icon

Kortizol a chronický stres

14. júl 2025

kto miho moze vysetrit alebo mozem ist ako samoplatca?
ma niekto skusenosti s chronicky vysokym kortizolom v dosledku chronickeho stresu a psychickej zataze?

Strana
z2
autor
14. júl 2025

@biba_18 dakujem ti

billy_jean
14. júl 2025

Dá sa vyšetriť v medirexe alebo unilabs. Ale pozor, ten z krvi je na nic. Potrebujes 24 hodinovy slinny test.

anonym_3e02f6
14. júl 2025
@billy_jean

Dá sa vyšetriť v medirexe alebo unilabs. Ale pozor, ten z krvi je na nic. Potrebujes 24 hodinovy slinny test.

@billy_jean a z moču nie je dobrý?

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_3e02f6

@billy_jean a z moču nie je dobrý?

@anonym_3e02f6 najlepší je zo slín, on sa zberá v priebehu dňa a sledujú, ako kortizol vstúpa a klesá počas dňa. Plus potom mi následne robili dexametazónový supresný test.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean aha to som nevedela ale to mi vsetko povedia v labaku ci to mamk cely den plut a znacit si cas

anonym_3e02f6
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_3e02f6 najlepší je zo slín, on sa zberá v priebehu dňa a sledujú, ako kortizol vstúpa a klesá počas dňa. Plus potom mi následne robili dexametazónový supresný test.

@billy_jean zaujímavé...a ako sa lieči vysoký kortizol?To sleduje endokrinolog?V poslednom období mám veľa stresu a som stále napätá až úzkostné stavy.Tiez som pri googleni čítala o kortizole priberani atd.Ten druhý test k čomu slúži?

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean aha to som nevedela ale to mi vsetko povedia v labaku ci to mamk cely den plut a znacit si cas

@anonym_autor povedia ti to v Unilabs, aj ti daju k tomu skumavky, tam sa bude znacit cas je to rano, potom poobede a vecer. Vsetky instrukcie ti daju k tomu a plus ti dojdu vysledky emailom a potom ak by bola nejaka anomalia tak smer endokrinolog.

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_3e02f6

@billy_jean zaujímavé...a ako sa lieči vysoký kortizol?To sleduje endokrinolog?V poslednom období mám veľa stresu a som stále napätá až úzkostné stavy.Tiez som pri googleni čítala o kortizole priberani atd.Ten druhý test k čomu slúži?

@anonym_3e02f6 treba zistiť, čo je za tým, či iba stres, alebo užívanie kortikosteroidov, alebo Cushingov syndróm alebo nádor.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_3e02f6 treba zistiť, čo je za tým, či iba stres, alebo užívanie kortikosteroidov, alebo Cushingov syndróm alebo nádor.

@billy_jean och nestras s nadorom, mam nedostatok spanku a neviem schudnut napriek dietam. mam dlhodoby stres a chronicky hlavne. premyslam ze vzhladom na moj stav pojdem k lekarke nech mi da ziadanku. lebo mam ochorenia ktore k tomuto smeruju.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean dakujem ti za informacie pomohla si mi

autor
14. júl 2025
@anonym_3e02f6

@anonym_3e02f6 ano presne toto mam aj ukozstne stavy a pribeanie aj napriek dietam nejde to a nejde predtym som nikda nemala problem s chudnutim a zensky mi nechcel zobrat hormony, uz nemam ani cyklus, som mlada po 40tke, spanok asi 4hod denne. nemam potrebu spat nechapem nedokazem a potom nedostatok spanku moze prave sposobit zvysene hladiny kortizolu a to je zacarovany kruh.

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_3e02f6 ano presne toto mam aj ukozstne stavy a pribeanie aj napriek dietam nejde to a nejde predtym som nikda nemala problem s chudnutim a zensky mi nechcel zobrat hormony, uz nemam ani cyklus, som mlada po 40tke, spanok asi 4hod denne. nemam potrebu spat nechapem nedokazem a potom nedostatok spanku moze prave sposobit zvysene hladiny kortizolu a to je zacarovany kruh.

@anonym_autor pri maximálne vypätom období, keď som bola po smrti mamky, keď som mala 2 ťažké covidy, k tomu ešte po operácii som krvácala a mala som u seba ocina vážne chorého, bola som nevyspatá, unavená, úzkostná, nervózna, nervy som mala na dranc - som hodnoty kortizolu mala v norme. A áno, mala som všetky, všetky príznaky vysokého kortizolu.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor pri maximálne vypätom období, keď som bola po smrti mamky, keď som mala 2 ťažké covidy, k tomu ešte po operácii som krvácala a mala som u seba ocina vážne chorého, bola som nevyspatá, unavená, úzkostná, nervózna, nervy som mala na dranc - som hodnoty kortizolu mala v norme. A áno, mala som všetky, všetky príznaky vysokého kortizolu.

@billy_jean budem len rada, ak bude v norme, no zial to priberanie na vahe mi robi vrasky na cele. ale beriem aj dake lieky na zaludok co mi stlmuje kyselinu, inac mi travia hlavne tuky, ktovie. ale korztizol je spustas chronickych zapalov a neskor moze byt z toho na hnusoba. preto to chcem riesit.

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean budem len rada, ak bude v norme, no zial to priberanie na vahe mi robi vrasky na cele. ale beriem aj dake lieky na zaludok co mi stlmuje kyselinu, inac mi travia hlavne tuky, ktovie. ale korztizol je spustas chronickych zapalov a neskor moze byt z toho na hnusoba. preto to chcem riesit.

