icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

maminecka2
17. mar 2015

@berusaa Ahoj, Flector môžeš, nesmie sa len kyselina acetylsalicilová, tá ovplyvňuje zrážanlivosť, veľa šťastia

martinkabe
19. mar 2015

@maminecka2 ahoj, ja som sa rozhodla pre Antolsku, pretoze na nu vidim z okna, dufam, ze to neolutujem. Uz som po dvoch operaciach medzistavcovych platniciek a to mi vzdy robili vo vojenskej, ale v ruzomberku. Ale i tak mi ostal taky lepsi pocit z vojenskej nemocnice. Tak uvidime.

maminecka2
19. mar 2015

@martinkabe Držím palce, určite sa Ti uľaví, neboj.

martinkabe
14. apr 2015

@maminecka2 už mám termín na 18. septembra v Antolskej... bojííím sa... a tiež sa bojím, toho, že dostanem menštruáciu neskôr a budem ju mať počas operácie.. ale v takom prípade by ma pravdepodobne preobjednali, neviete?

nelinka2009
14. apr 2015

Inak skor nez zabudnem. Chcem neskutocne vyzdvihnut, podakovat a pochvalit cely personal DFN na Kramaroch. Od zdravotnej sestry, ktoru sme stretli na schodoch a ani neviem jej meno no stratili sme sa tam a ochotne nas z 3 poschodia odprevadila na prizemie... Az po pani upratovacku na WC, ktora bola trpezliva a pockala kym sa tam vysmochtime... Nehovoriac o fantastickej mudr. Zajickoej ORL... vysvetlila a ten ludsky pritup no super... a mudr Kunzo nepriek tomu, ze fibroskopia vobec nieje prijemne vysetrenie a mala si aj poplakala pan doktor bol neuveritelny poradil a pohladil dusicku tiez vsetko vysvetltil aj ked tam teda naozaj toho maju dost a obdivujem .. Ako detixky z celeho Slovenska... Vsade cakate ale inak sa neda a ku kazdemu individualny a pritom pozitivny pristup...

Takze my uz len teraz z papiermi od tychto PANOV DOKTOROV popozenieme nase pani doktorku pedistricku, imunologicku a aj alergologicku aby si naozaj robili svoju robotu a zbytocne v nemocniciach neprepchavali cakarne pripadmi, ktore niesu akutne... NAOZAJ OBROVSKA DAKA A mile mamicky... ak by mojej dcere predsa len vyberali mandle...nejdem nikde len do statnej nemocnice Kramare...

maminecka2
14. apr 2015

@martinkabe No, ak by ste mali menštruáciu určite Vás preobjednajú, vtedy je telo viac náchylnejšie na krvácanie, viac vníma bolesť, aj by ste sa cítili nekomfortne. Držím palce, nech to vyjde, zvládnete to, aj bolesť vydržíte, veď sme baby, no nie? Keby ste niečo potrebovali, kľudne sa ozvite.

lili177
21. júl 2015

dnes som 8 mi den po oper, zjedla som prvy a druhy den v nemocke vsetko co mi dali, zo strachu pred daslim hladovanim, este do vcera som jedla kasovite dost a vela, od 5 dna to bolelo viac ,lebo tie chrasty velmi boleli, vcera bolest povolial, asi chrasta odpadla, v noci ked som lahla tak krvacanie, vela som prehltala, tak som vyplula do umyvadla a krv, hned lad vsade, do ust, kolo krku, na bruchu, naplula som tanierik krvi, potom sa to stoplo, spala som an vyvysenom vankusi, dnes boli menej , sna du z len lepsie bude

danuella
11. sep 2015

@jerdi nepamatas na na presnu sumu ktoru si platil. v LV chcu odo mna 230€ a PN mam blizsie.

jerdi
14. sep 2015

Presnú sumu neviem, ale určite to nebolo 200, max. do 150 €. Na ich stránke som konkrétne tento cenník nenašiel, skús sa informovať telefonicky.

