Korona a neustále obavy o starých
Dobry vecer, pisem anonymne, lebo sa za to tak trochu hanbim. Je tu niekto, kto je v tejto covid dobe ustrachany a psychicky labilnejsi? Ide o to, ze za kazdym soplikom, skriabnutim v hrdle vidim covid, potom sa doma pretestujem a ukludnim sa. Byvam casto so starymi rodicmi a rodicmi vo vyssom veku, neustale ma chytaju panicke obavy, ze ich nakazim a zomru kvoli mne. Racionalne si vsetko viem odovodnit, ze je tato choroba tu, a takto to uz bude, ale bolo obdobie kedy som nesla dlhe mesiace k rodicom a teraz ma to opat chyta sa im uplne vyhybat. Nedavno nam zomrela na covid znama vo veku rodicov, mne sa tie obavy vystupnovali. Vsetci sme ockovani, ale ked vidim aka je to zaruka, tak sa zasa moje panicke stavy vynaraju. Desi ma predstava, ze by mojim nedopatrenim sa im nieco stalo a s tym by som mala zit. Je tu este niekto takto ustrachany, neviem co sa mi to porobilo v hlave, velmi ma to obmedzuje v uzivani si casu s nimi.
Strach je to posledné čo ti v tejto situácii pomôže. Tým ze si vystresovana y vaplasena sa ti oslabuje imunitný systém a si náchylnejšia na ochorenia všetkého možného druhu. Odporúčam vypnúť správy, prestať sledovať kto kde kedy ako dostal kovid, kto umrel a podobne. Bude ti lepšie. Nie som očkovaná a ani sa neplánujem dat, nesledujem tieto veci, stretám sa s ľuďmi, kovid som dodnes nemala, neriešim ho už. Teraz je kopa viroz, každý sopli a kašle. Netreba to preháňať s tým strachom.
Ja by som odporucala vyhladat psychologicku, ako opisujes, ze mas panicke stavy, moze ist pokojne o nejaku poruchu. Nie je to normalne, ani zdrave. Isty strach mame skoro vsetci, ale toto je uz cez, ked ta to realne obmedzuje a zasahuje ti to do bezneho zivota
Pokial ty, tvoji rodiscia a stari rodicia nie ste nejaki notoricky chori ludia, teda nemate vseobecne oslabenu imunitu, nemate nejake chronicke vyrazne ochorrnie ci nadvahu tak sa s tym nestresujte. Do konca zivota sa budete bat? A ak si obmedzovana starkymi skrz uch vek tak si najdi nejaku izbicku a za rodicmi chod castejsie. Co ma prist to pride a ak ta to ukludni kazde storocie bola nejaka pandemia len sa o tom az tak uz nehovori.
Uz rok a pol to je co sa zivot zmenil, teraz budu chripky tak to planujes byt do marca zabarikadovana?
@pamela_9 u nas to iste... Ber to tak, ze ak sa im aj budes vyhybat, este stale mozu zomriet na chripku, infarkt, mozgovu prihodu alebo pri autonehode. Smrti sa neda vyhnut. Kazdy zomrie vtedy, kedy ma.
Dana píšeš, že si uvedomujes, že tento vírus tu už ostane navždy. To navždy už chceš byť večne v strese, vydesena z každého sopla a zakopana sama doma? Lebo inú možnosť nemáš, bud prestaneš s týmto prehnanýn strachom alebo "umries aj bez korony".Tak ako písala vyššie pani, umrieť proste musí raz každý. Ten, kto ju má dostať, ju dostane, aj keby žil v zemlanke. Lebo aj jest musíš aj keby ti iný nosil nákupy, čo ak korona bude v tom nakupe?🙉🙉
A ak už nič nepomáha, vyhľadaj psychológa, lebo vyzerá to, že uz začínaš trpieť fóbiou z korony
"Sama" malo byt na začiatku, opravujem sa.
Musis sa upokojit, vsetko je v poriadku. Mozno ti pomoze porozpravat sa s psychologickou. Ale nemusis sa bat, zaockovala si sa aj ty aj rodicia, pre svoje zdravie ste urobili maximum. Na neockovanych sa vykasli, este vela z nich skonci na ventilatore a zomrie, to je cena za nevedomost (ako funguje ockovanie) a nafukanost (mne sa nemoze nic stat). Musis sa od toho odosobnit..
A nežiaducich účinkov po očkovaní sa nebojíte? Ja len že mne po očkovaní zomrel strýko a spolužiak...kamoška ma problémy so srdcom a kolegyni odišli kĺby...
Prestať stresovat .Choroby sú tu vždy to keby si si tak mala brat tak k nim by si nechodila vôbec .Nikdy neviem hneď na začiatku či nezačína prebiehať choroba .Však je jeseň dovliect môžeš chrípku aj angínu aj rotavirus.A zas očkovať na všetky možné choroby tiez nie je o.k .A keď tak vyhľadaj si psychológa .Nik nie je nesmrteľný takže aj tvoji rodičia majú určený svoj deň kedy zomrú a ty tomu nezabránis.
