icon

Kvôli zdravotným problémom sa bojím ísť na dovolenku do zahraničia

9. máj 2022

Dievčatá, pri mori sme s rodinou boli pred 4 rokmi, potom na ňu nebolo, potom pandémia a teraz muž chce ísť. Ide o to, že na poslednej dovolenke ma chytili bolesti myslela som že žlčník, hrozilo, že pôjdem do nemocnice. Bolo to dva dni pred odletom. Čiže muž by s deťmi musel opustiť hotel a odletieť a ja sama v zahraničí v nemocnici s nie veľmi dobrou angličtinou. Našťastie bolesti zmizli a ja som normálne s rodinou odletela. Odvtedy mám nočné mory, že zase ma niečo chytí na dovolenke, skončím v nemocnici pred odletom. Muž chce ísť až na 14 dní a mňa oblieva pot. Najradšej by som išla autom do Chorvátska, keby niečo štartujeme a ideme domov skôr. Ale on chce len letecky a do Turecka, Grécka. Ako prekonať ten strach? Najradšej by som ostala doma.

zuzana76
9. máj 2022

prepac, zaujalo ma, ze mas tazku anemiu? z coho to mas? mam tiez hematologicke problemy

cacianka
9. máj 2022

@neznamaznama ale ona navrhla Chorvátsko, mohli by autom aj Taliansko, ale muž trvá na leteckom cestovaní

neznamaznama
9. máj 2022

@cacianka no neviem, pár príspevkom dozadu píše :"Ale odvtedy ako sa to stalo, ďalej ako do Čiech, prípadne víkend v Paríži sa bojím ísť." Chorvátsko síce navrhla, ale nie som si istá, či by išla.

luccija
9. máj 2022

@yoxinka fóbie a strachy sú iracionálne🙂mne odkedy dieťa škaredo ochorelo na leteckej dovolenke a boli sme v nemocnici som viac neletela.Su to roky a mam z toho isty pocit strachu a chodili sme autom Španielsko, Taliansko aj ostrovy trajektom...HR.Autorka stať sa môže naozaj čokoľvek kdekoľvek susedin muž dostal infarkt, keď pricestoval do HR a ona zháňala staršia pani nemocnicu, sama nechcela zostať v hoteli odišla za ňou dcéra zo Slovenska...ale rozumiem tvojmu strachu čo, keď....

basska_b
9. máj 2022

Ono, ked pojdes na dovolenku so stiahnutym zadkom, ze urcite sa mi tam nieco stane, tak sa to aj stane. Proste si to privolas. Musis pracovat na svojej psychike. Vacsinou ked sa rozbehne nejaky zdravotny problem, da sa vratit sa spat domov a doriesit to... nemusis sa toho tak bat... aj ta komunikacia.v nemocnici. Oni s tebou aj tak moc nekomunikuju, ani ked si na Slovensku. Donesu lieky, to zjedzte, odmeraju teplotu... ak bude operacia treba, tak to urobia, sak ides do civilizovanej krajiny. Neboj... nech pozitivne zazitky prevazia nepodlozene obavy

danica2711
9. máj 2022

sedieť 4 roky na zadku, nič neriešiť a potom vyhlasovať, že muž je sebec... no tak sorry, ale sebec si ty. Všerky tieto problémy, fyzické aj psychické si za tú dobu mohla vyriešiť asi tak 4-krát! Ale keby si sa k tomu postavila trošku konštruktívne, ešte aj na poslednú chvíľu sa možno dá niečo urobiť a nekaziť rodine dovolenku

zuzka1117
9. máj 2022

ja v podstate nechapem coho sa bojis. ved ked nemas dlhodobo nejaku vaznu diagnozu, tak mi to pride iracionalne sa takto bat. stat sa ti moze cokolvek aj tu doma. mala by si to riesit, aby sa ti nestalo, ze o par rokov sa budes bat aj odist z domu.

vsauce_
9. máj 2022

Ako ti tu píšu - vyhladaj odborníka, ktorí ti pomôže, dá ti hlavu do poriadku a upraví ti to aj kvalitu života.
Začni od seba, pretože takto obmedzíš nie len seba na ďalšie roky dopredu, ale aj svoju rodinu.

