Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
Ahojky. Chcela by som sa opytat, ktory den ustupuje bolest? Operaciu som mala 15.2. a stale to strasne boli, nie som schopna nic jest, je to ako keby som hltala ziletky. Pijem velmi vela, len co sa jedla tyka tak nic moc. Citala som tu, ze vam dali flector, mne ho zakazali vraj spojobuje krvacanie, aj ked na noc ho musim zobrat lebo by som nespala. Inak cez den fungujem na novalgine, aj ked velmi nezabera, a utlmujem cele hrdlo pripravkami Tantum verde, celkom dobre to znecitlivi. Ako dlho to bude este tak silno boliet? Mam 36 rokov za sebou 3 porody, z toho bol prvy komplikovany, nedavno som absolvovala dve operacie kolena a to vsetko je nic oproti tomuto...
@mishelin0601 ahoj 10 dni som mala hrozne bolesti bez flectoru by som asi neprezila...brala som pol sacku kazde 3 hodiny a nekrvacala som...teraz som 3 tyzdne po operacii.
@sinqa dakujem za odpoved, a teraz uz jes vsetko ci este stale davas pozor na tvrdsie jedlo?
@mishelin0601 jem vsetko len nedrazdive jedla, napriklad grep sa bojim este predsa stipe, ani pikantne som este neskusala...ako este citim pri prehltani ze to nie je zahojene, ale je to uplne v pohode... neboj sa vydrz este tych par dni a bude lepsie, a ked mas flector tak si daj, nema vyznam aby si sa trapila...
@sinqa dakujem, mam ho takze asi to fakt skusim len s flektorom
@mishelin0601 ok drz sa 🙂 a daj vediet ako sa mas ;)
@mishelin0601 ahoj, presne toto iste som povedala aj ja. 3 cisarske, 2 ine operacie brucha boli nic proti tejto bolesti. Ja som bola v 2013tom v takom veku ako ty si. Fakt ze hrozne bolesti som mala 12 dni, tiez som brala Flektor, nic ine mi nezabralo. Musis to len vydrzat byt v klude aby to nezacalo krvacat. Mne sa to chvalabohu nestalo ( krvacanie ), ale mne to tak posahali, ze som mala popalene cele hrdlo, podnebie, zvoncek. Drzim palce, uz bude len lepsie 😉
@adka31 ja som na tom podobne, pretoze okrem krcnych mandli isla von aj nosna
Super, dnes som cely den bez analgetik, zatial sa to hrdlo dalo zvladnut len s tamtum verde pastilkami, ale priserne ma zacala boliet cela spodna sanka a brada. Mal niekto podobny problem?
zienky, ja mam este otazku... Mam zlateho stafylokoka aj streptokoka, mandle mi chcu vyberat, aaaale so zlatym stafylokokom to nie je mozne ☹ len nie a nie ho odstranit, voci atb je uplne odolny.... Mali ste niektora aj takyto pripad? Dakujem
Zienky, prosim o radu, vraj je nejaka operácia, ze mandle len zahladi? Ze ich neodstrani uplne? Som totiž ďalšia adaptka, ale bojim sa strašne... hladam niečo "lahsie"
@zuuzii to je ciastocne odstranenie mandli, robi sa to hlavne u malych deti, dospelym sa to neodporuca, pretoze je lepsie vybrat ich cele
@mishelin0601 dakujem.. mna odradza to liecenie, skusim sa na toto popytat, obdivujem tu všetky ako to zvladli
@zuuzii u dospelych to nema zmyel, pretoze pripadny zapal by sa usadzal v tom zbytku mandli. Vcera som sa na to pytala, kedze som bola na kontrole.
@mishelin0601 aha, tak.skoda, aspon nejaku nadej som mala 🙂
Som 2t. po tahani mandli. Kedy vam odtrpol jazyk a zacali ste citit chute??
