Latentná tetánia bez atakov
Ahojte, som tu nová a chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s latentnou tetániou (bez tetanických atakov). Mne ju diagnostikovali minulý rok a počas jari a leta som o nej vôbec nevedela. Teraz na jeseň sa vrátila "v plnej paráde" a začala mi spôsobovať strach z rôznych ťažkých chorôb (konkrétne ALS). Znie to zrejme smiešne (s čistou hlavou by som sa nad tým pozastavila aj ja), ale súbor príznakov, ktoré mám 24/7, ako napríklad svalové zášklby (stehná, lýtka, často aj ruky), pocit ťažkých rúk, mravenčenie v celom tele, slabosť v končatinách (vyslovene pocit slabosti), stuhnuté svaly na tvári, psychická nepohoda a hlavne tie strachy, sedia na viaceré ťažké neurologické stavy. Užívam Magnosolv, magnezko 500 od Galvexu, kalcium+D, guaracujan. Mali ste aj vy podobné problémy, že by tetánia trvala celé dni súvisle? Čítala som viacero diskusií, avšak 95% ľudí má tetániu s atakmi. Za každú odpoveď veľmi pekne ďakujem.
@anicka199103 Áno. Aj bolesť kĺbov patrí k príznakom. Táto pliaga má veľmi veľa syptomov. Búšenie srdca, zasklby, tiky, mravcenie, sucho v ústach, rozmazané videnie, hrca v krku, bolesť kĺbov, stiahnutie šliach, problém s artikulaciou, strach, bolest hlavy, tuhnutia svalov, nechutenstvo, podráždenosť, bolesť hlavy, upchaté dutiny, hrca v krku, bolesť krčnej chrbtice, únava, spomalenost, bolesť žalúdka, kadejaké pichanie v rôznych častiach...a keď ich je veľa tak jasné že si hlava myslí, že už to je konečná 🤦😁
@raja95 ja chodim primarovi vo fakultnej nemocnici neurologovi ako on mne robil uz nejake testy ale na toto emg maju zvlast ambulanciu
tak neviem ale sak uvidim
ma poslal aj na tri MRI tento rok min rok som bola len na jednom ale sak nejak prezijem na kontrolu planujem ist az po poslednom MRI nech tam nechodim ako na klavir nohy nekremujem vyumyvam a nejak bude nejdem sa vzrusovat
inak susedina dcera ma tetaniu je to veru neprijemne ked sa jej to stane
@nicicka uplne presne si to vypocitala a este by sa urcite naslo par dalsich prejavov. U kazdeho sa namixuju v roznom pomere a inak a vedia cloveka pekne vyplasit, cim sa prejavy este viac zhorsuju. Toto leto som si to uzila v plnej krase a sile 🙄 ale ked uz clovek vie, o co ide, lepsie sa to zvlada.
@hradnapani ooo, áno ešte z tých krásnych sú derealizacia, depersonizacia. To sú také perličky že si fakt človek myslí že mu preplo. Za mňa však najhoršie boli tie pocity ako u depresie. No robí si s nami tachlava čo chce. Najhoršie že sa to nedá vôľou ovplyvniť a zbaviť sa toho za týždeň ako chrípky 😭
@nicicka ooch, presne ako si napísala, je to také široké spektrum, že až... mne sa to minulý rok prejavovalo trošku inak, ako teraz, a dosť ma to prekvapilo. najmä, čo sa tých strachov a čudných myšlienok týka (na tie tiky, tŕpnutia a zášklby by som si aj zvykla 😂). minule som sa cítila ako psychopat už, lebo mi do hlavy prišla myšlienka, ako svojmu trénerovi hovorím, že mám ALS a nemôžem s ním ďalej cvičiť 🙄😂akože taká do neba volajúca somarina, až ma vydesilo, že čo mi to prišlo na rozum, len tak pri miešaní polievky 🙄 akoby si tie strachy robili čo chceli so mnou.. potom ma to paralyzuje, začnem rozmýšľať, sledovať sa, zrazu sa mi horšie chodí, mám ťažšiu ruku, horšie sa mi píše alebo napr. drží telefón, a už to ide... pričom racionálne, keď sa na to pozriem, keby mi niečo iné je (okrem tetánie), zrejme by to videl aj môj neurológ a fyzioterapeut v jednom, ktorý so mnou pravidelne cvičí kvôli platničke (aspoň teda tomu verím) rôzne cviky, a aj moja originál neurologička, ktorá ma na to fyzio poslala.
