icon

Konizácia kŕčka maternice

ada2007
28. feb 2012

Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?

emimirlen
28. jan 2020

@sulky sucho v ústach som nemala ale mne dosť dlho hučalo v ušiach, ale nie stále. Čudné pocity v podbrušku a akoby bolesti pri menzese som mala. Mne povedala lekárka že do 6 týždňov by som mala byť fit. Že taky čas trvá kým sa krcok a telo naozaj zotaví od konizacie. A hneď po 6 týždňoch som mala kontrolu či je to ok. Dovtedy žiaden sex ani kúpanie, šport a šetriť sa ako sa len dá. Nič dvíhať ťahať, tlačiť, ani hlboký predklone a čupnutie sa neodporúča a čo ja som sa smiala že ani si viazať šnúrky na topánkach😁 podľa mňa je to normálne. Ale ak by si sa veľmi zle cítila tak skús zavolať lekárovi svojmu, isto povie viac.

sulky
28. jan 2020

@emimirlen uf, 6 tyzdnov? To je dost dlha doba🙂

emimirlen
28. jan 2020

@sulky áno kŕčok je iné tkanivo, dlho sa hojí, berie sa to ako po pôrode. Preto treba poriadne oddychovať. Našla som v jednom článku : (len tak pre info😉,)
Tkanivo krčka maternice je špecifické tkanivo akoby s hubovitou štruktúrou a hojenie ciev v ňom prebieha trochu odlišným spôsobom ako v mäkkých tkanivách iných orgánov, kde hojaci proces spôsobuje jazvovatenie a sťahovanie tkaniva v okolí ciev. Takýto proces nebýva spojený s rizikom opakovaného otvorenia ciev. V krčku po konizácii sa môže krvná zrazenina oddeliť aj neskôr ako na 14 deň a otvorí sa cieva alebo aj viac ciev. Preto lekári špeciálne upozorňujú na potrebu opatrnosti v pooperačnom období.

janka2273
28. jan 2020

@iskrickaa Tak blahoželám k super výsledkom,paráda 👍👍👍😘

janka2273
28. jan 2020

@sulky Ja som bola 3 týždne po konizácii na kontrole a moj operujúci dr povedal,že je krčok krásne zahojený a povolil všetko 🙂

iskrickaa
28. jan 2020

@janka2273 dakujem 😚

iskrickaa
28. jan 2020

@emimirlen
@sulky
@peptina ja som bola vcera na kontrole po leep, 17. den po a krcok este nebol celkom zahojeny. Kym pretrvava mierny vytok, tak sa hoji. Este 2 tyzdne tam nemam nic pchat. 10 dni mi trvalo, nez mi prestali krce v podbrusku ako pri menzes. A prvy tyzden po som bola slaba. Teraz fungujem uplne normalne, uz niekolko dni nosim na rukach 4 rocneho synceka, krce ziadne. Dakujem za radu, ze v septembri teda cyto s hpv staci.

daria77
28. jan 2020

Ahojte,pri hľadaní odpovedí som natrafila na túto diskusiu.Dnes mi lekár oznámil (z výsledkov cytológie),že mám zápal krčka maternice ASCUS ,že mám predrakovinový stav a v pondelok idem na konizáciu....tak som v úplnom šoku,ale v totálnom .
V októbri som bola na kyretáži(kvôli zvýšenej sliznice maternice)a koncom októbra na operácii hemoroidov....myslela som ,že už bude dobre a teraz toto😔

sulky
28. jan 2020

@daria77 tak to ti celkom rychlo vysla operacia. Nicoho sa neboj, je to 20 minutova zalezitost. Chodis na cyto kazdeho pol roka?

peptina
28. jan 2020

@daria77 neboj sa,aj my sme sa báli a už to máme za sebou ,a strach je väčší ako operácia sa,bude dobre

janulap
28. jan 2020

baby,a kolko balikov vloziek ste si brali so sebou do nemocnice?🙄😉

iskrickaa
28. jan 2020

@daria77 ascus ma daleko od predrakovinoveho stavu. Treba biopsiu krcka. Moze to byt len cin 1. Preco konizaciu, ked sa z vysledkov nevie presne - ascus - o co sa jedna, preboha. A urgentne 😲

iskrickaa
28. jan 2020

@janulap mne vlozky dali. Stacila mi jedna, bola som tam len tri hodiny po operacii. A ostala cista.

sulky
28. jan 2020

@iskrickaa ja som tiez mala ascus, o par mesiacov asc-h. Pap 3ab.Toho sa neda zbavit. Tak ci tak by po case sla na konizaciu. Alebo sa mylim?

sulky
28. jan 2020

@janulap iba jednu dennu vlozku. A neboli treba, lebo po operacii som si nasla jednu medzi nohami 🙂 takze mi dali a ta stacila. Nekrvavas, iba spinis, par kvapiek bledoruzovych.

