icon

Konizácia kŕčka maternice

ada2007
28. feb 2012

Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?

lienkaviva
4. feb 2016

@mianatalia87 ale no, pri 1,2 je to malo pravdepodobne, neboj všetko bude OK

silvia2013
4. feb 2016

@mianatalia87 ked mas CIN 1-2, nemozes mat karcinom, je to hlupost, vtedy sa zena len sleduje, ja to mam 2 roky takto a kazdy pol rok som na cytologii, keby pri CIN 1-2 bola hooc len mala moznost karcinomu, vo vnutri, tak necakaju ani den ! Rakovina krcka maternice sa vyvija 10-15 rokov, pri CIN 1 je poskodene tkanivo najmenej, pri 2 viac a pri 3 najviac, tp 1, 2, 3 je hlbka poskodeneho tkaniva, ako daleko je smerom do vnutra. Neboj sa a hlavne treba absolvovat pravidelne prehl. 🙂

lienkaviva
4. feb 2016

@silvia2013 niekedy to neplatí bohužiaľ. Mne pri pôrode došlo k deformacii krcka a po 3 rokoch zapalov, nekonečného sledovania, liečenia antib. to prerástlo na CIN3 a vo vnútri karcinom. Áno sledujú ale nemáš nič zaručené

mianatalia87
4. feb 2016

Dakujrm za rady baby🙂...@silvia2013 ja viem presne co znamenaju tie stupne ale prave preto ako pise @lienkaviva ze cytologia je jedno a co e vo vnutri ktovie...ale j tak si tiez myslim ze cin1-2nebude hned to najhorsie....jaj mam pozitivne hpv virusy a lekar hned nato poved ze radsej by to dal prec.Su dva nazory,ze sa to sleduje alebo ze to trba dat cim skor prec.Ja sa drzim slov lekara a radsej to dat cim skor prec,ved hadamvie co robi,aj ked z vlastnej skusenosti,aj lekar sa moze mylit.Uz len vydrzat a verit ze to bude ok.

mianatalia87
4. feb 2016

@lenkapa11 to mas pravdu ked sa bude clovek stresovat nicomu nepomoze a vela som u pocula aj o tom ze ked je clovek vystresovany horsie znasa narkoza,no uvidime,bude to moja prva celkova anesteza :-/ co s tyka oblbovakov den pred,v den operacie atd.mne to bude robit moj gynekolog,rano prijem poobede domov,cize jednodnovka.Imunitu uz posilnujem,mavala som caste problemy so zapalom ucha,zebske problemy,teraz zjem denne ejake to ovocie zeleninu co som predtym nerobila...raz za tyzden ked som mala ovocie aj to je vela.Pocitujem zmeny na sebe citim sa ovela lepsie a ked pises ze posilnenim imunity aj krck pomozem tak hadam mas pravdu a dako sa to odzrkadli na vysledkoch 🙂pozitivne ucinky na imunitu ma aj xaj lapacho,jasne ze som ho kupila a asi 2krat si ho uvarila a bolo ,lezi v policke 🙂Musim ho zacat poctivo pit.Alchemilka je super to preventivne pijem sem tam ked mam pocit ze nieco"tam dolu"nieje ok

mianatalia87
4. feb 2016
ivulik20
5. feb 2016

@mianatalia87 tiez mam pozit.ten virus a tiez to islo von. Mala som.tazku dysplaziu krcka. Vysledky su dobre.

mianatalia87
5. feb 2016

@ivulik20 dakujem za nazor.ja sa tiez potom podelim so svojou skusenostou,len siusim pockat na menzes aby s mohla veci riesit dalej.a ako na potvoru akosi meskaju och ☹

ivulik20
5. feb 2016

@mianatalia87 necitala som starsie prispevky, este len ides na konizaciu? Ja som bola 18.1.

mianatalia87
5. feb 2016

@ivulik20 mala som uz ist skor ale kvoli zapalu ucha a nasadenym atb mi kazali dojst o mesiac.cakam na menzes ,nasledne chcem predoperacne a ak to stihnem tak az o tyzden v stredu sa tam asi dostanem.lekar robi zakroky jeden den v tyzdni a to stredu,vtedy som sa s nim dohadovala o termine a teraz len sestricka odkazala cez mamu kedy mam dojst takze to len predpokladam ze to tak bude.musim si tam zavolat no len ako pisem menzes nie a nie dojst a ani sa necudujem od tolkeho rozmyslania budem rada ak ich do nedele aspon dostanem.uz by som to ale chcela mat za sebou.ak sa mozem opytat ako je to so sexom?ked mam hpv ja ma ho aj partner si myslim a potom ako sa funguje viem ze 6tyzdnov po zakroku sa moze a aj to sbkondomom a ako dalej?ked mne to vyrezu prec a partner mi to zas moze vratit?pytam sa asi ako debil,ale nevraveli ti ako to s tym je?ja len pre info,budem sa potom toto vsetko pytat lekara,ale nech mam aspon predstavu.dakujem