erikaamb23
10. okt 2015

Ja som momentálne 3 den po vybratí. Vyberali mi ich v Mediklinik Levice - jednodnova chirurgia, Mudr. Csendes. Platila som 195 € a nelutujem. Robili mi to v celkovej anestéze do 30 min som bola spať na izbe, a vraj mi to pocas operacie vobec nekrvácalo. Dalšiu hodinu som musela vypluvať krv , ale to bolo minimum. Vecer ma pustili uz domov, s tým že si uz mozem dat puding, prazenicu alebo výživu. a dali mi 2 balenia Flectoru Hned vecer som este zjedla puding , dala flector a spala do rana. a druhy den este bola bolest v pohode rano som jedla prazenicu so striedkou z rohlika, na obed prívarok, vecer krupicova kasa. Jogurty a ine mliecne vyrobky sa mozu az od tretieho dna lebo obsahuju bakterie. Ale puding a kasu sa moze lebo to je prevarene mlieko. Dnes tretí den ranajky vianocka z cajom, obed rozmixovana brokolicova polievka, ako boli to ale v pohode zvladam dávat si flector kazdych 6-7 hodín, ono ta bolest neprejde úplne len nie je ostra a boli len pri prehltaní, ale nie je to az take strasne.. Aj doktor povedal ze najviac to boli ked sa tie povlaky zacnu odlupovat cca. 4-6 den, ale poto by sa to malo len zlepšovat. Pije vela caju, po kazdom jedle vyplachujem repíkom a mam taky kludovy režím.. Včera sa mi dalo este celkom fajn rozprávat ale dnes ked som dlhsie rozprávala to trošku bolelo tak som radšej ticho..Každý kto sa boji len chcem povedať že aj ja som sa bala ale ovela ovela horsie som si to predstavovala ako to je v skutočnosti..

lili177
10. okt 2015

@lili177 tak ja som skoncila opat v nemocke, 11ty den krvacanie, zastavilo sa to ale potom opat spustila a neprestalo, obe dni ked sa to stalo som dost vela chodila, proste fungovala kolo deti ako v bezny den,mna jedna strana bolela po operacii velmi a druhu som ani necitila a ta mi aj robila problemy, lekar povedal ze som mala mandlu prirastenu k stene hrdla, takze tam bola asi vacsia rana, urobila som chybu ze som si po zastaveni krvacania opat lahla,a j ked do polosedu, tebalo ostat stat, stale sa to spustilo v noci kvoli polohe tela, s tratila som vela krvi, 2,5 hodiny trvalo kym som sa dostala do nemconice od spustenia kvacania, nizky hemoglobin nastatsie tranfuzii som sa vyhla, v nemocke mi zastavoval krvacanie ako v lokalnej anesteze , nic strasne to nebolo, uz tak som si priala aby sa zastavilo to krvacanie ze som spolupracovala jak hlucha, to som si predtym nevedela prestavit ze sa mi niekto spare v hrdle, tak asi tak...

dusanho
11. okt 2015

Zdravim vsetkych, rozhodol som sa prispiet aj mojimi skusenostami. 6.10. som absolvoval operaciu krcnych mandli a navyse aj uvulopalatoplastiku. Na ORL vysetreni mi zistili zdvojenu uvulu, pricinu mojho spankoveho apnoe. Maval som problemy s unavou cez den, v spankovom centre v Nitre mi zistili iba 60% ucinok spanku.
Operovat som sa dal po doporuceni brata u MUDr. Kurinca, prednostu ORL kliniky v N. Zamkoch. Musim naozaj vyzdvihnut celkovy pristup tak pana prednostu ako aj celeho personalu.
Operovali ma v utorok a vo stvrtok ma prepustili domov, aj ked ma doktor prehovaral na este jeden den u nich. Prvu noc po operacii som velmi nespal, nevedel som si najst spravnu polohu na dychanie, stale som sa budil. Druhu noc uz to bolo o nieco lepsie. Teraz som 5. ty den po operacii a zacali strasne bolesti, najma v noci. Uzivam pravidelne Flector rapid, pomaha, ale pri tych silnych bolestiach to vydrzi kratko. Mam aj kvapky Algifen, ale tie su ako caj, vobec nezaberaju. Tuto noc som skusil spat skoro uplne posediacky, bolo to lepsie. Stravu jem mixovanu, kasicky, pudingy a pijem vody a repikovy caj. Vyplachujem po jedle aj priebezne kamilkami. Ale tie bolesti sa naozaj od stvrteho dna vystupnovali, uvidim kedy ustupia na znesitelnu uroven. Flector by sa nemal uzivat dlho, ale ked pomaha, kaslem na taketo rady a odporucania. Ak viete poradit nieco ine, ale naozaj ucinne, budem rad. V piatok idem na kontrolu na ORL, uvidim ako bude. Drzim vsetkym odvazlivcom palce, treba naozaj vydrzat asi tych prvych 5 az 10 dni.

