Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
Bola som na vybere mandli v septembri v celkovej anesteze v TN, takze az teraz som prvy krat chora inak ziadne problemy nemam. Operacia sa da prezit a aj ten stav 10 po a prirovnavat ju k porodu tak to nie. Ak mate super personal a potom klud doma sa to da. Takze bola som tam 1 noc a doma ma cakali 3 deti takze asi tak. ,
@amadora ja som bola tiez v LV,no mne ich vyberali v celkovej anes.nikdy v zivote sa mi tak uzasne nespalo,ako vtedy a ziadne tazkosti som nemala po op..tiez mi kazali flector uzivat 3krat denne,v horsom pripade 4 krat ,ale ja som bola sebec,jedla som od 3-4ho dna vsetko-klobasky,vyprazane masko,pizzu...jasne,ze som nemohla,ale som nevedela co je horsie-bolest po operacii,alebo prazdny zaludok,nakolko ja sa z vyziv,jogurtikov a pod. jedla nenasytim.mala som v priemere 4 sacky flectoru denne,bolo,ze som si supla aj 5. a cca 3 tyzdne som na nom ficala... schudla som asi 2kg,ale bola som najedena aj ked to bolelo riadne,ale bolelo by to aj bez tak,keby som jedla len kasovite jedla.kliniku mozem len odporucit,personal,pristup ,ochota-vsetko bolo super a keby som si to mala nebodaj zopakovat,tak ,aby som to mala cim skor za sebou 🙂
@buba08 ja som po vybrati cca rok a pol...strasne bolesti aj ked ja by som si nenazvala ani tak 🙂 a uz vôbec neprirovnala k porodu jak som tu kdesi citala..trvali 1-2 den potom sa to z liekmi od bolesti dalo super zvladnut a nakoniec taky 5-6 den som uz fungovala bez liekov od bolesti....vybrali mi koli vysokému aslu koli streptokokovi a nelutujem kazdy den som sa zobudzala s tym ze ma skrabe v krku..o teraz neviem ani co je...mam svaty pokoj od vsetkeho
@amadora striedaj si na kloktanie repik a kamilky. A veru snaz sa moc pit to robi dobre na ranu ked nieje sucha. Vela vela tekutin aj ked po troske. Viem ako to je mna cakali doma 3 deti najmladsi 2 rocny takze viem ta pochopit 😀 neboj ono to po tyzdni polavi a bude fajn. Je to tazke ale my zeny vsetko zvladneme . Drz sa a skore uzdravenie 😉
@srnanka ahoj poprosila by som o info ako bolo na ORL oddelenie v TN nemocnica mna čaká operácia v ceelkovej an. Fess dutín / nosa/ a idem tam...čo lekári čo personál ..mám tam byť ráno o7.00 a podĺa toho ako bude po operácii na druhý deň okolo obeda že vraj prepustenie ak by sa im niečo nezdalo tak si ma tam nechajú . operovať by ma mal MUdr. Zigo ...dík za info
Ja som tiez nastupila pred 7:00 a ma prijali, poslali na oddelenie tam mi dali pyzamo a stahovacie pancuchy a ubytovali na izbu. Isla som na operaciu druha okolo pol 10 v celkovej anesteze. Operovala ma taka mlada doktorka ale tiez mal ma robit Mudr. Zigo len si to prehodil s mladou kockou predomnou bola jeho znama. Inak personal super az na jednu raznu sestru 😉 a na druhy den rano o 8:00 ma prepustili. Tiez vraveli ak budu komplikacie tak budem dlhsie a ak pojde vsetko v poriadku tak na druhy den. Neboj vsetko bude fajn.