lienkaviva
5. feb 2016

@mianatalia87 mne povedal dr. že HPV vírus sa dostane aj cez kondom (vírus je menší ako pory latexu) a keďže sa vírus môže preniesť na ženu od partnera pohl.stykom mal by brať aj on nejaké vitamíny na podporu imunity (my sme brali Indol3C) a predtým musel do sprchy 😉 a po konizacii mi dr.povedal že na to môžme ísť tak o 2mes. ale môže sa aj skôr, podľa toho ako dlho krvacas. Držím palce 😉

ivulik20
5. feb 2016

@mianatalia87 ja som sa na to teda nepytala, ale predpokladam ze mas pravdu. Urcite to moze preniest naspat. Mozno by aj partner mal ist na nejake vysetrenie k urologovi. Mozno aj ja svojho poslem. Lenze HPV sa konizaciou neodstrani. S tym sa musi.popasovat imunita. Ja teraz beriem Indonal. A Indonal je aj pre muzov. Skus si to pozret na nete.

silvia2013
5. feb 2016

@mianatalia87 eeee, sleduje sa to prave preto, ze telo si s virusom poradi, v 90perc virus do 2 rokov vymizne, zbytocne rezat krcek.

silvia2013
5. feb 2016

Inak baby, kupte si CIcatridinu cipky, hlavne tie co ste po operacii, perfektne sa hoja rany po zakroku a pomoze to aj tým, co maju zlu cyto na podporu "opravy" buniek, Indonal su zbytocne vyhodene peniazem to mozete rovno jest brokolicu a kapustu...

mianatalia87
5. feb 2016

@silvia2013mne ked 1raz po pol roku vyslo cin1-2,predtym som mala ascus lekar ppvedal ze vezme ster opat aj na hpv virusy a ked tie vysli pozitivne tak hned konizacia...lenze od toho co sa naslo cin a robil dalsi ster presiel v podstate len mesiac...si patam ze este vravel ak hpv vyjde negativne mozme pockat a ster opakovat po 3mwsiacoch..nakolko ale vysli pozitivne navrhol to dat prec...on ale videl cele tie vysledky,este s nim pokecam avopytam sa ci ma vyznam cakat a ako to je so sexom.pocula sombaj o cicatridine aj o indonale,o tom viac,niekomu pomoze,inemu nie,ale o tej cicatridine si idem pokukat dake clanky a pripadne si to kupim,za skusku nic nedam

mianatalia87
5. feb 2016

@lienkaviva @ivulik moj ma imunitu dost ze dobru ale by bolo asi dobre zistit ci to hpv vobec ma.beru aj muzom take stery alebo nieco?nech ho mozem vyslat k lekarovi?

ivulik20
6. feb 2016

@silvia2013 dostala som indonal od sestry. Tiez som citala vselico o tom. Aj pozit aj negat. Ale jej pomohol. Brala ho poctivo ako sa ma a hpv pri dalsej kontrole nemala. Uz to doberiem a uvidime.

lienkaviva
6. feb 2016

@mianatalia87 Aj ja som sa to pytala ale povedal mi že dá sa urobiť ale že načo (myslel asi načo chlapa trapit) a že stačí aby bral vitamíny a nám dal aj antibiotiká (ja som mala. Cin3)

silvia2013
6. feb 2016

Ja neviem ci mam HPV, keby som mala, tak asi by ma hned brali , ved to mam v sebe u 2 roky, ale s HPV si telo poradi, skoro vsetkým zenam vymizne, len malému percentu nie, mne s a uz sa to aj mierne zlepsilo, alebo je to rovnake, nezhorsuje sa to, mozno preto vyckavacia technika, doverujem svojje gynekologicke, je to odbornicka, teraz beriem cicatridinu a o 4 mesiace idem znova na cyto, ja si davam robit tu, co s a platí, zevraj je lespia, tak ak to bud ezasa neiste, budem sa asi pýtat na konizaciu, ved deti uz mam, dalsie uz nechcem, tak aj ked by mi ho mali celý zobrat.
Ten indonal som brala a trosku s ato zlepsilo, 3 mesiace som ho brala,...ale ci to bolo z toho, to neviem..

ivulik20
6. feb 2016

@silvia2013 inak tych hpv je 40 podtypov. Niektore su "neskodne" zalezi od toho ktory typ mas. Ja mam typ 16 a18 a tie sposobuju rakovinu krcka maternice. Takze pokial nemas niektory z tychto typov sa nemas podla mna coho bat. Mne vysla cyto medzi II-III rok som chodila kazde 3 mesiace na cyto. A po roku rozhodol o konizacii. Lebo sa to nezlepsovalo.

