icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

rebeka1977
22. nov 2015

Salviu a repik...uz boli hektolitre...uvulus este mierne opuchnuty, edem este stale je, uz je to lepsie vycistene, ale bolesti i ked uz tupe pretrvavaju. Presla som na Flector a super...i ked len chvilku. Este stale som neprespala ani jednu noc. Uz by som mala ist do prace....dva tyzdne PN su za mnou. Necitim sa stale dobre...ale idem. Sluzobku som radsej zrusila, tyzdne mimo by som neriskovala. Inak uz konecne mozem pit aj vodu aj mliecne....uz nestipe. Takze zlepsuje sa to celkovo...len pomalyyyyyy. Doktorka z krcneho ma este nechce pustit do roboty...ale nerobim manualne, tak idem skusit.

srnanka
22. nov 2015

@rebeka1977 no vidis ozaj je to individualne, myslim ta liecba po tom. Ja som po 10 dnoch bola uz bez liekov ale mala som od bolesti iba Metamizol Stada a super. Ale citlive som to mala do tych 6 tyzdnov. Neboj to polavi ozaj vo vyssom veku je to liecenie komplikovanejsie ako u deti. Prajem ti skore uzdravenie.

lubiss
23. nov 2015

Mne ich brali minuly rok mala som 29 dala som si to len v lokalnej anesteze....da sa to v pohode vydrzat ozaj tych 10 minut prezije kazdy...nelutujem absolutne mala som ich dat prec uz davno teraz ani neviem co to je bolest hrdla len vynimocne...po vybere je to sice bolestive a nechutne ale s liekmi od bolesti sa to da pekne prezit

norcsika
23. nov 2015

Ahojte ! Aj mne chcú vybrat krcné mandle.Mám 32 rokov ale sa bojim :(

srnanka
23. nov 2015

@norcsika juj veru je to sok ked ti to oznamia , ale neboj ja som mala 37 a zvladla som to ale ja som sa asi viacej bala narkozy pretoze to bolo prvy krat v zivote a som sa bala ze sa nepreberiem. Zvladnes to neboj. Ak by si mala otazky kludne napis do IP.

diaamax
8. dec 2015

Mna to caka zajtra na kl 1dnovej chirurgie na kramaroch ale co tu citam za hororove scenare tak sa bojim a rozmyslam, ci to neodvolam... Nemam nikoho kto by ma odviezol z BA do DS takze si to budem musiet odriadit sama a hlavne ja musim byt aj keby motyky padali 26 decembra uz v praci a ako vas dievcata citam to aslo reuma a pod mi odrazu nepripadaju az take zle....

maminecka2
8. dec 2015

@diaamax Ahoj, nahodne som sem klikla, necitala som ine prispevky, chcem Ta podporit. Nic neodvolavaj, nejako to dopadne, zeny zvladnu vsetko. Pochopila som ze mas vysoke ASLO a reumaticke tazkosti? To nie je sranda, nie su to zanedbatelne komplikacie, ked raz zapal "sadol" na klby moze sadnut aj inde, necakaj na ine tazkosti. Vhodny cas nebude nikdy, vzdy su nejake povinnosti. Kliniku poznam osobne, si tam v dobrych rukach. Len jedinu vyhradu mam k tomu soferovaniu, nemas koho poprosit, mozno aj nejaku susedu, svagra, svokra, ze by si im aj preplatila cestovne. Alebo si vziat taxik? Viem ze by to bolo drahe ale je to velmi nebezpecne po zakroku soferovat. Drz sa.

burka8
8. dec 2015

Dám ti dobrú radu, po zákroku, keď už môžeš pi aspoň každú pól hodinku 24 hodín,teda aj v noci. Je to náročné, ale stojí to za to. Nebude to až tak bolieť, lebo tá rana bude hojit za mokro. Ja so to tak robila, a nepotrebovala som žiadne tabletky na bolesť.

diaamax
8. dec 2015

Dakujem za rady podporu a pod ale Priroda to zariadila za mna, operaciu som si planovala aj s menstruaciou som 10 dni po ale od stresov a toho, ze som tyzden nespala zvracala a pod som sa rozkrvacala, takze nikam nejdem a najblizsie volno ktore mozem v praci dostat je najskor za 5m takze pre mna chvala bohu nikam nejdem. Skusim za tu dobu nej homeopatika akupunkturu a pod a ak mi aslo klesne coilen o 1% necham im tam tu 100 eur zalohu a mandle ostanu tam kde su...