srnanka
14. okt 2015

Ahojte! Ja som bola na odstránení krčných mandiel v Trenčianskej nemocnici, termín som mala 18.9.2015 vôbec nič som neplatila a nemôžem sa na nič sťažovať.Strašne som sa bála ale musela som ich dať von z dôvodu bolesti klbov na rukách a tvorba hnisavých ložísk v mandliach. Kedže som ešte na rodičovskej dovolenke, tak som sa rýchlo rozhodla ich dať von. Prišla som piatok nalačno o pol 7 ,prijali ma hneď a bola som druhá v poradí na operáciu. Bola som na izbe z dvoma 18 ročnými kočkami, kedže v mojom veku je to horšie , tak som videla ako prebieha príprava pred operáciou, dali jednej náladovku pred operáciou , ona úplne sa ukľudnila až zaspala ani nevedela ako ju zobrali na sál. Tak že ,keď som bola druhá asi po pol hodinke som čakala že aj mne prinesú náladovku a nič,mňa odviedli pri plnom vedomí . Pri mojom strachu pred prvou narkozou to bolo hrozne. Každý mi tam rozprával hrozné scenáre aké môžu byť, aj so stavom po operácií, keď že mám 37 rokov. Celé to prebehlo rýchlo , bola som tam jednu noc a ráno o 8-mej som išla domov, ubolená, ale šťastná. Priebeh 10 dní bol ako na húpačke myslím s bolesťou, ale dalo sa to odporúčam veľa piť a snažiť sa jesť hneď od druhého dňa, aby sa to postupne odlupovalo a menej bolelo. Nemala som žiadne komlikácie a ani som neschudla iba kilo, takže pri mojich 3 deťoch som musela fungovať, ale pomaličky.Nekrvácalo mi to, postupne sa to odlúpovalo a pomocou kvapiek od bolesti Metamizol Stada, som sa s troškou bolesti najedla. Kasičky som nejako nejedla, vôbec mi to nechutilo , jedla som polievky a po týždni už všetko. Myslím, že sa to dá vydržať a dúfam, že mi poľavia bolesti klbov. Držím všetkým palce a nebojte sa , dá sa to prežiť a hlavne nech to ide von, keď to pomôže. 🙂

erikaamb23
15. okt 2015

@dusanho tak aby som ta potesila aj ja som mala od toho 4-5 dna neskutocne bolesti Flector mi zabral tak max na 3 hod potom som aj sliny radsej vypluvala ale dnes je 8 den a vydržim na pol sacku fllectoru aj osem hodin už aj rozprávam, jem uz podstate všetko, dokonca sa najem uz aj bez flectoru ked som si to dnes pozzrela tek ten biely povlak mas uz odlupnuty a povie ti to je ulava od tej boelsti. Lebo to boli najviac ked sa to odlupuje.. Vela stastia,,

dusanho
18. okt 2015

@erikaamb23 - Ahoj, ja som už tiež prešiel predvčerom na pol dávky Flectoru, vydrží mi to tak na 4 - 5 hodín, v noci je to menej. A stravu už môžem aj inú ako kašovitú - párky, chlieb, rohlíky, polievky už nemixujem. Dnes sa mi zdá, že bolesti ustupujú, takže som konečne rád. Dalo sa to vydržať, aj keď bez "zázračného" Flectoru neviem čo by som robil.
Všetkých ktorí sú pred podobnou situáciou povzbudzujem, vydržte tých 5 - 10 dní, potom sa to zlepšuje rýchlo.

srnanka
19. okt 2015

@dusanho mas pravdu nieje to veru bezbolestne ☹ ale kazdym dnom je lepsie. Ja som mesiac od operacie ale ked som vonku to este citim a hlavne pri koreni jazyka. Kazdy kto presiel tymto vie ze v dospelosti je to veru koplikovane a velmi bolestive. Poviem vam ako ma povzbudila svagrina ked som 😢 prisla po operacii domov: susedin syn 6.rocny bol na vybrati nosnych a krcnych mandiel a ked prisiel z nemocnice tiez na druhy den behal z deckami po vonku a vsetko jedol a rozpraval, takze nechape ako mozem byt ja hotova a podotykam ze oddychovat 10 dni. Zlata ze 😉 hovorim kto neprezil tak nevie a nemoze sudit. 😖

jarhal
15. nov 2015

@caterine ako nakoniec bola si vyberat mandle aj cez menzes? my zajtra nastupujem do nemocky adnes dostala menzes 😢

rebeka1977
15. nov 2015

Pridavam sa aj ja. 3.11 mi vybrali krcne mandle plus cistili nos od polypov a dakych vyradtkov. Operacia v celk.anesteze, mandle boli hlboko vsadene v hrdle tak vraj to bolo trosku komplikovane. Co sa bolesti tyka tak u mna je to dost zle. Prvy den celkom ok, dokonca som nevypluvala ziadnu krv, noc v nemocnici absolutne bezsenna...nedalo sa, bolelo a stale ma drazdilo na kasel. To drazdenie na kasel pretrvava dodnes i ked fibrinove povlaky uz takmer nie su. Kaslala som, casto, velmi, silno....nastastie bez krvacania. Nespim este dotetaz poriadne... Jedlo? Momentalne -6kg....mliecne vyrobky, voda....stradne ma stipe v hrdle. Som najma na proteinovych kokteiloch, vyvare....samozrejme jedla som uz aj tuhu stravu vv snahe zbavit sa tym fibrinovych povlakov....tak a to bola teda bolest, kruta. Teraz co ma najviac trapi a boli je, ze mam v hrdle akoby afty a tie velmi bolia...ci prehltam, ci nie....
Uz som sa tesila, ze mi bude lepsie, ved je to dnes uz 12ty den.....co mi ulavy??? Poradte!!! Kamiky pijem, kloktam, kloktam Tantum Verde, dokonca som mala aj ATB, od bolesti mam Aulin. Kasel uz nepotrebujem riesit, to je uz ok. Algifen alebo ine podobne nemozem koli alergii...