autor
9. máj 2022

@danica2711 kde som povedala, že muž je sebec. A aké problémy som mala riešiť ? Nechápem o akom sedeni na zadku hovoríš. My sme každý víkend na výlete. Minulý rok sme boli v Prahe. Dcéra chce vidieť Paríž, tak na to teraz šetrím. Tak na mňa neprskaj tie jedovaté sliny. Len kvôli tomu, že nechcem na dovolenku letecky.

autor
9. máj 2022

@neznamaznama ty vieš čítať, píšem že autom do Chorvátska, Talianska by som išla. A že šetrím na Paríž.

autor
9. máj 2022

@basska_b ďakujem, skúsim na tom popracovať

autor
9. máj 2022

@zuzana76 to nevedia, už roky mám anemiu. Najskôr stredne ťažkú, teraz ťažkú. Zrejme zo silnej menštruácie.

autor
9. máj 2022

@neznamaznama a ja sa snažím s tým niečo robiť, napríklad pred pár rokmi som napriek strachu z malých priestorov do lietadla vošla. Dokonca som zvládla aj magnetickú rezonanciu.

autor
9. máj 2022

@evka_s určite by mi pomohlo aj dobre cestovné poistenie

autor
9. máj 2022

@melanta áno, chcem to riešiť

neznamaznama
9. máj 2022

Áno, viem čítať, ty si napísala o 12:35, že si ochotná ísť len do čiech a na predĺžený víkend do Paríža. Nechápem potom, ako môže muž deťom povedať, že kvôli tebe nepôjdu k moru. V tom prípade by som sa ohradila, že k moru nejdete kvôli nemu, lebo ty k moru chceš ísť, len nemôžeš ísť lietadlom, ale musíš ísť autom a to nechce on. Trošku sa v tom teda strácam. A že s tým niečo robíš nemám odkiaľ vedieť, nikde som si nevšimla, že by si písala, že to riešiš, práveže sa pýtaš, ako to riešiť a ja som poradila. Neviem, prečo na mňa "útočíš".
Mimochodom, ak dostaneš bolesti napr. žlčníkové bolesti v Chorvátsku či Taliansku, fakt si myslíš, že v bolestiach vydržíš sedieť v aute a cestovať domov? A ísť na dovolenku tak, že sa budeš premáhať..... No neviem, ty si dovolenku neužiješ a dosť pravdepodobne ju pokazíš aj ostatným.

sisaka
9. máj 2022

Autorka - Máš absolútne iracionálny strach a zasahuje do života celej rodiny. Sama musíš uznať, že keď sa niečo stane 1000 km od domu je úplne jedno, či ste tam prišli autom, alebo prileteli lietadlom zdravotnú pomoc budete musieť vyhľadať tak, či tak.
Píšeš ako si kedysi veľa precestovala, ale hneď na začiatku spomínaš, že neovládaš žiadne jazyky, nevieš si sama v zahraničí poradiť a pod. tak si asi chodila ako malé dieťa, alebo si sa popri niekom viezla, ako nesamostatný jedinec?
Je zarážajúce, že dospelá osoba, ktorá už ma vlastné deti je tak nesamostatná. Je najvyšší čas sa prekonať a spravat sa veku primerane. Treba sa premôcť, ísť na dovolenku, ak sa bojíš zlcnikoveho záchvatu radšej sa striedmo stravovať, zaplatiť si zdravotné poistenie a do telefonu si stiahnuť prekladač. V dnešnej dobe sú už také, že povieš vetu a ti to preloží do iného jazyka.
Manžela chápem, že nie je nadšený, že koli iracionálnemu strachu jednej osoby v rodine nemôžete ísť všetci na dovolenku. Osobne, keby môj muž robil takýto cirkus, tak idem sama s detmi, nepotrebujem mat ešte dovolenku pokazenú koli panikarovi a jeho neochote to riešiť, ale očakávať, že sa všetci prispôsobia.