@anicka199103 No tie myšlienky sú masaker. Najdôležitejšie je si uvedomiť že sú to len myšlienky a sami o sebe nemajú moc. Akurát keď im venujeme príliš veľkú pozornosť tak s nami zametaju. So mnou tiež na začiatku neskutočne zamávali. A keď už máme také produktívne hlavy tak by bolo škoda to nevyužiť na niečo prospešné 🤣 Tvorivosť je super a nech sa tam hlava vyburi 😉
@anicka199103 tetaniu mávajú väčšinou senzitivni, labilnejsi ľudia.Aj mňa niekedy napadne a je mi určite to, čo tvrdia?je to psycho a náročné dní striedajú tie dobré a tak dookola.Staci, že jeden deň prepisknem som akčnejšia, vystresovaná a hneď je to tu
Ahoj, ja mam tento typ tetanie. Jedine, co pomaha je cistit hlavu....písala som to 100x. Nikdy som nebehala, naozaj, bola som uplny sportovy antitalent. Beh na vzduchu je jedina vec, ktorá dokáže všetky strachy vymazať. Časom sa s tým naučíš pracovať, budeš vedieť, kedy to začína byť pre teba nekomfortné.....ja sa vtedy obujem a idem na dlhý beh....bežím, kým nie je dobre, hlava a myseľ čistá...občas stačí pár km, občas polmaratón 😀
@anicka199103 uplne ako keby si popisala co zazivam, fakt do bodky, tie strachy su hrozne. Mne neurologicka povedala ze rozhodne nevyzeram ako clovek s ALS, ale ze pre moj klud mi urobia to ihlove EMG, tak ja samozrejme uz si zacnem vsugerovavat ze mozno ma len nechce strasit atd a v tom zacnem mat pocit ze sa mi zle pise alebo chodi. Mam termin 7.12. tak dufam ze nezacnu rusit vysetrenia kvoli covidu. Ale strasne mi pomohlo vidiet ze i niekto iny zaziva to co ja
Žienky, ja sa budem opakovať, ale ešte raz všetkým veľmi pekne ďakujem za vaše správy a skúsenosti. Naozaj to vedomie, že v tom nie je človek sám (aj keď to znie hlúpo 🙈), urobí veľa.
@lenka_li držím moc palce na vyšetrení 🙏 určite sa ozvi, ako si dopadla 🙂
@anicka199103 ja som tiez rada za tuto diskusiu, tiez mi to psychicky velmi pomohlo, lebo tiez nemam nejake najlepsie obdobie 🙂
@lenka_li tento strach z ALS alebo SM, to samozrejme cloveka napadne ako prve pri tych prejavoch. Uzila som si ho v lete az az, velmi neprijemne su tie obavy. U mna o to viac, lebo som zazila cloveka, ktory ALS mal a bolo to velmi bolave a smutne...
@jvlo áno v najhoršom období, keď mi ju diagnostikovali som začala behať čo beh neznášam pichá má v boku a čokoľvek budem cvičiť, ale beh nie.A začalo ma to baviť, ale ako prišlo chladnejšie počasie som s tým sekla ja sa hneď nadýcham studeného vzduchu, ale mrzí ma to a chodím aspoň na rezke prechádzky
@jvlo Veľa robí psychika. Mne to čiastočne aj šport spustil. A niekedy aj spúšťa. Keď to prepisknem tak ráno som ko. A náročnou fyzickou aktivitou sa odbúrava magnézium. Šport áno, ale v rozumnej miere. To platí u mňa. Každa sme iná. Aj keď chcem znížiť hmotnosť musím si naložiť no potom tetania vyčíňa ako besna.
@hradnapani a ake si mala priznaky?
@lenka_li vsetko mozne, pocit drevenych noh a podlamujucich kolien, bolest klbov a svalov, tazko sa mi artikulovalo chvilami, vypadavali mi veci z ruk, problemy so zrakom, vysoky tep atd ... no samozrejme, ze prve co mi napadlo, bola ALS a uz to islo, strach to este viac zhorsil
@martiinna
@irusa super. držím prsty...ja som na začiatku mala také 3 denne. Asi rok a pol som necítila nič, len úzkosť. Žiaden smútok radosť, lásku, nic. Len beznádej, ooobrovsky hnev na vsetko. Doteraz sa cudujem ako som tak mohla fungovať a ľutujem okolie 😟
Inak asi mesiac dozadu som začala užívať tibetskú hubu. A úplne super je. Je to prírodné probiotikum, pomáha na veľa veci. Mne vždy po ťažkom alebo nevhodnom jedle bývalo blbo, brucho nafucane, aj príznaky terapie. Teraz je to úplná paráda. Treba piť pravidelne a dlhšiu dobu. Ale fakt super.
@nicicka ako ja som mala neskutočne búšenie srdca aj 170, nepravidelný rytmus, vysoký tlak, triaška, sucho v ústach, nervozita, nevedela som čo so sebou ..trvalo to niekedy pol hodiny niekedy aj hodinu...no niečo strašné... myslela som,že neprezijem. Bála som sa chodiť mimo domu a neskôr som mala problém byť sama doma
@nicicka no tak ..ako mám odsledovane pokiaľ cítim stres alebo niečo robím s odporom..pociťujem extrasystoly a už to ide..snažím sa vyhýbať negatívnym ľuďom
Ono veľa záleží s kým zdieľať bežne dní..no pokiaľ to niekto denno denne pili uší ako mu je zle,tak ani sa nečudujem,že mám stavy aké mám

@raja95 a robili ti tu ihlovu ? ja nemam tetaniu (mam inu diagnozu) ale mozno budem mat aj tetaniu kto vie
asi som si to zle zapamatala kolko to pls trvalo a oni ti hned povedali vysledky ?