silvia2013
6. feb 2016

@ivulik20 Aj tieto typy, kt sposobuju rakovinu vymiznu u vela žien, zaleží aku máš imunitu. Mojej kamoske zomrela pred 15rokmi mama na rakovinu krcka mater. ale isla už neksoro a od porodu nebola na cyto. Kým som v sledovani, nebojim sa, chodim pravidelne na kontroly a za pol roka sa z CIN 1-2 len tak in situ nevyvinie, netvrdim, že na 100 perc nie, ale to je výnimočné, o rakovine prsnika s ato uz neda povedat, preto sa nestresujem, viem, že ked bude zle, tak to dam vybrat celé, preto s ažienky nebojte, zite ako doteraz, vela robí aj psychika, strava....

ivulik20
6. feb 2016

@silvia2013 CIN 1-2 predsa nieje zly nalez. To mas v pohode. Nemas sa coho bat. Tiez som chodila pravidelne na cyto. Ani jeden rok som nevynechala od prveho porodu. Az minuly rok to tak vyslo. Mala som tazku dysplaziu krcka. Vsetko islo prec a vysledky su dobre. Tak som velmi rada. 🙂

mianatalia87
6. feb 2016

Ja sa este popytam lekara ako dalej j ppatuppvat,myslim,co dat alebo nedat chlapovi ale do mojho tabletky ani za nic nedostanem ☹ ale tak asi si dvakrat rozmysli ci bude "susit" alebo aj on urobi jieco preto aby som bola uz ok potom.dakujem vam baby 🙂

efffca
6. feb 2016

@silvia2013 úplne súhlasím, aj ja odporúčam Cicatridina čipky, začala som ich brať asi 10ty deň po a každým dňom bol výtok slabší až zmizol

efffca
6. feb 2016

@lienkaviva Mne zas doktor povedal, že žiaden indonal, ani sprcha, nič nezabráni prenosu vírusu, ak je už raz v partnerovi - vírusy sa proste prenášajú. To ale neznamená, že žena bude mať znovu problémy. Môže a nemusí. A ak sa vôbec prejaví, može to byť o 10 aj 20 rokov, takže netreba na to myslieť, snažiť sa myslieť pozitívne a robiť veci, čo nás bavia a chodiť pravidelne na prehliadky. Ja si myslím, že som mala ten vírus v tele od puberty (prvé sexuálne zážitky) a prejavil sa po 10 rokoch práve v období, keď som po materskej nastúpila do práce, malého dala do škôlky, manžel odišiel pracovať na týždňovky - proste veľa stresu naraz. Takže si myslím, že ani nie tak vírus HPV, ako STRES je náš veľký nepriateľ ☹

lusia28
6. feb 2016

@efffca ahoj,mozem sa opytat aky si mala vytok?Ja som dnes 10dni po konizacii a stale mam taky ruzovo krvavy vytok,vkuse s vlozkou musim chodit :( tie cipky su volnopredajne?ďakujem

efffca
6. feb 2016

@lusia28 Presne taký som mala zo začiatku - asi 2 týždne ružovo-krvavý a zapáchal. V čase menštruácie viac krvavý, ale to nebola normálna menštruácia, keďže pri konizácii robia aj kyretáž a všetko vyčistia. Pri braní tých čapíkov postupne slabol a prešiel do hnedého až zmizol. Asi 3 týždne po zákroku som už nemala žiadny. Väčšinou som používala slipové vložky a stále ich menila. Áno, Cicatridina čapíky sú voľnopredajné, stoja cca 14 eur.

lusia28
6. feb 2016

@efffca dakujem presne takyto vytok mam a aj zapacha.Uz som si myslela,ze sa ho nikdy nezbavim.O tyzden by som mala dostat mrchu,tak mam uz aj bolesti brucha.Po capiky som uz poslala manzela.😁

silvia2013
6. feb 2016

@lusia28 ja som si ich musela objednat, nemali ich len tak na sklade nikde....ale doba dodania 24 hodin

lenussik1
6. feb 2016

@efffca presne ako píšeš...mne dr povedala, že vírus som 'chytila' v mladosti, kedy som začala byť sexualne aktívna. Dlhé roky sa nič nedialo a zrazu bum...otehotnela som, priateľ odišiel do zahraničia, na všetko som ostala sama...neskôr rozchod kvôli inej. Doteraz mi robí peklo zo života, malú mi nikdy nedonesie kedy sa dohodneme...ach. do toho mala nastupila do škôlky a mne zistili cin3. STRES je náš najväčší nepriateľ. Dúfam, že výsledky budem mať ok a pominie konečne aj ten stres zo života 🙂