@naloxon No osobne mam rešpekt aj pred očkovaním, a potenciálnymi následkami.. Ale následkov covidu sa bojím viac.. Celkovo poznám resp viem o viacerých ľuďoch, ktorý na covid ci s covidom zomreli, alebo majú aj s tebou popísané následky po covide, aj horšie, o očkovaných v mojom okolí s následkami úmrtia ci inými zdravotnými následkami nemam vedomosť,nwtvrdin,ze to nie je ci nemôže byť, len ja som sa s tým nestretla. Pre mňa je očkovanie zatiaľ väčšia výhoda ako schytať covid. Mňa vedela najst každý rok aj chrípka ci ťažká nádcha, az tak sa nechcem spoliehať len na svoju imunitu. Hovorí sa aj, že ak je človek zdravý, športuje zdravo sa stravuje, tak sa nemá prečo báť.. Povedzme, že ja do tejto skupiny az tak nepatrím, pritom nemám nadváhu a celkovo sa hybem aj doma ináč ako cesta do prace a späť, napriek tomu môžem s kľudným svedomím vyhlásiť, že nikoho v mojom okolí by som nevedela označiť ako osobu, ktorá sa zdravo a vyvážene stravuje, športuje a nemá stres v práci či doma, alebo pripadne vrodené predispozície na rôzne dedičné choroby.. Ja to vnímam tak, že som urobila max (nemyslím tým len očkovanie) čo som v rámci prevencie dokázala urobiť a čas ukáže, či to bolo dobre rozhodnutie 🤷♀️ Nikoho nenuzim, nanajivaram ci odhovaram, neodsudzujem, nezucastnujem sa ani tej posahanej lotérie, len píšem svoj pohľad, prečo som sa rozhodla tak, ako.
@naloxon myslím si že si to nesprávne vysvetľuješ. Ich smrť s očkovaním vôbec nemusí súvisieť. Z 2 a pol milióna očkovaných slovákov šúkl eviduje v priamej súvislosti s očkovaním 4 úmrtia. To mi chceš povedať že práve tí dvaja zo 4 sú tvoji známi? Proste tá šanca problémov je veľmi malá a netreba zabúdať na inú dôležitú vec - ak oslabená vakcína spôsobí u niekoho také vážne problémy, tak potom, ak by sa nakazili skutočným kovidom v plnej sile, tak to majú prakticky istú smrť.
Úzkostná porucha a myslím, že odkedy je pandémia, tak sa s ňou stretlo veľa ludi.Kazdy sa boji o blízkych, deti ..starších rodičov je to prirodzené len to nesmie prejsť do neprimeraneho strachu, ktorý Ta bude ochromovať zle sny, predstavy čo, ak...obviňovanie...tiež sa bojím o rodičov, tiež prízvukujem dcére nech sa umýva, dodržiava v škole hygienu...valí sa to z každej strany najlepšie je nepocuvat správy, rádio necitat koľko ludi je chorých nepitvat sa v tom
Takéto obavy sa aj mňa zmocňujú niekedy a teda neviem čo s tým. Ono pokiaľ v mojom okolí je všetko OK, že neviem o nejakých prípadoch, pozitívnych a tak, tak som v pohode, ale akonáhle je to bližšie všetko, tak mám strach, čo starký, čo moji rodičia a tak podobne.
Nechaj rozhodnutie na starych rodicov. Moja svokra povedala radsej bude riskovat covid ale bude vidiet vnucata rast a uzivat si dokedy moze a jej zdravie sluzi ako doma chradnut a pozerat sa na svet cez okno osamela lebo to zas nieje zivot.
@naloxon mne sa paci,ako kazdy antivaxer ma vo svojom okoli niekolko ludi,co zomreli po vakcine alebo maju tazke nasledky. Tolko mrtvych ani dokopy nebolo. Ludia choreli a zomierali aj pred vakcinou a mru aj teraz,len to pripisujete na vrub ocko. Tvoji znami zrejme zanedbali svoje zdravie a zacali sa velmi pozorovat po vakcine. Ludia sa vseobecne teraz viac pozoruju a detekuju aj veci,ktore niekolko rokov prehliadali.
Co vidis,aka je zaruka? Pozri statistiky hospitalizovanych. 90% je neocko.

Ahoj, tieto stavy sú veľmi časté v dnešnej covid dobe.. veľmi veľa ľudí má strach z choroby , ja tak isto.. ja som tiež veľmi vyplasena , prešli sme si cela rodina ťažkým rokom, covidom nemocnicou infarkt a tak.. tak určitá trauma sa na mne podpísala .. neviem si užívať voľný čas , pritom mám maličké dieťa čo mi je jedine svetielko v tejto temnote .. nedokážem žiť život taký pokojný uvoľnený ako predtým .. ale to je Dobou, je to aktuálny problém ľudí… všetko to musí prejsť…