icon

Kolonoskopia: Ako sa zbaviť strachu a pripraviť sa?

7. feb 2024

Zajtra ma čaká kolonoskopia a čím bližšie je to, tým viac sa bojím. Bolí to? Dali ste si injekciu či sa to zvládnuť aj bez? Dnes celý deň nič nejem, mám preháňadlo na predpis moviprep a teda zatiaľ toho moc nevyšlo, tak aj toho sa bojím aby som bola čistá a neposlali má domov.

Strana
z4
anos18
20. júl 2025
@monikamoni124

@anonym_autor ahoj môžem spravu alebo písať tu???ake to bolo (kolonoskopia)ja sa strašne bojiiiiim

@monikamoni124 nie je to vôbec také strašné, neboj sa. Pre mňa vŕtanie zuba bez injekcie je oveľa horšie ako kolonoskopia

monikamoni124
20. júl 2025
@anos18

@monikamoni124 nie je to vôbec také strašné, neboj sa. Pre mňa vŕtanie zuba bez injekcie je oveľa horšie ako kolonoskopia

@anos18 strašne sa bojím len neviem či bolesti alebo vysledkou.

ejbyk
20. júl 2025
@monikamoni124

@anos18 strašne sa bojím len neviem či bolesti alebo vysledkou.

@monikamoni124 nie je to nič strašné naozaj, je to skôr taká tupá bolesť...nie bodava intenzívna, ako napríklad bolesť zubov, pôrod...a trvá to tak 15-20 minút...
Tiež som sa veľmi bála výsledkov...ale určite všetko dobre dopadne .

lilian183
20. júl 2025

@anonym_autor ja som bola na nej v Poliklinike svätého Medarda v Nr. Dala som si len injekciu. Ponúkali mi aj rajský plyn a iné. Ale injekcia mi stačila. Vôbec ma nič nebolelo. Lekárka mi povedala, že nebola som celkom vyčistená, mala som v čreve stolicu

monikamoni124
20. júl 2025
@lilian183

@anonym_autor ja som bola na nej v Poliklinike svätého Medarda v Nr. Dala som si len injekciu. Ponúkali mi aj rajský plyn a iné. Ale injekcia mi stačila. Vôbec ma nič nebolelo. Lekárka mi povedala, že nebola som celkom vyčistená, mala som v čreve stolicu

@lilian183 môžem sa spýtať aké si mala ťažkosti.
Všetko je v poriadku

monikamoni124
20. júl 2025
@ejbyk

@monikamoni124 nie je to nič strašné naozaj, je to skôr taká tupá bolesť...nie bodava intenzívna, ako napríklad bolesť zubov, pôrod...a trvá to tak 15-20 minút...
Tiež som sa veľmi bála výsledkov...ale určite všetko dobre dopadne .

@ejbyk môžem sa spýtať aké si mala ťažkosti?vsetko dobre dúfam dopadlo

anos18
20. júl 2025
@monikamoni124

@lilian183 môžem sa spýtať aké si mala ťažkosti.
Všetko je v poriadku

@monikamoni124 radšej zistiť čím skôr niečo a začať sa liečiť, ako to odkladať

ejbyk
20. júl 2025
@monikamoni124

@ejbyk môžem sa spýtať aké si mala ťažkosti?vsetko dobre dúfam dopadlo

@monikamoni124 veľmi, potom už ťažké tráviace ťažkosti...nafukovanie, prelievanie v črevách, bolesti brucha nonstop, hnačky, žltá stolica....v tom období aj nespavosť, vôbec som nemohla spávať, schudla som (ale to skôr už potom keď som si sama nastavila prísnu diétu) bolesti kĺbov....myslela som že je so mnou koniec...
Prišli mi v podstate "len" že neviem vôbec spracovať laktózu... dosť sa mi potom polepšilo ako mi prišli na tu laktózu a dávala som si aj na to pozor.

monikamoni124
20. júl 2025
@ejbyk

@monikamoni124 veľmi, potom už ťažké tráviace ťažkosti...nafukovanie, prelievanie v črevách, bolesti brucha nonstop, hnačky, žltá stolica....v tom období aj nespavosť, vôbec som nemohla spávať, schudla som (ale to skôr už potom keď som si sama nastavila prísnu diétu) bolesti kĺbov....myslela som že je so mnou koniec...
Prišli mi v podstate "len" že neviem vôbec spracovať laktózu... dosť sa mi potom polepšilo ako mi prišli na tu laktózu a dávala som si aj na to pozor.

