icon

Konizácia kŕčka maternice

ada2007
28. feb 2012

Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?

janka2273
16. máj 2021

@lusyyy36 ja som išla na uplne prvú kontrolu presne o 3 týždne,keď môjmu dr došli aj výsledky z histologie. O 2 týždne už budeš behať ako srnka,neboj sa😘👍jedna kočka tu písala,že ide na konizaciu a cca na druhý deň česať na svadbu a všetko zvládla úplne v pohode. Veľa zdravíčka prajem 😘

lusyyy36
16. máj 2021

@janka2273 ja som vysledky z Histologie dostala hneď ,pri prepustani. No zajtra zavolám mojej Dr kedy mam prísť. Ale na nete ma volny termin az v july 🙄

janka2273
16. máj 2021

@lusyyy36 tak mňa prepustili hneď v ten deň,keďže som bola na jednodňovke na malej súkromnej klinike a vzorky putovali do Ba z Trenčína 😉 väčšinou sa robí táto prvá kontrola po 3-4 týždňoch a potom o pol roka som bola na cytologii a dala som si aj HPV skontrolovať.

lusyyy36
16. máj 2021

@janka2273 no aj ja som bola na jednodnovke a vysledky boli hneď, aj v papieroch to mam napisane. Ale tak ja som bola operovana vo viedni. Neviem kolko to trva na sk. A ano,aj ja mam cytologiu o pol roka. Len tu pooperacnu kontrolu neviem,uvidim co mi zajtra povie. Ale tusim spomínala moja dr,ze 4 tyzdne

janka2273
16. máj 2021

@lusyyy36 tak Viedeň je oproti Trenčínu zjavne popredu 👍😘

simonkar11
16. máj 2021

@adkatemp4774 ja som mala tamponiadu a robili mi konizaciu sluckou, nie rezom 🤷‍♀️
@lusyyy36 ja som bola trosku mimo par dni..ale neviem ci to nebolo tym aj,ze behom mesiaca som bola 2x pod narkozou.. predtym nikdy som nebola,tak som bola ospala dost ..ja som nakontrole este nebola,pretoze som dostala par dni po ms a stale este mam vytok,tak moj gyn mi kazal prist az ked uz nic nebudem mat..bolesti som nemala ziadne velke, setrila som sa trosku par dni a inak som fungovala normalne,kedze mam 6m a 3,5r deti 😀
Ja idem zajtra volat o vydledky a pevne dufam,ze uz to bude ok 🙏
Prajem vsetko dobre aj Vam ❤

lusyyy36
16. máj 2021

@simonkar11 držím palce 😉
Ja som bola dávnejšie na 2 operáciách,tiez len takých rychlych a teda bola som totál ko po nich, prvý deň som vždy komplet prevracala. Preto som sa aj teraz bála vracania viac ako operácie ale teda mne nebolo vôbec nič,ani len trosku zle. Momentálne mám len taky vodovy výtok,mam dakedy pocit,či som sa nepocikala 🤣
Inak mi je fakt dobre, dnes som sla uz aj na balkon kvietky popozerat a popolievat.
Od zajtra budem už asi normálne fungovať, teda isto vysávanie a pod.prenecham muzovi ešte na par dni😄

lusyyy36
20. máj 2021

@simonkar11
@janka2273 baby prosím vás, neviete mi povedať, že či je v poriadku,ze som dnes začala trochu krvacat? Po operácii som vôbec nekrvacala, vlastne len ten deň hneď po operácii som mala trosku krvavý výtok,len taky slabý, potom som mala vytok taky vodnatý,ale dnes mam krvavý ale viac ako ten prvy deň a aj ma začalo trochu bolieť podbrusko,čo doteraz nebolelo vôbec. Zajtra budem volať dr len som chcela vedieť,či nemáte skusenosti

janka2273
20. máj 2021

@lusyyy36 nespúšta sa ti už menzes?🤔 Kľudne ho môžeš dostať aj skôr. Ja som mala 5 mesiacov cyklus rozhádzaný.

lusyyy36
20. máj 2021

@janka2273 asi nie lebo som mala pár dní pred konizaciou, čiže pred 2 tyzdnami

24seli
20. máj 2021

@lusyyy36 ja som tiez oba razy zacala po par dnoch krvacat. Bolo to ze sa zacala odlupovat ako keby chrasticla to vypalene a vzdy ako sa nieco odluplo tak sa spuatila trochu krv. Parkrat sa mi aj dost viac spustilo, ale nepokracovalo to potom. Vraj ak to zacne tak krvacat co treba riesit ze to si budes ista to pojde plynulo krv von. Tam mi hovorili v nemocnici. Takto chvilkovo to byva. Ale jasne pre pokoj si radsej zavolaj. Clovek nikdy nevie moze ist aj o nieco ine..

