icon

Koľko štyridsiatnikov vo vašom okolí zomrelo?

8. dec 2023

To aj vy máte v okolí veľa ľudí okolo 40 rokov, čo zomierajú? Žiadna nehoda, ale zlyhanie srdca, mozgová príhoda...? Môže to súvisieť s pracou? Napríklad 12 hodinové smeny?

irusa
8. dec 2023

Za posledný rok asi 6

mirage
8. dec 2023

@prasiatko30 to kolko takychto 90tnikov poznas? Cudujem sa, lebo ja veru ani jedneho..

hiro
8. dec 2023

"To aj vy máte v okolí veľa ľudí okolo 40 rokov, čo zomierajú?"
Tebe sa to moze zdat ale je pravda ze ich zomiera menej ako pred par rokmi.

stanielka17
8. dec 2023

@pralinka25 Apropo okolie, davno pred covidom som mala vo svojom okoli niekolko takych, a vzdy za tym bol bud alkohol, alebo vysoka obezita a cholesterol a u jedneho cukrovka.

andigab
8. dec 2023

Očkovanie?

hiro
8. dec 2023

@andigab Po ockovacom obdobi 2021 2022 zomiera menej ludi a hlavne mladych v produktivnom veku ako v predchadzajucich rokoch. Takze sa da povedat ze ockovanie naopak sposobilo ze zomieraju menej - teda ak to ma na rovasi to ockovanie.

prasiatko30
8. dec 2023

@mirage minule som bola vyzdvihnut jedny opravene topanky u obuvara a zakecali sme sa s panom obuvnikom - medzi recou nam prizvukoval, ze ma 91rokov a 6 mesiacov a nerozmysla nad dochodkom, lebo kebyze ostane sediet doma je po nom - to je jeden z viacerych

prasiatko30
8. dec 2023

@mirage btw boty opravil na jednotku 😉

lavender94
8. dec 2023

Mame aj nejakú štatistiku, či naozaj umiera viac ľudí v strednom veku? Lebo ja ten pocit v mojom okoli nemám, ze by tie úmrtia stúpli.

pkgirl30
8. dec 2023

poznala som troch v mojom okolí, ktorí tento rok zomreli, buď srdce alebo mŕtvica

babulkomale
8. dec 2023

@chodec15
"neockovani boli chraneni tym, ze sa vacsina ludi dala zaockovat a covid sa nemohol dalej sirit."

Tento blud sem preco pises? Covid sa nesiril ked sa ludia dali zaockovat? V kolektivoch boli prvi, co ochoreli opakovane po ockovani. Sused ma prvykrat covid az po tretej davke, dovtedy nemal a to robi s ludmi, aj chorymi. Vela chorym izolovanym imobilnym seniorom priniesli covid domov prave ockovani opatrovatelia.
Akou cestou by ockovanie zabranilo sireniu choroby?
🤦😃

tiezjedna
8. dec 2023

športovci padajú ako hrušky naprieč svetom... dvanástky určite neťahali

pkgirl30
8. dec 2023

mohli by ste už s tou témou kovid a očkovanie prestať, každý nech si žije podľa vlastného vedomia a svedomia. nechápete že sa nikdy nedohádate? niekto je zaočkovaný aj tri krát lebo nechce byť chorý a zomrie pri autonehode. niekto nie je zaočkovaný vôbec lebo sa bojí vakcíny a skolí ho rakovina. keď sa telo a duša rozhodne tak proste odíde z tohto sveta. Také prípady ešte neboli že športovec ktorý vedie zdravý životný štýl zomrie v 50 na infarkt a fajčiar zomrie v 80 ? každí z nás je bližšie k smrti každým dňom tak načo sa hádať pre kraviny ?!

minimie
8. dec 2023

V mojom okolí zovreli dvaja 40 a menej práve na kovid ešte v prvej vlne keď sa ešte neočkovalo. Jeden cukrovkar a druhý tiež nejaka ohrozená skupina len neviem čo presne. A potom ešte rakovina ale to dosť rokov dozadu. Ale v práci robim so štatistikami, ľudia zomierajú na kadečo v podstate má nič neprekvapí. Len je smutné že sa stáva že má človek niečo vrodené čo v ňom drieme a bác zrazu.

mirage
8. dec 2023

@prasiatko30 no neviem.. ze by boli vsetci v utajeni a odtajnili sa len tebe? ja poznam jednu jedinu.

andigab
8. dec 2023

@hiro kde sú spomínané tieto štatistiky?

prasiatko30
8. dec 2023

@mirage a to ma aku vypovednu hodnotu?

ukulela
8. dec 2023

@lenka_vi1 moj otec 42r, kamos 30r, dalsi kamos 40r.... vsetci umreli pred covidom a pred ockovanim.
@katka533

hiro
8. dec 2023

@andigab
https://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/pro...