caterine
15. nov 2015

@jarhal ano bola som aj cez menzes, ale mne vyberali len v lokalnej anesteze.

jarhal
15. nov 2015

v lokalnej mozu? v celkovej nie?...

liebling98
15. nov 2015

@rebeka1977 Ahoj. Viem, čo prežívaš, presne to isté som prežila tento rok. Prvé dni som pohár vody pila 15min. Mne dali od bolesti Flector Rapid v prášku, každých 8 hodín.
Čo sa týka bolesti, ja som sa prvýkrát normalne najedla po vyše 14 dňoch. Prvých 10 dní bolo akékoľvek jedlo hotovym utrpením. Schudla som 7kg. Stále som mala pocit, že tam je niečo opuchnuté, bolel ma sankovy kĺb, nemohla som poriadne ani ústa otvoriť.
Bola si na kontrole? Ak je všetko OK, musíš len vydržať. Už len pár dní. Držím palce!

zuzana2012
15. nov 2015

@rebeka1977 od bolesti Flector- neskutočná úľava

jarhal
15. nov 2015

@liebling98 mozem otazku ten flektor je na predpis to predpise len lekar ?po zakroku?

katka1981
15. nov 2015

@jarhal, urcite ta nebudu operovat, ked mas menzes, vyberu ti maximalne znamienko, ale podla mna mandle nie, mohla by si vykrvacat

burka8
15. nov 2015

Teraz už nič, treba vydržať. Asi vám nedali dobrú radu pred operáciou, a to,že hned od kedy sa už dá piť, pite aspoň 24 hodín každú pôl hodinku. Ale aj v noci. Je to náročné, ale stojí to za to. Tá rana sa nevysuší pri hojení a nebude tak veľmil bolieť. Mne vybralil krčné mandle keď som mala 22 rokov vroku 1998, vtedy to nerobili v narkóze. Nehovorim, že bol to príjemný, ale nič strašné. Potom som robila tak, ako mi radili, a pila som. Po hodinu po operácií som dostala štípok proti bolesti, a toľko, už som viac nepotrebovala. V ten deň nedali nič na jedenie, na druhý deň všeliaké gebuziny- výživu,puding... Ostatný mali na večeru párky, ja som normálne plakala pod paplónom, že aj ja chcem. Potom ráno už dali rohlík a džem, to bola sláva, ale 1 rohlík, keď 3 dni si normálne nejedla??!! Prišla mama na návševu, doniesla šunku a rohlíky, hneď som zjedla 3 rohlíky a 20dg šunku. A keď som išla domou nechcela som počuť o žiadne zemiakové piré. Jedla som normálne. A ešte som fajčiarka, na druhý deň po operácii som už hladala kde by sa dalo zafajčiť. Teda piť......

jarhal
15. nov 2015

@katka1981 katka, my nastupujem zajtra z dcerkou ona ide vyberat mandle a dnes dostala menzes...tak uz sme na jar zrusili prvy krat zakrok toto je naplanovane uz 3 mesiace ...mame vsetky prdoperacne vysetrenia ...

liebling98
15. nov 2015

@jarhal Áno, na predpis. Mne hneď po operácii predpísali 2 balenia. A veru mi ostalo len pár sáčkov.

katka1981
15. nov 2015

@jarhal, to mi je luto, ale to je kontraindikacia. Ja si pamatam, ze ked mi davali termin tak sa ma na MS aj pytali. Netreba riskovat, navyse pri MS je telo oslabene.

jarhal
15. nov 2015

@katka1981 to asi z toho stresu dostala skor ...my sme mali naplanovane dokladne medzi menzesom a zas to nevyjde...uz ani neviem ..ci to tak ma byt? je to vycerpavajuce...vsetky tie vysetrenia absolvujem aj z malou 2r. dcerkou....ten stres tej starsej pred zakrokom..velmi sa boji ..cita vsetko co je na nete...o 2 tyzdne ide na stuzkovu...uz chyba v skole 2 tyzdne vsetky vysetrenai a pediatricka ju nechvala doma len aby nechytila v skole bacila...a tak zajtra do skoly

srnanka
16. nov 2015

@rebeka1977 vskusaj kloktat salviu a repik ja som to obmienala kazdy den iny caj a odvar a bolo fajn. Prajem skore uzdravenie 😉