janka2273
20. máj 2021

@lusyyy36 ja som tu už písala viackrát,že cca týžden _dva po konizácii ma tiež tak začalo večer pobolievať brucho a presne o polnoci som pocitila silný tlak a ledva som dobehla na vecko,taký gejzír krvi zo mna išiel,že som sa bála,že vykrvácam😨😨😎 Našťastie ako prišlo,tak aj odišlo 🙂 vôbec netuším,čo to bolo a doktor na kontrole(aj operatér zároveň) to nejak nedramatizoval 😉

lusyyy36
21. máj 2021

@24seli joj,si ma potešila. Zatiaľ v noci som nekrvacala, uvidim co bude dnes

lusyyy36
21. máj 2021

@24seli no tak krvacam stále, ako na konci menštruácie, čiže slabo. Dr mi nezdvíha, u nas je ešte v pondelok sviatok, tak keby sa to náhodou zhoršilo pôjdem na pohotovost

24seli
21. máj 2021

@lusyyy36 verim ze to je ok ja som to tiez tak mala...

simonkar11
9. jún 2021

Kocky prosim Vas, dnes konecne po vyse mesiaci mi dosli vysledky..Z H-sil Cin3 mam H-sil Cin2..
Mali ste to niektora?
V pondelok idem za primarom, ze mi povie co dalej..hrozne sa bojim..Co som citala,.tak po konizacii zvacsa zvykne byt u vsetko ciste a mne len o stupen klesol cin :(
Neviem ci sa mam bat,na co sa pripravit..

saska.j
9. jún 2021

@simonkar11 tuším ze aj mne klesol len o stupeň Cin

lusyyy36
9. jún 2021

@simonkar11 niekedy sa stáva,že sa to nezlepší alebo zlepší len trochu. Niekedy je potrebné operaciu opakovať. Mne prišli akurat výsledky z cytologie. Mam to ôk ale zistili mi chronický zapal krčka maternice a cysty nejaké. Tak uvidím co mi povie dr o 2 tyzdne na kontrole

janka2273
10. jún 2021

@simonkar11 pozrela som stranu dozadu,ty si bola koncom apríla na konizácii a koncom marca ti robili biopsiu a z nej ti vyšlo Cin 3 ,hej? A až teraz máš výsledky z tej konizácie a vyšlo ti Cin 2,dobre tomu chápem?
Ak je to takto,tak buď rada,že na tom odobratom konizate vyšlo len Cin2,ak ti píšu v správe,že máš okraje čisté,tak ti to odobrali všetko a je to OK👍CIN 2 je super výsledok po konizácii z histologie,buď spokojná,väčšina z nás má horšie. Podstatné je,či to všetko odobrali. Pozri čo máš písané v správe😉 stresovať by si sa mohla,keby si šla na cytologiu a tam ti už na operovanom krčku nájdu znova niečo.Ale cyto sa odporúča až po cca pol roku,lebo to treba nechať vdobre vyhodiť 😘

lusyyy36
10. jún 2021

@janka2273 prosím ta, to ešte aj na histologii zistuju ten stupen? Lebo mne co dosli vysledky Tal tam nic take nieje, ale zas mam tam žiadna rastuca dysplazia (preklad z nemciny). Ziadne cin tam nemam spominane a to som mala veľmi zle vysledky z Biopsie.

janka2273
10. jún 2021

@lusyyy36 keď ideš len na cytologiu/ ster,tak tam sa používa buď stará stupnica PAP,alebo po novom LSil a Hsil. Ak ti odoberajú malú vzorku/ biopsia,či ideš rovno na konizaciu a odoberú konizát,čiže celý ten kus napadnutého tkaniva,tak sa to posiela na histologiu a tam je stupnica CIN/ cin 1,cin 2,cin3,CIS atď.. Čize tá Simonka,čo som jej písala vyššie,ani nemala mať prečo výsledok bez nejakého CIN,inak by na tú konizaciu šla vlastne zbytočne 🤔ona bola v marci na biopsii,tam jej odštikli maličký kúsok krčka a zaslali to za histologiu a zistili jej CIN3 a preto šla na konizaciu. No a po odobratí toho konizatu a zaslaní na histologiu tam našli CIN2 .A kedze jej to dúfam celé odobrali,bude v poriadku,lebo na krčku zostali len zdravé tkanivo 👍a keď pôjde po polroku na kontrolnú cytologiu, tak tam bude mať dúfam už dobrý výsledok 😉
A to isté u teba... čo ti vyšlo z tej biopsie? Rovnako v správe po konizácii by si mala mať rozpísané,čo ti na tom odobratom konizate našli,akého bol rozmer atď či odobrali všetko zlé tkanivo,teda,či su okraje čisté...väčšinou odoberú väčší kus krčka,aby mali istotu🤔 ak tam píšu,že žiadna rastúca dysplázia,tak to máš OK👍

