icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

katka253111
25. nov 2016

@zuzka_puska a lokalku nechces? Ci len celkovu?

biankabianka
25. nov 2016

Neviete mi poradit co mozem jest? :D uz som dnes 10ty den po, a uz som z toho zufala uz neviem co mam jest, som hladna... :D co ste jedli od 10teho dna? :D

dzanka72
25. nov 2016

@biankabianka ahoj, ja som jedla uplne na jemnulinko pomixovane polievky, zahustene prevazne, ale aj "tuhsiu" stravu.. napr, chlieb cerstvy, ale len to vnutro, ono ti to trosku "osucha" povlak, ak mas... a ked uz nemas povlak, tak radsej len tie polievky, jogurty a pod. Aby sa ti to nerozkrvacalo ☺

biankabianka
25. nov 2016

No mam este povlak, ale ved potom ked zide uz budem moct jest aj normalne jedlo nie? No zatial nie vyprazane napr a tvrde ale nieco makksie ako cestoviny napr. Nie? :O

dzanka72
25. nov 2016

@biankabianka no ono to je dost citlive vtedy, ja som zacala jest "normalne" skoro vsetko, vsak uz nemam povlak skoro vobec a sa mi to rozkrvacalo... a mala som problem na dalsie dva tyzdne, preto by som pomalicky zacala radsej..
A cestoviny take poriadne uvarene s nejakou omackou(vela omacky 🙂
Podla mna bezproblemov, len pomaly a poriadne pozuvat 😉

biankabianka
25. nov 2016

A kedy teda mozem normalne jest konecne? :O :D

stevo56
27. nov 2016

@biankabianka , ked sa budes citit. Ja som jedol od 10 dna normalne, somozrejme nic "ostre", horuce, vsetko som riadne rozzul. Od 2. dna po operacii som pil chladne rozmixovane polievky, od 3 aj rozmixovane omacky s masom a zemiakmi/cestovinou(napr perkelt bol fajn). Jedol som na raz tak 1/3 beznej porcie, pomaly, zapijal cajom. Avsak prvy tyzden som si naplanoval flector cca 30 min pred jedlom, inak by som toho moc nezjedol...

biankabianka
28. nov 2016

Ďakujem.. dnes 13ty deň, stále jem rozmixované polievky, stále bolí v hrdle ale uz bez tabletiek, max.1-2 denne. Už ale frčím aj na vnútre z chlebíka s maslom sa to dá, dokonca som mala aj jeden párok 😀 ale už by som sa konečne rada normálne najedla :D povlaky mám stále hlavne na ľavej strane no aspoň že bolesť už nie je taká ako pred tým to bolo niečo hrozné 😀 len by ma zaujímalo kedy budem môcť piť horúce lebo chcem ísť na punč 😲😀

firstbaby
29. nov 2016

@biankabianka ja som uz vyse mesiaca po a citim sa super,jem vsetko a pijem vela horucich cajov 🙂 pomalicky skusaj, sama uvidis ako sa budes citit😉

biankabianka
30. nov 2016

@firstbaby ďakujem 🙂 dnes som bola na druhej kontrole a doktor povedal že ešte dva týždne mäkké jedlá najlepšie kašovité a studené tak ja neviem veď to bude vyše mesiaca no uvidím už to pomaly rožširujem ale opatrne 🙂 držte sa všetci čo idete na tento zákrok 😀