@anonym_autor priberanie na váhe vôbec nemusí robiť kortizol. Teraz som si práve objednala vyšetrenie v Unilabse. Takže jedna skúmavka stojí 11,40 eur a potrebuješ štyri. Objednali mi skúmavky a v stredu si ich mám prísť vyzdvihnúť. Predpokladám, že štvrtok vykonám odber, piatok ráno odnesiem a počkám na výsledok.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor priberanie na váhe vôbec nemusí robiť kortizol. Teraz som si práve objednala vyšetrenie v Unilabse. Takže jedna skúmavka stojí 11,40 eur a potrebuješ štyri. Objednali mi skúmavky a v stredu si ich mám prísť vyzdvihnúť. Predpokladám, že štvrtok vykonám odber, piatok ráno odnesiem a počkám na výsledok.

@billy_jean moze a nemusi, aje je to jedna z hlavny pricin priberania ci nechudnutia. tych pricin je 10000 ale skor ma zaujima vzhladom na moj stres aky ten kortizol mam.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean no pekne, to si necham od lekarky prepisat , nie je to lacna zalezitost. dobre ze si ma dala do obrazu.

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean no pekne, to si necham od lekarky prepisat , nie je to lacna zalezitost. dobre ze si ma dala do obrazu.

@anonym_autor to lekári nerobia štandardne. Robia len krv a to je minimálna výpovedná hodnota.

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor to lekári nerobia štandardne. Robia len krv a to je minimálna výpovedná hodnota.

@billy_jean lekar dava VL len na krvne vysetrenie a nie na to slinne?

autor
14. júl 2025
@billy_jean

billy_jean
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nie je to hradene poistovnou

autor
14. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor nie, nie je to hradene poistovnou

@billy_jean aha dakujem. dobre vediet.

mdse
14. júl 2025

Zaujímavá téma, možno si ten odber dám urobiť. Ashwagandhu si neskúšala? Ja sa chystám nasadiť si ju po kojení, teraz spím aj kvôli tomu zle. A u mňa je tiež veľký problém so spánkom pri strese, po nočných som nedokázala spať viac ako 3h. Vtedy sa cítim ako po 5 kávach, vnútorný tras, neskutočná únava a spať neviem. Teraz si občas fuknem melatonín, keď už cítim, ze neviem zaspať. A magnézium bisglycinát chelát, to mi veľmi pomáha.

janetinka27
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ahoj, ja som mala zvyseny kortizol a natrafila som na cushinga, az mi zle prislo, mala som vsetky priznaky okrem cukrovky, ktoru mi zistili za mesiac po kortizole.bola som na sone nadobliciek,som sledovana, ale cushing sa nepotvrdil.mna sleduje endokrinologicka.

mdse
14. júl 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, ja som mala zvyseny kortizol a natrafila som na cushinga, az mi zle prislo, mala som vsetky priznaky okrem cukrovky, ktoru mi zistili za mesiac po kortizole.bola som na sone nadobliciek,som sledovana, ale cushing sa nepotvrdil.mna sleduje endokrinologicka.

@janetinka27 a nie je tá cukrovka spôsobená práve tým? Tam je predsa aj cukor zvýsený, ak je vysoko kortizol.

autor
14. júl 2025
@mdse

@janetinka27 a nie je tá cukrovka spôsobená práve tým? Tam je predsa aj cukor zvýsený, ak je vysoko kortizol.

@janetinka27 tak o tom si idem precitat.
@mdse ano kortizol pri cukrovke je, lebo prave kortizol zvysuje hladinu cukru v krvi. a toto je problem pri chudnuti.potom. lebo sa odburava a stale uvolnuje cukor do krvi, a nedochadza ku paleniu tukov

mdse
14. júl 2025
@anonym_autor

@janetinka27 tak o tom si idem precitat.
@mdse ano kortizol pri cukrovke je, lebo prave kortizol zvysuje hladinu cukru v krvi. a toto je problem pri chudnuti.potom. lebo sa odburava a stale uvolnuje cukor do krvi, a nedochadza ku paleniu tukov

@anonym_autor presne, aspoň niekto tomu rozumie😎

autor
14. júl 2025
@mdse

@mdse hodne o tom citam. lebo sa ma chronicky stres tyka. do toho v rodine sme mali cukrovku , ochorenie pankreasu zaludka a obezity. vysoky tlak, depresie atd atd takze kortizol je nieco comu sa podla mna venuje strasne mala pozornost.

autor
14. júl 2025
@mdse

@mdse co som vsak nevedela, kortizol zohrava vyznamu rolu pri sireni metastaz v tele . teraz som o tom citala clanok, ze podporuje bujnenie a deformitu stien buniek, ktore takto menia tvar na vrenenovity lahsie migruju po tele a skusamju ale asi uz dlshie, ako toto cele vplyva na sirenie R do tela., zial mame s tym zlu skusenost a velmi sa bojim, strach am donutil daco viac o tom vediet a vediet si aspon trocha zabezpecit nejaku kontrolu. minimalne tym ze budem dakde sledovana.
prsia, pankreas, melanom, su coraz castejsie
oblicky sa neskoro zistuju, aj rakovina vajecnikov , preto to rychlo metastazuje
ludia nemaju o tom ani ponatia, na druhu stranu, kym som o tom nevedela asi sa mi dychalo lepsie a zilo lahsie...

''Nedostatočnosť kôry nadobličiek sa môže objaviť pri metastázach zhubných nádorov napr. pľúc, prsníka, obličky, melanómu.''

billy_jean
14. júl 2025

Pri vysokom kortizole sa dvíha cukor, dvíha sa aj tlak. Štandardne to priberanie vidno na tvári väčšinou. Plus sú s tým spojené hormonálne poruchy, poruchy menštruačného cyklu, osteoporóza, akné a zvýšená tvorba ochlpenia.

Strana
z2