icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

tynusmacus
8. aug 2016

Ahojte,kočky. Minulý týžden ma strašne bolelo v hrdle,obvodak ma poslal na ORL do Skalice,podozrenie na absces,zaver bol,vybrat jednu mandlu, bo absces je zaňou.4.8.2016. Bola som pod narkozou. Po operacii sa to dalo,sestričky boli super,nosili mi ľadové obklady,lieky mi dali. Štvrtok mi to spravili a sobotu ma pustili dom. No ale zato teraz ked som doma to boli jak sviňa. Davam si Flector,je úžasný,len mi ho predpísali iba 2krat denne,v noci blaznim,co nemozem spat,aj cez deň,vlastné sliny sa bojim hltať ako to boli. Kokos a ten zapach spuse 🙂 .Čitala som tu že ste niektoré brali ten Flector viac za deň,veď skúsim aj ja. Je fakt ,že každý sme iný,každý má iné komplikãcie. Mám kamoša ktorý bol natom minulý rok a povedal,hovadská bolesť. Ale ked je to treba,tak čo narobíme. Ja sa len bojím aby mi to nezačalo krvácať. Tak držím všetkým palce,musíme vydržať. 🙂

adulienka
11. aug 2016

@dzanka72 mali a ja som to mala do určitého času a už to je ok

nathali123
12. aug 2016

@tynusmacus ... Zápach je normálny 🙂 bude to smrdieť kým sa to nezahoji ja som z toho mala veľmi blbé pocity ... Pi veľa tekutín viem že to boli :/ tým že flector utlmí perfektné bolesť dosť tu ranu aj vysušuje preto veľa veľa piť harmancekoveho čaju studeného nesladeneho ... Mne to krvacalo raz a ty kokso :( celé zle toľko krvy pokope som nevidela ak to začne krvacat ihneď ľadové obklady na krk keď krvácanie ustúpi tak zmrzlinu aby sa ti znova krv nepustila držím palce aby to nekrvacalo ... Čítala som že ak sa ťa krv dostane do žalúdka tak sa z toho môžeš aj pozvracat a to by som teda nechcela cez to boľavé aj zvracať :( mám po operácii asi 3mesiace a stále bolesť cítim pri zivaní a len nedávno som si zvykla piť vzdy mi to tieklo niekam inam 🙂 držím palce a veľa šťastia ;)

zdenulienka456
12. aug 2016

mate skusenosty z vyrazkami ako pluzgiere na jazyku ?moze to byt z krcnych mandli??mala som anginu a nepomohli mi ani antibiotika a krcne mandle ma stale bolia a po pri tom mam stale na jazyku tie pluzgieriky brala som aj probiotika na posilnenie imunity a nezabralo ,,uz neviem co mam robyt ... 😒

ewita500
13. aug 2016

@mukiii007 aj ja mam presne take iste problemy ako ty,tiez zvazujem operaciu,ale kde?

adulienka
15. aug 2016

@zdenulienka456 ano moze to byt aj zmandli.Tiez to mam a dala som si vybrat mandle.A teraz som pol roka po vybere mandli,.Zlakla som sa ci to nieje nieco vaznejsie a utekala s tym.A moja znama mi vysvetlila,ze mandle sa tahaju az na jazyk a tym,ze mi vyrezali krcne a zamozrejme my nemozu vyrezat aj pol jazyka tak tie co su na jazyku prevzali funkciu kcnych.A ked sa nachladim tak sa mi tie na jazyku zduria a potom mam pocit ako keby som mala nieco v krku....

zdenulienka456
16. aug 2016

@adulienka akurat mi zas brala doktorka krv a moc kvoli tomu ci ma posle na krcne a nezistily mi nic krvi tak ma nikde neposlala a na jazyku mam stale tie pluzgiere a este na boku jazyka ,,neviem co mam robyt ci si mam ziadat ist na krcne alebo co ,,,uz som vazne zufala
😒

adulienka
17. aug 2016

@zdenulienka456 nieje to až také strašné.Ja som sa tiež bála a myslela som si či to nieje vážnejšie ale ma ukľudnila známa,že sa nemusím báť.Veľa ludí si myslí či to nieje nádor ale nie.Ak je z krvi Aslo dobré,tak to zatial neriešia..Takže sa nemusite báť.Dodnes mám tie pluzgiere na jazyku a ked prechladnem tak sa mi zduria ale je to normalne nakolko nemám uz krcne mandle..

tagst
19. aug 2016

Caute,

mam asi chornicky zapal mandli, lekarka mi brala krv a vsetky vysledky su super.
Ale dlhodobo mam zvacsene LU a furt mam pocit ze mam zapalene hrdlo .
Citim sa unaveny a bojim sa hocico studene jest a chodit kde je klima a zima uz mi z toho dost sisi ?