matabb73
9. máj 2022

Ja mam "šťastie" na zdravotné problémy na dovolenke a okrem toho aj chronické ochorenia. Posledne som bola sama s dcérou a chytila ma črevná viróza. Ja to riešim zásobou liekov, ktorú so sebou nosím a kvalitným cestovným poistením. Keď ochorieš a nevieš sa dohovoriť, máš tam delegáta, ktorý ide s tebou k lekárovi. Niektoré poistenia majú aj tlmočníka na telefóne. Skús to prekonať a choďte. Predtým si daj porobiť prehliadky a ak treba, rieš svoj zdravotný stav. Ja Ťa chápem, že sa bojíš. Ale keď to prekonáš, budeš na seba hrdá.

maranta_leuconeura
9. máj 2022

Mozete vediet anglicky, ale ked nevedia miestni, je to na nic. Ale vzdy sa da dorozumiet rukami-nohami. Stalo sa nam to uz x-krat, ludia ked vidia, ze mate problem, pomozu vam vyriesit pokazene auto aj zlomenu nohu, tomu vsetci rozumeju ;)

Inak muzovi sa necudujem-kto bude soferovat, on? Cely den v plnom aute, zapchy na dialnici, auto napakovane kravinami, lebo ved unesie... Namiesto pohodlneho kratkeho letu a kazdy s jednym kufrom iba naozaj dolezitych veci. Ber to tak, ze prenho to nie je dovolenka trepat sa tam autom. Musite najst nejaky kompromis. A teda ak nejdete do Bulharska alebo Rumanska, snad vsede inde v Europe je lepsie zdravotnictvo, tak sa netreba bat ani toho ;)

autor
9. máj 2022

@neznamaznama o 10 hneď v prvom príspevku píšem, že autom nemám problém ísť. Keď už tak pozeráš časy. A muž deťom hovorí, že nechcem k moru. Lebo on zase nechce autom a ja letecky.

autor
9. máj 2022

@sisaka dobre si sa vygrcala? Ako môj problém ovplyvňuje chod celej našej rodiny? Normálne tragédia. Sociálka by mi mala odobrať deti lebo som totálne nesamostatna. Nemôžu ísť letecky k moru. Sorry, môžu ale buď bez matky alebo autom. Predtým som chodila cez cestovky na dovolenky a vždy s radosťou. Vieš koľko poznám rodín kde jeden z rodičov sa boji lietat tak kvôli nemu chodia len autom k moru alebo nechodia? Podľa tvojej logiky je to niečo nehorázne. Ty si určite veľmi šikovná, jazykovo zdatná tak skús vo voľnom čase naštudovať slovo empatia.

sisaka
9. máj 2022

Autor - kde je tvoja empatia voči ostatným členom rodiny? Keby si bola naozaj vážne chorá a nemôžeš opustiť krajinu chápem, nepoviem, ale nič ti nie je, je to len v tvojej hlave a odmietaš to 4 roky riešiť.
Nie, nechápem dospelých ľudí, ktorí sa boja samostatne fungovať, kľudne to nazvy nedostatok empatie voči nesamostatnym jedincom.
Ja nemám problém ísť na dovolenku sama s detmi letecky a nesplietam dopredu katastrofické scenáre, čo by bolo keby. Keď mi muž pred pár rokmi povedal, že tento rok nemá chuť na dovolenku v rezorte, tak som povedala Ok, kľudne ostaň doma a išla sama s dieťaťom. O pár mesiacov sme si urobili dovolenku podľa jeho predstav a išli sme všetci, on sa nezdul, že sme išli bez neho a ja som sa nezduvala, že on nechce ísť s nami. chvalabohu on takéto tanečky nerobí a ani neočakava, že budem tancovať ako on píska a ešte sa to nakoniec bude snažiť zvaliť na nedostatok empatie voči nemu.

autor
9. máj 2022

@sisaka ešte raz sa pýtam v čom obmedzujem moju rodinu? V tom, že som s nimi pár krát bola letecky pri mori a už nechcem? A v čom som nesamostatna? Muž chodí na týždňovky a ja sa sama starám o deti, domácnosť. Mamu ani svokru tu nemám. Tak nemusíš hneď do mňa skákať keď ma nepoznáš. Škoda slov.

