icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

sarahceb
4. feb 2017

@katka1981 povedal mi to obvodny lekar aj v NZ a skoro vsade 😀nechcela som ist na uspatie bala som sa ale povedali mi ze inak sa neda ze uz to tak nerobia tak som sa nad tym ani moc nepozastavovala a zmierila som sa s tym mala som aj strasnu svalovku vraj to je po narkoze normalne ale nevedela som sa ani nadychnut bolo to strasne boleli ma rebra ale na 3 den to bolo fajn

minikatka
6. feb 2017

@katka253111 nie radsej celkovu..mala som cisarak pri vedomi robeni..a velmi zle som to znasala..takze radsej nech spim

ayatorin
7. feb 2017

Zdravím. Dneska mi vyberali hnis z jednej krčnej mandle kvôli angíne. Keďže som fajčiar, chcel by som sa opýtať ako dlho po tomto zákroku nemôžem fajčiť?

katka1981
8. feb 2017

@ayatorin, preco si sa nespytal lekara? Ja som si sama vyberala denne hnis z mandli. Ja som sice nikdy nefajcila, ale podla mna kludne mozes fajcit aj hned

minikatka
13. feb 2017

A ako to je ked idem na operaciu a mam gelove nwchty musim dat dole..ci staci jeden stiahnut alebo ako?

hors
15. feb 2017

Ahojte dievcata dnes mi lekarka povedala,ze mi musia vybrat mandle krcne ,ze plnej anesteze .Strasne sa bojim zajtra idem na vyteri a krv a uvidime vo potom.Povedala mi ,ze by bo!o dobre ich dat von ale ten moj strach je hrozni strasne sa bojim.Ste tu niektora co vam to robili cekovej ako to prebiehalo.Povedala mi ,ze je to jednodnova chyrurgia.dakujem za kazdu radu :0)

maminecka266
16. feb 2017

@hors neboj sa. Kamaratke ich tiez tako vyberali a vsetko to v pohode prezila. Ano niekde to uz robia tak, ze rano Ti ich vyberu a vecer Ta poslu domov. My dospely to zjavne prezivame viac ako deti, im sa to pre celkovej anestezii robi malokedy. Len prosim Ta nerob s toho dramu. vsetko prebehne hladko uvidis

minikatka
17. feb 2017

Uz som po operaci8..dnes mi ju robili o 9tej..od 15tej uz pijem cas..nic strasne to nieje..v pohode sa to da..zvladnut..

gabixx
24. feb 2017

Ahoj , mojej 20-ročnej dcére dnes vyberali krčné mandle - automaticky to robia v celkovej narkóze , v nemocnici Sv. Michala v Bratislave na odporúčanie lekára , lebo mala chronický zápal , a tiež stále problémy s močovým mechúrom , bolí ju to teraz po operáií , ale nekrváca ,dnes nemohla ani hlt vody vypiť , ale dávajú jej do infúzie niečo proti bolesti , zatiaľ toľko....Gabriela

hors
25. feb 2017

@minikatka dobry den mozem sa nieco spytat cez ip ptosim dakujem 😀

minikatka
25. feb 2017

@hors ano?

minikatka
25. feb 2017

Bolest je neskutocna ked uz neberete infuzie...stupnuje sa a najme do usi..najhorsie to bolo od 3dna po operaci az do 9dna..algifen kvapky a metamizol vobec nezaberaju a ani velmi tramal kvapky...jefine flector..idporucam. mne sa zneho toci v hlave ale nevadi..to nieje nic proti bolestiam..zajtra mam uz 10den po OP.tak som zvedava ako to bude..v cera som musela ist na infuziu k lekarovi kedze som este toe prve dni od op az do 8dna nemala flektor..trpela som v bolestiach nic som nejedla..v pondelok idem este na jednu infuzku..nejake otazky piste.

gabixx
25. feb 2017

Moja 20-ročná dcéra je druhý deň , po operácií , už jej vybrali kanilu a pustili domov , dnes mala v nemocnici obed -zemiakové pyré a faširku - už mohla jesť , ale dali jej flektorrapid , ten jej predpísali aj domov , takže bola jednu noc v nemocnii , tam jej dávali aj studený repíkový čaj.....

misuliks
3. mar 2017

@hors ja som sa tiez najviac bala narkozy, ale z toho vsetkeho to bolo to najmenej. horsie je potom to hojenie, aj ked teraz po skoro 4 mesiacoch som rada, ze ich mam von. vyberali mi aj nosnu aj krcne a je to fakt uvolnenie teraz

hors
6. mar 2017

@misuliks no mne dali terim aprili po velkej noc uz som teras vystresovana ako pes.Strasne sa bojim co ma caka ako to bude:0(

alilka
10. mar 2017

@hors aj ja idem v aprili na vyber mandli,,a strasne mi "lepi"..🙂 z narkozy hlavne..hoc som ju uz mala mam pred nou velky respekt..ale klby ma bolia uz asi 15 rokov,tolko mam aj chronicky zapal mandli,cele ich mam derave od hnisu..tak som sa rozhodla ze pojdu von konecne..