@srnanka ďakujem lebo sa ozaj bojím a hlavne onoo kedysi to ORL v TN že vraj nič moc...ale teraz som ozaj počula chvále aj na lekárov aj na peersonál. Ozaj tie sťahovacie pančucháče si mám kupiť ? či sú nejaké ich špecialne ? dík za odpoveď . ozja na izbe si bola sama ? alebo aj s inými osobne mi to nevadí...
baby mali ste niektorá hnačku z flectoru? lebo na dnes strašne preháňa a netuším vôbec z čoho. zúfalá som z toho, dosť čo trápenie s hrdlom, teraz ešte toto. a bojím sa flector si zobrať či to nemám z neho. píšu medzi nežiadúcimi že u 1 z 1000 ľudí. tak neviem ☹
@buba08 neboj, ja som cerstvo po operacii, tiez sa doma liecim a da sa to, vobec to nie je take zle ako som cakala. snad aj u teba to tak bude, kazdy sme iny. flector mi super zabera, fakticky nemam nejake rusive bolesti kym ucinkuju analgetika, akurat ked vyprchavaju tak velmi boli a prehltam tazko a s bolestami az pri usiach, ale stale sa to da zvladnut do dalsej davky flectoru. ten mi zabera do 15min, je to silny liek. stale sa mi tazsie rozprava, aj ked som uz 4.den po operacii, ale kazdym dnom sa to zlepsuje. netreba sa namahat, je to zradne. pre mna bolo najhorsie popoludnie a vecer po operacii, od vtedy kazdy den citim zlepsenie. v nemocnici som dostavala analgetika do zily kazdych 6hod, stacilo to. a ladove obklady. tak drzim palce nech sa netrapis.
@amadora po pravde,neodporucali mi davat si ho viac,ako 3,v krajnych pripadoch 4,ale ked som povedala lekarovy,ze obcas si dam denne aj 5,pripomenul mi,ze ked ma to tak strasne boli,mam sa mu ozvat a prinesie mi infuzie...no kedze som ho tym nechcela zatazovat,ostali sme pri flectore a predpisal mi dalsiu davku.pocas prvych 3 tyzdnov som minula asi 70ks a som tu.nastastie som nemala problem so zaludkom ,ale pre istotu som si dala aj probiotika ,aj ked tie sa odporucaju pri antibiot.moja skusenost je teda,ze nieco treba vydrzat,ale na vlastny ukor zbytocne trpiet netreba.co sa tyka cajov,prve dni som vypila neskutocne mnozstvo,no tolko caju a slabe jedla ma skor znicili.3dni som liala do seba caj a potom som neprehltla ani glg,lebo ma z neho napinalo.chvala bohu,som po tom,vsetko je ok,aj napriek tolkym liekom a bez cajov.dufam,ze som ti aspon troska pomohla a prajem ti,aby si sa cim skor uzdravila a poriadne najedla bez bolesti ☺
Chcem este dodat,ze kamilky su vraj super,maju protizapalovy ucinok,ale vraj aj vysusuju hrdlo a preto mi kamilky vyslovene neodporucili na kloktanie.
@buba08 kvoli chronickemu zapalu a castej chorobnosti. mandle boli velmi znicene. ja do toho vkladam velke nadeje, ze uz nebudem tak casto chora. pri zakroku mi odstranili aj tkanivo z nosohltana, docitala som sa ze aj to mohlo byt loziskom zapalu. vlastne som na tu operaciu isla poriadne nastvana, ze sa to uz musi vyriesit lebo mna v podstate rezalo v krku stale, aj ked som nebola akutne chora. viac som sa bala narkozy nez bolesti. tak uvidim aky bude vysledok, kazdopadne i ked sa tym vsetko nevyriesi, to co bolo nefunkcne je prec a vobec to nelutujem. prajem vela pozitivneho myslenia 🙂.
@tanika aj ja som sa neuveritelne bala bola to moja prva narkoza . Pancuchy mi samozrejme dali take stahovacie a ti aj zostanu volaju ich jednorazovky. A na izbu ma dali s detmi no dve kocky 18 a 19 rocne. Ta jedna noc sa da prezit. Drz sa a ak mas aj ine otazky kludne napis aj do IP.