firstbaby
30. nov 2016

@biankabianka a chudnes? Lebo ja som dala dole vyse 6 kg👏

biankabianka
4. dec 2016

@firstbaby ano aj ja 6kg, ale uz asi menej lebo uz jem viacej :D 😎

lili5656
9. dec 2016

Ahojte. Mne mandle vyberali 5. decembra, domov ma pustili 7. Dnes je to 4 den po operacii. Prvé dva dni v nemocnici boli fajn, aj sa mi dobre rozprávalo, aj sa mi dobre jedlo. No ako som doma nedá sa to zniesť, každým dňom horšie a horšie. Rozprávam už veľmi ťažko, hrdlo mam spuchnuté. Každý glg akoby mi zaživa rezali pílkou v krku, ešte mi aj skoro každý glg zabieha do nosa. Preklínam každú minútu dňa, aj keď sa to snažím brať pozitívne- nedá sa to. Keď robili mandle mojej neterke, dali jej rozpis kazdy den, co môže papať, mne nič také nedali- dokonca mi povedali v nenocnici, ze mam skúsať 😔 Ak máte niekto po vybere v najblizsom období napiste mi prosím ako to prebieha u Vas a hlavne aka strava. Lieky mi dali len nejake kvapky od bolesti, čo beriem každých 6 hodín a tabletky proti krvácaniu, ktoré beriem každých 8. Môžem k tomu skombinovať aj ten flektor rapid?

misuliks
9. dec 2016

@lili5656 presne moj pripad. pokym som bola v nemocnici, tak sa to dalo vydrzat, aj ked bolelo... ked som prisla domov 4. den, tak zacalo boliet viac a siesty bol najhorsi. myslela sol ze vyskocim z okna. 7. den ako keby utalo, no v noci sa mi zas spustila krv, ale pochvili to preslo, tak ma velmi stipala ta rana. mne robil velmi dobre aulin do vody a striedala som to s novalginom + brala som tiez proti krvacaniu a antibiotika. po kazdom jedle som vyplachovala kvapkami z harmaceka, co sa riedia s vodou. jedla som v podstate vsetko od zaciatku okrem takych potravin, co mi dali zoznam ze nesmiem a hlavne nic horuce. studene mi tiez nerobilo dobre, takze u mna ziadne nanuky nehrozili. taktiez mi kamos odporucil vodu aloe vera s duzinou a to mi robilo dobre. po 2 tyzdnoch som bola uz iba asi na flectore 1x denne a presne po 3 uplne bez tabletiek. teraz som bola na kontrole, tak vsetko je OK, len mi zas zistili silny zapal dutin, tak zas som na antibiotikach. drzim palce aby to rychlo zbehlo 😉

jarhal
9. dec 2016

dcera jedla jogurty a pila harmacekovy letny caj a tak dokola...bohuzila skoro nic nechcela jest vsetko ju stipalo a bolelo..preto schudla 6 kil...urcite si daj ten flektor od bolesti a ten si mala brat uz davno ...zbytocne trpis...drzim palce@lili5656

lili5656
11. dec 2016

Ďakujem, ste milí. Určite vyskúšam ten Flector, no už len v pondelok.
Dnes mám 6ty deň po,, a už mám chuť vytrhať si vlasy. Každý večer zaspávam s nádejou, že "zajtra" to už bude fajn, no každé ráno sa budím s pocitom, že je to ešte horšie. Už ma bolí celá hlava, zuby, som unavená z tej bolesti. Ja som už od kedy ma pustili domov na nohách- trikrát denne venčím psa, žial iba okolo baráku- musí sa teraz uskromniť. Včera (5ty deň) som od rána riadila, aj v obchode na nákup som bola a dokonca som aj napiekla perníky, takže aspoň to beriem ako pozitívum, že ma to nenúti ležať, kedže mám 24 rokov a žijem sama 🙂 Ďakujem za rady, keď bude po všetkom ešte napíšem.

biankabianka
12. dec 2016

@lili5656 ja byť tebou tak sa veľmi šetrím, rob len to čo je naozaj nevyhnutné keďže žiješ sama, poznám to, ja som minimálne 7 dní len a len ležala, jedla som tak jeden jogurt denne, od prvéhoh dňa už po operácii hneď som pila veeeľmi veľa vody, resp.kamilkového čaju aspon 3l denne, flector vôbec, riedi krv, iba paralen - panadol -novalgin, žiadna námha a ani raz som nemala krvácanie, vôbec žiadne komplikácie, od desiateho dňa bez tabletiek, doteraz (27.deň) jem ešte cestoviny a mäkkšie jedlá, nakoľko ja mám väčšie diery a chrasty ako tí čo im vyberali len krčné mandle. Som šťastná, že to už mám za sebou, cítim sa super! Držím palce každému kto trpí alebo ešte len bude 🙂

mimulik
12. dec 2016

mne mandle vyberali 13.10 a musím povedať, že to bolo úplne super..možno deň - dva som jedla len kašovité ale potom už v pohode všetko..akurát čokoláda ma štípala..bolesti len v noci ale hlavne som veľmi veľa pila..čiže som vôbec nič neschudla..doma som bola dva týždne od prepustenia a potom šup do práce..trochu unavená som síce bola ale časom to prešlo..