kviotecek
10. mar 2017

@minikatka ahoj ako sa citis po operacii s odstupom casu?

minikatka
11. mar 2017

@kviotecek ahoj...no uz je tomu..3tyzdne..ale ale tyzden uz pracujem..ale wste stale to boli..ale uz som bez liekou od bolesti..nieje to strasne uz teraz..u vsetko jem..takze ok

tanika1608
11. mar 2017

@mukiii007 Mala som 26rokov keď mi brali samozrejme len umrtvenie o narkoze vtedy nechceli ani počuť.Za desať mesiacov som mala 9x hnisavú angínu,teploty okolo 40tky.Pri poslednej záchvat myslela som že kríže ale bola to ladvina,rtg vyšetrenie kameň.Tak to rozhodlo o výbere ale v živote nikdy by som si to nedala už bez narkozy.

leeenka26
11. mar 2017

Ja mam z tohto zakroku traumu. Som mala len lokalku a dakujem pekne radsej 3 porody. Bol to pre mna hrozny zazitok plus tie katastrofalne bolesti konecna. Neprajem nikomu. Vobec som netusila ze to bude take strasne. A este mi robil zakrok aj hrozny doktor ktory tam jacal po sestrickach aj ku mne bol protivny a cudoval sa ako ma to moze boliet. Velmi zly zazitok. Prelezala som v nemocnici skoro tyzden a v teplotach a hroznych bolestiach. Vediet to, idem do celkovej alebo nic.

adka31
11. mar 2017

Ja som bola pred 4 rokmi, no nebudem klamat, su to velke bolesti. Robili mi to v narkoze, bolesti som mala 3 tyzdne. 2 tyzdne som brala Flektor prasok rozpustny vo vode, pirulu by som neprehltla, aj ten pohar vody som pila 15 min.
Jedine toto zabralo od bolesti.
Ale som rada, ze su vonku, ked robia sarapatu a neplnia svoju funkciu-skor naopak, treba ich dat vybrat. Drzim palce.

onmaria
14. mar 2017

baby a prosim vas, ked vam vybrali mandle, tak bolesti napr. klbov pominuli? mozno blba otazka, ale ked mate streptokoka v mandliach, ako viete, ze ho nemate rozlezeneho aj kdesi inde? dakujem

onmaria
18. mar 2017

takze zeny, ja uz mam po. predtym som nechcela citat nijake zazitky inych, nieco som vsak precitala. vobec som sa akosi nebala, nie, nie som nijaka superhrdinka, ale tak nie som precitlivela.
vo stvrtok ma prijali - nemocnica Trenčín, dala som si dobrovolne iba lokalku. doktorka sa na mna pozrela ze preco nechcem ist do narkozy, ze uz robia vsetko len v narkoze. tak som jej povedala, ze ak im to bude lepsie v celkovej narkoze, ze mozem ist aj do nej. bolo mi to v principe jedno, ale tak kvoli 10 minutam som ist do narkozy nechcela. a dobre som spravila a ak by som mala ist este raz, tak by som sa opat uspat nedala.
nakolko sa lokalky u nas nerobia, tak som mala aj publikum - sestricky, ktore sa na zakrok chceli ist pozriet a ktore po nom povedali vela krat, ze by to nezvladli a ze som bola uplne super.
sadla som do kresla, opichali mi zvnutra hrdlo (ano, to bolo asi take najneprijemnejsie) a potom dr. vzala nejaky skalpel a pinzetu (alebo ako to nazvat) a vyrezala mi ich, vsetko som videla, utierala som si krvave sliny, dokonca som sa na tych sestrickach pocas zakroku aj smiala. fakt mi to prislo smiesne, ako na ma "cumeli" 😀 cely zakrok trval asi 10 minut.
co bolo este neprijemne, ked mi napichala hrdlo, tak som citila, ako mi "trne" az prava strana, prave oko, sestry mi pomohli prejst na izbu a dali obklad na krk. ked injekcie prestali ucinkovat, bolelo ma to, ale zase nie az tak, aby sa to nedalo vydrzat. najhorsie bolo, ze ma boleli usi, taku bolest hrdla som poznala, ked som mavala anginy, bolelo ma hadam este aj viac, navyse som mavala vysoke teploty a zimnice, takze toto bolo v porovnani s tym uplne v pohode. dali mi injekciu proti bolesti. dostala som misku na vyluvanie krvavych slin. nerozpravala som nic, ani sa mi vobec nedalo, tak som to ani nijak nesilila. citala som casopisy, lustila krizovky, co boli tiez sestricky v soku, lebo zevraj vsetci sa tam tvaria po tom zakroku ako polomrtvi 🙂 na noc mi zase dali injekciu od bolesti, stale som bola v polosede. aj som tam spala. vecer mi doniesli caj, ze mam pit, tak som popijala, v noci som sa prebudila dva krat a tiez si vzdy upila. rano som sa zobudila, rozpravala som uplne normalne ako aj predtym. pri vizite na mna tiez vsetci cumeli, ze ako som na tom dobre, ze normalne rozpravam, sestry ma tam mali ako nejaku atrakciu 🙂
prepacte, fakt mi je to az smiesne, ale fakt sa citim uplne normalne. dnes som 2 den po zakroku a jedla som rano mliecnu ryzu, na obed rozmixovanu vajickovu omacku, po obede nastruhanu mrkvu s jablkami a piskotami. hrdlo boli, ale ja to pocitujem ako slabsiu bolest v porovnani s tymi mojimi anginami, takze v pohode. v nemocke mi predpisali novalgin, zatial som zjedla len jeden rano, lebo ma zase bolelo to ucho.
takze, kto sa chysta na tento zakrok nech sa neboji, aj ked to boli (niekoho viacej, niekoho menej), da sa to vydrzat a kazdy to prezije. ja napr. pijem kamilkovo sipkovy caj trosku osladeny a vzdy ked sa najem si vyplachnem usta cistym kamilkovym nesladenym, aby ma rana nestipala.
drzim vam palce, zvladnete to!
a este by som touto cestou chcela podakovat skvelemu, fakt skvelemu personalu ORL Trencianskej nemocnice, ktory sa usmieva, stara a podporuje pacientov.
Do nemocky treba ist s usmevom a dobrou naladou, vtedy sa vsetko lahsie znasa 🙂 my sme mali souku uz hned na prijme 🙂