@ejbyk ja mám stolicu rannú opakovanú idem dva krát prvá je formovaná druha je mäkšia.
Mám to rutinu ráno proste stále a stále…
Farba zltohneda niekedy hnedá….
Mám to tak možno aj dva roky.
Keď som to predtým hovorila dr každý kaslal na mňa že je to v poriadku zobrala mi len stolicu,plus stolicu na krv.
Vždy všetko negatívne dalej neriešila.

Teraz som bola u dr mám hlien v stolicu priesvitny. Viditeľný ,ale prišla som z Egypta môže mať súvis nemusí ja sama nebiem ale zrazu ma teraz posle na koloniskopiu.
Ja nechápem nemala ma poslat už dávno….
A vtedy mi povedala že neni treba.

monikamoni124
20. júl 2025
@ejbyk

@ejbyk a na kolonoskopii bolo všetko okej áno.
Pozom si išiel na aké vyšetrenie ešte???a už sa cítiš dobre?
Aj mňa napáda či to nemôže spôsobovať nejaké jedlo…
Ale bojím sa vsetkeho

ejbyk
20. júl 2025
@monikamoni124

@ejbyk a na kolonoskopii bolo všetko okej áno.
Pozom si išiel na aké vyšetrenie ešte???a už sa cítiš dobre?
Aj mňa napáda či to nemôže spôsobovať nejaké jedlo…
Ale bojím sa vsetkeho

@monikamoni124 po kolonoskopii všetko ok...keby som dodržiavala striktne diétu asi by bolo ešte lepšie...ale ja tak nedokážem žiť, nonstop dávať pozor čo zjesť a čo nie...
Veľmi veľa som si pomohla sama, veľa som si načítala na internete...jedla rôzne doplnky...no gro je strava.
Hlievn v stolici môže byť kľudne intolerancia na mlieko prip. Lepok nemusí to byť nič vážne ...

d_i_d_i
30. okt 2025

Ahojte, chcela som sa spýtať. Idem na kolonoskopiu a mam už naplánované niečo hneď na druhý deň. Ako sa cítite deň po tom?? Je to už v pohode alebo mávate nejaké kŕče alebo bolesti?? Dávam si náladovku, citite ju aj na druhy deň?? Alebo prejde po pár hodinách?

barboorka
30. okt 2025
@d_i_d_i

Ahojte, chcela som sa spýtať. Idem na kolonoskopiu a mam už naplánované niečo hneď na druhý deň. Ako sa cítite deň po tom?? Je to už v pohode alebo mávate nejaké kŕče alebo bolesti?? Dávam si náladovku, citite ju aj na druhy deň?? Alebo prejde po pár hodinách?

@d_i_d_i ahoj, ja idem zajtra rano a uz na vecer mam plany 😉 zvycajne ma chvilu boli hlava a som trochu otapena, ale po par hodinach som uplne v pohode.. na druhy den ani nebudes vediet, ze si bola, neboj 😉

d_i_d_i
30. okt 2025
@barboorka

@d_i_d_i ahoj, ja idem zajtra rano a uz na vecer mam plany 😉 zvycajne ma chvilu boli hlava a som trochu otapena, ale po par hodinach som uplne v pohode.. na druhy den ani nebudes vediet, ze si bola, neboj 😉

@barboorka super, ďakujem. Som o niečo kľudnejšia teda 😃 idem prvý krát takže si trocha o tom čítam 😅

barboorka
30. okt 2025
@d_i_d_i

@barboorka super, ďakujem. Som o niečo kľudnejšia teda 😃 idem prvý krát takže si trocha o tom čítam 😅

@d_i_d_i aha, chapem, neboj nic, dobre to dopadne ❤ ja uz ani neviem kolkykrat idem.. drzim ti palce 🙂

Strana
z4