lubiss
9. dec 2015

necitala som vsetky prispevky ale podla posledných reakcii vidim ze sa tu popisali asi same horory a clovek si radsej neha ponicit klby ako vydrzat 10 minut mat otvorenu hubu...baby nehnevajte sa na mna ale ak ste uz rodili tak myslim ze ziadna ina bolest vacsia neexistuje 🙂)) jasom bola po tyzdni aj par dni v stave zeby som mohla ist aj pomaly do roboty z lenivosti som si polezkala pekne 2 🙂 ozaj sa nieje coho bat..a ako som uz pisala som rada ze ich mam vonku ako sa kazde rano zobudzat a hned cmulat cukriky na skrablave hrdlo..to teraz ani nepoznam

srnanka
10. dec 2015

@maminecka2 veru neodkladaj tu operaciu.Zvladnes to zeny su silne, a s tou reumou to nieje sranda daj ich von a mozno sa ti polepsi . Aj ja cakam ze to polavi , davaju pol roka od operacie tak uvidim.A urcite nesoferuj sama po zakroku budes mat co robit zo sebou a nie este soferovat. Daj sa odviest a neboj zvladnes to ! Drzim ti palceky.

buckovak
10. dec 2015

aj ja som si ich dala vybrať v 36-ke, lebo som mala často zápal, dokonca som si už vytláčala z nich hnis pravidelne. a dva krát som dostala taký silný zápal, že som brala ATB 2 mesiace v kuse, lebo ked som vynechala ATB po mesiaci, po 2 dňoch mi zas zhnisali. Strašne som sa bála aj ja, lebo pol roka predtým im v nemocnici zomrelo pri operácii 7 ročné dievčatko. A bola som pri tom v celkovej anestézii, to bolo super, a potom som aj ja brala Algifen kvapky proti bolesti, lebo bez nich ma boleli uši pri prehĺtaní. Teším sa, že som sa odhodlala, lebo aj ja som to riešila dlhé roky....cítim sa lepšie 🙂

dominikav123
10. dec 2015

mne vyberali mandle ked som mala 18 a tiez ma kazdy strasil ake je to hrozne...nie je...trvalo to 10 minut, mandle mi vyskrabali a kedze mi nechceli dat najest, sla som o dva dni domov na reverz a zjedla misku kuracieho perkeltu...nic mi nebolo 🙂

hipuska
10. dec 2015

Ja som bala s detmi, a odporucam nejake sukromne centrum - laserom dat odstranot ňie vystikavat

erickatt
8. jan 2016

@hipuska kde vam to robili

lili177
8. jan 2016

aj ja som za, zatial som nebola chora od leta to minule roky z nadchy do nadchy, mozno skor teraz budu prblemy s prieduskami no tak ci tak by som sa k tomu tymi castymi stavmi dostal, citim sa ovela lespie, da sa to prezit, len treba dodrziavat rezim aby ste neskorncili ako ja s krvacanim v nemconic ked som to na 11den prehnala s aktivitou, tvarila som sa ze som uz fit a robila ako v beznyden a trebalo este par dni na nizsi plyn ist

adriazab
Autor odpoveď zmazal
hipuska
9. jan 2016

@erickatt my sme boli v piestanoch, v Medicentre. Boli sme tam v priebehu 1-neho roka s troma detmi-najsatrsi mal vtedy 5 rokov. Sice si zakrok musis zaplatit ale chlapci nemali ziaden stres, odprevadila som ich az na salu a kym nezaspali bola som tam a az ked zaspali az potom dostali ihlu do ruky a oni sa zobudili az ma izbe..... Taktiez vyber mandli laserom sa mi pozdava viac ako vystikavanie co robia u nas v nemocnici, vobec po zakroku nekrvacali.