Prosim riesili ste niekto daco podobne a pomohlo Vam ked Vam vybrali mandle

Dakujem 🙂))

zdenulienka456
19. aug 2016

@tagst presne aj ja mam asi chronicke mandle ,,stale mam pocit ze tam nieco mam a pri tom vysledky krvi vsetko ok ,,nerozumiem ,,a urobyl sa mi jak kebi vyrostek alebo co na boku jazyka ci to mozem mat stich mandli,neviem,uz som zufala ,,a boli ste aj na
krcnom???

butterfly333
19. aug 2016

@tagst ja som to tiež mala a mandle mi vybrali ale ja som nebola pod narkozov unas to robia tak že to opichaju inj a vyrežu no strašné niečo to bolo ja som sedela držala som si v rukách taku tácku dr sebeloproti mna a skalpelom mi vyzeraval mandle bolo to nepríjemne že som tam odpadla no otras a potom ked mi ci vyrezal ma normálne poslal na izbu si lahnut,

butterfly333
19. aug 2016

@tynusmacus tebe operovali mandle pod narkozou??

katka253111
19. aug 2016

Ja som si dala na vlastnu ziadost doporucenie na orl pocas vysky ako 21rocna... mala som casto anginy a atb a uz to bolo neunosne,len moja dr to neriesila...na krcnom lem rukami zalomili kde som dovtedy bola... operacia v lokalke v BB v Rooseveltke, stvrtok ci piatok som prisla,odoperovali a v nedelu domov... odporucam na bolest flector rapid 🙂

katka253111
19. aug 2016

Bolest sa da vydrzat...vela pit treba,tekute a zmrzky som jedla 🙂

tagst
20. aug 2016

Mate teplotu?lebo ja nemam vobec neviem ale poslal ma na imuno/alergicke tak ked aj to bude ok a stale budem mat s tym problem asi ich dam von ale ja nemam na nich ani tie bodky biele len proste to hrdlo

Cital som lek sprav a tam mi napisala ze mam uzlinovy syndrom tak uz som dopleteny ze co vlastne mi je

Ako dlho trva pokial sa to zahoji po operacii??da sa to prezit ci je to dost neprijemne ??zapal pluc abo dake ine zdrav problemy nemate po zakroku??

babistatka
21. aug 2016

Ja som mala dlhodobo problémy s imunitou, strašne vysoké ASLO a niekoľko rokov to bolo dokola dať vybrať mandle, nedať, až nakoniec jeden lekár rozhodol že idú von a odvtedy je imunita v poriadku. Teda hodnota ASLO ešte neni úplne ako by mala byť, ale oveľa nižšia a chorá už nebývam. Zákrok robili v narkóze. No a úprimne - tá bolesť potom, hlavne 2-5 deň čosi hrozné, fakt neskutočná bolesť, bolelo ma prehĺbiť vlastné sliny, nieto ešte piť tekutiny. Jediné čo ako tak pomohlo bol Flector. Tých zopár dní som nejak prežila a spätne hodnotím pozitívne, keďže zmizli problémy s imunitou.

tynusmacus
23. aug 2016

@butterfly333 ano pod narkózou.Vôbec som to neriešila či narkózu alebo nie,všetko bolo narýchlo.Super si pamätám,len že mi obviazali nohy,dali tabletku v izbe na posteli a ptm som sa prebrala na izbe,kde mi sestrička povedala,že mam vypluvat sliny.Bola som ospalá,zato vnoci som pochodovala od bolesti 😖 . 10dní bolesti ale ptm to začalo ustávať. Lekárka sa namne smiala,lebo som jej povedala,že to bolí jak sviňa 😀 . Po podaní Flectoru som vždy jedla,kašovite,iné nie. Dá sa to zvládnuť. Držím palce.

butterfly333
23. aug 2016

@tynusmacus mna sa nepýtali či ma uspia nič take nechápem prečo mi to robili za živa teda len mi okolo mandlí pichli inj,

adulienka
24. aug 2016

@butterfly333 no mňa uspali preto,lebo ja si len umývam zuby a už ma napína🙂

butterfly333
24. aug 2016

@adulienka ved to aj ja mám no mna sa nikto nepytal že či narkozu a preto som tam 2x odpadla ked mi to rezal. 😯😯

mimimami3
24. aug 2016

mne vyberali v 25-ke a tiez som si dala podmienku narkozu. operacia v pohode, i pobyt v nemocnici, no doma bolesti take, ze som uz odmietala aj pit (ja som horsia ako male dieta, ked ma nieco boli 😅 ). nakoniec mi doktorka predpisala Tramal kvapky od bolesti a to bolo skvele, i ked som z nich bola dost "mimo". boli to tak 10 dni. cize urcite si treba cosi od bolesti pripravit, aj flector je dobry, co tu devy spominali. stravu skor kasovitu, do nemocnice si mozes zobrat napr. puding (ja ked som isla s detmi na nosnu mandlu, tiez som im do vyzivovych poharov narobila pudingy a pod.), lebo ja ked som videla tie nemocnicne maglajzy, tak mi bolo zle uz len pri tom pohlade. chladnicka je v nemocniciach vacsinou spolocna na chodbe.