janka2273
28. jan 2020

@janulap použila som 1vložku,kedže som šla hned domov 😘

janka2273
28. jan 2020

@sulky
@iskrickaa ja som mala rovnako ako sulky a nakoniec z toho bolo po konizácis CIS ( CIN1,CIN2,CIN3,CIS...),takže radšej konizácia,ako rozšírená rakovina😲🙄

daria77
28. jan 2020

@iskrickaa neviem a nechapem😔vysledky som nevidela....len co mi povedal zapal ASCUS a ten predrakovinovy stav....a konizacia v pondelok a zoberu na histologiu a ked nebudu vysledky ok tak maternicu prec....ze vsetko sa uvidi po konizacii ,ze nie je na co cakat....krvi by sa mi nedorezal a prisla som domov a revala a revalaaa(viem,ze by som nemala...)

janulap
28. jan 2020

@iskrickaa
@sulky
@janka2273
super....baby,budu mi to robit leep metodou...potom ranku po vypaleni aj siju?

janka2273
28. jan 2020

@daria77 hlavne klud a ničoho sa neboj..oni to už robia ako na bežiacom páse,nič to nie je a verím,že budeš mať dobré výsledky a zoberú preč všetko zlé a odobratie maternice nebude vôbec treba 🙂 ja fakt nechápem,čo to máš za doktora,ked ta takto straší??

janka2273
28. jan 2020

@janulap niéééé.ved nemajú čo,ked ranu hned zacelia a ani som ten krčok necítila 🙂

daria77
28. jan 2020

@janka2273 snazim sa byt v klude,viem ,ze psychika robi divy...v oktobri som bola na dvoch operaciach,jedna z nich bola kyretaz(nepravidelne krvacanie,zvysena sliznica maternice)ze uz tam boli patogenne zmeny(dnes som sa dozvedela),..rozmyslam,ci to spolu suvisi,ci uz vtedy nebolo nieco na krcku..ze ten mohol robit problemy

janulap
28. jan 2020

@janka2273 😅dakujem..

janka2273
28. jan 2020

@daria77 to môže byť kľudne niečo úplne iné...oni aj z tej kyretáže určite posielali vzorky na histologiu a zjavne tam nič zlé nenašli 😉či bolo niečo na krčku je otázne,môže to tam vzniknúť veľmi rýchlo i naopak pomaličky...u mňa to šlo celkom rýchlo🤔🙄

peptina
28. jan 2020

@daria77 myslím že každá sme to preplakali. Je to správa ktorú nečakáme ale výsledky môžeš mať úplne ok,len potrebujú odobrať to zle😉

janka2273
28. jan 2020

@peptina ja som neplakala,ja som bola poriadne nasratá 👿že ako je to možné,že dlhé roky nič a zrazu až takto 🙄🤔a to chodím pravidelne na cyto každý rok už asi storočnicu 😋😉fakt som to nečakala,šľak ho trafil ten vírus 😂😉

peptina
28. jan 2020

@janka2273 tiež každý rok chodím ale mňa tá správa dostala,že fakt sa starám o to aby som chodila pravidelne a mala som zlé výsledky , a moje švagrinej od porodov čo je viac jak 8 r vôbec nebolí a sú ok. Plakala som vkuse

janka2273
28. jan 2020

@peptina ale tak berme to pozitívne,že sme to zachytili včas a sme ok😘😘

peptina
28. jan 2020

@janka2273 áno presne to som si vravela

emimirlen
28. jan 2020

@daria77 verim že to bol šok, mne keď lekárka 1x povedala že mám zle tak ja som asi ani nechápala a neverila vlastným ušiam. To ma prv upozornila že si to ešte o pol roka či 3 mesiace skontrolujeme a keď to bude zasa zle treba ísť na konizaciu. To som si ani nepripúšťala, ani som neriesila čo tá konizacia je, až keď na 2x zasa zle výsledky a dala mi lístok do nemocnice tak som pochopila že tak teda vážne to myslí. Ale neplakala som (možno jedna dve slzičky, kvôli tej bezradnosti) ale ak sa ti takto uľaví tak kľudne sa poriadne vyplač. na kontroly chodíš, nezanedbávaš sa, zistilo sa to skoro a vie sa to podchytiť, to je dôležité. A ani sa netráp tym čo bolo po kyretáži. Mysli pozitívne, že keď si už toľko toho zvládla, taká jedna rýchla konizacia ťa nemôže vyviesť z koľají. Zjavne si silná a dáš to ako aj všetko predtým. Určite na to budeš až to konizacie vkuse myslieť, ako aj ja, som sa premahala a nútila nech myslím na iné veci. To je jasné, lebo predsa ide o naše zdravie. Ale ako si sama povedala, psychika robí divy a preto sa snaž myslieť pozitívne, aj keď ťa nápadne niečo zle, hneď si na to povedz aj pozitívny scenár. A výsledky budú dobre. Lekár ťa odborné (ale nie vždy ludsky a empaticky) informoval o Tom čo môže ďalej prísť. Ale tam nie si a verím že ani nebudeš. Budem silno držať palce nech sú výsledky dobre a nech to máš skoro za sebou.