lili5656
13. dec 2016

@biankabianka Tak ja som uz bola vcera aj na nákupe. Ja pijem práveže veľmi málo, vždy ma to rozbolí strašne, keď jem. Prvé dni som vypila tak liter a pol vody a čaju. Za posledné dva dni vypijem tak max dva poháre denne. Zatiaľ som nemala žiadny problém, žeby mi to krvácalo. Ani sa necítim nijak zle, iba keď pijem a jem je to na nevydržanie, úplne pulzujúca bolesť do celej sánky až do uší, do hlavy. Ach.. Teším sa, že to už inak.nebolí, ale rada by som sa uz z chuti napila a najedla :( Dnes je to 8.deň.

lili5656
13. dec 2016

@biankabianka A navyše, tiež neužívam Flector, iba Algifen kvapky a Dicynone proti krvacaniu. Algifen 30 kvapiek 4x denne , a tabletky každych 8h (teda trikrát do dňa)

biankabianka
13. dec 2016

@lili5656 piť treba veľa aj keď to bolí, pretože rana sa skôr a lepšie hojí, treba piť kamilkový čaj studený ten podporuje hojenie rán a dezinfikuje ústnu dutinu, a vodou sa povlak pekne omýva a nerobia sa ti veľké povlaky čo potom môže spôsobiť krvácanie. Krvácanie môže prísť najmenej do 14teho dňa, tak si dávaj pozor, a držím palce aby si to už mala aj ty za sebou 💃🙂

lili5656
19. dec 2016

Ja si uz z toho tazku hlavu nerobim, prvych 7-8 dni bolo brutalnych, teraz presli dva tyzdne a fungujem normalne. Uz som dokonca bola aj v praci. Uz som schrumala aj chipsy, tlacila kebab :D som asi nezmar 🙂 Ale vdaka bohu je to za mnou. Dufam, ze uz nic take v zivote neprezijem 🙂

darja12
30. jan 2017

ahojte, tak možno to čaká aj mňa... aslo 318.. jedna mandla má asi 4cm.. oproti druhej, ktorú takmer v krku nevidím je to hebedo.. asi bude toto problém.. za posledné 3 mes som druhý krát na atb.. ale kojím.. neviem, či teda to mi znižuje imunitu, alebo mi začali robiť problémy mandle.. pojdem aj k orl. vy, čo ste si teda dali vybrať mandle ste s odstupom času zdravší?

adulienka
1. feb 2017

@darja12 za mňa áno.Ja som bola každé tri mesiace na krčnom kvôli mandliam.Vyberali mi ich 28.1.16 a chvála bohu som ešte antibiotika nebrala.Raz za čas ma boli hrdlo ale to preto,že raz za čas sa mi žiadajú bublinky🙂

minikatka
1. feb 2017

Bojim bojim..podla toho co tu zeny pisete..mna to caka uz teraz 17.2..velmi sa bojim...

adulienka
3. feb 2017

@minikatka kto by sa nebál.Ale určite sa po zákroku fakt ale fakt šetriť.Snažiť sa aspoň dva mesiace nedvíhať nič ťažké.Ja som po troch týždňoch dvihla kreslo a už som začala krvácať.Šetriť sa,šetriť sa a šetriť sa.Ani ťažké hrnce by sa nemali dvíhať.Držím palce.