jarhal
9. jan 2016

@hipuska po zakroku sa nekrvaca ani ked ich vystikaju nova metoda laserom? v sukromnych?
tak preco to nerobia aj v statnych?
v ramci vytahovania penazi z vreciek pacientov sa vymysla vela hluposti. je to absolutne jedno akym sposobom sa to tkanivo odstrani. cela tortura sa totizto zacina az PO!!! vykone. a to odhliadnuc od toho, ci sa mandle vybrali klasicky, alebo laserom, ci v lokalke, alebo nebodaj v celkovej anestezii. bolesti pocas hojenia rany sa zial nevyhnes.priprav sa na cca 2 tyzdne bolesti pri prehltani. ale da sa to prezit, len clovek musi byt trpezlivy. prezila som to ja, aj dalsich niekolko milionov ludi a prezijes to samozrejme aj ty 🙂
peniaze si radsej odloz na letnu dovolenku a tonzilektomiu podstup klasickym sposobom a k tomu aj zadarmo ;)

erickatt
9. jan 2016

@hipuska kolko sa plati? A kolko tam musi clovek ostat lezat

hipuska
9. jan 2016

@jarhal nesuhlasim celkom s tebou. Mam skusenosti aj s vystikavanim a naozaj to ovela viac krvacalo. No nech sa kazdy rozhodne sam ale uz len ten pristup lekarov a sestier....
@erickatt nosne boli okolo 120e a krcne 140e. Po nosnych sme isli domov na obed, po krcnych sme isli na druhy den....

erickatt
9. jan 2016

@hipuska lebo tu ide o dospeleho cloveka. Boji sa len si to nechce priznat. Ale tak poznam si ho. Ma velke problemi s reumu a na mandliach dajakeho bacila. Ak nezaberu 2x antibiotika mandle mysia von

jarhal
9. jan 2016

@hipuska Bolo Ti to vysvetlené od lekára ?....predsa je nemožné , rozhodovať sa na základe nejakej diskusie , názorov a skúsenosti na nete ( aj keď to môže mať kladnú stránku ) , no ja by som to asi nerobila ...
Nevraviac už ojedinečnosti ( takpovediac ) každého pacienta ...

Že sa ORL lekári vyjadrili odlišne .....veď samozrejme , inak sa ani nedá .......

Takže :

Klasická operácia - chirurg po znecitlivení , lokálke odstraňuje skalpelom mandle , t.j. ide pomaly za svojím cieľom a vyberie všetko , čo je potrebné......

Laserová operácia - aj keď sú tieto prístroje na vysokej úrovni , pri pacientoch mladšieho veku asi veľmi nechcú ....dôvod je prozaický , nakoľko ten laser môže zasiahnuť aj tam , kde by proste nechcel ...a tam kde by chirurg chcel , tak sa pre istotu neodváži ....

Vyjadrím sa aj príkladom - markantným !
Bežne príjmu pacienta na operáciu žlčníka - laparoskopicky .....tá sa začne tým laparoskopom , no nie zriedka sa končí klasicky - skalpelom a jazvou ...

srnanka
9. jan 2016

@erickatt preco by si mal ist do sukromnej kliniky? Ja som bola FN a nic som neplatila. Brali mi krcne mandle a bola som tam iba jednu noc. Krvacat mi to vobec nekrvacalo a dodrziavala som to co mi povedali, takze ziadne komplikacie a kila dole po operacii neboli. Prezit to prezije kazdy aj ked ja som sa strasne bala pretoze to bola moja prva operacia v narkoze. Neplate za to co ozaj nemusite .

erickatt
10. jan 2016

@srnanka no ked sa bude dat vybavit narkoza aj vo FN. A nech tam neni dlho.

lubiss
10. jan 2016

@erickatt to uz je uplne bezne clovek si vyberie ci chce narkozu alebo lokalku vo fn ... Ja som sla lokalkou napriklad lebo som chcela bola som za hviezdu oddelenia :D

gogo569
24. jan 2016

Zdravim Vas,mam 28 rokov a vyzera to tak,ze aj ja budem musiet podstupit zakrok na odstranenie mandli.samozrejme mam pred tym respekt,no dufam v najlepsie,ale aj tak by som bola na niekolko veci zvedava.nedocitala som sa nikde o Vasich skusenostiach so Sanatom v Leviciach.viete mi o tom nieco napisat ?dakujem 🙂

adulienka
3. feb 2016

Ahoj,ja mám 33 rokov a vyberali mi mandle 27.1.16.Robili mi to v celkovej anesteze.Jem všetko mixovane a samozrejme letne.Ani studene a ani teple nemozem,lebo ma to hned reze a boli..Ale da sa to zvladnut.drzim palce

basha070
3. feb 2016

@adulienka ahoj bolelo to potom viac ako hnisava angina? A krvacalo ti to?

buckovak
3. feb 2016

@basha070 ahoj, aj mne vyberali v 37 rokoch v celkovej anestézii, nekrvácalo mi to vôbec po op, ale ma asi 3 týždne boleli uši vnútri, ani nie hrdlo pri prehĺtaní