mne vyberali keď som mala 23 rokov a neľutujem. Od malička som mala angíny, bolesti hrdla, neustále vyrážky-bolestivé, hnisavé či na tvári, na chrbte až som raz zašla za kožnou Dr. že mám problémy s tvárou, vyrážky na chrbte a ona ma poslala ku krčnej. Najskôr som nechápala že prečo až krčná mi všetko vysvetlila, ale jej prvá otázka bola či ma nebolia kĺby, problémy so srdcom či nemám, čudovala som sa že v 23 rokoch? a ona mi na to povedala, že všetok hnis, čo sa usadí na mandliach, hlavne na spodku mandlí sa pomaly odlupuje a napadá kĺby, srdce, ... tak som si dala mandle vybrať a dobre som urobila, teraz ma možno 2x do roka bolí hrdlo buď ak vypijem niečo veľmi studené a bublinkavé alebo sa nadýcham studeného vzduchu. Moja teta-otcova sestra má 55 rokov, má mandle a neustále zapálené a veľké problémy s kĺbami. Mňa vyberanie nebolelo, pozerala som sa pritom Dr. do očí, napichala mi mandle, odrezala a bolo, pár dní som mala bolesti ešte v hrdle ale všetko sa dalo vydržať, takže ja by som odporúčala vybrať.
Ahojte ... Mne vyberali krčné mandle 6.4.2016 . keďže mi každý hovoril že to je nič že to je mali zákrok a že to skoro vôbec neboli tak som sa ani nebála. Neverila som tomu čo bolo napísané na internete. No dnes to je 11ty deň a stále ma to neskutočne boli. Kazdu noc aspon 3-4krat vstávam že mám bolesti ktoré vyrážajú až do uší . je to neznesiteľná bolesť. Jasné že to je individuálne ale mňa osobne to boli strašne. 3 dni dozadu som strašne krvácala. Zobudila som sa na bolesť okolo 4:30 ráno išla som sa teda napit. Urobila som si flector proti bolesti bolelo ma to tak že som nevedela prehltnúť slini tak som si odplula a spustila sa mi krv. Bolo to strašné zapchala som tou hustou krvou vaňu. Fakt kebyže viem pred tym aké muky so budem musieť prežiť tak si to asi rozmyslim. Mala som chronický zápal takže von ísť museli ale kebyže viem toto tak si to asi naozaj rozmyslim. Bola som včera na kontrole vraj to mám už skoro zahojene no neviem keďže toceste stále hrozne bolí a keďže som užívala už 11dni flector ktorý som si musela dávať niekedy aj 3x do dňa tak mi nič už nezaberá. Ibalgin, novalgin nič už som zúfalá snáď to už čo najskôr prejde chcem sa normálne vyspať a hlavne najesť! Keď sa niekto rozhodne alebo to bude pre neho potrebné absolvovať tento zakrok tak držím palce nieje to sranda ... Hlavné to krvácanie 🙂
Zdravim Vas zienky,caka ma operacia mandli.chcela som sa opytat,ci ste niektora mala problem so zapachajucim dychom pred operaciou a po operacii ste tento problem nemali. musim podotknut ze zuby a traviaci trakt mam vporiadku.dakujem
@miskaz po operácii je to hrozny pach ... Bohužiaľ tým sa to hojí tak mi to bolo vysvetlené. Pokiaľ máš na rane povlak biely tak do vtedy to bude zapachat. Ako zhnité maso doslova 🙂 ...
Ahojte,som 4 dni po vybrati mandli a mam pocit , akoby mi v hrdle nieco stale zavadzalo.Neviem, ci to je opuchom alebo mi uz sibe? Mali ste taketo pocity aj vy? Dakujem za odpoved
@dzanka72 ... Ja mám ten pocit do teraz a už som mesiac po výbere 🙂 asi je to normálne a u každého individuálne 🙂
@nathali123 tak ja dufam,ze sa to upravi, lebo mi to nieje prijemne.. Dakujem za odpoved 🙂

Ja som bola na vyber mandlí v 20 tke v TN. Dostala som oblbovak a umŕtvili mi len hrdlo/ mandle. Celu operáciu som videla v zrkadielku , ktoré mal doktor na cele. Operácia nebolela, ale potom keď to miesto oživalo to bola iná bolesť. Keď to beriem spätne tak sa to vydržať dalo. Celkovo som sa z tejto operácie dostávala prb. pol roka . A určite by som šla na tuto operáciu znova.