sarahceb
4. feb 2017

zdravim ja som 4 den po operacii ..je to naozaj velka bolest no zakrok som podstupila -mala som anginy a dokonca aj absces pri ktorom mi museli pravu mandlu cca 9 x narezat .vyber krcnych mandli bol v celkovej anesteze dnes uz to inak ani nerobia . Operovali ma v NZ bola som tam hospitalizovana koli angine spravili mi predoperacne vysetrenia a spravili rovno aj zakrok . po prebudeni som mala slzy v ociach no netusim preco bolest bola v poriadku no po par hodinach ked som sa uz mohla napit mi bolo veeeeeelmi zle zrejme z narkozy stale sa mi chcelo vracat a nezostalo to len pri pocite to bolo asi najhorsie lebo to trvalo cely den po operacii nakolko ma operovali rano nevedela som sa ani napit lebo som stale citila krv vraj som vela krvi prehltla v narkoze a tielka mi aj stale krv z nosa museli mi dat aj tapon vo volakej vodicke namoceny na 2. den to bolo lepsie pocit ze sa mi chce vracat zmizol no zacinali bolesti na 3 den po operacii ma pustili domov cesta bola hrozna lebo som sitila kazdu zakrutu ... uzasnym kamaratom sa stal flektor ked si ho dam tak dokazem fungovat ako clovek ked prestane ucinkovat tak su bolesti strasne sprchovat sa treba vo vlaznej vode treba jest vlazne a kasovite veci . vcera som si dala vtutro rohlika s maslom no musela som ho pooooriadne prezut (flektor mi naozaj pomaha) dnes som si dala rozmocene BeBe v caji a v kakau je dolezite pit vela vody no mne sa to nejak nedari snazim sa pit aj caje ale je to dost namahave .. drzim palce a prajem vsetkym skore uzdravenie

katka1981
4. feb 2017

@sarahceb, to vam kto povedal, ze sa uz nerobi v lokalke? To je blbost. Mne robili v lokalke, nikdy by som pod celkovu narkozu pri mandliach nesla. Tam zatecie krv do zaludka a potom sa z toho vracia lebo zaludok krv nestravi. A celkovo je CA velke riziko. Mne robili v lokalke, aj dietatu by som dala jedine lokalku. Kloktajte si vlaznym repikom. Mna inak bolelo hrdlo pol roka po vybrati, ja som mala chronicky hnisave. Ale odvtedy je dobre. Najvacsia bolest trvala osem dni po vybrati. JA som sa tesila ze ako schudnem, lebo to boi, neda sa jest, kamosky schudli 7 kg ja naopak, pokial som jedla boo dobre, potom bolest, takze ja som jedla pskoty, pudingy a len som jedla, jasne ze som pribrala, ale ja som iny pripad. 😅

jarhal
4. feb 2017

@katka1981 v zivote by som dietatu nedala uz lokalku..aj mne robili v lokalke aj synovi..ten ma z toho traumu...jednu mu vyrezali druhu vyytrhli....a dotiahli za ruku mal 4 r..uboleneho z potrhanymi perami...vrraj nespolupracoval..ruky polamat takym lekarom... to ze krv sa nestravi je sice pravda ale dcerke robili v celkovej a som rada ..tiez jesi myslela ze je to z toho ze jjej stiekla krv..no ukazalo sa to bola iba nevolnost. z anestezy...u nas sice robia aj lokalku ale iba na poziadanie...je to stres pre dieta ...a aj ja si dodnes pamatam ako ma priviazali ku kreslu...a prvy krat pocujem ze niekto pribral to fakt?

katka1981
4. feb 2017

@jarhal, ano, ja ked som chora, zerem doslova. Mozno som nepribrala ale isto neschudla. Ja si pamatam ako som lezala a tlacila do hlavy piskoty. Ked som nejedla, bolelo ma hrdlo, dobre ze? To boli hnusni lekari. Inak aj ja si pamatam, ze mna priviazali, mala som 4 roky brali mi tak nosne mandle. Tam treba ozaj dobreho lekara aby si nepamatal. Ja som dcerke dala tak robit biopsiu tenkeho creva, lebo som sa narkozy bala a na najbizsej navsteve tu lekarku vystiskala, ta lekraka sa skoro rozplakala. Super jej to nacasovali, nepamatala si to. Male dieta nespolupracovalo, no novinka. Juj strasny zazitok mate :( Do placu mi je z toho.