mimimami3
24. aug 2016

ja som si vlastne dala vybrat krcne preto, ze som mala neustale take silne bolesti usi, ze som sa v noci na bolest budila a pritom usi boli vzdy v poriadku, ziadny zapal. ORL lekarka ma nahanala uz 10 rokov na vybratie mandle, no ja som bojko a odmietala som. no potom som suhlasila - lebo som mala anginy take silne, ze som sa raz v noci dusila a hltala lad, bo mi hrdlo tak opuchlo, ze som nemohla dychat. a aj v 25-ke pri chorobach 40°C-ky horucky. od vybratia mandli som chora tak 2x do roka, teplota malo cez 38, niekedy ani to. akurat uz nemavam anginy, ale ked, tak zapal prinosovych dutin, ale vacsinou je do 3-4 dni po nom. zapal pluc som nemala ani raz od OP a priedusiek 2x a to je od OP uz takmer 10 rokov.

zitmi
4. sep 2016

Ja som bola na operacii mandli 31.8.2016 v celkovej narkoze. Vsetko sa da zvladnut v pohode, neni to take zle jak niektorí písu.... Ja som sa strasne bala lebo som tu citala vselico ale pohoda. Bola som v novej nemocnici sv. michala a tam je super. Este aj tv v izbe. Aj v nemocke nam davali flektor rapid. Teraz som 5. den po operacii a lezim, kukam tv, jem polievky, zemiakovu kasu, prsicka na prirodno nakrajane na malinke kusocky a pohoda. Tiez berem wobenzyn na rychle hojenie ran, tak dufam pomoze. Chcela by som byt uz po tom vsetkom, nech uz mozem ist trosku von :( a hlavne nech mi to nekrvaca.... Toho sa najviac bojiiiim.

butterfly333
4. sep 2016

@zitmi v celkovej narkoze by som sa ani ja nebála ja už mám za sebou cca 12 operacii. No mandle mi robili tak že som sedela a len mi pichli okolo mandlí inj na umrtvenie. Nič horšie som nezažila no ved trnava sadisti

zdenulienka456
23. sep 2016

@babistatka ahoj,chcem sa ta opytat mam problemy aj ja z krcnymi mandlami ,teraz idem krcnemu mala som aslo 148,2,rozumies sa tomu ?je to zle ?

babistatka
23. sep 2016

@zdenulienka456 ahoj mne hovorili, že by mala byť do 200. Ja som mala viac ako 1000, keď som začala chodiť imunologicke. Značí to vraj zápal v tele, problém bol ale v tom, že to zápalové ložisko nevedeli lokalizovať. Mala som to dlhodobo také vysoké, odkedy mi vybrali mandle išlo postupne nižšie a objektívne ani nebývam už takmer chorá.

zuzana1075
9. okt 2016

ahojte, ja sa mam ist objednat na vyber mandli no nejako to stale odkladam 🙂
bol niekto vyberat mandle v poprade ? ked sa ma pytali ci chcem v lokalke alebo narkoze povedala som lokalne, ale ked to tu citam asi si dam prerobit na narkozu. 😉

katka3010
9. okt 2016

Ahoj tynusmacus, necitala som sice vsetky prispevky, ale! Vyberali mi mandle v 25 rokoch a vytrpela som si teda hodne! Dokonca aj doma mi to krvacalo, nastastie nie veľmi. Flector som si davala kazde 4 hodky, inak by som veru tiez nespala. V noci som si teda dala len pol sacku. Lebo je to na predpis a môže sa brat len 7dni v kuse. Velmi tazko a dlho sa to hojilo a vtedy som isla na kontrolu aj k mojej dr a ta mi poradila : dobre si vydrhnut zuby aj jazyk, nasledne vystriekat s tantum verde, medzi casom kloktat bylinami - myslim, ze repik to bol, alebo kamilky? Mozno aj oboje. A toto mi fakt velmi pomohlo v hojeni, nebol uz ani taky zapach z ust... drzim Ti palce, nech sa rychlo zotavis 😉

katka3010
9. okt 2016

@zuzana1075 cauky, ja som mala celkovu narkozu a pochvalujem si...

katka3010
9. okt 2016

Ahoj @tynusmacus, necitala som sice vsetky prispevky, ale! Vyberali mi mandle v 25 rokoch a vytrpela som si teda hodne! Dokonca aj doma mi to krvacalo, nastastie nie veľmi. Flector som si davala kazde 4 hodky, inak by som veru tiez nespala. V noci som si teda dala len pol sacku. Lebo je to na predpis a môže sa brat len 7dni v kuse. Velmi tazko a dlho sa to hojilo a vtedy som isla na kontrolu aj k mojej dr a ta mi poradila : dobre si vydrhnut zuby aj jazyk, nasledne vystriekat s tantum verde, medzi casom kloktat bylinami - myslim, ze repik to bol, alebo kamilky? Mozno aj oboje. A toto mi fakt velmi pomohlo v hojeni, nebol uz ani taky zapach z ust... drzim Ti palce, nech sa rychlo zotavis