Kolaps a zdravotné problémy u seniorov
Mamka ma 75, je akcna, stale v pohybe, este aj brigaduje. Rok uz sice ma diagnostikovu fibrilaciu predsieni, ale mava ju velmi ojedinele. Berie na to lieky. Plus lieky na vysoky cholesterol a znizenu funkciu stitnej. Bola pred mesiacom na preventivke. Vysledky mala ukazkove. Dnes mi volala do prace ze asi skolabovala. Ze lezala na posteli, pozerala tv, zrazu jej zacalo hucat v usiach a ciernota pred ocami. Potom si nic nepamata. Nevieme na ako dlho. Dnes uz u nas nie je tak horuco. Prijemnych 25 stupnov. Co s tym? Len to sledovat ci aa to nebude opakovat? Mam strach o mamku. Dakujem
v pondelok k lekárovi... oznámiť čo sa stalo. lekár navrhne riešenie.
ak sa jej kolaps zopakuje tak volať alebo RZP, alebo s mamou na pohotovosť.
Moja mama zabúda piť, tiež sa jej to stáva. Je aktívna, už síce nepracuje, ale teplo neznáša.
Dnes síce už teplo nie je, ale je dusno.
Ja by som sledovala, stáva sa to aj mladším.
A bola u Dr.? Nám takto "hodilo o zem" kolegyňu a mala málo sodíka. Síce pila, ale čaj a v tom nie sú minerály. Zistili jej to z krvi po tej príhode. Odvtedy má na stole okrem čaju aj minerálku.
Moja mama zabúda piť, tiež sa jej to stáva. Je aktívna, už síce nepracuje, ale teplo neznáša.
Dnes síce už teplo nie je, ale je dusno.
Ja by som sledovala, stáva sa to aj mladším.
Suhlasims @fkata over koľko litrov čistej vody pije denne.
Tak pozor. Ja keby som bola isla s mojou mamkou pri prvom kolapse, mohli sme sa vyhnut problemom. Ischemia - nedokrvenie srdiecka. Moja mamka tiez takto skolabovala, cierne pred ocami, zviezla sa mi na zem, chytila som ju v poslednej chvili, par sekund bola mimo. Podarilo sa mi ju prebrat, dala som jej pohar vody, nohy hore. Tlak mala v poriadku, tep pravidelny. Chcela som ist do nemocnice, odmietla, ze jej nic nie je. O par dni na to infarkt.
Tak pozor. Ja keby som bola isla s mojou mamkou pri prvom kolapse, mohli sme sa vyhnut problemom. Ischemia - nedokrvenie srdiecka. Moja mamka tiez takto skolabovala, cierne pred ocami, zviezla sa mi na zem, chytila som ju v poslednej chvili, par sekund bola mimo. Podarilo sa mi ju prebrat, dala som jej pohar vody, nohy hore. Tlak mala v poriadku, tep pravidelny. Chcela som ist do nemocnice, odmietla, ze jej nic nie je. O par dni na to infarkt.
@billy_jean mamka mala teraz komplet kardio vysetrenie kedze sa lieci na fibrilaciu predsieni
Suhlasims @fkata over koľko litrov čistej vody pije denne.
@martinka17 2,5 az 3 litre
Aj moja mamina chodila pravidelne na kardio a mala všetko v poriadku. Nemala ani fibrilaciu. Chodila tam kvoli tlaku, ktory mala z casu na cas vyssi, cize brala lieky. A dokonca aj na riedenie krvi, cize tromboza to nebola. Ale kazdopadne, ak by som ju zobrala hned ku lekarovi, nemuselo sa to stat.
Aj moja mamina chodila pravidelne na kardio a mala všetko v poriadku. Nemala ani fibrilaciu. Chodila tam kvoli tlaku, ktory mala z casu na cas vyssi, cize brala lieky. A dokonca aj na riedenie krvi, cize tromboza to nebola. Ale kazdopadne, ak by som ju zobrala hned ku lekarovi, nemuselo sa to stat.
@billy_jean a nemala ine priznaky iba ten jeden kolaps?
Deň predtým ju neposlúchali nohy, mala ich slabé, ale trvalo to asi iba hodinku, dve. Neprikladala tomu žiadny dôraz. A potom mi pred očami stratila na pár sekúnd vedomie. Ako hovorím, mala som ísť s ňou hneď a nepočúvať, že nič mi nie je. Keďže brala lieky na tlak, mala ho stabilný a bola tlakovo kompenzovaná. Žiaľ nasledoval IM.
Deň predtým ju neposlúchali nohy, mala ich slabé, ale trvalo to asi iba hodinku, dve. Neprikladala tomu žiadny dôraz. A potom mi pred očami stratila na pár sekúnd vedomie. Ako hovorím, mala som ísť s ňou hneď a nepočúvať, že nič mi nie je. Keďže brala lieky na tlak, mala ho stabilný a bola tlakovo kompenzovaná. Žiaľ nasledoval IM.
@billy_jean snazim sa mama presvedcit na navstevu lekara ale nechce ist. Snazim sa upokjit nejak kedze mala komplet kardio vysetrenie, echo, holter komplet ko na vsetko
Moja mamka zomrela asi 3/4 roka od tejto epizódy. Mám výčitky dodnes, že ak by som bola išla hneď ku lekárovi, či by sme tomu celému dokázali predísť, nasadiť liečbu, dôkladne vyšetriť apd. Zúžila sa jej cieva vedúca do srdiečka a neprekrvovala jej už tým pádom dobre srdiečko. Zomrela tesne po svojich 76 narodeninách.

Sledovat , ak by sa opakovalo tak vysetrenie
To sa stava aj mladsim ludom