autor
9. máj 2022

@sisaka s ešte si prečítaj že počas tých štyroch rokov nikto z rodiny k moru ísť nechcel, najskôr financie, potom korona. Teraz prišli s návrhom a vo mne sa ozval dávny strach. Štyri roky som normálne fungovala, nemala som čo riešiť.

irusa
9. máj 2022

Autorka... myslím,že zbytočne to vysvetlujes nejakym sliepočkám a mrhas svoj čas...ten kto to nezažil,tak to nepochopí....a žiaľ ani tvoj manžel to nejak nechápe..na silu ten blok neodstraniš...je to beh na dlhú trať...

fajnova
9. máj 2022

Ja ťa úplne chápem, mám to isté... Hrozný strach, že sa niečo stane. Aj sa mi stalo v Chorvátsku. Anafylakticky šok. Cestou do nemocnice som prežívala neskutočný strach, že zomriem a čo potom budú robiť ostatní, kde zoberú peniaze na prevoz tela 🤪 v nemocnici sme sa krásne dohovorili, ja im po slovensky, oni mne po chorvátsky. Naozaj som prežívala hrozné chvíle. Preto najradšej chodím na Balkán. Je to blízko, dá sa tam dohovoriť a aj zo stravy sa nezoseres. Tvoj strach je iracionálny, je to len v tvojej hlave, ale dokáže ti to znepríjemniť celú dovolenku. Ale inak musím povedať, že riadnu úzkosť som prežila aj cestou autom do Čiernej Hory. Uviazli sme na diaľnici sedem hodín v zápche, vonku 40 stupňov, okolo nás samí divokí moslimovia, nemohli sme vystúpiť z auta, ani na záchod ísť. Veľmi nepríjemné..

neznamaznama
9. máj 2022

A preto hovorím, ako môže tvrdiť, že za to môžeš ty. Lebo v tom prípade je chyba u neho. A keďže píšeš, že to deťom hovorí a oni sú z toho smutné, tak dovolíš, aby im niečo také hovoril. Možno zle dedukujem, ale z tvojich slov mi vychádza, že sa nebrániš. A áno, čítala som, že autom nemáš problém ísť aj o tom Chorvátsku som čítala, ale neskôr si napísala, že len do tých čiech a do Paríža. Možno som to celé zle pochopila a nemyslela som to zle, nemyslím, že som ťa niekde urazila, preto mi je zvláštne, že na mňa "útočíš".

sisaka
9. máj 2022

Autor - v čom obmedzuješ svoju rodinu? presne v tom, že oni by chceli ísť konečne po 4 rokoch na dovolenku k moru, ale ty pre svoj iracionálny strach s nimi nechceš ísť. Manžel očividne nemá chuť sa terigať v aute a pravdepodobne aj celu cestu odšoférovať, keď môžte letieť, zvlášť keď dôvodom ma byt to, že ty si sa upla na cestovanie autom, ako záruky, že neskončiš v miestnej nemocnici. Stále si nevysvetlila a vôbec nechápem, aký je rozdiel ochorieť alebo mať úraz povedzme niekde v Taliansku 1000 km od domu ak som tam došla na aute alebo som tam doletela.

A to, že si nesamostatná píšeš sama
Kopírované
@irusa veď to, ja vôbec neviem, čo by som robila sama v takom Grécku alebo na Cypre po prepustení z nemocnice. Ani by som tam nikomu nerozumela. Bohužiaľ nikdy som nebola sama v zahraničí, tak ma to desí.

autor
9. máj 2022

@sisaka ďakujem za názor, už nemám potrebu to rozoberať a tebou. Kto nezažil nepochopí.

mikadooo
9. máj 2022

Ja by som pustila muža samého s deťmi. Ale môj bezomňa ani na krok, že čo preboha on bude sám s tými deťmi???? 😂😂😂. Ináč je to dobrý hajzlík, že ťa cez deti vydiera. On nemá žiadne strachy? Niečo čo nemá rád? Tiež by som mu povedala, že sa musí prekonať.