lusyyy36
10. jún 2021

@janka2273 hej ,viem,ze su tie stupnice ,ja som mala 1.odber po starom pap3 , po mesiaci kontrola hsil cin 3. Na papieri z Histologie po konizacii uz nemam ziadne tieto čísla, iba to,ze bez rastúcej dysplazie a ako vedľajší nález chronicky zapal krčka maternice a nejaké nab...neviem aké cysty na krčku. Plus hpv vírus high risk ale nebol konkrétne napísaný ktorý. Ale predtým zo sterov som mala 51 a 36 alebo tak nejak. Toto sa asi dozviem na kontrole po 6 mesiacoch až ci to zmizlo, však?

janka2273
10. jún 2021

@lusyyy36 ja som si vyžiadala test na HPV hneď na prvej kontrole po polroku,nakoľko poisťovne to v tomto prípade preplácajú 😉čiže ja som mala HPV negatívne po konizácii,tá operácia naštartovala imunitný systém a konečne si s vírusom poradil 👍🙏

lusyyy36
10. jún 2021

@janka2273 no ja som momentálne 4 tyzdne po konizacii, o 2 tyzdne mam kontrolu a potom 6 mesiacov po operácii, tam bude ster q aj hpv. Takze vlastne na to hpv musim čakať ešte xi to zmizlo

janka2273
10. jún 2021

@lusyyy36 ja som bola na kontrole už po 3 týždňoch a potom po polroku na cytologiu a teste HPV. No ten HPV test bežne u nás nerobia po konizácii,ja som si ho sama vypýtala. Dá sa spraviť aj v rámci prevencie,keď si dávaš tu platenú kvalitnejšiu cytologiu . Ja som to mala zdarma cez poisťovňu,lebo som si to vyžiadala 😉 lepšie je si počkať toho pol roka,nech sa to dobre zahojí,keby si šla skôr,tak aj cytologia by ti mohla vychádzať akoby falošná/ nesprávna.

lusyyy36
10. jún 2021

@janka2273 ja bývam v at a teda tu robia asi len 1 typ cytologie, neviem, mne robili hneď s hpv. Ja som qle zvedava, čo mi povie na ten zapal, či sa s tým dačo dá robit

janka2273
10. jún 2021

@lusyyy36 ja som hneď po konizácii pila asi mesiac vkuse repikovy čaj ,je protizápalový. Rovnako i výplachy z neho sú fajn,alebo zo šalvie ,či myšieho chvostika. Prípadne tie bylinné čínske guličkové tampóny by ti mohli pomôcť. Ja som si ich z Aliexpressu dlho kupovala,lebo u nás to neskutočne predražovali. Veď uvidíš,čo ti dá doktor 🤔

simonkar11
10. jún 2021

@janka2273 ano koncom marca som bola na biopsiu, zisteny hpv a cin3, potom konizacia a z nej mam hpv a cin2..tqk mi povedala sestricka do telefonu..
Spravu som nevidela zatial.
Ja som myslela, ze tou konizaciou sa ro zlepsi o viac ako o 1 stupen..no v kazdom pripade uvidim co mi povie primar 😊 Dakujem za vysvetlenie a povzbudive slova ❤

janka2273
11. jún 2021

@simonkar11 zle to chápeš 🤔 ved to,či tá konizácia ti niečo polepšila sa dozvieš až cca po pol roku na prvej cytologii,teraz ti predsa počas konizácie cytologiu nerobili a ani nemali prečo. Odrezali ti kus krčka a to celé poslali na vyšetrenie na histologiu a tam ti našli CIN 2 ,našli ti vlastne menšie poškodenie krčka,ako predpovedala tá predošlá biopsia 👍čiže tieto výsledky ani nemáš mať prečo nejaké super,lebo vlastne "liečba" touto konizaciu iba začala,teraz sa to všetko pekne vyhojí a na ďalšej cytologii uvidíš výsledok a ak si dáš spraviť aj test na HPV tak zistíš,či ti imunita vírus zničila a budeš negatívna 🤔
Držím palce 😘😘

simonkar11
12. jún 2021

@janka2273 ahaa takto to je 😅 dakujem za vysvetlenie 😊