minikatka
18. mar 2017

@onmaria len si pockaj..bolest zacina az na 4den a trva do 10teho..prve 3dni ani mna nebolelo..az potom..ved uvidis..ako bude tebe..

adka31
18. mar 2017

@onmaria teda zvladla si to bravurne 👍
Aj ja som bola v Trencine, teda mne spalil aj zvoncek v hrdle, aj cele hrdlo dokola. Moja suseda, ktora tam robila roky na odd. a byvala pri operaciach mi este predtym povedala, aby som nesla do narkozy, lebo lebo ked spis, netobia to tak citlivo, skratka rezu a palia viac do hlbky. Pri lokalke si viac davaju pozor. Ale ja som sa bala a sla som do narkozy. Ja som mala bolesti hned po operacii, ale pockaj 3,4 den - do takeho 10 ta to bude viac boliet, co ti samozrejme neprajem, ale tak to byva. Drz sa, uz mas za tym 😉 Inak mne pomahal Flektor rozpustny vo vode

hors
19. mar 2017

@alilka ahoj neboj aj mne lepi bojim sa stale premyslam ako to bude viac sa bojim narkozi a toho okolo ako bolesti potom ☹

hors
19. mar 2017

dievcata co ste vlasne jedli vsetko mixovene tych 10 dni ci ako vlasne sa stravovat.Viem ,ze to boli zle sa prehlta urcite ale rada by som vedela ako na nachystat na jedlo co mozem co nie co mozem pit ci len caje alebo aj mienralku? dakujemem mooooc

onmaria
19. mar 2017

@minikatka sak ja s tym aj trochu ratam.hrdlo by som povedala,ze celkom v pohode,akoze jasne klamala by som keby poviem,ze ma to neboli,ale tak bolievalo ma aj pred tym a mala som este aj teploty k tomu.mna skor bolia usi

onmaria
19. mar 2017

@adka31 mna boli hlavne lave ucho,ten zvoncek v hrdle mam tiez akysi divno nakloneny dolava.na lavej strane mi to aj pajkovali,ci ako sa to povie.flektor mi tam zakazali,vraj riedi krv.dali mi novalgin,vecer som si dala ale sa mi nezdalo,ze by robil zazraky

adka31
19. mar 2017

@onmaria jasne, novalginom je zasobene kazde oddelenie v nemocnici. Asi nic ine nemaju, aj v porodnici nas krmili len nim a pritom nie je vhodny pri kojeni..
Usi boleli aj mna, to je normalne pri tom. Len pomale pohyby, nic horuce, len vlazne, aj sprchu len vlaznu, aby to nezacalo krvacat. Ked nebudes moct vydrzat, das si aj Flektor, pre mna bol vykupenie na par hodin, nic ine nezabralo. Ale mozno Ti nebude treba, bodaj by. 🙂