Demografia - počet zomretých a príčiny úmrtí v SR v treťom štvrťroku 2023
Počet úmrtí bol aj v 3. štvrťroku nižší ako pred rokom, menej ľudí zomrelo aj v porovnaní s priemerom pred pandémiou
Najvýraznejšia podúmrtnosť oproti priemeru rokov 2015 – 2019 sa prejavila v skupine ľudí v produktívnom veku.

Výrazne menej osôb zomieralo v skupine ľudí v produktívnom veku
Počet úmrtí v skupine ľudí v produktívnom veku (15 až 64 rokov) výrazne klesol aj v 3. štvrťroku 2023. Medziročne sa znížil o vyše desatinu a oproti päťročnému priemeru dokonca až o 15 %. V tejto vekovej kategórii zomrelo v 3.štvrťroku 2023 približne 2,7 tisíca osôb.

Počet zomretých klesol medziročne vo všetkých krajoch Slovenska
V siedmich krajoch bol ich počet nižší aj v porovnaní s priemerom pred pandémiou1). Iba v Prešovskom kraji veľmi mierne prevýšil počet zomretých päťročný priemer.

mateson
8. dec 2023

@babulkomale presne tak.Očkovanie vôbec nezabránilo šíreniu covidu.

marianna581
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
8. dec 2023

@lenka_vi1 a ty mas doma zdravotnu dokumentaciu vsetkych tych zomretych, ze vies, ze je to z ockovania?...alebo to hlasia pri kazdom umrti v rozhlase?...prosim ta, nestrapnuj sa tu

rikarika
8. dec 2023

Autorka - tak napr Karol Duchon zomrel v roku 1985 ked mal 35 rokov. Myslis ze preto ze sa dal zaockovat???....podobnych prikladov su plne cintoriny z dob davno predkovidovych.....ale treba stale dokola nezmysly.....

erikavesela
8. dec 2023

@prasiatko30 presne, moj svokor 87, jeho sestra 85 a jej manzel 86...vsetci plne ockovani, aj proti covidu...a ine ockovania maju (hlavne proti chripke)...nepohrdnu poharikom k dobremu obedu a tesia sa zdraviu...

erikavesela
8. dec 2023

@jaaty mozno spocitala vek tych ludi dokopy🤣🤣

miggy
8. dec 2023

Môj dedo zomrel ako 50rocny na infarkt...v 1995...Môj otec mal infarkt v 40tke..pred 20 rokmi. Môj kamarát zomrel ako 33 ročný na zástavu srdca..pred 10 rokmi....dva roky pred covidom teta dostala mŕtvicu a rok pred covidom kamoskina sestra 35 ročná odpadla a viac sa neprebrala. Takže nie, nie je to očkovaním 🙈

hiro
8. dec 2023

@mateson "presne tak.Očkovanie vôbec nezabránilo šíreniu covidu."
Tak tak, velka chyba bola ze nebolo povinne. Mali sme strasne nizke percenta zaockovanych. Preto bolo tych 20 tisic nadumrti ako to spomina aj ta hodnotiaca sprava. Keby sme mali zaockovanost ako v inych krajinach kde taku umrtnost nemali tak by tie cisla take vysoke.

babulkomale
8. dec 2023

@hiro ty si riadne mimo.

kiwi3
8. dec 2023

@babulkomale ty si to teda čím vysvetlujes, ze v iných krajinách bola vyššia zaockovanost a menej úmrtí, keď je toto mimo?

hiro
8. dec 2023

@babulkomale Ako mimo? Ved ta sprava to priamo uvadza. Slaba zaockovanost, nedodrziavanie opatreni, neskory lockdown:
https://healthcareconsulting.sk/sites/default/f...
Z našich zistení odvodzujeme, že za nezvládnutým priebehom 2. a 3. vlny sú tieto faktory: ...
• odkladanie včasného lockdownu a chýbajúca dôslednosť pri jeho kontrole,
...
• slabá dôvera ľudí v účinnosť očkovania (a s tým spojená nízka zaočkovanosť) ako
dôsledok šírenia konšpiračných teórií, ...
• absentujúca dôvera občanov v zdravotnícke inštitúcie/autority, ako aj vnímanie
opatrení ako splnenie svojej morálnej povinnosti.