@ceresnovci ja som bola operovana 15.2.2018 a este stale mam problem s chutami
Ahojte, odstranovali Vam niektorej krcne mandle v poslednej dobe v Trencine? Viete mi povedat ako to tam prebieha? Robia to s lokalnym umrtvenim, alebo v celkovej anesteze? Kolko tyzdnov predtym musi byt clovek zdravy? (lebo teraz bojujem s anginou) Ako dlho sa na termin caka? Nastupuje sa do nemocnice az v den operacie, alebo tam clovek musi presediet aj den predtym? Su potrebne predoperacne vysetrenia? Kolko dni ostava v nemonici? A hlavne su tam mili doktori? Myslela som, ze to je banalny zakrok, ale po precitani diskusie mam celkom strach 🙂 Radsej keby som ani nevedela do coho idem :D
V BA som cakal na termin 4 mesiace. Myslim, ze zakrok robia v celkovej anesteze - pytaj sa svojej Dr. OR, pred OP nesmies brat 14 dni ATB, Zakrok je jednodnova chirurgia - rano prides, podla poradia ta odoperuju, na druhy den rano odchadzas domov. Predoperacne su potrebne, kvoli narkoze. P.S. Chut sa mi uz vratila 😃 Nemozem pit vodu priamo z vodovodneho kohutika a pri piti cez slamku si musim davat pozor :D :D :D
@ceresnovci Uz som si to zistovala priamo v TN, cakaci termin je tak 3 tyzdne, mozem si vybrat ci chcem celkovu anestezu, alebo lokalnu. Musim sa este poradit s krcnym lekarom, co mi doporuci on. A hospitalizacia tam je 24 hodin, cize jedna noc, co mi vobec nevadi, lebo ma tam aspon budu este den dopovat liekmi od bolesti 🙂 Iba mi prosim povedz, ci to naozaj tak strasne boli, ako tu vsade citam 🙂 Dost sa toho bojim, ale mam anginu tak 4x rocne a uz ma to nebavi :(
Kazdeho to boli inak, jedneho viac, ineho menej, Boli tu ludia, ktori pisali, ze v pohode sa to dalo na paralene a boli taki (medzi nimi aj ja), ze pomahali len velmi silne lieky. Takze to je tazko povedat, ako to bude koho boliet. Bodaj by ta to bolelo co najmenej.
@najk tie lieky od bolesti budete doma hltat ako cukriky, ja mam za sebou tri porody, z toho prvy bol komplikovany, rodila som 30 hodin, dve operacie kolena, slepak a operovanu ruku, a toto vsetko by som radsej absolvovala este raz ako by som sa mala dat este raz na mandle. Vyberali mi ich 15.2.2018 a este stale to citim a to nie som nejaka citlivka, bolest znasam dost dobre.
Osobne by som ti odporucal urcite celkovu anastezu. Ja osobne by som nemal chut vidiet tie intstrumenty a procesy co sa odohravali pocas operacie .. a ten smrad z leptania rany... 😃.. nie dakujem .... Boli to ako besny pes !! 2 tyzdne som bol KO ... jedine svetle chvilky som mal po uziti flektoru - maximalna davka 3x denne... trvalo mi par dni, kym som si ho strategicky rozdavkoval 😃 0,5 dcl dom pil na 4 neuveritelne bolestive hlty ... chod!! stoji to zato ... za tie 2 tyzdne ma drzal nad hladinou aj Game of thrones ktore som vykukal od prvej casti .... Spatne ked sa na to pozriem, je to sranda 😃 😃 ale v dane dni to nebola ziadna slava. Hlavne pi vela vela vela repikoveho caju.
@najk ahoj, aj ja sa pripájam. Jednoznačne som za celkovú anestezu, čo sa týka bolestí- bolí to ozaj dosť. Hlavne do tých 2 týždňov, no dá sa to s liekmi zvládnuť. Netreba čakať na väčšiu bolesť, stále v rovnakom čase tlmiť. U mňa flector a za cca 3-4 hod. novalgin a stále dokola striedať 😊.

@sinqa aha, ale neboj sa mne sa to podla mna stalo kvoli tomu zapalu a ze som to mala aj vystipane...jasne mam, musim si davat tramal kazdych 6hodin...ani rozpravat mi nejde :( ledva si zuby umyjem.