrastickami. Ja mam uz dnes 2. den vysypu asi 100 kvalitnych kuskov 😜 Teplotu tiez nemam, ale zato mam kvalitne uzliny za uchom a za krkom ako konci linia vlasov zhruba. Den pred vysypom ma bolel "cely clovek"... klby, hlava, oci, koza... dnes to odznieva a uz zostava len svrbenie a tie bolestive uzliny. Tak uvidim, ako to pojde dalej. Tolko porovnanie kiahni u dietata a dospeleho u nas 💚🙏 drzte palce ak mozete, nech uz je to len lepsie.
Jaaaj a lieky.... malemu som natierala Tannu Hermal a na nozicku 3x hypermanganovy kupel, lebo jednu mal pod prstom na nohe. Ja zatial bez vsetkeho, akurat na bradu Tannu, lebo tu kiahnu mam mega 🙈
@mia456
Taktiež 25.decembra deň pred narodeninami čiže v 34 rokoch kiahne ani neviem od koho, už sa hoja nemala som ich veľa ani nejak to nesvrbelo, ale niektoré boleli. Pocit ako pred chrípkou, teploty som nemala, len sa striedala zimnica a bolo mi horúco, potila som sa. Človek sa cíti hrozne, ale pri dvoch malých deťoch som si nemala kedy ani ľahnúť 🙃 teraz čakám či to chytia aj dievčatá, jedna 3 roky a druhá 10 mesiacov. S mojim šťastím určite obe naraz ... Veď čo má nezabije to má posilní (vraj...) 😆

No ja mam 5 den teplpty.vyzeram strasne.a bolia ma mandle k tomu este.na tvari pupence pluzgiere....normalne nechapem kedy alebo ako sa z toho spravi chrasta.mne sa zda ze som mala chytnute mandle.dnes mam mat vysledok vyteru a do tohomi prepukli kiahne.baby co ste si davali na tvar ked sa vam uz spravili chrasty.ja mam asi6 kvalitnych chrast. A ostatne sa mi zatial nezachrastili...ja som si potierala vat.tamponom so slabym roztokom hypermanganu a davam si betadin na tie co nezaschli.normalne sa mi chce plakat od zufalstva a smiat zaroven 🙂 nechcem aby mi zostali jazvy na tvari.dost ich uz mam.na dusi..o